• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

Laptop!

Status
Zamknięty.

Michusjedem

Active User
Siema, mam problem z moim laptopem. Polega on na tym, ?e gdy korzystam z laptopa, laptop sam mi si? czasami wy??cza, wczoraj wy??czy? mi si? z 5 razy, w tym 3 razy pod rz?d. Laptop ma 2 miesi?ce, mam Windows 7 je?eli to co? pomo?e, jad? ca?y czas na zasilaczu i baterii. Ustawienia baterii mam na wysok? wydajno??.

Our partners and their custom servers:

Odp: Laptop!

Skoro laptop ma tylko 2 miesi?ce, a ju? si? psuje to go oddaj na gwarancj?, po co kombinowa? jak tam ci naprawi? albo dadz? nowego?
Prawdopodobnie wada wewn?trzna.

Pozdrawiam

Mo?e si? przegrzewa? te?, sprawd? temperatury, gdzie stoi i czy nie jest nic wadliwe.

Na samo przegrzewanie bardzo cz?sto pomaga zwyk?e przedmuchanie radiatora.
a) kupujesz spr??ona powietrze za 15 z?;
b) znajdujesz z boku laptopa wylot powietrza z radiatora (szereg otwor?w - zazwyczaj kratka);
c) trzymaj?c butelk? pionowo przedmuchujesz wszystkie otwory;
d) na spodzie laptopa r?wnie? odnajdujesz taki otw?r i jego r?wnie? przedmuchujesz (trzymaj?c pionowo butelk? z powietrzem).
Niestety - bez rozkr?cania laptopa wi?cej nie jeste? w stanie zrobi?. Ale ju? taki zabieg mo?e naprawd? pom?c.

@Edit

Mo?liwe ze jakis program lub funkcja w Biosie wymusza zamkniecie laptopa przy danej temperaturze , sprawd? temperatury procesor?w .

Ostatnia edycja:

Mozesz miec cos z bateria, sprawdz jak jest na kablu w ogole bez baterii czy tez sie wylacza.
Jesli nie to mozliwe, ze jest uszkodzona, gdzies nie styka i czasem jak poruszysz to sie odlacza zasilanie...

Moga to byc tez zlacza bma na plycie, a z tym to juz lepiej isc do serwisu. Bo sam mozesz to naprawiac, tak jak sie wczoraj na sb smialismy, ale to zazwyczaj dziala przez tydzien, a mozesz jeszcze pogorszyc...

Ew. moze to byc zlosliwe oprogramowanie ktore ci wylacza kompa... Przeskanuj wszystko, procesy tez i sprawdz czy nie ma czegos dziwnego.

No i jeszcze mozliwe, ze jakies ustawienia biosa, wylacza kompa, zeby sie nie przegral. Chociaz sie nie przegrzewa, to jak masz zmienione np na 50 stopni zamiast wiecej jak to zwykle jest to ci poprostu wylacza jak sie jeden procek przegrzeje...

Bateri? mam ca?y czas w?o?on?, jest ustawione na wysok? wydajno??, jak si? wy??czy to pr?buj? nawet bez baterii to w??czy?, ale marne s? skutki. Oprogramowania w?tpi?, bo nic nie ?ci?ga?em podejrzanego. Czasami nawet, jak do usb co? pod??cz? to si? wy??cza komputer, dzieje mi si? tak od tygodnia.

To teraz Wam powiem tak, sprawdzi?em ile jest temperatury procka jak gram w Tibie, wynosi na obydwu 60, a na drugim 70. Nie, nie upad? mi.

to w takim razie jest mozliwosc, ze jest zimny lut w czesci elektornicznej i przy wiekszym nagrzaniu uklad po prostu sie zamyka(co skutkuje wylaczeniem sie laptopa).
Radze oddac na gwarancje jesli jest ;)

Tylko nie wiesz czy na dana cz??? w ?rodku si? nie nagrza?a ;) Je?li si? nagrzeje za bardzo to odetnie ca?y uk?ad i wy??czy si? laptop.

Gdyby? nie mia? ju? gwarancji to by? m?g? rozebra? go i posprawdza? sobie wszystkie styki(od baterii i od ?adowania), czy nie ma zimnego lutu gdzie? itp.

Zamiast si? zastanawia? zanie? jak najszybciej komputer na gwarancje ;)

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom