What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

Komputer Raz si? w??cza a raz nie ;/

Sanix Master

Banned
Reaction score
4
WItam mam taki problem ?e m?j komputer raz si? w??cza a raz ca?y dize? lub jeszcze d?u?ej si? nie w??cza Niewiem co zrobi?

Komputer ma 8 lat oko?o

Niedawno go odkurza?em bo my?la?em ?e to wina kurzu i dostrzeg?em ?e taki wietraczek co jest na takim jak by kaloryferku proboje rychn?? ale jako? nie mo?e ;/

M?wiono mi ?e pono? pr?d nie dochodzi do komputera ale w?tpie bo ca?y czas si??wieci taka czerwona kontrolka na (p?ycie g??wnej - chyba)

Please help

ziom303

Advanced User
Reaction score
17
Odp: Komputer Raz si? w??cza a raz nie ;/

A wi?c wina jest w tym wiatraczku jak Ty to nazwa?e?. Ten wiatraczek sch?adza ca?y komputer. Skoro wiatraczek nie dzia?a to komputer nie jest sch?adzany, i ca?y si? nagrzewa. Przez to ca?e nagrzanie nie w??czy si? napewno. Nie wiem ale prawdopodobnie mog?o zosta? co? spalone i nic z tym nie zrobisz. Proponuje da? komputer do naprawy albo kupi? nowy, poniewa? komputer powinno zmienia? si? co 4-5 lat, a Tw?j ma ju? 8... Wi?c sam zobacz co si? dzieje.

Sanix Master

Banned
Reaction score
4

ale gdyby bylo cos spalone to by sie wcale nie w??cza? a tak to czasem raz na 2 dni uda mi si? go uruchomi?

ziom303

Advanced User
Reaction score
17

Bo wtedy komputer dojdzie do siebie i tak jakby wystygnie :) Nic nie zrobisz. Zostaje ci tylko i wy??cznie naprawa!

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

raczej wiatraczek tu nie ma nic do gadania bo pc je?eli si? przegrzeje to si? tylko zresetuje
s?uchaj ten wentylatorek jest na chipsecie z p?yty g??wnej czy na procesorze?
bo je?eli na chipsecie to najprawdopodobniej go spali?e? b?d? mocno przypali?e? i mo?e si? nie chcie? ju? w??cza? a je?eli jest to na procesorze to p?? biedy nic mu nie powinno by? jak si? mocno zgrzeje bo si? zresetuje, m?j mia? ostatnio 99 stopni i przy secie wali? reset.
posprawdzaj tak:
Czy guzik z kompa nie jest zdupczony?
Potem czy wszystko jest dobrze wpi?te
I na ko?cu sprawd? miernikiem czy zasilacz ma napi?cia dobre bo mo?e poprostu ju? napi?? nie dawa? (chod? wed?ug mnie to ten zasilacz najbardziej prawdopodobny) bo m?j kumpel z tego co oni u g?ry doradzili czyli (to przez wiatraczek bo si? przegrza? i musi doj?? do siebie ) to tak parskn?? ?miechem ?e my?la?em ?e zjedzie; d