What's new

O?ywmy to forum cz. 3 - Eutanzja

Status
Not open for further replies.

ChmieluAG

Advanced User
Reaction score
8
Co na powie wujek google:
Eutanazja (lub euthanazja, od gre. εὐθανασία, euthanasia – "dobra ?mier?") – przy?pieszenie lub niezapobieganie ?mierci w celu skr?cenia cierpie? chorego cz?owieka. Czasami eutanazj? okre?la si? jako rodzaj zab?jstwa. Mo?na te? j? zdefiniowa? jako dzia?anie wyst?puj?ce zawsze za zgod? umieraj?cej osoby. Od po?owy XX w. eutanazja jest omawiana w kontek?cie nauki (zw?aszcza biotechnologii), moralno?ci (bioetyka), prawa, polityki i religii.

Jak ju? wspomina?em w temacie o aborcji, jestem w 100% za eutanzj?.

Odskocz? troch? od tematu, tak samo jestem w 100% za eutanazj?, moim zdaniem powinna by? ona legalna, bo po co kto? kto i tak umrze musi kona? w m?czarniach? Nie rozumiem tego.

Rabbitez:
Ale b?dzie. Tworz?c po raz enty jakie? por?wnanie, w pewnym sensie si? powt?rz?.
Za???my, ?e jaki? cz?owiek mia? wypadek i b?dzie ro?lin? do ko?ca ?ycia. Lepiej mu od razu wpu?ci? trucizn? w ?y?y, ?eby nie marnowa? ???ek w szpitalu, czy zostawi? przy ?yciu? To s? w?a?nie prawa ludzkie.

Moje zdanie:
Szczerze uwa?am, ?e powinien zosta? poddany eutanazji, poniewa? uwa?am, ?e ka?dy szanuj?cy si? cz?owiek nie chcia?by ?y? jako "ro?lina". Ja wola?bym ?eby mi g?ow? pilnikiem uci?li ni?, ?eby le?e? do ko?ca ?ycia w ???ku nie m?c si? rusza? byc karmionym papk? przez rurk?, mytym przez kogo? innego etc.

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670
Odp: O?ywmy to forum cz. 3 - Eutanzja

No dobra.
Nie wiem czy jest sens przepisywac znow to samo z tamtego tematu, ale generalnie moje zdanie jest tak samo troszke rozbiezne. Chociaz w sumie... Skoro ktos niechce zyc, bo wie, ze tylko sie bedzie do smierci meczyc, to czemu ma sie meczyc. Bo to nie zgodne z prawem? Siekawe czy ci, ktorzy ustalili takie prawo mieli by ochote lezec w meczarni przez iles czasu az do smierci, wiedzac, ze nie moga nic innego zrobic, ani zakonczyc tego bo takie jest prawo... Moje zycie nalezy do mnie i ja o nim decyduje.
Poza tym, jak niektorzy mowia, slabsze jednostki(w sensie glupsze) same sie eliminuja ze spoleczenstwa, w ten sposob spoleczenstwo automatycznie podnosi swoj poziom. Dlatego, jak jestem glupi i nie chce sie meczyc to powinienem miec do tego prawo.

ChmieluAG

Advanced User
Reaction score
8

Mam podobne zdanie, ka?dy powinien m?c podj?? decyzj? czy chce umrze? czy nie. My?l?, ?e gdyby cz?owiek mia? tak? opcj? by zadecydowa? czy chce ?y? i mia? podgl?d na to co czeka go w ?yciu wgl nie przyszed?by na ?wiat, niestety ta decyzja nie nale?y do nas.
My?l?, ?e zabronienie eutanzji w Polsce ma du?o wsp?lnego z du?? ilo?ci? wierz?cych, jak i konserwatywnym wychowaniem z tego samego powodu, problem jest z: aborcj?, legalizacj? marihuany etc.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Czy? to nie jest paranoj?, ?eby chory cz?owiek mia? zabronione dokonanie samob?jstwa, a zdrowy cz?owiek m?g? sobie na to pozwoli? bez czyjej? zgody?

eLeXo

C'est la vie
Reaction score
57

Czy? to nie jest paranoj?, ?eby chory cz?owiek mia? zabronione dokonanie samob?jstwa, a zdrowy cz?owiek m?g? sobie na to pozwoli? bez czyjej? zgody?
dobra nie fail... Zdrowy cz?owiek te? nie ma prawa odebra? sobie ?ycia, ale nie jest pilnowany jak ten chory cz?owiek. Tak samo chory cz?owiek, nie potrzebuje czyjej? zgody na to, by m?g? si? zabi?, ale jak tego nie robi to znaczy ?e nie da rady samemu.

btw. Za zabicie kogo? na jego pro?b? i za jego zgod?, zab?jca ma normaln? kar?.
Poniewa? jednak samob?jstwo jest czynem spo?ecznie niepo??danym, przest?pstwem jest nak?anianie do samob?jstwa lub udzielenie pomocy w pope?nieniu samob?jstwa przez inn? osob?, nawet na jej ?yczenie. Ten typ przest?pstwa przewiduje przepis art. 151 Kodeksu karnego, kt?ry stanowi: „kto namow? lub przez udzielenie pomocy doprowadza cz?owieka do targni?cia si? na w?asne ?ycie, podlega karze pozbawienia wolno?ci od 3 miesi?cy do lat 5”.

My?l?, ?e zabronienie eutanzji w Polsce ma du?o wsp?lnego z du?? ilo?ci? wierz?cych, jak i konserwatywnym wychowaniem z tego samego powodu, problem jest z: aborcj?, legalizacj? marihuany etc.
Tu si? z Tob? zgodz?, bo samob?jstwo to grzech, poniewa? jest to wed?ug mnie odrzucenie "prezentu" od Boga jakim jest ?ycie.

@Topic
Jestem za Eutanazj?. Nie chcia?bym ?y? w pe?ni zale?ny od innych os?b i by? dla nich ci??arem. Jak to ju? kiki powiedzia? to nasze ?ycie, wi?c to my o nim decydujemy.

p.s
Czytaj?c te tematy czuje si? jak na lekcji WD? i Religi^^ To mo?e napiszcie jeszcze o antykoncepcji. o_O

@down
Kto ci tak powiedzia?? Katecheta/tka? Przeczytaj ?askawie pierw kodeks prawny.
Nie. Tak mi powiedzia? m?j kredens :p
W sumie masz troch? racji :
W polskim prawie nigdy nie uznawano samob?jstwa za czyn zabroniony, nie jest czynem zabronionym r?wnie? pr?ba samob?jcza.
;s

Last edited:

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

fail? Zdrowy cz?owiek te? nie ma prawa odebra? sobie ?ycia, ale nie jest pilnowany jak ten chory cz?owiek. Tak samo chory cz?owiek, nie potrzebuje czyjej? zgody na to, by m?g? si? zabi?, ale jak tego nie robi to znaczy ?e nie da rady samemu.

Kto ci tak powiedzia?? Katecheta/tka? Przeczytaj ?askawie pierw kodeks prawny.

Cynna

Senior User
Reaction score
107

Szczerze uwa?am, ?e powinien zosta? poddany eutanazji, poniewa? uwa?am, ?e ka?dy szanuj?cy si? cz?owiek nie chcia?by ?y? jako "ro?lina". Ja wola?bym ?eby mi g?ow? pilnikiem uci?li ni?, ?eby le?e? do ko?ca ?ycia w ???ku nie m?c si? rusza? byc karmionym papk? przez rurk?, mytym przez kogo? innego etc.

Tak mo?esz napisa? na forum, a gdyby przysz?o co do czego i le?a?by? po wypadku, odwiedza?a Ci? rodzina, ew. znajomi je?li ich masz i na sal? wpad? lekarz z pytaniem "chcesz umrze??" to gwarantuj?, ?e nie by?by? taki ch?tny, nie m?wi?c o ci?ciu g?owy pilnikiem, zreszt? chyba nie wiesz co piszesz, albo nigdy nie dozna?e? b?lu, mniejsza z tym.

W ka?dym cz?owieku jest co? takiego jak nadzieja, a to medycyna leci do przodu, mo?e mnie wylecz?, albo mo?e stanie si? cud i b?d? chodzi?.
Natomiast je?li cz?owiek le?y kilka lat jako ro?lina, powinien si? do tego przyzwyczai?, wtedy te? nie b?dzie mia? ochoty na ?mier?.

Fakt, s? ludzie zdesperowani, kt?rzy nie mog? si? pogodzi? z tym jak jest, nawet zdrowi fizycznie ale nadal sznur jest popularniejszy od "trucizny".

eLeXo

C'est la vie
Reaction score
57

@up
"W ka?dym cz?owieku jest co? takiego jak nadzieja, a to medycyna leci do przodu, mo?e mnie wylecz?, albo mo?e stanie si? cud i b?d? chodzi?. "
M?wi to kto? z ponurym avatarem, w kt?rym wisz? nogi w spos?b podobny jak u ludzi, kt?rzy si? powiesili :D
Wybaczcie nei mog?em si? powstrzyma? ;d

@down
Why not? ;)

Last edited:

Laki

정신없이 수다
Reaction score
69

eb11391dcfcfbda2b11353adf1a5977b.png

Wracaj?c do tematu - raczej nie ma si? nad czym rozwodzi?, je?eli kto? chce umrze? i sam podejmie decyzje o eutanazji to nie ma problemu. Gorzej, je?eli wyboru ma dokona? rodzina, nie ka?dy poradzi?by sobie z my?l?, ?e odebra? ?ycie bliskiemu nawet przy minimalnych szansach powrotu do zdrowia.

//up
Oceniasz ludzi po avatarze? Hehe...

Status
Not open for further replies.