What's new

Barki,r?ce,brzuch? Co i jak z ?wiczeniami

Status
Not open for further replies.

Datler

Active User
Reaction score
0
Witam, na wst?pie pragn? przeprosi? za drugi temat z tego cyklu, ale to jest ju? ostatni :)
A wi?c, trenuje mi??nie brzucha,i r?k(barki oczywi?cie te? w chodz? w gr?-?eby si? troch? rozjecha?y^^=szersze barki) Robi? brzuszki, podci?gam si? na rurce. Po rozmowie ze znajomym, kt?ry te? trenuje(oraz waszych poradach), my?l?, ?e lepiej by?o by wykorzysta? "areodynamiczn?6" a do tego zakupi? dwie hantle(na ka?d? d?o? osobna) i naprzemiennie nimi pompowa?. Nie wiem czy do tego za??czy? jeszcze bieganie? Og?lnie chodzi mi o sam wygl?d, dobr? budow?. Po miesi?cu suchego treningu zaczn? bra? tak?e tzw. od?ywki (bia?ko i w?glowodany?) Powinny one doda? mi troch? masy, a ja j? dobrze wyrze?bi?.
Jak na razie, moje treningi nie s? regularne, ale je?li pomo?ecie mi u?o?y? odpowiedni dla mnie zestaw ?wicze? bior? si? do roboty!
PS:te ?wiczenia powinny by? wykonywane codziennie ka?de, czy naprzemiennie, alby mi??nie mia?y czas si? zregenerowa??
S?ysza?em te? ?e nie mo?na sobie wybiera? poszczeg?lnych partycji, tylko trenowa? wszystko, je?li to prawda to jak mam ptrenowa?, czy te 2 hantelki starcz?, czy nie zb?dne b?dzie kupno czego jeszcze.... ?

Kondzio958

Advanced User
Reaction score
20
Odp: Barki,r?ce,brzuch? Co i jak z ?wiczeniami

To powiem Ci to co przez kilka lat dowiedzia?em si? trenuj?c na si?owni.
1. Po miesi?cu nie radz? bra? od?ywek. Od?ywki zacznij bra? dopiero jak b?dziesz cz?? przest?j [nie czujesz ?e ro?nie si?a i mi??nie]
2. Od?ywki trzeba dobrze dobra? i robi? cykle. Na mas? polecam Mass Pump, itp gejnery.
3. Bia?ko przy?piesza metabolizm. Diety na spalanie s? wysoko bia?kowe wi?c bra? bia?ka na mas? nie polecam.
4. ?wiczenia wykonuj np. 3 razy w tygodniu z dobrym planem + trenuj nogi
5. Same hantel mo?e by? za ma?o podstawowa domowa si?ownia to ?aweczka, hantle, sztanga prosta i lekko ?amana, dr??ek na takim sprz?cie zrobisz wszystkie cz??ci cia?a.
6. Nie trenuj tylko r?k i brzucha s? inne partie kt?re powiniene? trenowa? jak nogi, plecy, kaptury itp
7. Wybierz na co chcesz ?wiczy?:
- Si?a
- Masa
- Rze?ba
- Og?lnorozwojowe
Dzi?ki temu mo?na u?o?y? odpowiedni plan
8. Trenuj?c staraj si? trenowa? np. Klat? + triceps + barki poniewa? trenuj?c klatk? triceps i barki s? wspomagaczami wi?c b?dzie wi?ksza "pompa"
9. Na 1 treningu trenuj 1 du?? parti? i 3 ma?e [zawsze na pocz?tku du?a partia mi??ni jak np. Klatka, plecy].
10. SAM TRENING TO NIE WSZYSTKO NAJWA?NIEJSZA JEST DIETA!! OD?YWKI S? NA KO?CU
No to by by?o jak na razie na tyle ?ycz? mi?ej lektury jak by? mia? jakie? pytania to pisz.

Ps. Co do planu to mog? da? kilka wskaz?wek, napisz ile masz lat.

Furiata

Advanced User
Reaction score
15

7. Wybierz na co chcesz ?wiczy?:
- Si?a
- Masa
- Rze?ba
- Og?lnorozwojowe
kolega dopiero zaczyna ?wiczy? to zostaje mu ostatni punkt. najpierw og?lnorozwojowy plan ?eby opanowa? poprawn? technik? kt?ra jest wa?niejsza jak mog?o by si? to wydawa?. rze?be robi si? dopiero jak ju? ma si? dosy? mi?cha i jaki? tam sta? a nie od tak "?eby by? od razu wyrze?bionym" bo nie b?dzie nawet czego rze?bi? ;) si?a dopiero po 1,5-2 latach przemy?lanego treningu. wcze?niej nie ma sensu. pocz?tkuj?cemu si?a b?dzie szybko sz?a razem z mas? i przez ten czas du?o czytaj o treningach i od?ywianiu. pami?taj, ?e odopwiednio zbilansowana dieta to podstawa je?li my?lisz o wi?kszych przyrostach. ?wicz ca?e cia?o a nie tylko r?ce i brzuch bo po czasie zauwa?ysz du?e dysproporcje a to nie wygl?da za fajnie:) zajrzyj na forum sfd tam ci doradz? co i jak. i jeszcze co do od?ywek to tak jak wy?ej - dobry trening, dieta a suple dopiero na ko?cu. kup hantelki, sztang?, ?awk? i dr??ek jaki? sobie zmajstruj. na tym mo?esz ju? ?wiczy? ca?e cia?o.

Last edited:

Datler

Active User
Reaction score
0

Tak, jak zaznaczy? Furiat dopiero zaczynam ale i tak chodzi mi tylko i wy??cznie o dobr? budow?, wi?c my?l?, ?e ten trening og?lnorozwojowy b?dzie git? No w sumie to kolega pyta? si? czy nie chc? do niego chodzi? na si?owni?,(on ma ?aweczk?, du?? hantle,i ma??) przez ten miesi?c m?g?bym trenowa? u niego zanim zakupie sw?j sprz?t do domu.
Mam 16 lat,56kg i 173cm wzrostu
Wi?c prosi?bym o jakie? ?wiczenia dla mnie, i jakie? informacj? o diecie, co i jak z ni? tak wgl. bo jestem dosy? zielony
_
Jeszcze jedno... czy bieganie, w okresie owych ?wicze? to dobry pomys??

Last edited:

Kondzio958

Advanced User
Reaction score
20

Bieganie najlepiej spala tkank? t?uszczow? z brzucha ale skoro masz 173 cm i wa?ysz 56 kg to masz niedowag? wi?c polecam diet? na mas? + trening bo dobrze wygl?da? przy 56 kg nie b?dziesz :D. Dzia?a to mniej wi?cej tak Trenujesz og?lnorozwojowy trening np. 1-2 miesi?ce aby przyzwyczai? mi??nie do wysi?ku. P??niej na mas? aby przybra? troch? kg masy mi??niowej no i niestety t?uszczu p??niej na rze?b? aby straci? ten t?uszcz p??niej zn?w mo?esz da? mas? i zn?w rze?ba i zale?y od ciebie czy do tego dodajesz si?? czy nie. Ale pami?taj ?e np. na mas? ?wiczysz 3-6 miesi?cy p??niej rze?ba 2-4 miesi?ce i zn?w to samo. Od?ywek w wieku 16 lat nie polecam Ci bra? poczekaj przynajmniej do 17-18 roku ?ycia.

Datler

Active User
Reaction score
0

Okej...a wi?c zacznijmy od od?ywiania...
Czyli czego powinienem je?? najwi?cej, a czego najmniej chc?c podnie?? swoj? wag?? (ma?o cukry, du?o warzyw i owoc?w? do tego ciemny chleb?)

Last edited:

Kondzio958

Advanced User
Reaction score
20

Sorry ale ja diet nie uk?adam. Je?? powiniene? bardzo du?o w?glowodan?w wszystko co "tuczy" no ale odpu?? sobie chipsy, zapiekanki itp bo to bije ale mas? t?uszczow? a nie mi??niow?. Du?o mi?sa chleb normalny bia?y ?ytni to dla tych co spalaj?. Po treningu zjedz 1-2 banany. Pami?taj ?e buduj?c mas? musisz przy ka?dym posi?ku przejada? si? najmocniej jak mo?esz.

poziomek7

New User
Reaction score
0

Mam 1 rade wa?ne ?eby by? na powietrzu,jezdzi? na rowerze itp...
A nie calymi dniami perz?ady? przed kompem

i sry za orto...

Datler

Active User
Reaction score
0

Okej... A jedzienie takich np. Gofr?w, nale?nik?w to chyba przejdzie co? Bo to w sumie m?ka,mleko i jajka

Furiata

Advanced User
Reaction score
15

Okej... A jedzienie takich np. Gofr?w, nale?nik?w to chyba przejdzie co? Bo to w sumie m?ka,mleko i jajka

Przejdzie. Poczytaj sobie to
Na ko?cu masz podany przyk?adowy plan fbw z tym, ?e dla pocz?tkuj?cego potrzebna b?dzie ma?a zmiana.
Trening:poniedzia?ek-?roda-pi?tek
1) Przysiady 3-4 serie 8-12 powt?rze?
2) Wyciskanie na ?awce 3-4 serie 8-12 powt?rze?
3) Podci?ganie szeroko na dr??ku (ja bym to zmieni? na wios?owanie sztang?) 3-4 serie 8-12 powt?rze?
4) Wyciskanie zza karku 3 serie 8-12 powt?rze?
5) Uginanie ramion ze sztang? 3 serie 8-12 powt?rze?
6) Wyciskanie le??c na triceps 3 serie 8-12 powt?rze?
7) Martwy ci?g (niepolecane pocz?tkuj?cym wi?c nie r?b)

Datler

Active User
Reaction score
0

Furat, te ?wiczenia kt?re napisa?e? robi? w ponieda?ek-?roda-pi?tek wszystkie, czy je podzieli? jako??
Dzi?ki za link, bardzo przydatny. Przeczyta?em troch?, za reszt? wezm? si? wieczorem ;)
___
Je?li chodzi o jajka w posi?ku to bez r??nicy czy s? one gotowane, czy sma?one?

Last edited:

Furiata

Advanced User
Reaction score
15

Wszystko na jednym treningu. Je?li bardzo ci zale?y na martwym ci?gu to mo?esz go wykonywa? naprzemiennie z przysiadami (na jednym treningu przysiady ze sztang?, na drugim martwy ci?g) ale z nie za du?ym obci??eniem tak, ?eby trzyma? poprawn? technik?. Co do jajek to warto?ciami od?ywczymi nie b?d? si? r??ni?y z tym, ?e sma?one b?d? zawiera?y wi?cej t?uszczu (bo przecie? na czym? trzba je usma?y?:) ) ale przy budowaniu masy t?uszcze te? s? potrzebne wi?c nie zawracaj sobie tym g?owy :)
//edit
jeszcze zapomnia?em doda?. du?o odpoczywaj i zapewnij sobie d?ugi sen. mi??nie rosn? kiedy odpoczywasz a trening jest tylko bod?cem

Last edited:

Datler

Active User
Reaction score
0

Okej, to ju? raczej wszystko wiem, tylko jeszcze takie pytanie czy masz mo?e jak?? stronk? czy co? gdzie s? opisane r??ne dania, czy one dobrze wp?ywaj? na rozbudow? masy mi??niowej czy raczej ?le, np. takie p?atki z mlekiem? czy te? ziemniaki, ry?? i og?lnie mi?so?
___
Chod? w linku by? bardzo fajny opis co i kiedy mam je?? postanowi?em go delikatnie zedytowa? (nie wykluczaj?c oczywi?cie najistotniejszych chyba jajek)

Furiata

Advanced User
Reaction score
15

Owsianka, ry?, ziemniaki, mi?so, ryby, jajka, nabia?, pieczywa, warzywa, owoce, przetwory pszenne (bu?ki, p?atki kukurydziane itp)
Unikaj przetworzonego jedzenia jak chipsy, pizza itd.
Wa?niejsze od samych jajek jest to, aby zapewni? sobie 5-7 regularnych i zbilansowanych posi?k?w. Postaraj si? aby w ka?dym posi?ku by?a odpowiednia ilo?? w?gli,bia?ek i t?uszczy a nie ?e w jednym posi?ku 5 gram bia?ka a w innym 80 (wiesz o co kaman) Tutaj sobie obadaj ?eby wiedzie? co ile ma b/w/t

Datler

Active User
Reaction score
0

Okej. okej jestem ju? po pewnym okresie ?wicze? u kolegi, a w tym samym czasie rozgl?dam si? nad swoim sprz?tem, co my?licie o tej aukcji? :) Warto kupi?? Prosta sztanga(8kg), z obci??eniem 22kg,razem jest 30kg.Razem z przesy?k? wychodzi 117 z?, mieszkam na wsi i w mie?cie raczej pojawiam si? przelotem, nie chc? niepotrzebnie fatygowa? siostry, my?licie ?e w sklepie sportowym b?dzie taniej?

Last edited:

Kondzio958

Advanced User
Reaction score
20

Nie polecam tego zestawu masz tu fi 25 [?rednica] a najlepsza to 28 aby Ci nadgarstki nie siada?y. Przy ma?ych obci??eniach tego tak nie odczujesz ale p??niej b?dzie gorzej. Max obci??enie gryfu 130 kg na pocz?tek by Ci wystarczy? ale radz? od razu rozgl?da? si? za lepszym. Szczerze to kupi? bym ten zestaw dla samych obci??e? i pasa, gryf to albo sprzeda? albo niech le?y szkoda nadgarstk?w.

Datler

Active User
Reaction score
0

okej, b?d? rozgl?da? si? za 28' a jak my?lisz w sklepie sportowym kupie taniej ni? na allegro? Bo widz? ?e wysy?ka jest droga ;/
___
o_O strasznie drogie te 28mm na allegro znalaz?em jedn? za 95z?

Last edited:

Kondzio958

Advanced User
Reaction score
20

No 28 s? dro?sze od 25 bo s? lepsze. Znaczy nie wiem czy na allegro wyjdzie taniej czy w sklepie stacjonarnym. Musia? by? sprawdzi? osobi?cie tu i tu.

Datler

Active User
Reaction score
0

No nie ogarniam. Nie mog? poszuka? na allegro gryfu (180cm, 28-30mm fi) poni?ej 100z?, one tyle kosztuj??
mi wpad? w oko, ale bez zadnego obci??enia ;/ za kt?rej pewnie b?d? musia? wyda? jeszcze raz tyle.
Cho? na razie nic nie kupuje, najpierw musz? wybra? si? do miasta i obluka? ceny w sklepie sportowym, cho? w?tpi? czy b?dzie taniej ;/

Kondzio958

Advanced User
Reaction score
20

No taniej pewnie nie znajdziesz, je?li chodzi o obci??enia to ja polecam i?? na z?om kupi? kr?gi metalowe da? do tokarza i wyjdzie ci ~60% taniej ni? kupowa? w sklepie.

Status
Not open for further replies.