• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Czy warto zaczyna? od Lua?

Status
Zamknięty.

Infelicity

Why bother...
Liczba reakcji
59
Siemka, pisze temat by spyta?: Czy warto zacz?? nauke od Lua?
Siedze ju? od 2 godzin czytaj?c ksi??ke i pr?buje ogarn?? 2 pierwsze cze?ci.
Czytaj?c to cz?sto widze sformu?owania i zwroty kt?re wyst?puj? w innych j?zykach "As used in /C" itp
wiem o co chodzi, i wydaje mi si?, ?e ?le zacz??em.
czy powinienem zacz?? jednak od jakiego? innego j?zyka czy tryhardowa? lua? :)

Odp: Czy warto zaczyna? od Lua?

Na te czasy polecam zag??bi? si? w cpp (c++) to jest przysz?o?? i wszystko w tym napiszesz ^^

Jak chodzi o OTSy to mo?esz zaczyna? od LUA.
Je?eli chodzi o wszystkie j?zyki programowania, mo?esz ogarn?? podstawy w C++, nauczy? si? co to referencje, wska?niki itp, itd, nast?pnie przesi?d? si? na Java/C# i doznaj ulgi bo nie musisz si? bawi? wska?nikami, alokowaniem/zwalnianiem pami?ci :)

My?l?, ?e pod otsy zaczne z LUA by przej?? na co? bardziej ambitnego a? wko?cu si?gne po javascript.

A ja bym poleca? z grubej rury Java/C#.

Najpierw zdecyduj si? co chcesz robi? i co chcesz z tym robi? a p??niej decyduj si? na konkretny j?zyk ;P

My?la?em o nauce LUA tak dla zasady bo przecie? wi?kszo?? gier na tym bazuje,a p??niej java co by pisa? apki ;p

Dla wszystkich, kt?rzy pisz? "LUA":

Lua" (pronounced LOO-ah) means "Moon" in Portuguese. As such, it is neither an acronym nor an abbreviation, but a noun. More specifically, "Lua" is a name, the name of the Earth's moon and the name of the language. Like most names, it should be written in lower case with an initial capital, that is, "Lua". Please do not write it as "LUA", which is both ugly and confusing, because then it becomes an acronym with different meanings for different people. So, please, write "Lua" right!

poczytaj sobie i decyduj czego si? uczy? dopiero :P

Status
Zamknięty.
Do góry