• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Miasto na wyspie

Status
Zamknięty.

Matez360

Advanced User
Liczba reakcji
17
Witam !

Chcia?bym w tym temacie przedstawi? moj? jedn? z pierwszych prac. Ze wzgl?du ?e jestem totalnym nowicjuszem bardzo prosz? o wytykanie mi wszelkich b??d?w, niedoci?gni?? i ?eczy kt?re m?g?bym doda?, lub poprawi?.

Widok z g?ry:
uo0001za.jpg

Miasto (otoczone ogrodzeniem z obawy przed gro?nymi stworzeniami):
uo0003a.jpg

Bagna:
uo0004.jpg

Las dzikus?w:
uo0005l.jpg

G?ra smok?w:
uo0006q.jpg

Chcia?bym te? zaznaczy? ?e nie robi?em tego miasta aby s?u?y?o do gry, tylko chodzi?o mi bardziej zrobi? go tak, jak zrobili by ludzie w realnym ?wiecie (ofc. pomijaj?c depozyt ;d).
Tak wi?c bardzo prosz? o oceny oraz komentowanie mojej pracy.

Pozdrawiam
Matez

@down (x3lio)
?a?osny jeste?, najlepiej skrytykowa?, opieprzy? wszystko ?le i ju?, ta ? Gdyby? nauczy? si? czyta? ze zrozumieniem to ja nie wystawiam tej pracy aby si? pochwali?, tylko aby si? dowiedzie? co jest ?le bo dopiero zaczynam mapowa? -.-
Co do kwadrat?w - sory, nast?pnym razem b?d? robi? okr?g?e domki :O
tak nawalone, nie doko?czone miejsca,
- to si? zdecyduj, niedo?czone czy za du?o ? O.o
jeszcze autobroder.
- nie rozumiem, co jest z?ego w auto borderze ?

Odp: Miasto na wyspie

Ocenie to szczerze i tak, abym Ci to wbi? do g?owy.
Je?eli masz robi? takiego rodzaju mapki to - daruj sobie.
Wszystkie prace s? tak kwadratowe, tak nawalone, nie doko?czone miejsca, jeszcze autobroder.
Najlepszym rozwi?zaniem b?dzie - skasowanie tego posta, poczytanie poradnik?w na Temat mappingu 'Blackq jest jak narazie dobrym i w sam raz dla Ciebie przyk?adem'.
Jeszcze ten drugi screen, to ju? totalna za?amka.
Na Twoim miejscu wstydzi?bym si? ukazywa? takie mapki, tylko po?miewisko z Siebie robisz, po kt?ry? tam, niszczysz klimat wspania?ych mapek, kt?re mo?na znale?? na tym Forum.
'x3lio.

'up
?e nie ogarniasz, nie potrafisz przyjmowa? krytyki, je?eli masz mizar wystawia? mapy i potem wyzywa? tych, kt?rzy m?wi? prawde o twoich ?a?osnych pracach, to najlepiej popro? moda o usuni?cie tego Tematu i nigdy wi?cej nie r?b czego? podobnego.

Ostatnia edycja:

x3lio mia? po cz?sci racje w niekt?rych miejscach jest strasznie nawalone a w niekt?rych nie ma nic (lukaj na cmentarz zero drzew- a mog?y by? jakie? stare, "upiorne" , zeschni?te) ;/
Na dragonach troszke kamieni by sie przyda?o ( w ostateczno?ci to nawet jakie? fire fieldy)
Te bagna to wysz?y ci pi?knie ale reszta.... :/ bagna - 9/10 a reszta 5/10

Na przysz?o??: Nie oddalaj tak bardzo mapy

Moja opinia to:
-Miasto mi si? nie podoba zbyt kwadratowe i te ogrodzenie brzydkie a w okolicach jest za ma?o drzew i kwiat?w.
-Bagna s? ?adne du?o szczeg???w ale powiniene? doko?czy? je i po bokach i u g?ry doda? drzewa itp.
-Las dzikus?w jest troch? dziwny s? same drzewa powiniene? doda? kwiaty i krzaki. I odpowiadaj?c na twoje pytanie Auto border jest z?y poniewa? powtarzaj? ci si? drzewa a to brzydko bardzo wygl?da np w niekt?rych miejscach jest po 4 takie same drzewa jakby? korzysta? z raw pallet to by si? tobie nie zdarzy?o raczej.
-W jaskini jest za ma?o kamieni i m?g?by? doda? na ska?y ro?linno?? pod id 8010-8014.
Twoja mapa jest s?aba powiniene? jeszcze popracowa? lecz jak na nowicjusza nie jest pora?k? bo przynajmniej nie jest ca?a kwadratowa moja opinia to 6/10(jak dla nowicjusza).

S?aba mapa, praktycznie ca?e wykonanie za pomoc? auto bordera i doodad palette.
Jak wida? na zdj?ciu pierwszym totalna pustka, na mapie, brzydkie kszta?ty, miasto powinno zawiera? troch? wi?cej domk?w, u ciebie jest par? obok siebie i nic wi?cej, bardziej mi to wygl?da na jaki? ob?z koncentracyjny. Na bagnach troch? zbyt na spamowane, wychodz?c z bagien nastaj? od razu totalna pustka, las dzikus?w te? s?aby, brzydko u?o?one drzewa, brak pomys?u, g?ra smok?w na dwa smoki troch? pustawa, przyda?o by si? wi?cej kamyczk?w.
Nie dawaj nigdy screenow z map edytorem, wycinaj je na przysz?o??, oraz polecam ci m?j poradnik ?adny zdj?cia map, poniewa? zdj?cia jakie tu pokaza?e? s? fatalne. Poczytaj troch? poradnik?w, naucz si? lepiej detalowa? no i pokaza? swoje nowe prace ! Powodzenia.

No mapka (jak ju? wy?ej koledzy m?wili) kwadratowa, chodzi o domki. Ale je?li jeste? nowicjuszem, to bardzo dobrze wykona?e? t? mapk? :) Powodzenia w dalszych pracach.

Staraj si? robi? drzewa i krzewy w grupkach. Rozdziel jako? ten "sznur" szop na pojedyncze domki. Wstaw jak?? wie?e obronn? i tak jak m?wili koledzy wy?ej - dodaj na dragonach jakie? ognie i kamyki.

Z tego co tu widac nie postara?e? si?.
Mapa kwadratowa, widac ?e wszystko robione z autoborderem, zero wysi?ku.
S?abo r?wnie? z detalami, mapa wygl?da jak by by?a zrobiona na odwal, mog?e? troch? pomy?lec nad tym co robisz i poczytac troch? poradnik?w autorstwa np. Blackq.
Niekt?re miejsca wygl?daj? na niedoko?czone, popracuj jeszcze nad detalowaniem, a przede wszystkim nie r?b map z autoborderem, to g?ownie przez niego mapa wychodzi kwadratowa.

Status
Zamknięty.
Do góry