• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

[Gorki] Galeria mapy

Status
Zamknięty.

Gorki

User
Liczba reakcji
1
Witam! Na pocz?tku chcia?bym podzi?kowa? za zainteresowanie tematem i poprosi? o wszelkie komentarze (byle trzyma?y poziom). Od siebie dodam, ?e mapki tworz? ju? kilka lat (since 2007) i wracam w?a?nie z ponad p??rocznego urlopu. Te dwie cechy wida? wyra?nie w moim stylu co jednak, mam nadziej? nie b?dzie zbyt negatywnie wp?ywa? na ca?okszta?t mojej tw?rczo?ci.

Jak zaraz zobaczycie (a mo?e ju? zobaczyli?cie?) mapka si? rozwija i rozumiem, ?e kto? mo?e mi zarzuci? prezentacj? p??produktu. Nie robi? tego jednak z byle powodu. Dzi?ki waszym radom b?d? m?g? na bie??co wprowadza? zmiany w moim stylu o kt?rym ju? wspomina?em.

No dobra, a teraz koniec gadania i czas na to, co wszyscy lubi? najbardziej.

"Miasto [Jakie?tam], per?a [jakiego?tam pa?stwa;p], stolica o?wiaty i kultury.
Tu swoje siedziby maj? najwi?ksze Gildie, nawet sam kr?l ulokowa? tu sw?j zamek"

ifs5yd.jpg

"Podr??nikowi, kt?ry trafi w to wspania?e miejsce, ju? z daleka w oczy rzuci si? wspania?a ?wi?tynia ku czci [czego tam chcecie]."

jjo0gk.jpg

I tu m?j pierwszy komentarz. Wiem, ?e zaraz b?dziecie si? czepia? dachu, ale on tak mi si? podoba, ?e na pewno nic z nim nie zrobi?. Pozostan? zatwardzia?ym w ciemnocie :)

"Wn?trze tej?e ?wi?tyni jest r?wnie okaza?e. Pos?gi bohater?w i kr?l?w w halach, taras widokowy i obserwatorium na szczycie dodatkowo pot?guj? wra?enie monumentalno?ci ca?ej budowli. Je?li? za? zm?czony gor?cem, odpocznij w magicznym ogrodzie w podziemiach."

35nd26p.jpg

Wiem, wiem, poka?e wszystkie pi?tra, tylko UOSU mi si? gdzie? zapodzia?o, a Fraps i RME to kiepska kombinacja.

"W dzielnicy ?wi?tynnej znajduj? si? bogate domy, r?wnie bogatych osobisto?ci."

sn1h6q.jpg

"Na zach?d od dzielnicy ?wi?tynnej znajduje si? dzielnica handlowa. Dominuj? tutaj nordyccy rzemie?lnicy nadaj?c klimat p??nocy budynkom w okolicy. St?d charakterystyczne spadziste dachy i domy prawie bez ?adnych okien."

4ua1l1.jpg

"Szczeg?ln? uwag? warto zwr?ci? na budynek Teatru Wielkiego. Zbudowany z pieni?dzy kr?lewskich w ca?o?ci w nordyckim stylu gmach najlepiej ukazuje kunszt "budowniczych p??nocy"."

25i6v4i.jpg

"Wn?trze teatru przepi?knie zdobiobne, z ogromn? widowni? i wspania?? scen? przyci?ga ludzi jak mi?d pszczo?y. Nic dziwnego, ?e bilety kosztuj? ogromne pieni?dze."

30bo9rs.jpg

"M?wi?c o pi?knie, nie nale?y zapomina? o skazie, czyli dzielnicy portowej zwanej dzielnic? ?ebrak?w i hazardzist?w. Biedni ch?opi emigruj?cy do miasta utworzyli spor? dzielnic? pe?n? zb?j?w i rabusi?w. Nawet w dzie? nie mo?na si? tu czu? bezpiecznie."

ojnzaa.jpg

Tu od razu rzuca si? w oczy brak duperek?w, jednak wszystko w swoim czasie :)

Teraz jeszcze kilka s??w od siebie. Zaraz zaczniecie m?wi?, ?e ma?o szczeg???w i brak super-hiper-najnowszych border?w. No c?? macie racj?.
Starego psa nowych sztuczek nie nauczysz. Pami?tam jeszcze czasy gdy do wyboru by? 1 border wody i 3 (no dobra 4) rodzaje ?cian. Nie by?o wtedy zbyt du?ego wyboru, a o takich rzeczach jak k?pki trawy czy sko?ne dachy mo?na by?o pomarzy?. No c??, moja strata, ?e si? nie przystosowa?em :)

Odp: [Gorki] Galeria mapy

No c?? robi?c prac? na poziomie rozbudowy "map editor" z roku 2007 nikogo nie zachwycisz no ale c??, napisa?e? ?eby si? nie czepia? o szczeg??y, k?pki trawy itp...
Wi?c na ka?dym zdj?ciu s? te same budynki wszystkie kwadratowe, mog?e? umie?ci? chocia? jakie? symboliczne szczeg??y. I do tego praca nie przedstawia nic nadzwyczajnego.
Moja ocena 2/10 (Jedyne co wygl?da jako tako to struktura miasta
PS. jak by? chcia? aby komu? si? te prace podoba?y to r?b je na rok 2010.

wida? do?? d?ug? przerw?
no co my tutaj mamy
kwadratowo [-]
ciekawy podzia? miasta, te historyjki [+]
szczeg??y [a? dwa -]

?eby Ci? zniech?ci? to 4/10
ale pracuj, pracuj i jeszcze raz pracuj

na tej pierwszej fotce zobaczy?em statek - m?g?by? go pokaza?

pozdro lol

wiem, ?e te ?ciany jednolite ale znalaz?em te nowe przej?cia ?cian z Yalahar i ju? widz?, jak to b?dzie si? fajnie prezentowa?. je?li chodzi o kwadratowo??: no sorry, ale okr?g?ycg dom?w zrobi? si? nie da, a fiku?ne s? niepraktyczne, a przecie? w miastach maj? ?y? gracze prawda? tak samo nie mog?em zbyt komplikowa? dr?g bo nie ka?dy chodzi z minimap?, a przej?cie z depo do sklepu z broni? nie powinno zniech?ca?. jedynie co, to zrozumiem, ?e w dzielnicy handlowej te drogi s? nienaturalnie pokrzy?owane co wygl?da do?? dziwacznie i musz? co? z tym zrobi?. no i oczywi?cie kamyczki na drogi i mchy na ?ciany (o kt?rych zapomnia?em - moja wina, moja wina...). dzi?ki za konstruktywn? krytyk? ale pami?tajcie, ?e to ma by? dobra mapa Praktyczna (co oczywi?cie nie zwalnia mnie z obowi?zku dbania o szczeg??y ale wp?ywa zasadniczo na skomplikowanie mapy - zw?aszcza tam, gdzie s? gracze)

No nic do oceniania opr?cz domk?w, mog?e? doko?czy? natur? i pokaza?, a tak nie spodziewaj si? wysokich ocen :(.
A wi?c tak:
Domki kwadratowe w kt?rych nic specjalnego nie wida?, widze ze nie doko?czy?e? pracy nie tylko pod wzgl?dem natury ale tak?e kilku domk?w(po co dodajesz nie doko?czone prace!!?? Chyba ?eby mie? niskie oceny). Na 7ss wida? ?e zrobi?e? natur? ale ustawione to samo co 2 sqm, w tym domku nic specjalnego nie ma.
Na 1ss wida? ?e miasto z bia?a ?cian? zrobi?e? symetrycznie^^.
Nast?pnym razem nie pokazuj niedoko?czonych i symetrycznych prac.
Ocenka: 2/10(oceniam same miasto od g?ry, nie to co ma w ?rodku[jak bym mia? ocenia? ?rodek to ocena troch? posz?a by w d??;/]).
Pozdro.

#up
je?li chodzi o kwadratowo??: no sorry, ale okr?g?ycg dom?w zrobi? si? nie da, a fiku?ne s? niepraktyczne, a przecie? w miastach maj? ?y? gracze prawda?
Maj? ?y? i do nich powraca? a ja osobi?cie nie wraca? bym z ch?ci? do kwadrat?w.

tak samo nie mog?em zbyt komplikowa? dr?g bo nie ka?dy chodzi z minimap?, a przej?cie z depo do sklepu z broni? nie powinno zniech?ca?.
No nie powinno ale jak si? chodzi po prostok?tnej ?cie?ce jak od linijki to thx...

ale pami?tajcie, ?e to ma by? dobra mapa
Dobra mapa to mapa RPG a ja tu ma?o co widz? z rpg...

Ps. Moim zdaniem jeste? fanem Ots?w 4Fun(proste drogi, kwadratowe domki, itd.)

#down
budynki puste, owszem ale jak inaczej maj? dzia?a? skoro MUSZ? by? puste, ?eby nie by?o b??d?w w silniku.
Chodzi mi o temple, tam gdzie s? krzes?a...

poza tym wyt?umaczcie mi jak w kratkowym systemie tibii zrobi? domy inne ni? oparte na kwadratach i prostok?tach poza tym widzieli?cie, ?eby w rzeczywisto?ci jaki? pa?ac w przedziale ?redniowiecze - renesans by? niesymetryczny. ostatni argument do domk?w, mo?e ju? troch? naci?gany. domki niesymetryczne wygl?daj? nienaturalnie. od kiedy to budowniczowie utrudniaj? sobie ?ycie skomplikowanymi za?amaniami ?cian kt?re zwi?kszaj? czas budowy, koszta i powierzchni?, a w?a?nie powierzchni?, kt?ra w takim mie?cie jest straaasznie droga. owszem rz?dek identycznych kropka w kropk? domk?w, z oknami i drzwiami w tych samych miejscach (jeszcze z jednolitym dachem, taa) to typowy przyk?ad 4funowej zabudowy,
O kwadraty g??wnie chodzi?o mi w pracy z dachami opadaj?cymi i z bia?? ?cian?. Widz? ?e kolejna osoba albo nagra?a si? za du?o w simsy lub por?wnuje tibie do rl ?wiata. My na budynki patrzymy w 3D a nie z g?ry a wi?c to troch? inaczej wygl?da(mchy).

Cipsoft nie u?atwi? mi ?ycia i wszystkie pr?by urozmaicenia struktury domku ko?czy?y si?... no po prostu dziwad?em
Nie wiem czy dobrze my?l? ale chyba u?ywa?e? tylko tych sko?nych dach?w co s? w Roofs, a do Others nie zajrza?e? dlatego ci to utrudni?o mapping(nie jestem pewien).

apropo natury. widz?, ?e mnie tak gonicie,(...)
Po prostu ?le si? ogl?da same domki...

#Raliyen
Ch?tnie zobaczy? bym twoje prace bo pierwszy do krytykowania a jak by przysz?o co do czego to koniec.

Nie s?uchaj go, mappuj dalej. Ka?dy kiedy? zaczyna? i ka?dy mia? s?abe oceny...

Ostatnia edycja:

no dobra, pobronie si? jeszcze troch? i biore si? do roboty. budynki puste, owszem ale jak inaczej maj? dzia?a? skoro MUSZ? by? puste, ?eby nie by?o b??d?w w silniku. a wszystkie w zasadzie budynki w dzielnicy ?wi?tynnej to s? domki. ?ciany, no tu ju? m?wi?em - ubogace je Yahalarskimi przej?ciami i mchami to b?dzie giciorek. poza tym wyt?umaczcie mi jak w kratkowym systemie tibii zrobi? domy inne ni? oparte na kwadratach i prostok?tach poza tym widzieli?cie, ?eby w rzeczywisto?ci jaki? pa?ac w przedziale ?redniowiecze - renesans by? niesymetryczny. ostatni argument do domk?w, mo?e ju? troch? naci?gany. domki niesymetryczne wygl?daj? nienaturalnie. od kiedy to budowniczowie utrudniaj? sobie ?ycie skomplikowanymi za?amaniami ?cian kt?re zwi?kszaj? czas budowy, koszta i powierzchni?, a w?a?nie powierzchni?, kt?ra w takim mie?cie jest straaasznie droga. owszem rz?dek identycznych kropka w kropk? domk?w, z oknami i drzwiami w tych samych miejscach (jeszcze z jednolitym dachem, taa) to typowy przyk?ad 4funowej zabudowy, ale poza dzielnic? handlow?, poka?cie mi 2 takie same budynki? jak by?cie si? nie starali i tak nie znajdziecie.
Domki nordyckie to ju? inna bajka. troch? upar?em si? na te sko?ne dachy, a Cipsoft nie u?atwi? mi ?ycia i wszystkie pr?by urozmaicenia struktury domku ko?czy?y si?... no po prostu dziwad?em dlatego wola?em te nieszcz?sne, pod?u?ne budynki. apropo natury. widz?, ?e mnie tak gonicie, ?e chyba poszukam starej mapy kt?r? robi?em daaawno temu, bo tam troch? natury by?o

@edit mchy, koniecznie mchy! jak teraz popatrzy?em na moj? mapk? w stosunku do tej z projektu, to faktycznie widz?, ?ciany wo?aj? o pomst? do nieba. musz? co? z tym zrobi?, bo inaczej to wstyd si? tu pokazywa?

Ostatnia edycja:

Widz?, ?e zdecydowanie k?adziesz nacisk na ilo?? a nie jako?? wykonywania prac. Z jednej strony, musz? Ci? pochwali?, ?e tworzysz tak du?e przestrzenie, na pewno ludzie to doceni? i nie b?d? Ci? nazywali "mistrzem ma?ego terenu".
Drug? rzecz? jest jako??, kt?ra u Ciebie totalnie le?y. Twoja detalizacja map jest poni?ej krytyki, zbyt pusto miejscami nawet zbyt monotonnie, wszystko sprawia nie za ciekawy efekt ko?cowy. Staraj si? bardziej urozmaica? ?ciany, obrazy, okna a tak?e zaro?la, kt?re zmieni? troch? ten efekt nudy, dodatkowo staraj si? robi? bardziej zr??nicowane kszta?ty i u?o?enia architektury.
Pozdrawiam!

Niby nie jest pusto ale ca?o?? wygl?da chujowo. ?ciany puste, dachy jednolite, drogi robione jednym groundem a ostatni screen to ju? zupe?na tragedia. Poza tym zrobi?e? jakie? miasto podzielone na 3 cz??ci ka?da gorsza od poprzedniej, nie bierz sie za mapping.

2/10

Status
Zamknięty.
Do góry