What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

"Krok po kroku do perfekcji" - Podziemia (Lekcja 7)

Fluos

We are many!!!
Reaction score
249
lekcja7.png
Witam Was w kolejnej lekcji z serii Krok po Kroku do Perfekcji. Jak widzimy zosta? stworzony specjalny dzia?, w kt?rym b?d? zamieszczane kolejne jak i zosta?y ju? zamieszczone poprzednie lekcje. Alanov return powr?ci? znowu do KPKDP. Je?eli macie jakie? zastrze?enia dotycz?ce prowadzenia lekcji, s?ownictwa lub innych spraw zapraszam do poni?szego tematu :
http://tibia.net.pl/krok-po-kroku-do-perfekcji/432939-komentarze-do-serii.html
Je?eli jednak chcecie powiadomi? nas w prywatno?ci, zostawiam Wam adres e-mail, na kt?ry mo?ecie wysy?a? wszelkie zapytania czy sugestie - kpkdp@gmail.com My?l?, ?e koniec tego biadolenia i czas przej?? do tego co najciekawsze, czyli do wyjasnienia tego czym b?dziemy si? dzisiaj zajmowa? i og?lnie do przekazania Wam wiadomo?ci dotycz?cych podziemii.
2n04mme.png
Dzisiaj dowiemy si? jak tworzy? ?adne, wydetalowane, a zarazem mroczne podziemia. B?dziemy stara? si? zrobi? porz?dny klimat owej mapie, poka?e tutaj Wam krok po kroku, jak tworzymy zgrabne podziemia. Na wstepie musimy pami?ta?, ?e podziemia s? jednym z najtrudniejszych klimat?w jakie istniej? w mappingu. Wiele m?odych mapper?w ma problem ze zrobieniem dobrych podziemi, odpowiednich kszta?t?w tudzie? wydetalowaniem takowej mapy. Moim zdaniem najlepiej zacz?? od podstaw, czyli od tego jakich rzeczy u?ywa si? w tzw. podziemiach. U?ywamy dw?ch rodzai "?cian", kt?re maj? ID (5631 - 5654). Je?eli macie problemy z posk?adaniem Tych ?cian, poni?ej prezentuje Wam przyk?ad + prezentacja numer?w ID :
jakzrobicred.png

jakzrobic2.png
Pami?tajmy, ?e jak b?dziemy tworzy? kszta?ty, to zasada jest taka sama jak w przypadku tworzenia border?w zewn?trznych, czyli przestudiujcie ten artyku? :
http://tibia.net.pl/krok-po-kroku-d...-perfekcji-bordery-co-takiego-lekcja-3-a.html OK! My?le, ?e mo?emy zaczyna?.
1. Otwieramy nasz mapedytora i tworzymy zarys naszych podziemii u?ywaj?c wy?ej podanych ID, przedstawiam wam m?j efekt :
zarys.png
2. Stworzyli?my ju? wstepny zarys, no to teraz wymieszajmy ?ciany z Tymi drugimi, wy?ej przedstawionymi. Wa?ne jest, aby nie przesadzi? z wymieszaniem, maj? by? to bardzo ma?e skrawki zmian. U?ywamy do tego ID (5683-5686) :
zarys2.png
3. Teraz czarne pola nad ?cianami wype?niamy ID 101 oraz 5711-5726. ?adnie wype?niamy g?ry i otrzymujemy taki efekt :
zarys3.png
4. Teraz przejd?my poziom wy?ej (+) i tworzymy takie nadpag?rgi. Wiele os?b tego nie robi, ale to jest oznak? profesjonalnie zrobionych podziemi, aby robi? tzw. pi?trowe ?cianki. U?ywamy do tego tych samych ID co powy?ej, prezentuje Wam efekt :
zarys4.png
5. Teraz musimy doda? jaki? ground. B?dziemy potrzebowa? do tego ID 351-355, lecz pami?tajmy, ?e ten pierwszy (351) mamy ujrzywa? najcz??ciej, aby wszystko nie wygl?da?o amatorsko, a efekt i klimat nie by? zr?bany. Dodajmy tam r?wnie? wej?cie poprzez line, kt?re ma ID 384. :
zarys5.png
6. Jak widzimy sko?czyli?my ju? zabawe z zarysem. Teraz czeka nas gorsza cz???, a mianowicie detalowanie. My?l?, ?e zaczniemy od detalizacji naszych pag?rk?w. (5750-5754 oraz 5747-5868), te ID b?dziemy potrzebowali do detalizacji naszych pag?rk?w. K?adziemy je na poziomie (+2), ?eby nie by?o zak?opotania, robimy to wg. w?asnego uznania ja zrobi?em to tak :
detal1.png
7. Teraz zr?bmy to samo, ale na poziomie g??wnym. Postawmy kilka kamienii prze pag?rkach, o tak :
detal2.png
8. Teraz u?ywamy (1314 - 1327) i przy kamieniach jest rozk?adamy, oczywi?cie niewskazane jest dodawanie tego wsz?dzie :
detal3.png
9. Dobra, p??niej jeszcze wr?cimy do uzupe?nienia. Teraz pobawmy si? z borderami (7654-7837) i z ich wype?nieniem. Tutaj kierujcie si? dowolno?ci? i w?asnym do?wiadczeniem :
detal4.png
10. Teraz jako detalizacje dodajemy jakie? pnie, grzybki i korzenie. (4167-4184, 4186-4201, 4223-4238) :
detal5.png
11. Teraz dodajemy ma?e krzaczki (2770) oraz kamyki (3610-3614, 3648-3656) i ustawiamy je w nie du?ych ilo?ciach :
detal6.png
12. Teraz dodajemy jakie? ko?ci (2226-2231) oraz powiedzmy cia?o rotworma (6069) :
detal7.png
13. Kolejnym i prawie ostatnim krokiem jest dodanie carpet brushu. (6476-6488), oczywi?cie nie przesadzamy z ilo?ci?. Dodam tak?e, ?e na pi?trach r?wnie? dodajmy tego carpet brush :
detal8.png
14. Ostatnim krokiem jest dodanie jakiej? lampy, co nada temu miejscu klimat, zrobi?em taki ma?y stojak na ni? i j? tam powiesi?em. Dodatkowo pokazuje Wam zdj?cie po photoshopowej obr?bce :
koniec1.png

koniec2.png

przyklady.png

yella10.png

autor : seabis

2q30oep.png

autor : Fluos

Takim oto sposobem nauczyli?my si? tworzy? podziemia. Mam nadziej?, ?e ten poradnik cho? w minimalnym stopniu pom?g? Wam z tworzeniem podziemii, kt?re s? dla wielu mordem.
Kolejna lekcja to : Tworzenie wisz?cych most?w.
8xvoyo.png

ziom303

Advanced User
Reaction score
17
Odp: "Krok po kroku do perfekcji" - Podziemia (Lekcja 7)

No ?adnie , ?adnie . Poprostu jestem pod wra?eniem tych poradnik?w . Wszystko ?adnie wyja?nione , ka?dy nowy krok wyprzeda screen . Poprostu nic doda? nic uj?? . Zastan?w si? nad nakr?ceniem jakiego? tutorialu ale " ruchomego " :D . Pozdrawiam !

Arts18

Signed...
Reaction score
227

Poradnik mi si? przyda, gdy? jestem totalnym zielonym w tworzeniu podziemi.
Tak wi?c kolejna praca to b?d? podziemia.

Pozdrawiam.

xKrysteKx

Advanced User
Reaction score
28

Twoje pordaniki s? przejrzy?cie napisane. T?umaczysz krok po kroku jak i co zrobi?. Dla mnie poradnik 10/10. Pi?knie! Korzystam z twoich lekcji.

Pozdrawiam xKrysteKx!

Infernal97

Active User
Reaction score
5

Niestety poradnik super gorzej to zrobi?:p My?l?, ?e je?li kto? ma palec do tego to mu si? uda:)

raphy246

Active User
Reaction score
7

Czas na podsumowanie wszystkich jak dot?d lekcji. Ka?dy poradnik jest super opisany, umiesz wszystko wyt?umaczy? nawet g?upiemu, dajesz du?o ss'?w co sprawia, ?e poradnik jest czytelniejszy. Mam nadziej?, ?e skorzystam z ka?dego poradnika. Ocena za lekcj? 7 to 10/10, a za wszystkie razem to... (musz? podliczy? :)) ...9,79/10.

Seylit

Ideator
Reaction score
41

Lekcja ca?kiem fajna i na pewno dopracowana. Jest tylko par? moich ale:

Fluos said:
4. Teraz przejd?my poziom wy?ej (+) i tworzymy takie nadpag?rgi. Wiele os?b tego nie robi, ale to jest oznak? profesjonalnie zrobionych podziemi, aby robi? tzw. pi?trowe ?cianki. U?ywamy do tego tych samych ID co powy?ej, prezentuje Wam efekt :
Dobrze, tylko po co wchodzi? na nast?pny poziom? Je?eli w preferencjach ME mamy wy??czony 'Prevent toporder conflict', zostajemy na tym samym poziomie. Poza tym, gdyby kto? robi? map? do gry, nie showoffu, mog?oby to w niekt?rych miejscach spowodowa? pewne niedoci?gni?cia.

Jak dla mnie, za du?y nacisk jest k?adziony na overspam (wiem, ?e chcesz pokaza? wszystkie dost?pne mo?liwo?ci, ale czasem lepiej pozwoli? na samodzielne wyszukanie stylu) widoczny na zdj?ciach. Mapka powinna by? grywalna, ?adna ale nie przekombinowana - z naciskiem na nie przekombinowana.

Lekcja ciekawie poprowadzona; szkoda tylko, ?e ukazany jest jeden styl.

Regards,
Sey~

Reaction score
4

Jedno mnie dobija :D Jak czytasz pierwsze s?owa krok?w to jest ci?gle, teraz zr?bmy, teraz dodajmy, teraz... ?miesznie to brzmi. S?ownik synonim?w u?yj xD Poradnik ciekawy, lecz tylko dla zielonych, bo ja z niego nigdy nie skorzystam ^.-

Infernal97

Active User
Reaction score
5

Up to nie chodzi aby to by?o ?adnie po polsku p?ynnie. Wa?ne, ?e pomaga i tyle. Ja sam z tego poradnika bardzo wiele si? nauczy?em i regularnie na razie z niego korzystam. Wyniki ju? wkr?tce b?d? i sami si? przekonacie:p

seabis

Active User
Reaction score
19

Poradnik na dobrym poziomie, wspomniane wcze?niej b??dy stylistyczne nie s? a? tak istotne w dziedzinie tutoriali, tutaj liczy si? warto?? przekazu i jego forma..

Btw. moja praca w "przyk?adowych" :p

7/10

Tfoja Obsuga

Advanced User
Reaction score
7

Nom, niez?y poradnik, oceniam go na 10/10, lepiej ju? chyba nie mo?e by?. Wszystko ?adnie opisane, wed?ug mnie to super, czytelne i przede wszystkim kr?tkie.

Pozdrawiam!