What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

laptop - porzadki

zolaczek

Advanced User
Reaction score
11
yo,
odrazu pisze , ze niewiem czy to dobry dzial , wiec w razie czego prosze o przeniesienie ;d.

No wiec tak. Mam troche zawalonego laptopa smieciami itd. Chce go oczyscic tak , zeby chodzil jak nowy ze sklepu.
Mam plytke recovery , ale niewiem czy sie przyda w porzadkach.
Chcialbym na poczatek sformatowac calego kompa , tylko niewiem jak sie za to zabrac ;d.

to jest moj laptop.
Chcialbym tez wymienic baterie na nowa , poniewaz ta ktorej teraz uzywam trzyma gora 4 minuty.
Co powinienem zrobic , zeby chodzil jak nowka? Jaki windows mam wgrac?ktora baterie mam kupic , zeby trzymala w miare dlugo (stan mojej bateri kiedy kupowalem wynosil ok. 3godziny i 19 minut , wiec oczekuje chociarz 1:30h , gdyz bardziej bede uzywal ladowarki ;d).

Odrazu mowie , ze bede tutaj gral w gry dwie gry assassin creed i tibia.

p.s
chcialbym jeszcze sie zapytac jak zrobic 3 partycje
mianowicie:
na windowsa
na jakies filmy itd
trzeci 10gb wolnego
w biosie mam napisane , ze dysk ma 380gb , kiedy windows widzi tylko 259gb

Krecioo

Colorful!
Reaction score
67
Odp: laptop - porzadki

1. Je?li chcesz robi? porz?dki i masz p?yt? przywracania to radz? Ci z niej skorzysta?. Daje ona ten sam efekt co format dysku, ale proces trwa o wiele kr?cej i nie musisz instalowa? windowsa i sterownik?w. Polecam te? po przywr?ceniu systemu zdefragmentowa? dysk, poniewa? struktura plik?w po tym zabiegu mo?e by? troch? chaotyczna, przez co dysk b?dzie chodzi? wolniej.

2. Tak jak m?wi?em lepiej b?dzie je?li u?yjesz p?yty do odzyskiwania systemu. Opis jak jej u?ywa? powiniene? mie? w instrukcji do??czonej do komputera. Je?li jej nie masz to poszukaj w internecie lub dzia?aj na wyczucie. S?dz? jednak, ?e wystarczy w BIOS'ie ustawi? First Boot Device na CD/DVD ROM i odpali? p?ytk? przed startem systemu, ale mog? si? myli? ^^ Je?li nie wiesz jak to zrobi? to zapraszam tutaj, pierwszy punkt traktuje w?a?nie o ustawieniach Boot Device.

3. Je?li zdecydujesz si? na format dysku to tak?e polecam lektur? powy?ej podanego poradnika. Lecz w takim wypadku b?dziesz musia? instalowa? sam wszystkie sterowniki. Znajdziesz je pewnie na stronie producenta twojego laptopa, lecz nie jest to pewne. Je?li jednak mia?by? jakie? problemy ze znalezieniem sterownik?w to polecam skorzysta? z programu Device Doctor.

4. Najlepszym wyj?ciem by?oby gdyby? wgra? tego samego windowsa jakiego? mia?e? fabrycznie wgranego no laptopie. Zaoszcz?dzi Ci to problem?w zwi?zanych z szukaniem sterownik?w i ominie Ci? te? du?o innych, mniejszych problem?w, kt?re mog? wynikn?? na przyk?ad ze specyfikacji sprz?tu.

5. Je?li chodzi o bateri? to nie za bardzo orientuj? si? w cenach tych do laptop?w MSI, ale my?l?, ?e za 300z? dostaniesz ju? ca?kiem dobr?, dzia?aj?c? nawet 5 godzin. Taka jedna ma?a rada ode mnie... Je?li nie chcesz ?eby bateria si? szybko zu?ywa?a to od??czaj j? gdy laptop jest pod??czony pod kabel. To na prawd? bardzo wyd?u?a jej ?ywotno??.

5. Partycja zajmuj?ca dysk systemowy powinna mie? minimalnie 15GB, nie powinno si? na niej instalowa? ?adnych program?w i przechowywa? plik?w. Reszta ju? zale?y od twojego w?asnego uznania.

Last edited:

zolaczek

Advanced User
Reaction score
11

dzieki nioh ;]
jeszcze jedno pytanie.
jak usunac stare partycje (bo na windowsa mam 70gb , lecz to stanowczo za duzo) i wgrac nowe?

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

tym programem mo?esz bawi? si? partycjami, opisu tu nie podam bo pisze te? w powy?szym linku

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

no to musisz zbootowa? p?yt? z windowsa, potem jak ju? b?dzie do wyboru instalacja systemu itp to wybierasz instalacja systemu windows i wyskocz? ci partycje ale nie wiem czy formata nie musisz zrobi? w taki spos?b... a tam ju? wszystko pisze dasz se rade dalej ;)

zolaczek

Advanced User
Reaction score
11

juz sobie poradzilem...
na plytce z windowsem bylo formatowanie partycji (264gb w ok. 14 sekund).
mozna zamknac ;d