Jak Pami?ta? Sny ?
Ok, zanim b?dziesz m?g? mie? ?wiadomy sen, musisz nauczy? si? pami?ta? przynajmniej jeden sen dziennie. Przeci?tny cz?owiek nie pami?ta w og?le sn?w – to nie jest problem, to tylko kwestia praktyki i ch?ci. Dobra lecimy z tym:
Musisz chcie? pami?ta? sny. Po prostu my?l o tym czasem w ci?gu dnia a szczeg?lnie gdy k?adziesz si? spa?. Twoja pod?wiadomo?? pod?apie ?e chcesz pami?ta? sny i b?dziesz je pami?ta?. Ludzie nie pami?taj? sn?w g??wnie dlatego, bo nie maj? takiej intencji.
Dodatkowo gdy k?adziesz si? spa? wykonuj takie ?wiczenie. Po??? si? w wygodnej pozycji, wyczy?? sw?j umys?. My?l o tym ?e si? relaksujesz i odpr??asz, mo?esz skupi? si? na rytmie Twojego oddechu. Gdy zlikwidujesz ca?e napi?cie z Twoich mi??ni, i g??boko si? odpr??ysz, powt?rz sobie kilka razy w my?lach „ Id? teraz spa? i b?d? ?ni?. Kiedy si? obudz?, b?d? pami?ta? moje sny”. Ja po takich sugestiach pami?ta?em pierwszy sen ju? na drugi dzie? (gdzie nigdy wcze?niej nie pami?ta?em sn?w) ale mo?e si? zdarzy? ?e minie kilka dni zanim zaczniesz pami?ta? swoje sny – efekty s? indywidualne dla ka?dego i uwarunkowane tym jak bardzo tego chcesz i jak bardzo wierzysz ?e to rzeczywi?cie jest mo?liwe.
Dziennik Sn?w (Obowi?zkowy) Za??? sobie zeszyt albo dokument tekstowy w komputerze, gdzie b?dziesz zapisywa? swoje sny (mo?esz te? u?ywa? dyktafonu je?eli chcesz). Dziennik sn?w spe?nia kilka funkcji, po pierwsze drastycznie zwi?ksza Twoj? umiej?tno?? zapami?tywania sn?w, po drugie pozwala Ci odnale?? twoje „znaki senne” (rzeczy, sytuacje, osoby kt?re pojawiaj? si? bardzo cz?sto w Twoich snach). Znaki senne s? ekstremalnie pomocne w uzyskiwaniu ?wiadomo?ci we ?nie ( wszystko jest opisane w dalszych cz??ciach tego kursu). Od razu po przebudzeniu nie poruszaj si?, tylko staraj si? przypomnie? sobie sen. Czasem mo?e Ci si? zdarzy?, ?e obudzisz si? w ?rodku nocy od razu po zako?czonym ?nie – zapisz go od natychmiast! Rano mo?esz go ju? nie pami?ta?. Ja np. po tym jak powiedzia?em sobie ?e chc? pami?ta? sny, budzi?em si? kilka razy w nocy za ka?dym razem kiedy kolejny sen si? sko?czy?. Sny przypomina si? od ko?ca, wi?c przypominaj?c sobie go, staraj si? u?o?y? historyjk? od ko?ca do pocz?tku.