What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

-Pozostałe [OpenGL] [Low FPS] Radeon HD4650 AGP x8

Status
Not open for further replies.

Maxior278

User
Reaction score
1
Witam.
Zakupi?em nie dawno kart? graficzn? jak w tytule. Posiada ona pami?? 1GB opartej na technologii GDDR2, i cz?stotliwo?ci Procesor graficzny: 600 MHz, Pami??: 400 MHz. Poprzedniczk? jej by? GeForce 4 MX 440 SE 64 MB 128 bit.
Pierwsze wra?enia jakie odnios?em po zainstalowaniu sterownik?w i w??czeniu tibii to:
1. Czemu tak ma?o FPS?w, nic si? nie zmieni?o, tak jak bym gra? na GeForce 4 MX 440 SE"
2. Brak silnika graficznego OpenGL.
3. D?ugi czas na rozpocz?cie procesu Tibia.exe
4. przy najnowszych sterownikach (ze strony AMD.com) i w??czeniu ElfBota , automatyczny restart komputera.

Po prostu jestem oburzony tym co si? dzieje... :curse:

Dla wiadomo?ci posiadam :

OS - Windows XP SP2 x86
Procesor - Intel Celeron 2,4 Ghz
P?yt? g??wn? - MSI MS-6701 (Medion OEM)
Dysk Twardy - SAMSUNG SP0822N 80 GB
Dwie ko?ci pami?ci - DDR :
1. Samsung 6423CTL-CB3 LC 256 MB
2. SpecTek 256 MB PC2700

PS: Dziwi mnie to ?e jest zainstalowany sterownik OpenGL, a system go nie widzi. dow?d :

Plik DLL Wersja Opis
atioglxx.dll 6.14.10.8673 ATI OpenGL driver

Notka moderatorska:
Z?y dzia?, przenosz? do Problem?w.

Dolmet

Senior User
Reaction score
55
Odp: [OpenGL] [Low FPS] Radeon HD4650 AGP x8

Powiem ci ?e og??em po zakupieniu nowego sprz?tu powinno si? format zrobi?, restart mo?liwe ?e jest spowodowany za s?abym zasilaczem w pc, bo prawda jest taka ?e pod AGP karty graficzne w dodatku tak mocne potrzebuj? pot??nie mocny zasilacz...
Podaj mark? i moc twojego zasilacza

Krecioo

Colorful!
Reaction score
67

Co do OpenGL wyja?nienie jest banalne. Po prostu niekt?re karty AMD a w szczeg?lno?ci te nowsze maj? problemy z t? bibliotek? i czasami wychodz? problemy z kompatybilno?ci?. Co do reszty problem?w to Dolmet raczej wszystko co mo?na by?o napisa?, napisa?...

Maxior278

User
Reaction score
1

S?ysza?em o tym, ?e trzeba zainstalowa? sterowniki pod inne karty z pliku '.inf' i wgra? po prostu przez menad?er urz?dze?, ale to jest skomplikowany zabieg.

Zasi?ka to iBox model DR-B400ATX 400 W

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

No ja polecam format i wtedy stery wgra? powinny ju? napewno wtedy ruszy? zasilacz no kiepska firma...

Maxior278

User
Reaction score
1

Powiem Ci kolego, ?e 2x formata robi?em wgrywa?em XP SP2 i Vista HomeBasic SP2. Jednak ?adnych popraw nie zauwa?y?em i jeszcze najnowsze stery pod viste, restartowa?y mi kompa i w??cza?y jedynie w trybie awaryjnym. Zasilacz wiem, ?e jest do?? s?aby, ale w serwisie powiedzieli mi , ?e spokojnie powinno trybi? na tym modelu. :/
C?? jedyne co teraz zrobi? to sprzeda? cacko na allegro :(

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

Ta p?yta g??wna to te? do dupy zastanowi?bym si? nad inn?...

Maxior278

User
Reaction score
1

Ten komp ma 8 lat... Nie dziw si? , ?e co? jest do dupy , ale jak Ty w ka?dym po?cie bd pisa?, ?e to do dupy tamto, zero konkret?w. Ca?y komputer zaraz mi powiesz, zebym wymieni?. :/

Krecioo

Colorful!
Reaction score
67

Ca?y komputer zaraz mi powiesz, zebym wymieni?. :/
Bo to by?aby najlepsza opcja... Przy takim sprz?cie nie wyci?gniesz nawet minimum z nowej karty graficznej.

Widz?, ?e Dolmet Ci nic nieciekawego nie powiedzia? to mo?e ja co? poradz?.

1. Czemu tak ma?o FPS?w, nic si? nie zmieni?o, tak jak bym gra? na GeForce 4 MX 440 SE"
Tak jak napisa?em wy?ej ta karta jest po prostu za dobra w por?wnaniu z reszt? komponent?w. Jak mia?a Ci si? zwi?kszy? liczba FPS je?li masz stary procesor i bardzo ma?? pami?? RAM.

Wyja?ni?em wy?ej, je?li chcesz ?eby dzia?a?o to mog? Ci opisa? metod?, kt?ra "oszuka" system i OpenGL zacznie dzia?a?.

4. przy najnowszych sterownikach (ze strony AMD.com) i w??czeniu ElfBota , automatyczny restart komputera.
To mo?e by? spowodowane wieloma czynnikami, niekoniecznie now? kart? graficzn?.

Reasumuj?c kupi?e? za dobr? kart? graficzna na sw?j komputer i mo?liwe, ?e w?a?nie przez to wynik?y wszystkie problemy. Polecam wr?ci? do starej a nowa niech czeka na lepsze czasy.

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

Ta p?yta g??wna ma ledwo?ci pewnie z poci?gni?ciem tej karty graficznej, wi?c si? nie dziw, czemu ma?o fps <my?li> 2 x 256 mb ram przy czym jedna z jakiej? firmy kt?r? 1 raz s?ysz?, ale popatrz na firm? tej p?yty g??wnej naprawd? kijowa, ja mam moj? p?yt? g??wn? w swoim starym pc co leci teraz na allegro 10 z? a obs?uguje bez problemu radeona 512, 2 giga ramu, procka semprona 3,2 co ci?gnie 2,0 i lece na nim w prawie ka?d? gierk?, pc aktualnie warty z 200-300 z? a ty za sam? grafik? da?e? wi?cej ni? ja za ca?y pc pewnie, za 500 z? jeste? wstanie z?o?y? pc na kt?rym gta IV p?jdzie na ?rednich wymaganiach, wi?c zastan?w si? czy dobrym pomys?em jest to ?e w og?le zaczynasz co? w niego wk?ada?...

mustang512

Active User
Reaction score
4

sprawd? temperature karty podaj jaki masz zasilacz :) ja kupi?em ostatnio nowy sprz?t
{
proc :
AMD Phenom 2x 3.2 Black Edition 555
Ram :
2GB GEIL DDR3
Graficzka :
Asus Radeon HD4870
Plyta Glowna :
MSI 770 - G45
Zasilacz :
Forton 460W ( wystarczaj?cy ;] )
+ do tego obudowa , dysk i wynios?o mnie to
tylko
1506z? :) nie op?aca si? pakowa? w stary sprz?t kasy ;) Zap?aci?em ma?o a sprz?t mam w miare dobry i wszystko jest ok ( te? mia?em takie dziwne resety , zainstalowalem starsze sterowniki i wszystko ?miga :]) Pozdrawiam sprawd? napi?cia podaj jaki masz zasilacz ( marke model i ile wat, sprawdz temperture Karty!!
Pozdro.

/// Twoj? nowa karte graficzn? ogranicza P?yta G??wna i Procesor no i ram.. ;/

Last edited:

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

proc :
AMD Phenom 2x 3.2 Black Edition 555
Ram :
2GB GEIL DDR3
Graficzka :
Asus Radeon HD4870
Plyta Glowna :
MSI 770 - G45
Zasilacz :
Forton 460W ( wystarczaj?cy ;] )
+ do tego obudowa , dysk i wynios?o mnie to
tylko
1506z? :) nie op?aca si? pakowa? w stary sprz?t kasy ;) Zap?aci?em ma?o a sprz?t mam w miare dobry i wszystko jest ok ( te? mia?em takie dziwne resety , zainstalowalem starsze sterowniki i wszystko ?miga :]) Pozdrawiam sprawd? napi?cia podaj jaki masz zasilacz ( marke model i ile wat, sprawdz temperture Karty!!
Pozdro.

itak du?o zap?aci?e? :p

WhiteRaven

Active User
Reaction score
3

Maxior278 po pierwsze teraz OpenGL jest zintegrowany z pakietami sterownik?w do karty graficznej - wi?c teoretycznie powinno Ci wszystko ?miga?. To raczej te? nie kwestia zasilacza. Zasilacz nie powoduje spadku p?ynno?ci.

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

A jaki masz zasilacz? bo karta graficzna ta wymaga do?? mocnego, polecam z 450-500:p

WhiteRaven

Active User
Reaction score
3

Dolmet - ale co ma zasilacz do low fps i do OpenGl'a. Je?eli mia?by za s?aby zasilacz to w og?le by nie gra?. Jak zasilacz nie wyrabia to ca?y komp si? wy??cza...
Sam mia?em sytuacj?, ?e milem za s?aby zasilacz, co? si? w nim nadtopi?o i nagle komp mi si? wy??cza? po 20 minutach od uruchomienia (czysty pulpit mam na my?li - ?adnego obci??enia)

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

ale mo?e innych rzeczy nie poci?ga? zasilacz te low fps dalej jestem pewny, ?e spowodowany jest t? p?yt? g??wn?, kt?r? a? szlag bierze, jak ma ci?gn?? tak? graf?..

Kuzara123

Advanced User
Reaction score
8

Witam.
Zakupi?em nie dawno kart? graficzn? jak w tytule. Posiada ona pami?? 1GB opartej na technologii GDDR2, i cz?stotliwo?ci Procesor graficzny: 600 MHz, Pami??: 400 MHz. Poprzedniczk? jej by? GeForce 4 MX 440 SE 64 MB 128 bit.
Pierwsze wra?enia jakie odnios?em po zainstalowaniu sterownik?w i w??czeniu tibii to:
Po prostu jestem oburzony tym co si? dzieje... :curse:
Dla wiadomo?ci posiadam :
OS - Windows XP SP2 x86
Procesor - Intel Celeron 2,4 Ghz
P?yt? g??wn? - MSI MS-6701 (Medion OEM)
Dysk Twardy - SAMSUNG SP0822N 80 GB
Dwie ko?ci pami?ci - DDR :
1. Samsung 6423CTL-CB3 LC 256 MB
2. SpecTek 256 MB PC2700
PS: Dziwi mnie to ?e jest zainstalowany sterownik OpenGL, a system go nie widzi. dow?d :
Plik DLL Wersja Opis
atioglxx.dll 6.14.10.8673 ATI OpenGL driver
Co do samej karty graficznej to tylko kase w bloto wyrzuciles :O
1. Options>Graphics i zmieniasz na Directx9/Directx5 aczkolwiek mozesz doswiadczyc po jakims czasie szybki spadek do np. 10fpsow jedyne co musisz zrobic to zmienic na chwile Directx. (Malo tzn ile? Sprecyzuj)
2. Sprobuj sciagnac starsze sterowniki aczkolwiek ATI nie jest przystosowany do OpenGL wiec korzystanie z niego nie zwiekszy Ci ilosci FPSow
3. Dlugi tzn ile? Sprecyzuj
4. Graj manualnie :lol:
Ogolnie to ATI sobie robi jaja z ludzi ktorzy kupuja ich karty graficzne. Owszem w grach cos tam wymagajacych wydajnosc nie jest zla (HD4850 i Crysis chodzi na wysokich pieknie) ale jezeli chodzi o wydajnosc codzienna typu przegladanie stron internetowych ogladanie filmikow na youtube to to juz jest po prostu masakra. Przy wlaczeniu jednego filmu na youtube nie moge przegladac stron internetowych bez scinek (sporadyczne na 3-4 sekundy) a dwoch filmow na youtube to lepiej nawet nie zalaczac bo potem 5min trudzenia sie zeby to wylaczyc.
Podsumowanie: na Twoj sprzet najlepszym wyjsciem byloby zainwestowanie w Geforce gdyz jest kompatybilny z mniej jak i bardziej wymagajacymi programami.

relashio

User
Reaction score
3

Podaj MARK?[!], model, i MOC zasilacza. Kto? napisa?, ?e skoro komputer si? odpala, to jest ok. G?wno prawda, by? mo?e karta dostaje za ma?o napi?cia. AGPx8 przy kartach ATI HD3600+ ci?gn? pr?d, ?e a? mi?o. Niekt?re wymagaj? ju? nawet osobnego zasilania. By? mo?e karta przewy?sza znacznie specyfikacje twojego zestawu, karta niez?a, a masz 512 mb DDR... Niepotrzebnie tak to rozwi?za?e?.

Reaction score
1

No wiesz, przy Twoim ramie to bym si? nie dziwi? :D
Te? tak mia?em mia?em readona 5xxx i 500 ram i mia?em ledwo 40 fps.
Zmieni?em ram na dwie inne ko?ci 2x 1gb i na full tera 100 fps. :D

Jeszcze jak masz jakiego? wolnego neta, poni?ej 1 mb to te? masz pow?d do nie my?lenia nad low fps.

Status
Not open for further replies.