• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

[Artyku?]Taniec z Demonem.

Status
Zamknięty.

Simivar

Senior User
Liczba reakcji
129
Ca?y artyku? napisany zosta? w roku 2006 przez Taghora i umieszczony na stronie , poni?szy tekst to tylko t?umaczenie tego? artyku?u wykonane dla w?asnego forum [link w podpisie].

Jak wskazuje erig.net wczoraj na wszystkich serwerach zabitych zosta?o 3,355 demon?w, a przez ostatni tydzie? 17,647.

Jedynym demonem, kt?ry w jaki? spos?b mo?e zagrozi? graczom jest Orshabaal, ale nawet on w zesz?ym miesi?cu zosta? zabity 8 razy.
Teraz wyobra? sobie tak? sytuacj?:
Wszystkie postacie z poziomem wi?kszym ni? 30 zosta?y usuni?te, a Demon pojawia si? teraz w Mino City. Dodatkowo, si?a demona zosta?a zredukowana do si?y Dragon Lorda, a tak?e za???, i? wygl?da on tak:
2zdoh79.png
Teraz masz namiastk? tego, co mieli?my w 1999 roku. Jedyny spawn demona umieszczony by? w jaskini na po?udnie od Mino City (Mintwalin wtedy nie istnia?o).
Normalnie do Demona doj?? mo?na by?o drabin? z miasta, i tylko kilku heros?w zdecydowa?o si? wkroczy? na te tereny. Istnia?o tak?e kilku, kt?rzy potrafili "przesuwa?" t? besti? :).

Czasami zdarza?o si? tak?e, i? demon by? spychany na d?? po drabince (TAK, wtedy to by?o mo?liwe :)).

Pewnego dnia, postanowi?em p?j?? do podziemnego miasta zabi? kilka ghouli. Zdoby?em upragniony poziom 16, co by?o wtedy ?rednim levelem.

stats.jpg

Nagle, przerazi?em si?, gdy zza mg?y przylecia?a wielka kula ognia, kt?ra wybuch?a dooko?a mnie.

Daemon.jpg
“Ja pierdole!”, pomy?la?em, “czy?by ulepszyli ghoule?” Wtedy ujrza?em czerwone cielsko, kt?re ciska?o we mnie kulami ognia. By?em totalnie zszokowany i zacz??em ucieka?, aby nie zgin??. Dzi?ki ci?g?emu leczeniu dobieg?em w ko?cu do drabiny. Jako, i? algorytm poruszania si? potwor?w w tamtych czasach nie by? zbytnio dopracowany, demon utkn?? w ?cianie pr?buj?c mnie z?apa?.
demon_wall.jpg
Co zrobi?? Wiadomo?? do wysokopoziomowych graczy i tak nie przenios?aby skutku, poniewa? by? to zwyk?y, spokojny dzie? i nie by?o wielu os?b w grze. Tak wi?c zrobi?em to, co by?o najrozs?dniejsze. Z wy?szego poziomu rzuci?em kilka parceli i skrzynek z wy?szego poziomu, aby go trapn??. TAK, demony (i wszystkie inne bestie) mo?na by?o zablokowa? poprzez pracele. Moim celem by?o odci?gni?cie demona, aby inni niskopoziomowi gracze mogli polowa? w podziemnym mie?cie.

demon_parcel.jpg
Tak wi?c wykorzysta?em jedn? mo?liwo??, jak? mia?em. Spr?bowa?em u?y? metody zwanej “Roof-shooting” (ang. “roof” - dach; “shooting” - strzelanie). Oczywi?cie by?o to oficjalnie zakazane (jak zawsze - nie wszystko mo?liwe jest dozwolone), lecz co mia?em zrobi?? Tak wi?c u?y?em kilku HMM i pr?bowa?em zabi? t? besti? z jednego poziomu wy?ej. Mo?esz sobie wyobrazi?, jak wiele run potrzebowa?em na poziomie 16? WIELU, BARDZO WIELU!!! Tak wi?c by?a to tylko pr?ba :). Maquis Ledhead, paladyn z poziomem magicznym 15 przyszed? mi pom?c. Strzeli? w to bydle kilkoma runami Sudden Death i zdziwiony by?, jak ma?o obra?e? zada?...

demon_sd.jpg
Zadali?my mu obra?e? do „barely wounded”, lecz to by?o ju? wszystko (ang. „barely” - ledwo/ledwie; „wounded” - zraniony/ranny). W ko?cu dw?ch wizard?w (w tamtych czasach - GM?w) przyby?o. Chwilk? zaj??o mi przekonanie ich, aby nie banowali mnie za “roof-shooting”. Zgodzili si? i zeszli na d??, aby pokona? besti?. Podczas walki tak mnie "zlagowa?o" przez te wszystkie strza?y, i? ujrza?em tylko martwego ju? demona (obydwoje byli high levelami i zabili ju? niejednego demona). W miejscu, gdzie pad? demon pojawi?a si? skrzynka, kt?ra by?a po brzegi wype?niona przedmiotami!

demon_dead.jpg
Jedynym 'rarem' by? “steel shield”, kt?ry w tamtych czasach wygl?da? jak Mastermind Shield. Helmet of the Stars i E-plate (tj. golden helmet i magic plate armor) w tamtych czasach nie by?y rzadko?ci? i mog?e? je kupi? za ??czn? sum? 300 sztuk z?ota.

Kilka dni po tym wydarzeniu CIPy zmieni?y mo?liwo?? popychania silniejszych potwor?w i blokowania ich pracelami (a tak?e doniczkami z kwiatami).

By?em szcz??liwy, i? nigdy wi?cej nie musia?em ta?czy? z demonem jak wtedy! :D

T?umaczenie w?asne :|.

Odp: [Artyku?]Taniec z Demonem.

Pamieta z was ktos te czasy ? ehhh obawa pzred padnieciem w depo = bezcenne :D

Jejkuuuu... dobrze ?e tibia ju? tak nie wygl?da. I dobrze ?e zmienili to ?e mo?na potworki po schodach w d?? i blokowanie parcelemi, bo co to by si? teraz dzia?o...

Szczerze, to chcia?bym gra? w tamtych czasach, chocia? by?o w tedy o wiele wi?cej bug?w, jednak?e ja osobi?cie wola?em czasy Tibii 7.6, o tej si? nie wypowiem, bo na tej nie gra?em, a chcia?bym = )

arrr ta stara tibia .....
Szkoda ?e ju? nie wr?ci ..
W tedy trzeba by?o my?le? a nie jak teraz : hockey 1,hockey 1,hockey 2 hockey 1 ....
Lecz w tedy ?wiat by? zabugowany a teraz jest za N00biony... co wolicie ...

ahh niez?e opowiadanie.
Ciekawy jestem jak przekona?e? GM?w xD
A tak wog?le chcia?bym chociasz OTS ?eby zobaczy? taka tibie

ciekawe opowiadanie smiesznie wyglodala tibia w tamtych czasach chcialbym w taka pograc 1O/1O

Status
Zamknięty.
Do góry