What's new

Hajs z Otsa

Status
Not open for further replies.

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12
Siema chcia?em si? was zapyta? co my?licie o tym poniewa? stawiam server dla 4fun oczywi?cie kto? powie dla hajsu ;D na pocz?tku tak te? my?la?em ale po przemy?lanym dniu a tak?e to co dzi? mnie spotka?o wpad?em na pomys? ?eby kas? kt?r? zarobi? na otsie (na pewno tego du?o nie b?dzie) przeznaczy? na jaki? dobroczynny cel
(dom dziecka, szpital dzieci?cy, schroniska oboj?tnie jakie co o tym my?licie : ) ?

Astareth

Active User
Reaction score
6
Odp: Hajs z Otsa

Aim dopiero zacz??e? mappowac a ju? chcesz serwer stawia? :D? Jeszcze na nim zarobi??

Oczywi?cie fajna opcja ale pami?taj ze sam nie jeste? fundacj?. Pewnie mieszkasz z rodzicami jeszcze wi?c na razie my?l ?eby ich odci??y? finansowo :'p
Je?eli masz pomys? i plan na to aby z pieni?dzy fundnac co? dzieciakom to sam doloze map? i nie jeden zdolniaka z tego forum ale zarobi? dzisiaj nic znaj?c si? na czym kolwiek b?dzie ci??ko :p

Skilluj w mapie na ten moment i pokazuj swoje pracki bo masz potencja? :p w mi?dzy czasie ogarniaj podstawy w tworzeniu ots :)

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

Co do Ots'a skilluj? mapp'e ;d proste skrypty potrafi? sam napisa? tak?e o to si? nie boj? system liniux tak?e ogarniam i te wszystkie komendy dodatkowo co do wsparcia systemu ots'a mog? liczy? na znajomego : P !
A co do odci??enia finansowo to pracuj? przez tydzie? od 21:20 do 4:30 mo?e to nie du?o mimo 8 z? na godzin? ale zawsze jest co? tak?e zawsze co? dla siebie zostawi? oraz co? rzuc? rodzinie : P

Astareth

Active User
Reaction score
6

Jak stawiasz tak spraw? to pr?buj :wink:
Oby si? uda?o. Choc m?wi?... pocz?tki s? trudne :[
Niech si? zwr?ci za dedyka i na fajki wpadnie na weekend :D

Jak masz znajomego to si? co trzymaj jak nie to pomolestuj troch? kogo? o wskaz?wki i do roboty :D

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

dedyka ju? za?atwi?em : P wiem ?e s? trudne no ale mo?e dam rade i akurat b?dzie co? co b?d? m?g? wp?aci? : P

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

Zacny plan.
Wpad?em przy okazji na pomys?. Jak co? w ramach tego pomys?u zrealizuje to dam zna?, bo mo?e ci to potem pomo?e jako? :p

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

[MENTION=433793]Miksercio[/MENTION] lepiej jak przeznacz? mi si? zdaje par? groszy ale dla kogo? to mo?e by? posi?ek czy co?.
@up dzi?ki :)

Arkam

Forum friend
Reaction score
179

Gl, pomysl fajny ale z takim podejsciem za duzo nie dasz. Lepiej zrobic cos na czym bedziesz zarabial i wtedy jakas czesc bedziesz mogl gdzies tam wplacac :p Sam od czasu do czasu cos wplacam wiec tak podpowiem ze mozesz sobie darowizny odliczyc od podatku.

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

Z jakim podej?ciem ? co do prac podchodz? na powa?nie tak samo chc? podej?? do tej sprawy :)

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

Z jakim podej?ciem ? co do prac podchodz? na powa?nie tak samo chc? podej?? do tej sprawy :)

Chodzi o to, ze nawet jesli dla zabawy i nauki na poczatku wykrzesasz troche motywacji, to potem sie ona powoli konczy.
A jak sie konczy, to motywacja do kontynuacji rozwoju serwera jest hajs ktory ten serwer przynosi.
Jak nie przynosi, to jest brak motywacji. Moze nie przynosic jesli jest slabo robiony lub jesli sam zrezygnujesz z dochodu(co jest twoim planem).
Problem jest taki, ze na dluzsza mete brak hajsu = brak motywacji = gorsze prace i mniej czasu poswieconego na serwer = upadek serwera = brak hajsu x2.

100% hobbystyczne podejscie bylo by mozliwe. Ale albo musisz miec hajs na to, zeby nie szukac kolejnego zrodla zarobku, bo ci to nic w zyciu nie zmieni. Albo musisz to robic po godzinach, co tez specjalnie dobrym pomyslem nie jest, bo to czesto za malo czasu, zeby sie zajac serwerem na poziomie(chyba, ze calkowicie zrezygnujesz z czasu wolnego, powodzenia).

W kazdym razie.
Sa tez luki w rozumowaniu Arkama.
Zalozenie, ze serwer robi sie tylko dla kasy i tylko ona na dluzsza mete daje motywacje i napedza caly biznes jest bledne.
Patrzysz w swojej kategorii i w kategorii serwerow podobnych do twojego, gdzie graja setki lub tysiace ludzi i zarobki sa sensowne.
Zobacz jednak liste serwerow i porownaj ile jest takich duzych a ile tych mniejszych. Te mniejesze zarabiaja od kilkudziesiaciu do kilkuset zl miesiecznie. Sa robione w 90+% hobbystycznie, a ten zarobek jest wydawany w wiekszosci albo w calosci na rozwijanie serwera i jego utrzymanie. Takich tworcow otsow jest wiecej. I w wielu przypadkach tutaj przekierowanie przychodu na jakis bardziej sensowny cel niz dwie paczki fajek w tygodniu to jest jak najbardziej sensowna mozliwosc.
Tak zeby bylo jasne, wykluczam tutaj te serwery ktore sa totalnymi failami a sa robione dla kasy. Licze te, ktore mimo tego, ze nie zarabiaja hajsow i maja po kilku graczy online dalej sa online po nawet kilku miesiacach. Takich serwerow jest niemalo, na pewno wiecej niz tych duzych.
Ostatecznie sprowadza sie wszystko do tego, czy zsumowane zarobki tych mniejszych serwerow, nawet jesli w 100% przekazywane na jakis cel, beda porownywalne do przekazanych srodkow z jednego duzego serwera, nawet jesli przekaze on tylko polowe zarobkow.
No ale, ostatecznie lepiej dac malo niz nic, wiec nie mozna stwierdzic, ze to jest minus. Dlatego sam pomysl jest spoko, bo w idealnym przypadku kazdy by robil serwer dla kasy, zarabial po kilka tys co miesiac i polowe oddawal. Ale to nie jest idealny przypadek i nigdy nie bedzie. Wlasnie dlatego, ze jednak wiekszosc tworcow otsow robi to nie dla duzego zarobku i dla mas graczy, a dla zabawy, nauki czy zabicia czasu. Tutaj z kolei sprowadza sie to do porownania tych zarobkow do resourcow. Mamy konkretne resource do wykorzystania i tego nie przeskoczysz. Lepiej moim zdaniem w tym momencie wykorzystac to co jest w taki sposob w jaki sie da, a nie plakac, ze moglo by byc lepiej.

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

d?uga wypowied? co do sp?dzania przy ots
po szkole wracam jwm ?pi? nie codziennie ale czasami i jade do roboty wracam 3-5 w tym czasie mam czas zajac sie tym otsem bo jako ochroniarz duzo roboty niemaxd a kasa? dlamnie to nie wszystko wole byc "biednym" i miec sczescie i zdrowie a pomagac w sensie przekazac kase to w sie spe?nienie mojego marzenia np xd ja cos pisze na fonie

Miksercio

Banned
Reaction score
2

Idz do roboty zagranice bo w tym chujoatwie duzo nie zarobisz.

Arts18

Signed...
Reaction score
227

Pierw trzeba miec kas?, ?eby wyjechac.

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

a co do tego powiadomi? o tym graczy na stronie czy lepiej utrzyma? to w tajemnicy i na koniec mie?iaca im da? zna? o tym ?

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

w sumie mog? to przyj?? na hejt ze naci?gamy ich czy co? w tym stylu

paul12

User
Reaction score
0

Bo zapewne tak zrobisz 😊 masz no skilla w mapach taka prawda 😢

Wys?ane z mojego SM-G530FZ przy u?yciu Tapatalka

Avemajor

Advanced User
Reaction score
12

@up cz?owieku nie wiem kim jestes ale r??ne s?uchy mnie dochodz? :0.
Nie pogr??aj si? kas? zarabiam sam nie jestem jakims tibijskim parcelem kt?ry nie ma poza kompem ?ycia.
Co do tego hajsu tak zrobi? :) a jak ju? przelej? to dam zdj?cie/skan czy te? udowodnie to w inny spos?b.
Nie znasz mnie? nie udzielaj si?. A te twoje opinie lataj? mi tu i tam jak patrze na ten tw?j profil.

Miksercio

Banned
Reaction score
2

[MENTION=17073]paul12[/MENTION]
po jakiego chuja odkopujesz temat z wiekow?

Status
Not open for further replies.