• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

Anime/Manga etc.

Status
Zamknięty.

Speeder

Ehuheuheuu
Zak?adam ten temat, ?eby podyskutowa? (na poziomie) na temat anime, mangi i wszystkiego, co jest zwi?zane z podgatunkami tych kategorii.
Od razu m?wi?, ?e chcia?bym, aby ten temat trzyma? poziom, bez zb?dnych spor?w.

1. Nie wyzywamy innych os?b, tylko dlatego, ?e podoba nam si? inne anime ni? dla nich - ka?dy ma sw?j gust i swoje zdanie, kt?re powinni?my uszanowa?.
2. Chcesz wypowiedzie? si? na temat jakiego? anime, r?b to precyzyjnie, posty typu "Bleach jest rox, oceniam go 8/10" b?d? 'nagradzane' ostrze?eniem - wypowied? powinna by? dobrze skonstruowana, a nie w celu nabicia posta.
3. Dobrze by by?o, gdyby?cie nie spoilowali epizod?w danych anime - nie ka?dy chce wiedzie?, co dzieje si? w odcinku, kt?rego jeszcze nie widzia?, przed obejrzeniem.
4. Przed poproszeniem o jakikolwiek link do anime, spr?buj znale?? je samemu w internecie - naprawd?, nie jest to takie trudne.
5. Traktujemy siebie z szacunkiem - nie mam zamiaru ogl?da? tutaj k??tni i wyzwisk ze strony u?ytkownik?w.

Mam nadziej?, ?e temat si? rozkr?ci, a ka?dy, kto jeszcze nie pozna? smaku anime, dzi?ki temu tematowi zacznie je ogl?da?. Mam tak?e nadziej?, ?e b?dzie to okazja do wymiany spostrze?eniami dot. anime oraz wzajemnego polecania sobie poznanych przez siebie japo?skiej animacji.

Tak wi?c, have fun!

Dodatkowo, ka?dy, kto chce zaczerpn?? troch? informacji o anime, znale?? odpowiednie dla siebie, mo?e odwiedzi? t? stron?:

Osobi?cie, bardzo polecam.

Ostatnia edycja:

Our partners and their custom servers:

Odp: Anime/Manga etc.

Id? na pierwszy ogie?.

Ostatnio zacz??em ogl?da? nowelki i mog? szczerze powiedzie?, ?e ten gatunek bardzo mnie wci?gn??. Niezaprzeczalnie mog? stwierdzi?, i? najlepszy spo?r?d nowel jest Clannad. Powali? mnie on na kolanach swoich pi?knem, swoj? fabu??, a tak?e tym, ?e lokacje, kt?re znamy z anime s? realiami japo?skich miast. Je?eli nie do ko?ca wiadomo o co mi chodzi, zainteresowanych odsy?am na t? stron?: Mo?na tam obejrze? ca?e anime jak i poczyta? nt. ciekawych rzeczy, takich jak Clannad Cosplay i inne. P??niejsze miejsca na mojej li?cie ulubionych zajmuj? kolejno Kanon i K-on! Nowa produkcja animacji Kyoto Animation. Ale czy K-on'a mo?na zaliczy? jako nowele? Narazie to tylko 2 odcinki, ale co tydzie? jeden przybywa.

Zmieniaj?c temat - przypad? komu? do gustu Bleach? Na temat tego anime nie b?d? si? rozpisywa?, poniewa? chce pozna? zdanie innych u?ytkownik?w.

Edytowane:

Tylko par? odcink?w? Bleach jest na prawd? dobry. Fakt faktem, ?e przez pierwsze odcinki troszk? nam si? akcja zamula, ale po 19/20~, po dostaniu si? do Soul Society ju? wszystko si? powoli uk?ada. Akcja praktycznie nie ustaje. Dajmy na to, ?e w Bleach ( jak w ka?dym anime ) s? filery, ale ja bym tego fillerami nie nazwa?, poniewa? w ka?dym z tych przerywnik?w jest wi?cej akcji ni? w poprzednim. Jednak prawdziwa akcja zaczyna si? w 215 odcinku - Aizen vs Soul Socity i Ichigo vs Uliqiora - ciekaw jestem co z tego wyniknie.

PS: Sam rozw?j g??wnego bohatera pod wzgl?dem duchowym i fizycznym jest zdumiewaj?cy i w perfekcyjny spos?b przedstawiony.

Ostatnia edycja:

Widzia?em i pierwsz? seri? Clannadu, i drug? - After Story. Bardziej podoba?a mi si?, szczerze m?wi?c, kontynuacja, w kt?rej poruszone zosta?y sprawy doros?ego ?ycia, a tak?e rozwi?zano tajemnic? dziewczyny i robocika, ?yj?cych w 'innym' ?wiecie.
Na wy?sz? ocen? dla After Story ni? dla zwyk?ego Clannada na pewno z?o?y? si? fakt rzadkiego pojawiania si? Fuko, kt?ra - nie ukrywam - najbardziej denerwowa?a mnie w tej produkcji Kyoto Animation.
Podsumowuj?c, romansowe dramaty niezbyt mi podchodz?, jednak Clannad ma w sobie to co?... Akio biegaj?cy za Sanae z jej wypiekami w z?bach czy ending pierwszej serii z Wielk? Rodzink? Dango. ;d

Na pocz?tek wszystkim poleci?bym obejrzenie sobie lekkiego Green Greena, a potem... droga wolna. Je?li wam si? spodoba, mo?ecie wg??bi? si? w gatunek ecchi; je?eli nie - pr?bujcie innych gatunk?w.

Aktualnie jestem po Akikanie i musz? przyzna?, ?e pierwsze odcinki zapowiada?y fajne anime z dobrym humorem, ale p??niej tempo troch? spad?o, ko?cz?c si?, lekko m?wi?c - kiepsko. Zapomnia?bym doda? - nie podobaj? mi si? te? zbytnio opening i ending.
Og?lna ocena z mojej strony - 3,5/5 lub 4/5.

@Kurtis
Bleacha widzia?em par? odcink?w, ale anime nie w moim gu?cie zupe?nie.

edit:
Mnie ogl?danie 200+ odcinkowych serii wyka?cza. Maksymalnie 30, inaczej odpada.

Ostatnia edycja:

Clannad i kontynuacja?
?wietne.
Ale jedna rzecz strasznie, ale to strasznie mnie denerwowa?a.
Dopiero pod koniec j? wy?ciska? :)
A tak to si? nawet nie ca?owali ;<
(Tylko ciekawe sk?d si? wzi??a 'ma?a Nagisa' ;))
Chocia? z drugiej strony, to anime jest adresowane dla naszych malutkich japo?skich 10+ lat, wi?c nie mo?na mie? dla Key'a o to za z?e.

Co wi?cej?
Novelki fajna rzecz, ale polecam tak?e anime typu Kanon czy Air. (w?a?ciwie Air to chyba jest novelka, ale co do Kanona nie jestem pewny ).
Opcjonalnie Elfen Lied, ale to trzeba mie? i nerwy, i troch? IQ w g??wce, bo trzeba zrozumie? o co chodzi.

Zero no Tsukaima i kontynuacje; fajne ecchi ze spor? dawk? humoru - chocia? niekt?rych mo?e strasznie denerwowa? :)

Co do odcink?w:

Jedna seria to dla mnie nie wi?cej ni? 25-30 odcink?w, po tej granicy anime staje si? dla mnie 'tasiemcem' - dlatego np. nigdy nie rozpoczyna?em Bleacha albo Naruto.

(Tylko ciekawe sk?d si? wzi??a 'ma?a Nagisa' ;))
Jak sama Nagisa powiedzia?a, kochali si?, wi?c wpadli ; d
Miya napisał:
ale polecam tak?e anime typu Kanon
Kanon jest troch? dr?twy, trzeba obejrze? minimum 10 odcink?w, ?eby zacz??o si? co? dzia? - a dzieje si? dopiero wtedy, kiedy Mai zaczyna walczy? z demonami i Yuichi jej pomaga, p??niej jest coraz ciekawiej, nowe w?tki, wi?cej akcji i nie zanudza.
Miya napisał:
Jedna seria to dla mnie nie wi?cej ni? 25-30 odcink?w
Przyznam, ?e s?dz? tak samo - kilka lat wstecz obejrza?em wszystkie odcinki Dragon Balla, lecz teraz chyba bym wymi?k?, za d?ugo si? to wszystko ci?gnie.

Aktualnie ogl?dam Asu no Yoichi! i polecam dla ka?dego fana anime, bo jest ?wietne ; )

D?u?sze anime odpadaj?? Nie wiecie co tracicie...

Hm... A co powiecie o One Piece? Jak dla mnie anime ?wietne, fakt faktem, ?e ci?gnie si? niczym Moda na Sukces, bo to ju? prawie 400 odcink?w, ale de facto jest to zajebiste anime pod wzgl?dem g??wnego bohatera, idiota jak ich ma?o, ale wie, jakie warto?ci w ?yciu s? najwa?niejsze. I tak, jest tam mn?stwo magicznych, wr?cz dziecinnych element?w, ale na prawd? warto to obejrze?. Sam jestem na 137 odcinku i akcja na chwil? si? zatrzyma?a ( uroki filer?w ), ale zapewne to tylko cisza przed burz?.

Miya:

Ja bym Kanona zaliczy? do nowel... Chocia?... Trudno to oceni?, mo?e do fantastyki? Na Clannadzie i na Kannon'ie wyp?akiwa?em sobie oczy, wi?c dla mnie to po prostu cud, mi?d i orzeszki.

Akurat ja przy Kanonie nie p?aka?em, chocia? bywa?y momenty w kt?rych ?zy nap?ywa?y mi ju? do oczu..
Natomiast w Clannadzie od odcinka 19+ p?aka?em co rusz :)

"Kanon jest troch? dr?twy, trzeba obejrze? minimum 10 odcink?w, ?eby zacz??o si? co? dzia? - a dzieje si? dopiero wtedy, kiedy Mai zaczyna walczy? z demonami i Yuichi jej pomaga, p??niej jest coraz ciekawiej, nowe w?tki, wi?cej akcji i nie zanudza."

Dla mnie co? podobnego by?o z Clannadem czy Airem, tam tak?e akcja rozpoczyna si? od 4-7 odcinka, nigdy od pocz?tku nie jest ciekawe..
Taka polityka Key'a :D

Dla mnie co? podobnego by?o z Clannadem
U mnie wr?cz przeciwnie, Clannad od samego pocz?tku mi si? spodoba? i nie mog?em si? od niego oderwa?, gdy ogl?da?em Kanona do odcinka, w kt?rym Yuichi zacz?? walczy? wraz z Mai z demonami czu?em si? znudzony, p??niej by?o coraz lepiej. Ciekawy by? te? Green Green, chocia? to ju? typowe ecchi, niez?y by? te? Kanokon, ale tutaj by?o mn?stwo typowej fantastyki.

Clannad ogl?da?em dawno temu wi?c du?o nie opowiem. Pami?tam tylko tyle, ?e by?o jakie? dwie siostry i ta jedna (wredniejsza :D) zawsze mnie rozwala?a. Najlepsza by?a scena w sk?adziku :D (z tego co pami?tam). Szczerze nowel du?o nie ogl?dam bo jako? mnie ten gatunek nie ci?gnie i zawsze si? przy nich nudz?. Jedyne nowelki jakie ogl?da?em Clannad, Clannad After Story (nieca?e, do momentu gdy by?o m?wione o tej w?a?cicielce akademika), Kanon oraz teraz ogl?dam K-ON!

Osobi?cie wole anime horrory tu polecam Higurashi no naku koro ni, Higurashi no naku koro ni rei i higurashi no naku koro ni kai. Lubie sobie te? obejrze? czasami jaki? krymina? i tu polecam Daughter of Twenty Faces. Oczywi?cie nie pogardz? te? jak?? fajn? komedyjk? tak? jak Zero no Tsukaima, Seto no Hanayome czy Exel Saga (to ostatnie dla ludzi o mocnych nerwach).

Teraz jestem w trakcie ogl?dania anime pt. Hayate no Gotoku opowiada ono o ch?opaku kt?rego rodzice hazardzi?ci sprzedali yakuzie za 1500000 jen?w aby sp?aci? zaci?gni?te d?ugi. Ch?opak ucieka mafii i w parku trafia na dziewczyn? kt?r? ratuje. Okazuje si? ?e dziewczyna jest bardzo bogata i sp?aca d?ug ch?opaka a on by sp?aci? d?ug (tym razem dziewczynie) zostaje jej lokajem. ?wietne anime bardzo polecam :D

@EDIT
Linki

Naruto.Wbijam.pl

Bleach.wbijam.pl

Clannad.wbijam.pl

Kreskowki.fani.pl - strona ze wszystkimi anime jakie istniej?.
No ze wszystkimi jakie istniej? to bym nie powiedzia? :D Ale jest ich tam do?? du?o. Je?eli kto? nie lubi ?ci?ga? to ja polecam

Ostatnia edycja:

Moim zdaniem tak :
Bleach - Niez?e no ale ;/ Coraz wi?cej gadania coraz mniej walk ;/... Podoba?y mi si? odcinki 100 lat wstecz... Og?lnie dopiero teraz wszystko uk?ada si? w jak?? logiczn? ca?o??
Clannad - Ledwo co zacz??em ogl?da? wi?c si? nie wypowiem.
Deatch Note - Spoko ?adnie zrobione lubi? te anime ma w sobie takie co? co mnie przyciog? oraz ciekaw? fabu?k? ;c

Wi?cej nie ogl?da?em serdecznie mi za to ?al a wi?c prosz? was o rozgrzeszenie ;/

Linki

Naruto.Wbijam.pl

Bleach.wbijam.pl

Clannad.wbijam.pl

Kreskowki.fani.pl - strona ze wszystkimi anime jakie istniej?.

Obejrza?em sobie przed chwil? OVA Green Greena i mniej mi si? podoba?o od serii telewizyjnej z powodu dziwnej kreski.
Aktualnie jestem w trakcie Asu no Yoichi! - ?ci?gn??em od Spidiego. :((
Je?eli mia?bym ocenia? pierwsze odcinki, da?bym ?mia?o 4,5/5. Zobaczymy, jak to si? rozwinie.
Na koniec polec? stron?, kt?r? powinien zna? ka?dy fan anime - dzi?ki niej mo?na znale?? du?o ciekawych, a ma?o popularnych serii.

Ostatnia edycja:

A powiedzcie mi drodzy, znaczy, podajcie mi nazw? kilku Gore Anime. Moim zdaniem, Goresy pobijaj? wszystkie romantyczne dramaty, Bleachy i inne cuda. =)
Kiedy? dawno ogl?da?em gore anime, kt?rego nazwy nie pami?tam, nie biczujcie mnie za to.
Akcja ciekawa, wci?gaj?ca i interesuj?ca - czyli trio dla mnie najwa?niejsze. ; )
Z g?ry dzi?ki.

1. Manga
Z mangi to czytam tylko Naruto.
Jest to bardzo ciekawa manga, jednak z biegiem czasu fabu?a staje si? coraz gorsza... Bohaterzy osi?gaj? niewyobra?aln? si??, przez co manga staje si? nudna... Niestety nie mo?na spoilowa? mangi, przez co zako?cz? sw? wypowied? odno?nie mangi. Dodam tylko, ?e tak mnie to wci?gn??o, ?e nawet kupuj? tomy :p
2. Anime
Ogl?dam... Tylko naruto shippuuden. Jest kontynuacja mangi i anime Masashiego Kishimoto. Druga seria rozpoczyna si? od przybycia g??wnego bohatera - Naruto wraz z jego nauczycielem (Jiray?) do wioski.
Polecam wszytkim, kt?rzy jeszcze nie widzieli.

Link:

@up Nie wiesz co tracisz jest bardzo wiele fajnych anime. Osobi?cie Naruto nie lubi? bo to tasiemiec i znudzi? mnie po kilkunastu odcinkach Schipuddena. Za to polecam takie anime jak:

-Bokusatsu tenshi Dokuro-chan - w pierwszych trzech minutach ju? si? leje krew. To anime tylko dla os?b z specyficznym poczuciem humoru :p
-Lucky Star - fajne anime, ale trzeba troch? zna? si? na japo?skiej kulturze. Mi osobi?cie niekt?re momenty t?umaczy? Krecioo bo on si? ?mia? a ja nie kuma?em.
-Higurashi no naku koro ni - fajny horror, na pocz?tku niby si? nie zapowiada?o, ale p??niej anime robi si? z lekka psychiczne.
-The Melancholy of Haruhi Suzumiya - szkoda, ?e wydali licencj? w Polsce, bo teraz trudno to znale??, zostaj? torrety.
-Shakugan no Shana - anime stulecia, tu nie mam nic wi?cej do powiedzenia. ?wietna kreska, super sceny walki, klimatyczna muzyka. Po prostu cud, mi?d, orzeszki
-Zero no Tsukaima - prosta kreska, ale za to fajna wci?gaj?ca historia, ?atwo mo?na przywi?za? si? do bohater?w, dlatego jest tak wci?gaj?ce. Niestety s? wkurzaj?ce i powtarzaj?ce si? ?arty (Luise i torturowanie Saito).

Moja przygoda z anime to by?o Naruto, gdy? by?o to popularne, lecz znudzi?o mi si? z powodu na nieciekaw? dla mnie fabu??. Teraz ogl?da?em Hellsing i wci?gn??o mnie to na maximum:P Pr?buj? teraz dosta? si? do Bleach. A hentaie to norma xD

@Up Hentai si? ogl?da co? :D Szczerze sam lubi? sobie czasami jakie? obejrze? (niekt?re maj? ca?kiem fajn? fabu??), ale bez przesady. No to mo?e ja zaczn? now? dyskusje, temat: "Yuri i Yaoi, co o nich my?licie?". Dla niezorientowanych:
Yuri (jap. 百合, dos?. "lilia"?) - gatunek mangi i anime przedstawiaj?cy homoseksualne zwi?zki lesbijskie.

Yaoi (jap. やおい, yaoi?) – gatunek mangi i anime, w kt?rym g??wnym elementem fabu?y s? zwi?zki m?sko-m?skie. Zasadniczo wydawnictwa yaoi zawieraj? opisy scen zar?wno opisuj?cych emocje, jak i erotycznych.
Hail wikipedia :up:

Wed?ug mnie yuri jest jeszcze do prze?ycia (kto nie lubi popatrze? jak dwie laski khm khm :D) Ale yaoi ju? nie zdzier??, obrzydza mnie to i tyle. Tylko raz obejrza?em jakie? yaoi i ju? nigdy nie wr?c? do tego gatunku. Oczywi?cie moja dziewczyna ogl?da yaoi (yuri nie ogl?da) i gdy j? pytam co jej si? tak podoba m?wi co? w stylu: "Lubie sobie popatrze? na tych s?odkich ch?opaczk?w.".

Ja tak?e nie lubi? yaoi, ale s? u mnie w szkole osobnicy p?ci M?SKIEJ, co nie lubi? yuri a lubia yaoi (geje?xD) Nie powiem, jakie polecam, gdy? potem dosta?bym po mordzie :P

Moja historia z anime zacz??a si? od Dragon Ball'a w wieku 7-9 lat. P??niej wci?gn??o mnie Naruto cho? dotrwa?em tylko do ko?ca 1 Serii. Niedawno zacz??em ogl?da? Bleach i powiem ?e jest to doskona?e anime szybko si? rozkr?ca jestem na oko?o 115 odc. Zaciekawi?o mnie anime pt. ,, Death Note" ale niestety nie mam nigdy czasu na obejrzenie... B?d? czytam mange. Widze ?e jeste?cie zachwyceni tzw. Nowelkami... zamierzam te? zacz?? oglada?. Pozdrawiam Igicho.

Yuri ?wietny gatunek
Polecam tak?e shoujo-ai:

"Kannazuki no Miko" - tak?e lesbijski zwi?zek, do tego 'magiczny', ale cholera! bez seksu ;(

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom