What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Mapy Items.otb

Status
Not open for further replies.

Xentio1

User
Reaction score
0
Witam was drodzy uzytkownicy !

Moj problem polega na tym ze sciagnolem ladna mapke zao http://tibia.net.pl/wasze-silniki/493039-zao-razachai-8-60-100-solkrin-tylik123.html
Gdy odpalam ja z rme(orginalne pliki itmes.otb itp) to mapka wyglada super ! Dolaczam ja do mojej mapki i gdy odpalam ots chcac zobaczyc jak to wszystko wyglada to zamiast pieknych widokow mam jakies bledy na mpace bugi itp no wiec podmienilem pliki zitems.otb z silnika wkleilem do folderu rme 860 , ale teraz nawet gdy odpalam mapke to wyglada ona bardzo brzydko i rzeczywistosci tez (w grze :D) no wiec pomyslalem ze moze podmienie pilki z rme do slinika ale to wywolalo jakis error w silniku i nie chce sie wlaczyc !

Pomozcie co mam zrobic zeby mapka byla tak ladna gdy ja odpalam orginalnie w rme , zeby tak samo wygladala na ots !

Z gory dzieki Xentio1 !

glutek9

Active User
Reaction score
2
Odp: Items.otb

Jak? masz wersj? RME? Kt?ra? wersja jest zbugowana i psuj? tak jak Tobie mapy. Podczas pierwszego w??czania ?ci?gni?tej mapy pojawi? si? komunikat o wersji OTB?

Last edited:

Xentio1

User
Reaction score
0

Obecnie posiadam rme 2.1 ( ) , niestety nie pamietam zadnego komunikatu zwizanego z mapka :( skoro jakas wersja jest zbugowana moglbys dac mi linka do wersji na ktorej moglbym ze spokojem wszystko robic? Albo jezeli ktos wie jak zrobic zeby wszystko bylo dobrze to bylbym wdzieczny ! :D

VumiToo

User
Reaction score
2

Xentio1, ?le podmieni?e?, wystarczy?o podmieni? items.otbm z rme. A teraz to wgl ani w rme ani w ots nie masz dobrej mapki.

Xentio1

User
Reaction score
0

Po malej przerwie z ots znowu postanowilem sie troche pobawic lecz nadal mam ten sam problem z tym :( Gdy podmienilem items.otb z rme do silnika to mam error i silnik nie chce odpalic a znowu gdy wklejam items.otb z silnika do rme to mapka brzydko wyglada tzn zupelnie inne itemy na mapce sa niz powinny :( Prosze ponownie o pomoc !
Z gory dzieki !

Willams

Advanced User
Reaction score
14

A jaki masz edytor? Sugeruje ci ten najnowszy , nie powinno wyskoczy? ?adnych b??d?w. A jak jest ma?o b??d?w to po prostu r?cznie popraw.Albo sugeruje ci by? podmieni? otb sinika i edytora z real. Ja posiadam otb z silnika real i bardzo dobrze :)

Xentio1

User
Reaction score
0

No kurcze nadal sie porykam z tym problemem :( chodzi o to ze ta mapka naprawde fajna jest ciagle ten sam problem gdy wkleje items.otb z silnika do rme to wszystko sie psuje a znowu gdy wkleje items.otb z rme do silnika to mam blad ! :( Wie ktos moze jak zapobiedz temu bledowi w konsoli przy wlaczaniu ots? :)

Willams

Advanced User
Reaction score
14

Koledzy w w?tku ?le Ci radz?. Musisz jeszcze podmieni? items.xml . Dzia?a to na t? i t? stron?.

Heaper

Active User
Reaction score
1

Koledzy w w?tku ?le Ci radz?. Musisz jeszcze podmieni? items.xml . Dzia?a to na t? i t? stron?.

Kolego - podmiana items.xml w tej sytuacji nic nie daje - mam ten sam problem.

Willams

Advanced User
Reaction score
14

#up
To Ty masz problem. U mnie dzia?a bez problemu na starej wersji edytora jak i na nowej.

Czekamy na odpowied? czy dzia?a.

Heaper

Active User
Reaction score
1

No dobrze, w takim razie ja mo?e robi? co? zle.

1. wzialem items.xml + items.otb z edytora RME i wrzucilem na serv - silnik ich nie czyta.
2. w druga strone - to nic w zasadzie nie daje, bo mapa mi sie wyswietla, tylko ze z bugami. Moge ja co najwyzej edytowac, ale to nie ma sensu bo edycja bylaby pod te bledne items.otb z otsa, ktore nijak sie maja (jezeli chodzi o mape ZAO) do tych oryginalnych z tibii 8.6 lub 8.54.

Powiedz co dokladnie powinienem podmienic? Krok po kroku, tak jak Ty to zrobiles. Bede wdzieczny.

Placek

Blue Waffle
Reaction score
667

Wrzucasz tak:
RME > OTS.
Jesli bedzie wywalac blad to ze zrodel silnika musisz wywalic sprawdzanie wersji tego pliku.
Jak to zrobic?
Otwierasz zrodla silnika.
Wyszukujesz w nich:
items.otb using generic
Lapiesz taki kawalek kodu i go wywalasz:
PHP:
if(Items::dwMajorVersion == 0xFFFFFFFF) 
        std::clog << "[Warning - Items::loadFromOtb] items.otb using generic client version." << std::endl; 
    else if(Items::dwMajorVersion < 3) 
    { 
        std::clog << "[Error - Items::loadFromOtb] Old version detected, a newer version of items.otb is required." << std::endl; 
        return ERROR_INVALID_FORMAT; 
    } 
    else if(Items::dwMajorVersion > 3) 
    { 
        std::clog << "[Error - Items::loadFromOtb] New version detected, an older version of items.otb is required." << std::endl; 
    } 
    else if(Items::dwMinorVersion != CLIENT_VERSION_860) 
    { 
        std::clog << "[Error - Items::loadFromOtb] Another (client) version of items.otb is required." << std::endl; 
    }
To jest w pliku items.cpp.

Heaper

Active User
Reaction score
1

No jakby w ten sposob zadzialalo to git :) Problem tylko w tym, ze nie mam do tego silnika zrodel :( Jest to silnik: Real Server 3.1.0.0.

Heaper

Active User
Reaction score
1

Pobieram, zaraz sprawdze ;> Zapowiada sie ciekawie

Status
Not open for further replies.