• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

-Windows 7 [Laptop] Zawiecha

Status
Zamknięty.

SpidoX

Advanced User
Witam. Moj problem przedstawia sie nastepuj?co : Wlaczam swojego laptopa i cos w nim "strzela" kilka razy po czym ladowanie sie zawiesza, nie wiem czego to jest ladowanie ale jeszcze przed windowsem jest duzy napis "ACER" Ladowanie zawiecha i nie pomaga czekanie nawet godziny. Jedyny sposob na to aby sie wlaczyl to zresetowac go ale nie "Alt+ctr+del" tylko przyciskiem.
Wie ktos co zrobic aby laptop znow dzialal jak trzeba?
dzieki.

Our partners and their custom servers:

Odp: [Laptop] Zawiecha

Je?eli co? ci w nim strzela, to raczej oznacza, ?e masz jakie? spi?cie ale po spi?ciu komputer powinien si? wy??czy?. Kiedy mia?em stacjonark?, komputer po jakim? czasie po prostu si? zawiesza? i nic nie mo?na by?o zrobi? tylko wyci?gn?? kabel. Moim zdaniem to co? na p?ycie g??wnej, ale przyczyn mo?e by? wiele: Karta Graficzna, Ram itp...
Mo?liwe ?e strzela Ci dysk, prawdopodobnie do wymiany bo mog?a si? z?ama?/przekrzywi? g?owica
Nie pomy?la?em oO

Ostatnia edycja:

Mo?liwe ?e strzela Ci dysk, prawdopodobnie do wymiany bo mog?a si? z?ama?/przekrzywi? g?owica, wrzu? p?ytk? windowsa i zobacz czy si? uruchomi, tj dojdzie do dysk?w i czy tam ten wyb?r dysk?w b?dzie mo?liwy, je?eli nie = dysk kapa, je?eli tak no to mo?esz pr?bowa? ratowa? system przez konsol? lub format

Kiedy? w jakiej? gazetce, o bodaj?e CD-Action by?a p?ytka ratunkowa (bardzo,bardzo,bardzo pomocna!) i je?eli masz ratowa? kompa to polecam t? p?yt?.
Co do tego - spr?buj wyj?? ko?? z ramem i odpali? kompa bo czasem taki ma?y manewr pomaga.Bardzo mo?liwe ?e problemem nie jest SAM DYSK a "mechanizm Parkowania" - zapewne jaki? uk?ad - kt?ry "parkuje" g?owice w przypadku wstrz?s?w czy czego?. Jak masz laptopa na gwarancji,to warto by by?o ?eby? jako? zrobi? kopi? danych i uruchomi? serwis producenta w ko?cu oni od tego s? ?eby pomaga? nie ?:D Je?li s?ycha? takie ciche trzaski ?e tak to ju? ujm? to mo?liwe ?e masz tzw zimne luty i dlatego Ci dysk mo?e pada?. A to ju? si? wi??e z szybk? wymian? p?yty g??wnej. Powiedz w serwisie producenta ?e jak przyjad? (mam nadzieje ?e masz gwarancj?) ?eby przywie?li w dodatku do sprawdzenia dysk g??wny :-) od razu Ci sprawdz? czy to wina tego. ale m?wi? najlepiej zg?osi? do producenta.
Pjona!

@up
Ta najlepsze co zrobi? to zadzwoni? i powiedzie? ?eby Ci na miejscu dysk sprawdzili, chyba ?artujesz :D

To s? tylko kurierzy, oni si? na tym nie znaj?, zreszt? je?eli laptop zosta? wcze?niej otworzony to gwarancji zapewne nie ma.

no, gwarancji juz nie ma najwyzej moge sprobowac tego wyjecia ram.
Jesli to nic nie pomoze to znaczy ze mam czekac az padnie dysk ?

Dysk jest wykrywalny w biosie?

Je?eli stuka Ci dysk, to tak jak powiedzia?em, mo?liwe ?e ju? pad?, mo?liwe jest te? ?e pojawi? si? jaki? bad sector w miejscu systemu dlatego si? nie chce odpali?, a g?owica stuka w jedno miejsce pr?buj?c z uszkodzonego sektora odczyta? dane, mo?esz spr?bowa? odpali? p?ytk? windowsa i w konsoli odzyskiwania narz?dzie 'chkdsk' z parametrem /R i /F

Albo najlepiej wpisz chkdsk /help to wyskocz? Ci mo?liwo?ci, ustaw napraw? i przenoszenie uszkodzonych sektor?w.

Jest do tego te? fajne narz?dzie, mhdd, par? godzin trwa jego procedura naprawy niefizycznych bad sector?w, ale je?eli zale?y Ci na systemie bez formata to warto.

To wyjmij kostki z ramem i w??cz laptopa. Jesli zadzia?a to w??z kostke w inny port.
Je?li nie podzia?a to co ja pisa?em,ew pui to mog?a Ci si??? p?yta g??wna.
Je?li ju? na prawd? nie wiesz co zrobi?,a nic z tego co m?wimy nie pomaga to oddaj po prostu go do naprawy.

@EDIT
Spr?buj jeszcze odpali? go od??czaj?c przedwcze?niej dysk (najpierw od??cz jeden, je?li nie zadzia?a to pod??cz i od??cz drugi.)
@Pui
Ale ja mowie o serwisantach a nie o kurierach...

Ostatnia edycja:

nie wiem czy dobrze zrozumieliscie moja pierwsza wypowiedz. To wyglada tak.

Wlaczam laptopa , laduje sie (nie wiem chyba karta graficzna) ale tylko do polowy i tak caly czas,ale gdy zrestartuje laptopa to wszystko smiga bez problemu

Koledzy dobrze ci t?umacz? : > Po prostu w kt?rym? miejscu "dusi" ci si? dysk kt?ry pr?buje odtworzy? uszkodzone pliki systemowe i dlatego nie chce ci si? dalej za?adowa?. ?ci?gni MHDD i napraw bad sektory je?li owe s?.

Je?eli stuka Ci dysk, to tak jak powiedzia?em, mo?liwe ?e ju? pad?, mo?liwe jest te? ?e pojawi? si? jaki? bad sector w miejscu systemu dlatego si? nie chce odpali?, a g?owica stuka w jedno miejsce pr?buj?c z uszkodzonego sektora odczyta? dane
Najlepiej uj?te.

Niekoniecznie - ale dlaczego masz nic w tym kierunku nie zrobi? ? Pobranie programu zajmuje pare minut,a jak nawet nie potrafisz tego zrobi? to jest mn?stwo poradnik?w.

Tu masz link do MHDD :
A tu masz link do poradnika obs?ugi MHDD jak "zzerowa?" dysk co mo?e naprawi? problem ale nie jestem pewny:

no to sta?o sie. wreszcie zawiecha na maxa i nawet restart nic nie daje. Prosilbym o intrukcje krok po kroku co mam zrobic jezeli nawet nie chce wejsc do windowsa.

no to sta?o sie. wreszcie zawiecha na maxa i nawet restart nic nie daje. Prosilbym o intrukcje krok po kroku co mam zrobic jezeli nawet nie chce wejsc do windowsa.

P?yta windowsa i konsola odzyskiwania, tam chkdsk X: /F /R
gdzie X to litera dysku

Je?eli masz modyfikowany obraz windowsa xp i nie masz do wyboru w menu konsoli odzyskiwania, to w momencie gdy instalator(na samym poczatku) pyta o instalacje dodatkowych sterownik?w ciskaj f10, taka sztuczka by si? konsola po chwili uruchomi?a.

Jak chkdsk nie pomo?e no to zostaje Ci mhdd lub serwis.

ew podepnij dysk pod inny komputer i odpal 'HDtune', w miare dobrze i szybko skanuje i wykrywa bad sectory, b?dziesz widzia? na jak? skale tw?j problem si? rozmno?y?.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom