What's new

Nast?pna szko?a

Status
Not open for further replies.

Exedras

Senior User
Reaction score
25
Dawno mnie tu nie by?o lecz tak jako? dziwne sobie tutaj wbi?em og?lnie to zapytanie jest takie w szkole informatyki nie mam nic (mam ale nic tam nie robimy) chcia?bym p?j?? do ?redniej na informatyke(nie interesuje mnie grafika tylko programowanie) i mam takie pytanie czy je?li jestem zielony w te sprawy to czy sobie tam poradze ? I czy je?li b?de si? tam uczy? programowa? b?de m?g? t? wiedze wykorzysta? do towrzenia skrypt?w kod?w pod ots'y ?

Blackq

Advanced User
Reaction score
73
Odp: Nast?pna szko?a

Szko?a ?rednia, a dok?adnie technikum na profilu informatycznym, je?li ci chodzi o programowanie, ma w programie Pascala, C / C++, u mnie by?a jeszcze JAVA, u niekt?rych Delphi (u mnie by? za to Builder). Co za tym idzie nie uczysz si? skrypt?w, a nic co zwi?zane z kodami tibi. Jest niby C++, a w tym j?zyku s? pisane silniki OTS, jednak wiedza kt?ra nab?dziesz na temat C++ jest zbyt ma?a, musisz sam si? uczy? tego j?zyka :). Nie m?wi?c o tym ?e C++ jest dopiero 3 klasie. Og?lnie powiniene? poradzi? sobie z programowaniem je?li b?dziesz uwa?a? na lekcjach i my?la? logicznie. Grafiki w technikum jest ma?o, chyba ?e wybierzesz tak? specjalizacje.

Og?lnie to program nauczania ma si? zmienia?, nie wiem czy ju? od wrze?nia, je?li tak to nie mam poj?cia jak to wszystko b?dzie teraz wygl?da?o :)

Raa

Senior User
Reaction score
50

Co do zmiany programu nauczania w technikum informatycznym.
1. Programowanie odrazu zaczyna si? od C++. [b. du?y plus]
2. Chemia b?dzie polega?a na co? a'la identyfikacja kwiatk?w.. haha, czyli zero wzor?w itd. [b. du?y plus]
3. Ca?a pierwsza klasa to teoria. xDDDDDDD Czyli wszystkie lekcje informatyczne s? w normalnych salach, gdzie korzystaj?c z d?ugopisu zapisujesz jakie? niepotrzebne rzeczy. [pozostawi? bez komentarza]

Tak przynajmniej u mnie jest.
Co do samej "?cie?ki technikum informatycznego" to w sumie nie jest ?le, nie musisz mie? praktycznie ?adnej wiedzy na pocz?tku.. ale te? i nie wyjdziesz ze zbyt wielk?.

Exedras

Senior User
Reaction score
25

Dzi?ki za wszystkie odpowiedzi lecz mam jeszcze 2 pytanie : Czy na profilu informatycznym jest du?o fizyki ? Ja jestem troch? dziwnym typem bo niekt?rzy pomy?l? sobie ,?e je?li kto? umie matematyke to i fizyke a u mnie jest tak ,?e umiem matematyke ale fizyki nic ;s 2 pytanie odnosi si? do tego w jakim j?zyku programuje si? skrypty tibi ? Wiem ,?e chyba lua ale co? jeszcze ? I w jakim okresie edukacji (studia etc) mo?na si? tego nauczy? ?

Tryndemere

Active User
Reaction score
26

W pierwszej klasie technikum masz lajty. W moim np. programowanie zaczyna si? dopiero od drugiego roku,a w pierwszym by?y tylko zawodowe SOiSK i OB. Czyli zwyk?a informatyka. Fizyki masz tyle co nic. Jedna godzina tygodniowo, a matematyki w drugiej klasie b?d? mia? tylko dwie godziny : >.

Blackq

Advanced User
Reaction score
73

Fizyki jest zdecydowanie zbyt ma?o jak na profilu informatycznym, ju? wi?cej chemii i historii -.-
90% lekcji to sama teoria z fizyki, 10% zadania .. na kt?re nie by?o czasu na lekcjach. Ale co? tam s?ysza?em ?e w tym nowym systemie edukacji co? z fizyk? polepszaj? : D.
Og?lnie si? nie martw ?e nie potrafisz fizyki, po to jest szko?a ?eby si? nauczy? ; p, a fizyka i tak od podstaw, wi?c nie ma si? co przejmowa?.

W ?adnym okresie edukacji nie uczy si? LUA z tego co mi wiadomo. J?zyk ten jest prosty i musisz sam si? go nauczy? z poradnik?w ; P

Exedras

Senior User
Reaction score
25

W tibii tylko lua czy co? jeszcze ? I czy macie jakie? ciekawe strony z poradnikami dotycz?cych lua ?

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

W tibii tylko lua czy co? jeszcze ? I czy macie jakie? ciekawe strony z poradnikami dotycz?cych lua ?

LUA/XML i chyba nic wi?cej przy OTSach nie zmieniasz. Chyba, ?e ?r?d?a silnika no to wtedy c++. Ewentualnie mo?esz pobawi? si? w jakie? PHP np. do Acc maker.

No i nie wiadomo jaka szko?a czy Ciebie bardziej interesuje technikum czy liceum. Bo prawda jest taka, ?e teraz nasz rocznik od 2 klasy ma wszystko profilowane. W pierwszej klasie liceum np. jak masz profil matematyczny to jest np. historia i jakie? przyrodnicze przedmioty. W drugiej natomiast masz tylko matme, fizyke, j?zyk 1, j?zyk 2, informatyka/geografia (zale?y od ucznia co wybierze, w sensie klasy), jaki? polski i co? ala WOS no i wf/religia.

Chemia, biologia, geografia np. w moim profilu jest tylko w pierwszej klasie, tak jak historia i chyba PO (w gimnazjum to EDB). Nie powinno te? by? zaj?? artystycznych/plastyk/muzyk w tych profilach.

Status
Not open for further replies.