• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Własny klient [OTClient]Problem z Tibia.dat

Status
Zamknięty.

SanninStory

https://www.twitch.tv/sdrn
Liczba reakcji
116
Witam.

Mam pewien problem, gdy przenios?em tibia.dat i tibia.spr na protok?? 8.54 z 8.00, na Cliencie Cipsoftu nie by?o problemu.
Mam kilka ciekawych skrypt?w do OTClienta, kt?re chcia?bym wykorzysta?, lecz OTClient wywala mi b??d z plikiem Tibia.dat.
Tibia.spr czyta normalnie, ale ten g?upi Tibia.dat dalej szfankuje.
Pr?bowa?em usuwa? wszystkie itemy itd z Tibia.dat i wgrywa? na nowo lecz nic to nie dawa?o.
Zmienia?em te? sygnatur? na: 4B1E2CAA, czyli na prawowit? sygnatur? pliku dat z 8.54

B??d:
PgOyR4d.jpg

Czekam na jak?? pomoc w ogarni?ciu tego problemu.

Pozdrawiam.

Odp: [OTClient]Problem z Tibia.dat

Czy plik znajduje sie w odpowiednim folderze? data/things/854 ?

Je?li to nie jest rozwi?zaniem pozb?dzmy sie sprawdzania wersji plik?w ...

z pliku modules/game_things/things.lua wyrzu? te dwa ify:

Kod:
  if not g_things.loadDat(datPath) then
    errorMessage = errorMessage .. tr("Unable to load dat file, please place a valid dat in '%s'", datPath) .. '\n'
  end
  if not g_sprites.loadSpr(sprPath) then
    errorMessage = errorMessage .. tr("Unable to load spr file, please place a valid spr in '%s'", sprPath)
  end

@UP,
1 Odpowied?,
Plik znajduje si? w odpowiedniej lokalizacji.

2 Odpowied?,
Folderu game_things nie mam w folderze Modules, lecz znalaz?em te 2 linijki w folderze game_tibiafiles/tibiafiles.lua
lecz po edycji tego pliku jak poda?e?, wyskakuje w Terminalu ten b??d:
c5iIW2V.jpg

Oraz nie ma w og?le grafik, wszystko czarne.

Pozdrawiam.

Polecam aby? korzysta? z oryginalnego clienta, tutaj widz? co?, kto? ingerowa? w konfiguracje...

Tutaj wersja skompilowana przeze mnie - pliki s? troch? ?wie?sze ni? te kt?re mo?na pobra? na githubie:

Wszystko dzia?a na twoim Cliencie, lecz niestety, nie czyta mi wszystkich grafik...
0PKm7W9.jpg

Najlepiej napisz na otlandzie, w dziale dla OTC.

te? mia?em taki problem - wydaje sie ze chodzi o obiekty zbudowane z wi?kszej ilosci kratek. wieczorkiem skompiluje najnowsze pliki - byc mo?e rozwiazali juz ten problem - je?li nie pomo?e b?dziemy kombinowa? dalej.

Spoko, wi?c czekam i jeszcze raz dzi?ki.

Kompilacja z najnowszych masterk?w :

Download:

Scan:

Mia?em podobny b??d na linuxie - spr?buj wrzuci? date najpierw do folderu otclienta/data/things/854
Je?li nie zadzia?a, to do: /usr/local/share/otclient/data/things/854 (tutaj mi dzia?a, potrzebujesz uprawnie? sudo / su)
Je?li dalej to samo, to mo?e w: /usr/local/lib/otclient, /usr/lib/otclient, /usr/share/otclient ~/.otclient/, nie wiem gdzie.

Je?li nie tobie, to mo?e komu? innemu to si? w przysz?o?ci przyda.

Pozdrawiam.

Status
Zamknięty.
Do góry