What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

[Początkujący] "Krok po kroku do perfekcji" - Bordery, co to takiego? (Lekcja 3)

Fluos

We are many!!!
Reaction score
249
awq55d.png
Cze??!
Ju? po raz kolejny spotykamy si? w serii poradnik?w Krok po kroku do perfekcji. Produkcja na prawde nabiera szybkiego tempa, poradniki tworz? si? w ka?dej wolnej w chwili z my?l? o Was, najdro?szych u?ytkownikach, a co najwa?niejsze pocz?tkuj?cych mapperach.
Je?eli znajdziecie jakich? b??d, albo poprostu macie zastrze?enia co do tworzenia serii to prosz? wysy?a? e-maile na adres kpkdp@gmail.com w temacie wpisuj?c sw?j nick oraz problem.
2n04mme.png
Dzisiaj poznamy jedne z najwa?niejszych podstawowych zasad mappingu, czyli zabaw? z borderami. Zaprezentujemy pa?stwu prawid?owe wykonywanie kszta?t?w, a tak?e mas? po??cze? r??nych ?cie?ek za wykorzystaniem border?w. My?l?, ?e warto ju? rozpocz?? swoj? przygod? z dzisiejsz? lekcj?.
Border - jest to sprite (grafika), kt?ra odpowiada za ??czenie element?w pod?ogi, tak aby nie by?o efektu amatorstwa, po prostu ?adne przej?cie wykonane w ?adny spos?b - podstawowa jednostka mappingu. Bordery dzielimy na zewn?trzne oraz wewn?trzne. Te pierwsze ??cz? nam powierzchnie z wod?, law?, bagnami czy smo??. Za? te drugie, czyli wewn?trzne ??cz? nam poszczeg?lne elementy powierzchni. Mo?emy za pomoc? nich po??czy? trawe z kafelkami, albo ze ?cie?k? dirt.
Poni?ej prezentujemy bordery tzw. zewn?trzne, oczywi?cie to tylko domy?lny kszta?t, ale o tym p??niej (oczywi?cie bez stara?, tylko by wam pokaza? jak wygl?da owe ??czenie) :
2zsmsci.png
Teraz zaprezentuje Wam bordery wewn?trzne, oczywi?cie nie wszystkie bo jest ich bardzo, bardzo du?o, lecz te najcz??ciej u?ywane, oto i one. Jak widzimy s? one tylko posegregowane, bez urozmaicenia i kszta?tu. :
p2l1u.png
Dobra, wiemy ju? co to jest border i na jakie si? dzieli. Dodatkowo wiemy jakie bordery znajduj? si? w danym przedziale, teraz czeka nas du?o trudniejszy etap. B?dzie teraz tworzy? odpowiedni kszta?t borderu zewn?trznego, kt?ry po??czy nam trawe z wod?.
I spos?b (z?y) - w pierwszym sposobie poka?e Wam, jak nie powinno si? robi? kszta?t?w. Jak widzimy poni?ej s? one kwadratowe, to w ?wiecie mappingu jest nie dopuszczalne, ludzie gdy widz? kwadraty, odrazu nisko oceniaj? prace, dlatego poni?ej przedstawiony przyk?ad jest totalnie ?le wykonany.
2191ll0.png
II spos?b (z?y) - drugi spos?b stosuj? masa mapper?w nie wiedz?c, ?e jest on z?y. Tworzenie kszta?t?w powygnianych, lecz wszystko przypomina o?miorniczke, a tak nie mo?e by?, poniewa? potem jest problem z zapchaniem rog?w. Poni?ej prezentuje takow? o?miorniczk?, jak widzimy jest to kolejny z?y spos?b, kt?rym pa?stwo nie powinni si? pos?ugiwa? :
30l05yx.png
III spos?b (dobry) - jest to poprawny spos?b tworzenia brzeg?w, czyli border?w zewn?trznych. Kszta?ty pokr?cone bez kwadrat?w i efektu o?miornicy, pi?knie nadaj? si? do detalizacji, a tak?e do stawiania na nich r??nych budowli i innych architektur. Wpierw Wam to poka?e, a p??niej jako? to wymieszamy i urozmaicimy.
1z1hbg5.png
Widzimy wszystko gotowe, teraz pozmieniajmy troch? bordery zewn. Pobawmy si? w zabaw?, zr?bmy sobie pla?yczke. Bordery, kt?r? b?d? nam potrzebne to (4632-7954 oraz 4656-4663). Teraz pomieszajmy te bordery, oto efekt, kt?ry uda?o nam si? stworzy? :
2ajrlg9.png
Teraz wprowadzimy takie urozmaicenie, kt?re jest bardzo cz?sto stosowane u do?wiadczonych mapper?w. Mianowicie pomieszamy border zewn. z borderem wewn. Potrzebowa? b?dziemy do tego id takich jak (7653-7664). Nak?adamy je na nasze bordery ??cz?ce trawe i wode, w nie za du?ych ilo?ciach. Oto nasz efekt :
14bs60p.png
Jak stworzyli?my pla?e to trzeba teraz doda? troszk? wi?cej piasku. Potrzebujemy do tego tych samych ID co powy?ej, lecz dodatkowo dochodzi (231 oraz 4760-4771). Tworzymy r??ne kszta?ty, aby by?o co? takiego jak prezentuje poni?ej :
wu57c1.png
No i takim o to sposobem stworzyli?my bardzo ciekawy kszta?t, naszej p??-wysepki. Teraz pozosta?o nam j? tylko wydetalowa?, lecz tego nie opisz? krok po kroku poniewa? b?dzie to w nast?pnym poradniku. Poni?ej prezentuje Wam moj? skromn? detalizacje powy?szego miejsca, jak wida? nie stara?em si?, bo chcia?em tylko pokaza? co fajnego mo?na z tego wykmini? :
jj1mc0.png

2eaqw6p.png

jungle.png

Autor : Xan
nature.gif

Autor : Xan
2czr5s0.png

Autor : Fluos2
ksssre1.png

Autor : Guru
2iqlcaq.png

Autor : Alanov Return
2cosmj6.png

Autor : Alanov Return
sq2hvn.png

Border - jest to sprite (grafika), kt?ra odpowiada za ??czenie element?w pod?ogi, tak aby nie by?o efektu amatorstwa, po prostu ?adne przej?cie wykonane w ?adny spos?b.
Bordering - jest to "nauka" o borderach, a dok?adnie ?adne ich tworzenie.
Shade - jest to efekt cienii, kt?ry wy?wietla nam wyra?nie tylko jeden poziom, a poni?sze wygl?daj? gorzej.

No i takim o to sposobem poznali?my tajniki border?w i brzeg?w. Bardzo bym si? ucieszy?, gdybym w komentarzach zobaczy? Wasze efekty pracy z poradnika, by?by to dla mnie wielki zaszczyt.
Kolejny lekcja to : "Minimapy".
8xvoyo.png

Frags

Mechaniczna pomara?cza
Reaction score
138
Odp: "Krok po kroku do perfekcji" - Bordery, co to takiego? (Lekcja 3)

No co ja mam Ci tu napisa?, zacznijmy od tego, ?e podziwiam Cie za to, ?e Ci si? chce. Poradnik wykonany bardzo dok?adnie, starannie, jakby z przyjemno?ci?, nawet do?wiadczony mapper mo?e si? czego? nauczy?, tak trzymaj.

Hiden

User
Reaction score
1

Zainspirowaly mnie twoje tutoriale wiec postanowilem potrenowac, a oto efekt mojej pracy. Jest to moja najladniejsza praca w raw palete. Postanowilem dodac co nieco od siebie.
tutorialpo.png

Chcialem to zrobic dosc realistycznie - stad dirt obok domku, wpadlem na pomysl, ze stary mieszkajacy w domku rybak wydeptal swoja piekna trawe :p
/down
k bede pamietal :)
/na lekcjach mozna zglaszac nie przygotowanie?^^

Last edited:
Reaction score
4

Dobrze lecz pami?taj o robieniu zdj?? w odpowiedniej odleg?o?ci. Klikaj?c ctrl + pokr?t?o od myszki uzyskasz odpowiedni? odleg?o??, wtedy robisz screena i masz pi?kn? jako??, a efekt jest o niebo lepszy. Musisz du?o po?wiczy? aby doj?? do perfekcji w RAW Palette.

raphy246

Active User
Reaction score
7

Kolejny zajebisty poradnik! Teraz z pewno?ci? moje mapki b?d? lepiej wygl?da?y. Ocena to 10/10. Zaczynam studiowa? nast?pn? lekcj?.

Shameeka

New User
Reaction score
0

Po lekcji o terenach zielonych i borderach wysz?o mi takie co?
4kbhfo.png

Fluos

We are many!!!
Reaction score
249

Ca?kiem przyzwoicie, cho? wyspa troszk? malutka. Brawo.

Shiningami

User
Reaction score
2

Wyspa ?adna, ale jest za ma?a :D

Agrar

New User
Reaction score
0

Witam.Po dok?adnym przeczytaniu lekcji oraz kilku pr?bach wysz?o mi takie co?.

Nel

New User
Reaction score
1

Po lekcji o terenach zielonych i borderach wysz?o mi takie co?
4kbhfo.png

mam takie pytanie co tam ta deska robi ?