What's new

Grunge

Status
Not open for further replies.

slier

New User
Reaction score
0
Czy kto? na tym forum s?ucha kt?rego? z tych zespo??w?
Nirvana
Mudhoney
Mother Love Bone
Hole
Green River
Pearl Jam
Temple of the Dog
Stone Temple Pilots
Alice In Chains
(poda?bym linki, ale nie mam wystarczaj?cej ilo?ci post?w... ;d)

Wikipedia m?wi tak:
Grunge – styl w muzyce rockowej powsta?y w drugiej po?owie lat 80. w USA, charakteryzuj?cy si? do?? ostrym, agresywnym brzmieniem, ale zdecydowanie r??nym od metalu, bardziej zbli?onym do brzmienia "tradycyjnego" rocka lat 60., odrzuceniem i pogard? dla typowego sztafa?u scenicznego muzyk?w rockowych lat 80., sztucznych brzmie? elektronicznych, oraz wi?kszym zwr?ceniem uwagi na przekaz, jaki niesie tekst.

Grunge charakteryzuje si? do?? ponurym nastrojem, na?adowanym cz?sto z?o?ci?, frustracj?, gorycz? i ostr? negacj? rzeczywisto?ci. Charakterystyczne dla tego stylu s? te? klimaty autodestrukcji i nienawi?ci do samego siebie. Sk?onno?ci te s? czasami wyra?ane w tekstach i muzyce pe?nej agresji, buntu i ostrych brzmie?, czasem wr?cz przeciwnie w formie powolnych, na?adowanych rezygnacj? i zniech?ceniem ballad "psychodelicznych". Cz?sto wyst?puj? tu te? teksty pe?ne gryz?cej ironii i autoironii, nierzadko po??czone z rozmaitymi eksperymentami formalnymi, ale zawsze czynionymi wy??cznie za pomoc? "standardowych" instrument?w rockowych.

Je?li kogo? gustuj? w rocku, metalu lub alt niech pos?ucha sobie zespo??w, kt?re wymieni?em, zw?aszcza Nirvany. Mo?e si? spodoba? ^^

Kamil

Wielki powr?t
Reaction score
236
Ja s?ucham Nirvana i Pearl Jam.

By?em nawet na koncercie Pearl Jam w Chorzowie. Zapewne s?ysza?e? o tym wydarzeniu skoro w tym siedzisz.

Bardziej pojecha?em z zamiarem zobaczenia Linkin Park (mojego ulubionego zespo?u) ale Pearl Jam oczywi?cie r?wnie? wpad? mi do gustu :)

Frox

Forum friend
Reaction score
33
W wieku oko?o 11 lat s?ucha?em Nirvany, mam wszystkie p?yty + jakies dvd i koszulke z logiem Nirvany, umia?em tez kilka piosenek na gitarze elektrycznej i basowej.By?o mine?o, a Smells~ nadal w g?owie siedzi ;).

shadolynQa

New User
Reaction score
0
Odp: Grunge

Grunge...
Nirvana i Kurt Cobain, w zespole jak i Kurcie 'zakocha?am si?' jakie? 3, 4 lata temu i tak w tym nadal trwam...;D
Poza tym, z wymienionych s?ucham jeszcze Pearl Jam i Hole.

Killer Queen

Advanced User
Reaction score
22

W gimnazjum chodzi?am w koszulce Nirvany, na?ogowo s?ucha?am tego zespo?u. Teraz te? ich s?ucham, ale ju? nie tak cz?sto.

Rock

Advanced User
Reaction score
31

Ja s?ucham Nirvany, wr?cz na?ogowo, z reszt? jak pozosta?ych moich ulubionych zespo??w, a mam ich kilka.
Pearl Jam tak?e czasem "po s?uchuj?" :)

Status
Not open for further replies.