• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

-Łatwy [Photoshp]Ciekawe linie!

Status
Zamknięty.

FMA

Advanced User
Liczba reakcji
11
Program kt?rego b?dziemy u?ywa?: Photoshop.
Poziom trudno?ci: 3/5, tutorial jest skierowany co do ludzi, kt?rzy mieli ju? jak?? styczno?? z programem. Nie jest on "dobry, jako pierwsza praca.
Pierwszy krok:
Pierwszym krokiem, tak jak w ka?dej innej pracy graficznej b?dzie otworzenie programu, oraz otworzenie nowego "dokumentu". Jako, ?e na razie tylko testujecie t? opcj?, proponowa?bym ustawienie wszystkich opcji, jak na obrazku poni?ej. Dzi?ki temu mo?ecie unikn?? p??niejszych problem?w.
52553865ng7.png

Drugi krok:
Gdy mam ju? otwarty, nasz obszar roboczy. Przyciskamy klawisz "D", dzi?ki temu przywracamy domy?lne kolory programu (patrz obrazek poni?ej), nast?pnie za pomoc? skr?tu klawiszowego "Alt + Delete" wype?niamy obszar roboczy kolorem czarnym.
69316269uh5.png

Trzeci krok:
Tworzymy now? warstw? (skr?t klawiszowy: "Ctrl + n), o domy?lnych atrybutach. "Nast?pnie naciskamy klawisz "X", kt?ry spowoduj? zamian? kolor?w w palecie (obrazek poni?ej). Gdy kolor bia?y, jest ju? naszym kolorem "pierwszym" rysujemy za pomoc? "o??wka", lub "p?dzla" rysujemy linie na ?rodku obszaru roboczego, o warto?ci 2 px.
52892475dd4.png

Czwarty krok:
Teraz powielamy warstw? z lini?, robimy to za pomoc? skr?tu klawiszowego "Ctrl + j". Gdy posiadamy ju? dwie warstwy z liniami, naciskamy skr?t klawiszowy "Ctrl + shift + x, wyskakuj? nam nowe okienko, w kt?rym za pomoc? pierwszego w kolejno?ci narz?dzia, wyginamy lini? na r??ne sposoby. Czynno?? t? mo?na powtarza? wed?ug gustu.
81887519qy1.png

Pi?ty krok:
Teraz, gdy ju? mamy te "kreski", zabieramy si? do ich odpicowania. Prawym przyciskiem myszy, naciskamy na pierwsz? warstw? z lini? (t? poziomom; nie ruszan?) i wybieramy opcj? mieszania (blending options).
90249319om9.png

Sz?sty krok:
Gdy otworzy nam si? nowe okno w nim wybieramy opcj? "Outer Glow" w niej ustawiamy parametry jakie wyst?puj? na obrazku. Gdy to zrobimy, przyciskamy klawisz "New Style" i zapisujemy ten styl, jak?kolwiek nazw?.
73044963km5.png

Si?dmy krok:
Si?dmym krokiem b?dzie zastosowanie nowo powsta?ego stylu na wszystkich innych warstwach.
To ju? koniec przygody z tym poradnikiem, mam nadzieje, ?? wszystko jest zrobione czytelnie i nikt nie b?dzie mia? problem?w z wykonaniem tego efektu:
53287272ec6.png

Oczywi?cie, dzi?ki tej funkcji, mo?na uzyska? o wiele lepszy efekt. Ten jest tylko "pokazowym.​

Odp: [Photoshp]Ciekawe linie!

Poradnik bardzo przejrzysty czytelny i moim zdaniem nawet newby by sobie poradzi?.

Chod? nie za bardzo to przydatne na co dzie? ale...
Moja ocena 10/10

Hehe bardzo ciekawe :D szkoda ?e tak ma?o poradnik?w jest sprawnie napisanych. Zawsze kiedy znajd? jaki? do photoshopa to par? krok?w i nie wiem o co biega. Pisane s? one dla bardziej zaawansowanych os?b a jak oni mi m?wi? o dodawaniu brushy jaki? tam, rozmy? itd. to sk?d ja mam wiedzie? gdzie co jest ;) poradnik kr?tki ale daje fajny efekt na pewno spr?buj? i dam edita :o ;)

#edit:

haha dzi?ki wielkie. Zrobi?em tylko bez tej bia?ej linii na ?rodku i wysz?o tak

pi?knie. Licz? ?e zrobisz wi?cej poradnik?w albo podasz mi chocia? stronk? z fajnymi i ?rednio prostymi rzeczami ;) REPUT LECI

Ostatnia edycja:

Wypas poradnik daje 100/100 ;] serialnie zawsze chcia?em by? pocz?tkuj?cym graffikiem a dzi?ki tobie to jest teraz mo?liwe

Status
Zamknięty.
Do góry