What's new

odczytanie obrazku skrypt

radomek331

Advanced User
Joined
Jun 25, 2010
Messages
195
Reaction score
3
Witam, mam problem ze skryptem.
Działa prawidłowo ale gdy wrzucam nowe obrazki do foldera, nie ładuje ich na stronę, wyświetla cały czas te same. Dopiero po usunięciu w przeglądarce i wczytaniu strony na nowo daje efekt. Jednak każdy musi robić to indywidualnie.
Czy jest jakaś możliwość, dodania funkcji aby wczytywało obrazek? Jakiś refresh :)
var imgs = new Array('1.png', '2.png', '3.png', '4.png', '5.png', '6.png'); var pos = 0; function chImg() { var i = document.getElementById( 'imgField' ); var i2 = document.getElementById( 'imgField2' ); var i3 = document.getElementById( 'imgField3' ); i.src = 'images/home/' + imgs[ pos++ ]; if( pos >= 6 ) { pos = 0; } window.setTimeout( 'chImg()', 5000 );
 

Svira

Active User
Joined
Apr 12, 2008
Messages
77
Reaction score
2
Dodaj je do:
var imgs = new Array('1.png', '2.png', '3.png', '4.png', '5.png', '6.png');
I upewnij się że dobra nazwa i format, następnie nadaj uprawnienia do odczytu.
 

radomek331

Advanced User
Joined
Jun 25, 2010
Messages
195
Reaction score
3
Dobry format i nazwa chodzi o to że muszę usuwać historie przeglądarki wtedy odczytuje nowe obrazki
 

Placek

Blue Waffle
Joined
Sep 30, 2008
Messages
6,780
Reaction score
662
Age
6
Cache przeglądarki?
Czy po otwarciu konsoli w przeglądarce i zaznaczeniu opcji disable cache w zakładce network dalej występuje ten problem?
Jakiego serwera http używasz? Apache? Nginx? Sprawdź jakie masz ustawienia cache dla obrazków.
 

radomek331

Advanced User
Joined
Jun 25, 2010
Messages
195
Reaction score
3
Tak, trzeba usuwać albo ustawić aby nie zapisywało cache. Wtedy jest ok ale to trzeba robić indywidualnie. Używam apache.
 

Placek

Blue Waffle
Joined
Sep 30, 2008
Messages
6,780
Reaction score
662
Age
6
Tu masz guide na temat cache w apache:
Znajdź odpowiednie opcje i zgodnie z poradnikiem, ale odwrotnie, zamiast włączać to wyłącz cache obrazków.
 
Top