What's new

"Od Zera do Pro Mappera" Lekcja 6 - Tworzymy podziemia i je detalujemy

B

Blackq

Guest

"Od Zera do Pro Mappera" Lekcja 6 - Tworzymy podziemia i je detalujemy

Cze??, to ju? kolejna lekcja cyklu moich poradnik?w, powoli zbli?amy si? do lekcji w kt?rych b?dziemy tworzy? mapy na wi?kszym poziomie. Jednak na razie zapraszam do zapoznania si? z tym poradnikiem pot. podziemi.

Na pocz?tek odpalamy nasz map edytor i za pomoc? J wyszukujemy pod?o?a podziemi kt?re ma id od 9021 do 9025. Gdy je mamy uk?adamy kszta?t naszego podziemia, pami?taj?c o nie robieniu kwadrat?w, oto przyk?ad:

20337628577724949973.gif

Oczywi?cie musimy pami?ta? aby pod?o?e ?adnie z randomizowa?, najlepiej r?cznie, ew. mo?na u?y? auto randomizera w Terrain Palette.
Gdy mamy kszta?t musimy go obrobi? w podziemne ?ciany. Mamy dwa rodzaje takich ?cian dirt wall oraz stone wall id od 5631 do 5652. Tak?e mamy przej?cia pomi?dzy tymi ?cianami kt?re maj? id od 5683 do 5686. Dobrze znaj?c id mo?emy zacz?? obrabia? pod?o?e w ?ciany my?l? ?e ka?dy poradzi sobie ze prawid?owym z?o?eniem, najpierw ca?o?? robimy dirt wall, oto efekt:

56242711462553272675.gif

Jak widzimy, stara?em si? zrobi? jak najlepszy kszta?t, dla tych kt?rzy jednak nie b?d? potrafi? odpowiednio z?o?y? zrobi?em przyk?ad:

09169731312892037975.gif

Nast?pnie gdy ju? si? nam uda?o z?o?y? te ?ciany, wype?niamy z bok?w tak jak by?o w przypadku wype?nienia wn?trza g?ry, o ile wiem widoczno?? postaci w tibi wynosi 8 kratek przed siebie, wi?c robi?c map? pod ots musimy pami?ta? aby zrobi? te wype?nienie minimum 8 kratek od ?ciany. Wype?nienie podziemi ma id 101, gdy wype?nimy mo?emy je "porandomizowa?" za pomoc? innych wype?nie? kt?re maj? id od 9026 do 9042.

26846575789770263941.gif

Teraz przejd?my do zrobienia przej?cia z ziemnych ?cian na skaliste, wybieramy par? miejsc i tworzymy je za pomoc? id kt?re poda?em wcze?niej. Gdy mamy zrobione przej?cia na ?ciany ziemne nanosimy ro?linki kt?re maj? id od 5557 do 5562, oto jak to powinno wygl?da?:

24025435497177405652.gif

?ciany s? ju? na uko?czeniu, teraz mo?emy przej?? po urozmaicenia troch? pod?o?a. Za pomoc? border?w o id od 4667 do 4678 i id od 4679 do 4690 tworzymy jakie? ?adne kszta?ty na naszym pod?o?u, oto m?j troch? s?aby przyk?ad:

87494063414431621073.gif

Teraz czeka nas detalowanie, na pocz?tek w paru miejscach mo?emy umie?ci? stalagmity o id 390 i 391, nast?pnie jakie? br?zowe gruzy id od 1314 do 1427, doda? mo?emy r?wnie? zakopan? dziur? kt?ra nie da si? odkopa?. Teraz pora na jakie? ro?linki, dodajemy jakie? grzyby, najlepiej mniejsze id 4171, oraz k?pki trawy id 6218, lecz trawy dajemy tylko troch?. Na koniec dodamy wej?cie do g?ry id 384 oraz zej?cie na d?? id 383. Mo?na si? sugerowa? tym co mi si? uda?o zrobi?:

50798274684507278629.gif

Ostatnim krokiem b?dzie wyko?czenie mapy, najpierw wyszukujemy czerwonego gruzu id od 6476 do 6488 a nast?pnie nadk?adamy go na pod?o?e robi?c ?adne kszta?ty i pami?taj?c o dobrym wyko?czeniu go.
Maj?c gruz, musimy doda? kilka kamyczk?w id od 3607 do 3614, oraz id od 3648 do 3656. Do polepszenia efektu mo?na doda? rock soil kt?ry ma id od 4580 do 4594.

12288291999636194908.gif

Tak oto tym sposobem doszli?my do uko?czenia prostego podziemia. Wzoruj?c si? tym przyk?adem mo?na zrobi? do?? dobre expowska i r??nego typu inne podziemia. Dzi?kuje za zapoznanie si? z t? lekcj?. Czekam w ko?cu na jak?? wi?ksz? ilo?? komentarzy i zapraszam do poprzednich lekcji jak i do nast?pnych. Prawdopodobnie kolejna lekcja uka?? si? do dw?ch dni.

Fool

User
Reaction score
4
Odp: "Od Zera do Pro Mappera" Lekcja 6 - Tworzymy podziemia i je detalujemy

Bardzo dobry poradnik, dla pocz?tkuj?cych, nie pasuje mi tutaj mech, on jest raczej do skalnych pod?o?y.Ja sam nigdy nie radzi?em sobie z jaskiniami, zdradzisz nam o czym b?dzie nast?pny poradnik?;)

B

Blackq

Guest

Mech og?lnie zosta? stworzony do wykorzystania na ska?ach, lecz mo?na go minimalnie zastosowa? w r??nego innego typu pod?o?ach. Og?lnie mi to zbytnio nie przeszkadza ; )

A co do kolejnych lekcji sam jeszcze nie wiem o czym b?d?. Trzeba jeszcze lekcji z natur?, budynkami i innymi klimatami, p??niej przejd? do troch? bardziej zaawansowanych poradnik?w kt?re b?d? dotyczy?y tworzenia ca?ych expowisk, miasteczek itp.

Mo?na mi na pw lub w tym temacie http://tibia.net.pl/artykuly-i-poradniki/280024-propozycje-artykulow-i-poradnikow.html
sk?ada? propozycj? jakie poradniki chcieliby?cie zobaczy?

Komentowa? !

Krzysieq

Banned
Reaction score
247

Jak zawsze super poradnik, jak ca?a reszta twoich poradnik?w.
Wszystko ?adnie opisane, przej?y?cie, krok po kroku.
Bardzo podoba mi si? to ?e poda?e? nawet id tych ?cian itp.
Oczywi?cie reput leci, poradnik bardzo mi pom?g? i pomo?e jeszcze wielu pocz?tkuj?cym mapperom.

9/10.

@Edit.
Musisz rozda? troch? punkt?w reputacji innym u?ytkownikom zanim b?dziesz m?g? przyzna? je u?ytkownikowi Blackq ponownie.

Sorry.

Patryksw

Senior User
Reaction score
140

Witam. No wi?c poradnik bardzo ?adny, zreszt? jak i wszystkie twoje poradniki. Na pewno nie jednej osobie si? przyda, na przyk?ad mi xd, gdy? zaczynam mappowa?. My?l? ?e nale?y ci si? reput. Mam nadziej? ?e to nie jest tw?j ostatni poradnik?
Pozdrawiam.

Hiden

User
Reaction score
1

Bardzo ?adny , przydatny oraz przejrzysty poradnik :) 9/10 za mech , kt?ry mi nie pasuje, ale mam jedna pro?b? m?g?by? zrobic podziemia desertu? Bo akurat mi nie wychodzi detalowanie ich x.x

GoD Kos

New User
Reaction score
1

Poradnik bardzo przydatny, ?adnie i estetycznie napisany.
Polecam go wszystkim ludziom, kt?rzy dopiero co zaczynaj? mappowa?.
Sam z niego korzystam i na podstawie tego poradnika zrobi?em tak? ma?? :p Czekam na nast?pne !

kamilu89

Active User
Reaction score
3

No ten poradnik jest bardzo fajny ;p mo?na naprawd? si? od ciebie wiele nauczy? ; D jestem pocz?tkuj?cy wi?c napewno b?d? ogl?da? kolejne twoje lekcje ; )
repucik leci.

Reaction score
0

Oczywi?cie reput,za sam? prace w?o?on? w poradniki oraz pomoc innym ;)

Skneruz

Active User
Reaction score
11

Jaka? pomoc udzielana przez Ciebie do mapper?w z pewno?ci? dotrze, jednak wydaje mi si?, i? par? minut wi?cej w?o?onych do pracy da?oby znacznie lepszy rezultat, a w?a?ciwie ca?kowite zako?czenie pracy gdy? to mnie nie zadowala. Za wysi?ek Rep++.

Dobry

User
Reaction score
0

Dzi?ki ten poradnik bardzo mi pom?g? :)

PunisherMapper

Advanced User
Reaction score
7

Bardzo dzi?kuj? ;) Wko?cu si? nauczy?em robi? podziemia... Ekstra ?e da?e? nawet ID!Wida? ?e znasz si? na rzeczy...Da?bym reputa ale pisze ?e w tym po?cie nie mog? da? reputacji ;/