What's new

LineFollower MacLiner 2.0

Status
Not open for further replies.

MacGyver

Advanced User
Reaction score
10
Siema, By? mo?e nie kt?re osoby mnie kojarz? :p, by?em jednym z cz?onk?w zespo?u PvpEnfo.zapto.org. Stare czasy, ale u?wiadomi?y mi, ?e programowanie jest mega przydatne :D, nie tylko w pisaniu skrypt?w do OTS'?w, ale do tworzenia czego? co by? mo?e przyda si? w przysz?o?ci ;). Tyle s?owem wst?pu. Chcia?bym Wam przedstawi? swoja konstrukcje, kt?r? osi?gn??em bardzo wiele(m.in 8 miejsce w og?lno?wiatowych zawodach robotyki Robot Challenge 2013). MacLiner2.0 jest robotem typu linefollower, kt?rego g??wnym zadaniem jest pod??anie po wytyczonej trasie i omijanie przeszk?d :) Zapraszam do obejrzenia i pozdrawiam :).

SanninStory

https://www.twitch.tv/sdrn
Reaction score
116
Odp: LineFollower MacLiner 2.0

Osz kurw. Zajebiste :D
Pobawi? bym si? ch?tnie takim sprz?tem, w jaki spos?b to osi?gn??e? ?
Napisz mi na PW, jaki? kontakt GG, bo zawsze interesowa?em si? Mechatronik? :D

MacGyver

Advanced User
Reaction score
10

Wszystko zacz??o si? od filmiku na YT :p, na kt?ry natrafi?em w przypadkowy spos?b:), moim oczom ukaza? si? pojazd(wtedy jeszcze nie wiedzia?em, ?e to robot)
, strasznie mnie to zaintrygowa?o, w ka?dy sw?j projekt wk?adam du?o pracy serca. Robot, kt?ry tutaj przedstawi?em zaj?? mi oko?o 1000 godzin :p. Nie wiem czy mog? wstawia? linki z innych stron, ale ta akurat nie ma powi?zania z tematyk? tego forum, wi?c podziel? si? g??bszym opisem :)
Aby zbudowa? takiego robota musia?em nauczy? si? elektroniki(pasja od ma?ego), programowania procesor?w, obs?ugi program?w do wizualizacji 3D, projektowania obwod?w drukowanych i jeszcze par? innych zagadnie? z dziedziny automatyki i lotnictwa(sterowanie regulatorami PID)

Ciamciaj Bigos

ก้้้้้้&
Reaction score
190

twoj nick idealnie do ciebie pasuje, bez watpienia :D w pierwszych sekundach filmiku myslalem ze auto jezdzi z bolcem wlozonym w rowek na planszy bo dosc sprytnie ogarnial zakrety. sam filmik ogladalem z wielkim zaskoczeniem, pogratulowac

Blackq

Advanced User
Reaction score
73

Jaki mikrokontroler u?y?e?? :)

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

Po przeczytaniu tytulu nie wiedzialem czego sie spodziewac. Myslalem cos o jakiejs gierce ;P
Po przeczytaniu tematu myslalem, ze kolejny "super projekt" dzieciaka ktory po 2 dniach pisania w lua mysli, ze ogarnal programowanie, a po polsku zdania nie potrafi poskladac.
Po obejzeniu filmiku i przeczytaniu na szybko tematu do ktorego podrzuciles link, stwierdzam, ze jest zajebista rzecz zrobiona z pasja w jakims celu. Jednoczesnie zabawa i nauka + rozwoj.

Jesli chodzi o sam projekt, to pomysl moze troche bez polotu. Nie widze zbyt wielu sensownych mozliwosci na wykorzystanie robota ktory ciagnie sie za linia. Ale jesli rozbudowac by tutaj cos w rodzaju prostej sztucznej inteligencji to by juz bylo cos. Albo zamiast automatu, przejsc na sterowanie reczne przez np aplikacje na telefonie. A z tego w zasadzie to juz tylko krok w bok, zeby stworzyc cos duzego. Przyklad? Sterowane drony przez aplikacje ;) A to juz na prawde ciekawa zabawka i troche kosztuje.
Takze generalnie, z takim wkladem i z odrobina pomyslowosci mozesz cos duzego stworzyc. I tu pytanie.
Planujesz ciagnac to tak, zeby roboty mialy duzy wklad w twoje zycie? Czy moze bardziej traktujesz to jako hobby a zawodowo zajmowal bys sie czym innym?

Btw. Sam mam pare pomyslow na projekty ktore nawet od strony softu delikatnie zaczalem ruszac. Ale jednak te ktore wymagaja budowania czegos sobie odpuszczam. Jakos nie mam motywacji i zaparcia zeby zaczac konkretnie cos robic. Tak wiec zostaja mi same rzeczy softowe. Ale moze jednak kiedys sproboje cos konkretnego ruszyc w temacie robocikow i moze tez mi cos wyjdzie fajnego :D Ty widac jak sobie zaplanowales, ze cos zrobisz, to to zrobiles. Ehh, zeby mi sie chcialo tak jak mi sie nie chce czasem ;P

MacGyver

Advanced User
Reaction score
10

U?y?em mikrokontrolera 8 bitowego, produkowanego przez firm? ATMEL-ATmega 128 :).
Napisa?e?, ?e pomys? bez polotu, nie do ko?ca masz racj? :). To jest takie zbieranie do?wiadczenia poprzez zabaw?. Identyczne rozwi?zania s? stosowane np. na liniach produkcyjnych (regulatory PID, enkodery, p?tle sprz??e? zwrotnych). Z tego co si? orientuje to "podobne" roboty ju? istniej? i transportuj? towar z jednego miejsca w magazynie w drugie(maj? wytyczon? linie, po kt?rej si? poruszaj?).

Elektronik? zajmuj? si? od najm?odszych lat i mam zamiar tworzy? rzeczy, kt?re u?atwi? ?ycie ludziom:). Na ten czas pragn? si? dosta? na kierunek automatyki i robotyki :p. Co? du?ego w?a?nie si? tworzy :D jest to projekt podobny do tego, kt?ry wys?a?e?, z tym, ?e ja lubi? si? uczy? podczas budowy swoich konstrukcji, dlatego te? wszystko staram si? robi? od zera.
Jako ciekawostk? podam, ?e zamiast kupowa? gotow? aparatur? do kontroli swojego Quadrocoptera, postanowi?em przebudowa? PAD od PS1 na bezprzewodowy :p i zamiast p?ac?c np 350z? za, ja wyda?em 30z? :D, oczywi?cie kosztem czasu napisania programu na komputer i programu do procesora znajduj?cego si? w padzie-to sama przyjemno?? :). Przy okazji to pokazuje jaka mar?? narzuca sobie firma Sony ;)

Jak powiedzia? Heraklit z Efezu " Kto nie d??y do rzeczy niemo?liwych, nigdy ich nie osi?gnie". Pozdrawiam wszystkich, kt?rzy udzielili si? w temacie, w szczeg?lno?ci mistrza pi?ra -Placka :)
Aha i zapraszam do polubienia mojego fanpage'a :p:

Last edited:
Status
Not open for further replies.