What's new

Gitarka

Status
Not open for further replies.

Drexav

Zas?u?ony
Reaction score
165
Witajcie! Mam zamiar kupi? sobie gitar?. G??wnie chodzi mi o elektryczn? lub basow? (z piecykiem :) ). Je?li chodzi o gitary to nie umiem gra? 0. Umiem zato na pianinie tak ?redniozawansowany - z nut potrafie gra?. mam pytanie jak? gitar? by?cie mi polecali na pocz?tek? Jakie s? r??nice mi?dzy klasyczn?, elektryczn? a basow? (ta ma mniej strun, ale jakie? inne r??nice). I taka ciekawostka. Da si? gra? na gitarze basowej bez pieca czy wtedy nie wytworzy si? dzwi?k? Prosz? o pomoc. Aha Ps. Jeszcze prosi? bym o ceny w kt?rych orientacyjnie mog? kupi? zestaw dla pocatkuj?cego "gitarzysty" - prosze o posty osoby obeznane z tematem.

Frox

Forum friend
Reaction score
33
Witajcie! Mam zamiar kupi? sobie gitar?. G??wnie chodzi mi o elektryczn? lub basow? (z piecykiem :) ). Je?li chodzi o gitary to nie umiem gra? 0. Umiem zato na pianinie tak ?redniozawansowany - z nut potrafie gra?. mam pytanie jak? gitar? by?cie mi polecali na pocz?tek? Jakie s? r??nice mi?dzy klasyczn?, elektryczn? a basow? (ta ma mniej strun, ale jakie? inne r??nice). I taka ciekawostka. Da si? gra? na gitarze basowej bez pieca czy wtedy nie wytworzy si? dzwi?k? Prosz? o pomoc. Aha Ps. Jeszcze prosi? bym o ceny w kt?rych orientacyjnie mog? kupi? zestaw dla pocatkuj?cego "gitarzysty" - prosze o posty osoby obeznane z tematem.
Dobrze ze jestem na tym forum =P.
Wiec tak,napisz ile masz zamiar wydac na ca?y sprzet.
Gitara elektryczna ma 6 strun,basowa 4.Gitara basowa jak sama nazwa wskazuje daje dzwiek basowy.Bez piecyka nic nie us?yszysz(no us?yszysz g?wno;)).Gitara klasyczna to zwyk?e tzw. "pud?o" mozesz na niej grac g?osno bez problemu.Sa tez gitary elektro-akustyczne,ktore maja mozliwosc grania razem z piecykiem.Gitara elektryczna ma 2 struny basowe na samej gorze.Jezeli chcesz miec juz dobry sprzet(gitara elektryczna + piec) to szykuj oko?o 1000z?.Gitarka oko?o 600-700z?,piec 300-400z?.Radze zaczac Ci od zwyk?ego klasyka ktory kosztuje 200z?+.Zapisz sie do szko?y muzycznej,a tam Cie wszystkiego naucza,od zwyk?ych chwyt?w,po chwyty barowe i czytanie nut.Jezeli chcesz cos wiecej wiedziec to napisz ;).

Drexav

Zas?u?ony
Reaction score
165
Bo ja s?ysza?em, ?e graj?c na gitarze basowej nie specjalnie trzeba zna? akordy i dlatego jest ?atwiejsze granie. Nie chodzi mi o jakie? wielkie granie czyli zapisy do szko?y muzycznej (graj?c na keyboardzie chodzi?em do szko?y muzycznej 3 lata i ten okres uwa?am za strat? pieni?dzy bo mo?e co? sie nauczylem jednak ni ejest mi to ju? potrzebne). My?la?em, o kursach gitarowych (s? na allegro po 30 zl itd. Wiem, ?e to g?wno, ale co? mo?e da si? nauczy?). A co do ceny to chcia? bym si? wyrobi? w 500 - 600 z?. Taki zestaw dla nie wymagaj?cego gracza.

Gummis

Active User
Reaction score
17
Ja ci polec? pewn? ksi??k? na temat gry na gitarze, kiedy? z niej korzysta?em.
Pawe? Kowalczyk - Materia?y do samodzielnej nauki gry na gitarze, poradnik-samouczek.
Wydawnictwo:karat

Ksi??k? na prawd? polecam, wszystko jasno i fachowo wyja?nione. Ksi??ka ma ponad 130 stron, autor rozpoczyna j? od opisu r??nych gitar, po chwyty, porady, a? do gry z nut itd.

Tu masz aukcj?, cena kup teraz to niespe?na 10 z?, a na prawd? warto.

Frox

Forum friend
Reaction score
33
Ja nie polecam samouczkow do grania na gitarze.Lepiej znajdz sobie dobrego nauczyciela on Ci wszystko pokaze,wyt?umaczy.

Chociaz SkyWay nie jest dobra firma,lecz tez nie najgorsza,na poczatek moze byc.Pochodz u siebie w miescie po sklepach muzycznych i poszukaj na pewno cos znajdziesz.

Aleq

Active User
Reaction score
4
Napisa?em dla ciebie ma?y poradnik :p

Mi?dzy gitar? basow? a zwyk?? nie ma wyboru "?atwiejsza, trudniejsza". Ka?dy instrument jest trudny, je?li chcesz w nim by? dobry. Gitara to instrument prowadz?cy, solowy, najbardziej s?yszalny (poza wokalem), a bass daje t?o. Obczaj sobie sol?wk? Erica Claptona na tym filmiku (na pocz?tku):

^^on najpierw gra tam tak? sol?wk? bez basu, a potem jest uj?cie na basist?, kt?ry przy??cza si? do niego. Zwr?? uwag? na brzmienie z basem i bez niego, a wtedy obczaisz do czego jest bas :p Je?li zdecydujesz si? na zwyk?? gitar? to:

-Gitara elektryczna: Polecam taki zestaw:

Gitara "Cort G200" - niedroga, przy czym ma nawet dobre brzmienie.

wzmacniacz - Marshall MG15CDR - ma wszystkie zalety, do jakich przez lata przyzwyczai? nas najlepszy producent wzmacniaczy gitarowych Marshall. Jest bardzo tani, gdy? po prostu dro?sze modele Marshalla s? g?o?niejsze :p to jest idealny piecyk do ?wicze? domowych.

Pasek - Im szerszy, tym d?u?ej mo?esz gra? bez b?lu plec?w. Najlepiej sk?rzany. Gitar? powinien trzyma? na wysoko?ci bioder.

Kostki - Bardzo polecam zielone kostki Dunlop Tortex.

Co do gitary akustycznej, po prostu poogl?daj w sklepie muzycznym gitary, na kt?re ewentualnie by?o by ci? sta?, i poszarp troch? struny, ?eby zobaczy?, czy odpowiada ci brzmienie. No i musi r?wnie? wygodnie le?e? ci na udzie.

Co do gitary basowej ci nie doradz?, gdy? kompletnie si? na nich nie znam :p

Frox

Forum friend
Reaction score
33
A i troche wiedzy o mistrzach gitarowych.Nie zaden Santana i inny cz?owiek,najwiekszym gitarzysta na swiecie,jest,by? i bedzie Jimi Hendrix,oto jego najs?awniejszy kawa?ek .Polecam kazdemu!

Aleq

Active User
Reaction score
4
Jimi Hendrix to by? geniusz, diament. Ale niestety nieoszlifowany.Przede wszystkim - by? analfabet? muzycznym. Nie zna? nut. Co do Santany - facet by? niez?y 40 lat temu, a ?e do dzisiaj gra tak samo, to ma ju? raczej ma?o do powiedzenia :p Polecam ci zobaczy? dw?ch gitarzyst?w - Alvin Lee (zesp?? Ten Years After, ta sama fala, co Jimi Hendrix), wed?ug mnie najbardziej niedoceniony gitarzysta ?wiata, no i oczywi?cie Jimmy Page - gitarzysta Led Zeppelin, to on jest autorem legendarnej sol?wkido Stairway To Heaven, kt?ra na 90% list 100 najlepszych sol?wek wszechczas?w zajmuje 1 miejsce. Na dole linki do ich piosenek:

Niez?y te? by? Angus Young z AC/DC, Eric Clapton...

P.S. Mo?e by za?o?y? subforum o instrumentach muzycznych??

Last edited:

Ziomalek1995

New User
Reaction score
0
Ja gram na gitarze basowej , w zespole .

I ci powiem ?e , si? gra ?atwo.
Ja mam bas za 1000 z? (ale ja jestem profesjonalistom)
Na poczt?tek to bym ci polecil gitare od
300 do 500 z? max

Gearuka

Active User
Reaction score
8
Gitara za 300 MAX 500 z??! Znajd? tak?, to ci dam reputa, skoro jeste? takim "profesjonalistom".

Frox

Forum friend
Reaction score
33
Gitara za 300 MAX 500 z??! Znajd? tak?, to ci dam reputa, skoro jeste? takim "profesjonalistom".
Popatrz na allegro, sa Sky way'e.Sam taka posiada?em, da?em 200z?+ i da?o sie grac, troche potencjometry sie "giba?y" lecz da?o sie grac.Jezeli nie masz kasy, a masz checi to wystarczy.Mozesz tez kupic uzywana gitare w dobrym stanie, nikt nie mowi zeby od nowej zaczynac.

vertio

New User
Reaction score
1
Odp: Gitarka

Ja sam mam lutnika projektowanego przeze mnie ;]. Projektowany na pdst. music mana. Aha. I wg mnie najlepszym gitarzyst? jest.... Steve Vai. Ale to nie na temat.
Je?eli chcesz gra? kilka lat jak na keyboardzie tak jak to pisa?e?, to lepiej nie kupuj Sky Way'a za 600 z?, poniewa? na kilka lat ci on nie wystarczy. Dam tutaj link to jakiego? Ibaneza do 900 z?. Wiem ?e to na pocz?tek dosy? du?o ale starczy ci to na jakie? rok p??tora ?Przynajmniej b?dziesz chcia? gra? tylko dla funu;]

Drexav

Zas?u?ony
Reaction score
165

Temat by? pisane przeze mnie dawno - ponad rok temu. W lutym minie rok mojej gry na gitarze. Kupi?em porz?dn? gitar? ma?o znanej firmy J&D akustyka i jestem zadowolony. Temat ci?gle aktywny bo poszukuje elektryka i dobrego pieca.

Inn? spraw jest m?j rozw?j. Jestem na poziomie, ?e wi?kszo?? akord?w gram ju? chwytami barrowymi itd. Jednak problemem jest m?j rytm i moje bicie. Brzmi to strasznie fatalnie - jakie? rady?

Rock

Advanced User
Reaction score
31

Ja mam t? gitark? i jestem bardzo zadowolony. Koszt to 600z?

Je?li chodzi o piecyk, to polecam ten. Dobrze si? sprawuje. 550 z?

S? to ju? rzeczy z wy?szej p??ki :)

Last edited:

vertio

New User
Reaction score
1

Chyba ?e masz mniej pieni?dzy na gitar?, to wtedy polecam:

Piec :

Chyba ?e chcesz co? bardziej cichego :

Aha! Tego Marshalla 15 sam mam w domu ;]

vertio

New User
Reaction score
1

Ja mam t? gitark? i jestem bardzo zadowolony. Koszt to 600z?

Je?li chodzi o piecyk, to polecam ten. Dobrze si? sprawuje. 550 z?

S? to ju? rzeczy z wy?szej p??ki :)

Nie chc? by? niemi?y, ale te rzeczy nie s? niestety z wy?szej p??ki. Tzn piecyk jest dobry. Ale gitara taka hmmmm..... Ja bym poleca? te gitary co da?em linki w po?cie @up ;p

@edit
Tzn wiesz, jeszcze mi musisz powiedzie? ile wynosi tw?j bud?et. Bo te gitary to nie s? tanie sprz?ty. Tzn wiesz ja z tego zarabiam. Na razie niedu?e kwoty bo mam dopiero 17 lat, w ka?dym razie ju? sobie pozwalam na kupno takich rzeczy.

Last edited:

vertio

New User
Reaction score
1

Tzn sorrki ?le to powiedzia?em. Co z tego ?e mam 17 lat jak m?g?bym by? mistrzem?;p Tutaj wiek nie gra roli. Ale odbieg?em od tematu przepraszam;p

Van der Bany

Forum friend
Reaction score
103

Co do piecyka tak jak koledzy wcze?niej wszelakiej ma?ci Marshalle zale?nie od potrzeb :). Je?li chodzi o gitark? na pewno strze? si? gitar z Cyklu Sounder itp. dost?pne s? na allegro po "okazyjnych" cenach ale fatalnie brzmi? (tak praktykowa?em to) Elektryka do 600 z? to np o , produkuje gitary dobrej jako?ci, w stosunku do ceny. (Epiphone nale?y do znanej firmy Gibson. Je?li jednak by? zdecydowa? si? na bass polec? ci Epiphone Embassy Standard V, sam na niej gram, jestem zadowolony.

Jimmer

Przodownik
Reaction score
22

Jednak problemem jest m?j rytm i moje bicie. Brzmi to strasznie fatalnie - jakie? rady?

Ja osobi?cie na tym etapie sko?czy?em moj? karier? z gitar?. Moje bicie by?o masakryczne, mimo godzin ?wicze?, no po prostu nie zaczai?em.
Rada? Trening, najlepiej z kim? kto gra na gitarze i jest zaawansowany w te klocki.

Co do sprz?tu, szkoda kupowa? lepszy, p?ki nie wy?wiczysz r?ki.
Osobi?cie mam
Spisuje si? w miar? nie?le z piecykiem marshalla (po?yczam kumplowi, wi?c wiem)
Strze? si? szajsu i d?umy.

Chyba tyle ode mnie.

Last edited:

vertio

New User
Reaction score
1

Chcia?em mayonesa, ale przyjecha?em do go?cia mia?em zamiar sobie ogra?, ale dla mnie to by?a lipa;p To z 2 lata temu ;p

Status
Not open for further replies.