What's new

Piotr ?uszcz "Magik"

Status
Not open for further replies.

Artin

Advanced User
Reaction score
44

Piotr MAGIK ?uszcz (ur. 18 marca 1978 w Katowicach, zm. 26 grudnia 2000) – cz?onek zespo?u Kaliber 44 i Paktofoniki.
Urodzi? si? w rodzinie robotniczej. Justyn? – swoj? przysz?? ?on? - pozna? w 1993 roku na koncercie rockowym w Mega Clubie w Katowicach. Hip-hopem zainteresowa? si? w 1990 r. Na pocz?tku rapowa? na podw?rku z Abra dAbem i Jajonaszem. Na prze?omie 1992/1993 r. powsta? "Young rappers". Podk?ady do swoich tekst?w tworzy? na Amidze 500.
W 1994 r. powsta?a grupa Kaliber 44, w sk?ad kt?rej wchodzili Magik, Abra dAb i Joka (brat dAba). Po wydaniu singla zatytu?owanego Magia i Miecz w 1996 r. ukaza? si? pierwszy album zespo?u Ksi?ga Tajemnicza. Prolog.
Po wydaniu kolejnej p?yty Kalibra 44 W 63 minuty dooko?a ?wiata Magik odszed? ze sk?adu.
Wkr?tce Magik wraz z Fokusem i Rahimem za?o?yli Paktofonik?. Po dw?ch latach wsp??pracy, 19 grudnia 2000 r., wydali p?yt? Kinematografia, du?? popularno?? zdoby? utw?r Jestem Bogiem, kt?ry m?wi? o wierze w samego siebie. Osiem dni po premierze p?yty, 26 grudnia o godzinie 6.15, Magik wyskoczy? przez okno ze swojego mieszkania w Katowicach-Bogucicach. Oko?o godziny 6.45 zmar? w katowickim szpitalu, pozostawiaj?c ?on? Justyn? i trzyletniego syna, Filipa.
Tak wi?c chcia?bym podyskutowa? o tym wielkim cz?owieku,jakim by? Magik,a tak?e o Paktofonice i Kalibrze 44.
Moim zdaniem to On zapocz?tkowa? HH.
By? geniuszem,jego kawa?ki do dzisiaj s? s?uchane i ludzie staraj? si? zrozumie? ca?? tre?? jaka Magik zawar? w swoich utworach. On by?,jest i b?dzie najlepszym MC.
Oczywi?cie nale?y docenia? ca?y sk?ad pfk i kalibra.
Teraz g?o?no jest o Backmashingu "Plus i minus",gdzie podobno wcze?niej zamierza? swoj? ?mier?.
Osobi?cie w to nie wierz?.
Jego ?mier? te? jest kontrowersyjna.

Taki Tam

Advanced User
Reaction score
32
Odp: Piotr ?uszcz "Magik"

Czasami a? si? zastanawia?em dlaczego niema jeszcze tematu o Magiku kt?ry jest dla mnie najlepszym MC i do tej pory w?a?nie np. Ja s?ucham jego piosenek tak samo jak kalibra i pfk wiele os?b m?wi, ?e by? on geniuszem przez piosenk? plus i minus jego teksty maj? to cos maj? g??bokie przes?anie pisa? on naprawd? dobre teksty lecz i tak znale?li si? tacy kt?rzy mo?na powiedzie? zazdro?cili mu tej s?awy i m?wili m?wi?, ?e to wszystko to przypadek ma?o tego!
Znalaz?em nawet Diss na magika jest to Tadyk kt?ry jest dla mnie zerem

[*]Magik[*]

Plus i minus to jedyne co widz?...
Plus i minus to jedyne co s?ysz?...
Plus i minus to jedyne czym ?yje...
OSTRZE?ENIE PRZED NIEBEZPIECZE?STWEM!!!...

@down
g?upota hmm...
S?ucha?e? to od ty?u?Jak tak to wyt?umacz mi jak to mo?liwe, ?e te r??ne s?owa tam padaj? mo?e wiedzia?, ?e nie da se rady i dlatego napisa? t? piosenk?, prawda by? on ci??ko chory i sam w sumie te? go nie rozumiem w piosence Jestem Bogiem ?piewa o tym, ?e da rad? ale niestety tak jak m?wi?e? nie da? i sko?czy? z tym ?wiatem...
S?ucha?em wystarczy si? skupi? i nie my?le? o tym co by si? chcia?o us?ysze? tylko o tym co si? s?yszy
@Simivar
Trzeci Filmik kompletna g?upota...

Last edited:
R

Rahim

Guest

Teraz g?o?no jest o Backmashingu "Plus i minus",gdzie podobno wcze?niej zamierza? swoj? ?mier?.
To? to g?upota...

@up
S?ucha?em s?ucha?em... co ty tam niby s?yszysz? Mam rad? dla ciebie - pos?uchaj sobie tego jeszcze raz, ale nie patrz?c na "teledysk" na youtube. Zobaczymy, co us?yszysz.
Btw. m?g? mie? chwil? s?abo?ci, wiedzia?, ?e nied?ugo b?dzie jego czas, ?e nie wytrzyma. A potem wszystko prys?o, wr?ci?o do normy. I zn?w nawr?t... W sam raz pasuje.

@topic

Jak pewnie wiecie, Magik mia? bardzo ci??k? chorob? - Schizofreni?. Przybli?? niekt?re objawy tej?e dolegliwo?ci:
•Omamy - w formie halucynacji b?d? s?yszenia r??nych g?os?w (kt?re komentuj? zachowania innych, twoje - niczym rozmowy kilku ludzi, m?wi?cych o tobie w 3 os.) albo r??nych bli?ej niesprecyzowanych d?wi?k?w. S? tak?e omamy czuciowe i kilka innych.
•Urojenia - do?? ci??ko to opisa?, lecz wed?ug mnie jest to jeden z najgorszych objaw?w: cz?owiek "uraja" sobie co?, np. ?e jest kim? wa?nym, ma misj?, ludzie go obgaduj?, patrz? si? wszyscy na niego itp i ?adne argumenty do niego nie docieraj? - po prostu to co sobie uroi?, to wed?ug niego prawda. Nie wyobra?acie sobie, jak trudno to rozr??ni? od rzeczywisto?ci a tym bardziej pokona?. Rodzaj?w uroje? jest do?? sporo, zaczynaj?c od wielko?ciowych, ko?cz?c na "nico?ciowych".
•Uczucie pustki, zaniedbanie higieny.
•Aspo?eczno??, szukanie samotno?ci, oddalanie si? od znajomych itp.
•I sporo innych (zale?y od rodzaju)

Na schizofreni? tak?e jest sporo lek?w - lecz nie wszystkie pomagaj?. Np. Benzodiazepiny przy d?u?szym okresie dawkowania tylko pogarszaj? sytuacj?...

Oficjalna wersja jest taka, ?e Magik nie wytrzyma?, mia? uczucie pustki, ?ledzenia przez kogo?, obgadywania itp. Troszk? dziwi? si? sam, ?e nie da? rady - mia? w ko?cu przyjaci??, ?on?, dziecko. Mia? bliskich, mia? z kim pogada?. Samemu nie w spos?b sobie z tym poradzi?...

Magik by? ?wietny, to prawda. Ale przesta?cie uwa?a? go za Boga - by? cz?owiekiem, tak jak my. Do?? niezwyk?ym nawet jak na MC (na schizofreni? choruj? mniej ni? 1% populacji), ale doskonale sobie dawa? rad? z chorob?, do czasu... Trudno, sta?o si?. Przesta?cie doszukiwa? si? w wszystkim jakich? przes?a?, powi?za? itp.

Pozdrawiam.

Last edited:

Simivar

Senior User
Reaction score
129

Ode mnie tylko linki, no c??, sta?o si?... sam czasami mam uczucie, i? kto? mnie obgaduje czy kto? na mnie patrzy ;o.

Czyta?em, ?e ludzie cierpi?cy na schizofreni?, maj? automatyczn? zdolno?? pisania tekst?w z backmaskingiem. Robi? to nie?wiadomie. Podczas backmaskingu ods?aniaj? swoje prawdziwe twarze, marzenia i pragnienia.

R

Rahim

Guest

Czyta?em, ?e ludzie cierpi?cy na schizofreni?, maj? automatyczn? zdolno?? pisania tekst?w z backmaskingiem. Robi? to nie?wiadomie. Podczas backmaskingu ods?aniaj? swoje prawdziwe twarze, marzenia i pragnienia.
Own3d. Haha, niech ludzie wi?cej "czytaj?"... To trzeba czu?. Cho? na dobr? spraw? lepiej nigdy tego nie zrozumie?. To z t? zale?no?ci? mi?dzy schiz? a backmaskingiem jest kompletn? g?upot?. Mo?e ludzie z Zespo?em Downa szybciej ucz? si? ta?czy??

DaB nigdy by nie zabi? Magika... Ach. Nie ma sensu widz? przedstawiania swoich racji, bo ka?dy wie lepiej.

Rada dla wszystkich, co wierz? w backmaskingi:
Pos?uchajcie backmaskingu ale bez patrzenia na teledysk, tzn na tekst napisany przez autora. Najlepiej zamknijcie oczy. Co s?yszycie, ekhm? ;>

lecz ci?gle d??? zrozumienia jego trybu my?lenia.
Po co? Masz sw?j umys?, sw?j rozum, swoje cia?o i w nim zosta?. Co Ci? "tryb my?lenia" Magika obchodzi? I tak nigdy go nie zrozumiesz. Musia?by? "By? gdzie on, my?le? jak on, prze?y? to...".

Last edited:

Taki Tam

Advanced User
Reaction score
32

S?ysze...
Lecz wi?kszo?? s?yszy to co chce lub jest wm?wione tak jak powiedzia?e? Rahim trzeba zamkn?? oczy i wczu? si? i zrozumie? chod? sam jeszcze nie wiem co lecz ci?gle d??? zrozumienia jego trybu my?lenia.
@edit
No dobra wiem, ?e nie pewno nie zrozumiem wszystkiego nie b?d? ?wiadomy wielu rzeczy chcia?bym tylko dowiedzie? co si? sta?o dlaczego tak post?pi? sam m?wi?e?, ?e nie by? sam mia? rodzin? bliskich i przyjaci?? pisa? ?wietne teksty lecz zostawi? to wszystko i skoczy? ka?dy ma inne teorie tak jak ty twierdzisz, ?e najbardziej do jego ?mierci przyczyni?a sie choroba ja nie m?wi?, ?e nie ale to nie wszystko i pewnie nigdy si? nie dowiemy wszystkiego...
@down
HaHa i co, ?e znasz jego styl mo?e magik tak naprawd? by? ca?kiem inny s?ucha?e? jego piosenek skoro si? tu wypowiadasz wi?c wiesz, ?e magik to nie by?o zwyk?a osoba a nawet ?eby to co dla ciebie jest tak jasne?

Last edited:

Miki

HardcorowyKoksu
Reaction score
223

Magik, kto? kto mia? jak?kolwiek styczno?? z polskim hh powinien go zna?. Przynajmniej w moim mniemaniu. Mia? on talent, ale te? mia? on chorob?, niestety choroba ta z nim wygra?a... Kto wie jakby si? potoczy?a jego kariera, gdyby nie tamto zdarzenie.

@up
Zamkn?? oczy? Wczu? si?? Jo co kurwa jog? uprawiam?!
Wystarczy mie? troch? oleju w g?owie i zna? jego styl, a wszystko jest jasne.

Pozdrawiam.

Artin

Advanced User
Reaction score
44

#Simivar
Wierzysz w to ? ;d
Niekt?rzy tak si? doszukuj? prawdy,?e nawet w be?kocie znale?liby przekaz.
Bez napis?w pewnie nic by? nie zrozumia?...ci nawiedzeni backmaskingowcy na si?? doszukuj? si? tego,czego nie ma.

Niekt?rzy robi? z Magika 2Paca.

Tak samo jak tupac-najbardziej zosta? zauwa?ony po ?mierci i ten backmasking,?e nadal ?yje...

DavisX

Advanced User
Reaction score
20

Dam wam rad? -.-
We?cie byle jaki backmasking to zobaczycie ?e us?yszycie to co jest napisane.

Simivar

Senior User
Reaction score
129

Wydaje mi si?, ?e Magik wyskoczy? przez okno, poniewa? by?o mu tu ?le, trudne czasy, wezwanie do wojska, choroba...
Wikipedia said:
Domnieman? przes?ank? jego dzia?ania by?a pr?ba unikni?cia poprzez symulowanie z?ego stanu zdrowa psychicznego, kt?re w konsekwencji doprowadzi?o do rzeczywistego uszczerbku na zdrowiu . O ?mierci rapera wypowiedzieli si? (kolejno) jego przyjaciele: Sebastian "Rahim" Salbert i Wojciech "Fokus" Alszer w nast?puj?cy spos?b:
Rahim said:
Magik nale?a? do os?b, kt?re bardzo du?o my?l? o ?yciu. To po pierwsze... Po drugie – na?o?y?a si? na to sprawa dotycz?ca jego powo?a? przez Wojskow? Komisj? Uzupe?nie?. Mia? ju? wtedy ?on? i dziecko, a ponadto by? to okres, gdy wreszcie chcieli?my nagra? kr??ek. I Magik zacz?? tak kombinowa?, ?e sobie zszarga? psychik?. Obra? taktyk? udawania osoby kompletnie niepoczytalnej. Dwa razy go odraczali, ale tylko na rok. To wmawianie sobie, ?e ma ?wira, ?e nic mu nie wychodzi, doprowadzi?o do tego, i? przem?czy? organizm. Gdzie? w pod?wiadomo?ci zakodowa? sobie, ?e jest ?le i to doprowadzi?o do os?abienia psychiki. Powiedzia? mi kiedy?: "Rahim, wiesz co? Przez to WKU pojeb... mi si?. To, co sobie kiedy? wmawia?em, ?eby tylko gra? niepoczytalnego przed komisj?, teraz mn? zaw?adn??o. Czuj?, ?e kompletnie ?wiruj?.
Rahim said:
Podobno na jego za?amanie jaki? wp?yw mia? r?wnie? Daab z Kalibra 44. Wiesz co? na ten temat?
- Ja nic z?ego na ten temat powiedzie? nie mog?. Ale dla Magika nagranie jakiego? wsp?lnego utworu z Daabem by?o nie do pomy?lenia. W jaki? spos?b go w tym zespole skrzywdzono, ale nie wiem, o co posz?o. Odszed? od nich, bo co? go bola?o i zrobi?a si? mi?dzy nimi przepa?? - mimo, ?e znali si? od podstaw?wki. Dla ch?opak?w z Kalibra 44 i dla innych ludzi, kt?rzy si? od niego odsun?li, napisa? piosenk? "Nowiny", zaczynaj?c? si? od s??w: "Gdy nawet wszyscy ju? w ciebie zw?tpili". To by? przekaz dla jego pseudo-przyjaci??.

...legend never die! ;]

Last edited:

DavisX

Advanced User
Reaction score
20

By? on dobrym cz?owiek. Widzia?, ?e ma schizofreni? i sobie z ni? radzi?... Niestety do czasu. Rzadko kto by wytrzyma? tyle co on. Mo?na powiedzie?, ?e wmawia? sobie, ?e ?wiruje i to spowodowa?o, ?e w to uwierzy?, a co gorsza sta?o si? to co sobie wmawia?. Nie ma co p?aka?. Nikt go nie zapomni.

We?my pod uwag? to, ?e 3/4 artyst?w ma co? z g?ow?. W lekkim znaczeniu tego s?owa. Dajmy przyk?ad. Picasso.
Pono? w Gnie?nie w tych zak?adach ci "najbardziej nienormalni" s? zamykani w najni?szych cz??ciach budowli. A ?eby si? nie nudzili daj? im r??ne zaj?cia.
S?ysza?em, ?e niemal wszyscy maluj?, graj? cudnie. Ale niestety tylko s?ysza?em.

Shiva1

Active User
Reaction score
22

A mo?e po prostu docenicie jego Hip-Hop zamiast pierdoli? o backmaskingu i plotkowaniu na temat jego ?mierci?

Magik jednym kawa?kiem niszyczy wi?kszo?c pseudo-raper?w w tym raju (i mowa tutaj tylko o "Plus i minus"). Bior?c pod uwag? ca?okszta? jestem w stanie stwierdzi?, ?e ewentualnie Ostrego mo?na nazwa? kim?, kto m?g?by dor?wna? Magikowi w swojej produkcji. K44 i Paktofonika to ju? cos, do czego bardzo ch?tnie wracam kiedy mam ochot? na przemy?lenia.

Odno?nie ?mierci; je?eli was nie by?o w mieszkaniu, z kt?rego wyskoczy? to nie wkurwiajcie swoimi filozoficznymi rozwi?zaniami nie maj?c zielonego poj?cia na ten temat.
Jeden temat, wiele historii a ?adna prawdziwa. Magik prawdopodobnie zabra? do grobu tajemnice swojej ?mierci, chocia? ja po cichu (niestety) wierz?, ?e by? najwyczajniej w ?wiecie zbakany...

DavisX

Advanced User
Reaction score
20

Shiva
Rozumiem, ?e to nie do wszystkich -.-
Owszem nie by?o nikogo z nas w jego mieszkaniu kiedy pope?ni? samob?jstwo.
To co m?wisz jest bardzo nie na miejscu... On zniszczy innych jednym kawa?kiem? On nie potrzebuje nawet tego jednego kawa?ka. Jest wiele wersji, czemu si? zabi?, ale czy w og?le kt?ra? jest prawdziwa?! Nie mam zdania...

Ale z drugiej strony to dziwne... Wszystkie utwory ?piewa? normalnie. A "Plus i Minus" ?piewa? nie wyra?nie. By? mo?e by?o to celowo? Nie mam poj?cia.

Last edited:

baloonowa

New User
Reaction score
0

nie dziwie si? nikt nie ma poj?cia a mo?? jaszcze wymy?l? ?e jego syn go zabi?:confused::/
szkoda mi go;(;(

Magda1996

New User
Reaction score
0

Wi?kszo?? waszych post?w to g?upoty..;/ :curse:
Po co wam to " Dlaczego Magik si? zabi? ", " Czy dab zabi? Magika " .??:mad:
Nie wa?ne.!
Po prostu Tak si? sta?o i ju?.!
Uszanujcie to ?e Magik nie ?yje i nie puszczajcie g?upich plotek < Magik na pewno nie by? by z tego zadowolony > .!!:mad:

On na zawsze zostanie w sercach wielu jego fan?w ... Ja osobi?cie przedapam za tym co stworzy? i ?a?uj? ze odszed? na zawsze...;[ ALe nigdy go nie zapomne .. Nie obchodzi mnie to dlaczego skoczy?.. Bo to wie tylko on i mo?e dobrze ze zabra? t? tajemnice ze sob?... :curse:

By? mo?e gdyby to zdarzenie w 2000r nie mia?o miejsca Polski HH wygl?da? by zupe?nie inaczej a K44 juz na pewno...

Uszanujcie wol? zmar?ego , Bo przecie? gdyby chcia? powiedzie? ?wiatu czemu tak si? sta?o zostawi? by chod? by dla rodzimy kartke pozegnaln? .. I napisa? co czu? i czemu tak zrobi? ... Lub co? w tym rodzaju

Ale przeciez nic takiego si? nie sta?o , wi?c chyba nie chcia? ?eby kto? o tym wiedzia? a tym bardziej wyci?ga? z tego g?upie wnioski ;(;(;(;(

Artin

Advanced User
Reaction score
44

Magik by? wielki,ale oceniajmy ca?y sk?ad pfk i k44.
Fokus,Rahim(pozdro mod ;d),Dab, Joka,te? zalicz? Jajonasza.
Obecnie nie robi si? takiego HH,ale to nie znaczy,?e teraz jest z?y.

Byakuin

Advanced User
Reaction score
18

Najlepszy MC?
Wy?cie powariowali, w por?wnaniu do Fokusa ledwo trzyma si? normy....

Zapocz?tkowa? Hip-Hop? Wiesz co to jest Hip'Hop? To kultura.
My?l?, ?e chodzi?o ci o Rap (muzyczna cz??? kultury Hip'Hopowej) tak wi?c wyprowadz? ci? z b??du! Rap w PL zapocz?tkowa? Liroy w 72roku.

Czemu nie ?yje?
Proste.., ze szcz??cia zacz?? jara?, a jak wiadomo jaranie samemu bez otoczenia tzn.. innych ludzi jest szkodliwe i powoduje schizofrenie.
Jara?, zachorowa? skoczy?.
Przykro mi bo by? na prawd? dobrym MC, ale na ka?dego przyjdzie czas.

Artin

Advanced User
Reaction score
44

Najlepszy MC?
Wy?cie powariowali, w por?wnaniu do Fokusa ledwo trzyma si? normy....
Zapocz?tkowa? Hip-Hop? Wiesz co to jest Hip'Hop? To kultura.
My?l?, ?e chodzi?o ci o Rap (muzyczna cz??? kultury Hip'Hopowej) tak wi?c wyprowadz? ci? z b??du! Rap w PL zapocz?tkowa? Liroy w 72roku.

Hahaha jeste? ?mieszny.
Po pierwsze Lirory urodzi? si? w 1972 roku,wi?c jak m?g?by w tym roku zapocz?tkowa? HH ?
Po drugie Liroy tylko pierwszy "za?piewa?",a nie zapocz?tkowa? HH.

Byakuin

Advanced User
Reaction score
18

Kole?, do lekarza!
H-h? On zapocz?tkowa? Rap nic wi?cej, i nie za?piewa? tylko zarapowa?! naucz si? czyta?, a co do 72 to miss, tzn.?le napisa?em 92* ;)
Pozdro&Po?wicz

P.S
Demo Kalibra wysz?o w 93 albo 94.

Artin

Advanced User
Reaction score
44

Kole?, do lekarza!
H-h? On zapocz?tkowa? Rap nic wi?cej, i nie za?piewa? tylko zarapowa?! naucz si? czyta?, a co do 72 to miss, tzn.?le napisa?em 92* ;)
Pozdro&Po?wicz
P.S
Demo Kalibra wysz?o w 93 albo 94.
A ja m?wi? HH-przeszkadza Ci to ?
Jakby? nie zauwa?y?,wzi??em za?piewa? w cudzys??w.
Pozdro & Po?wicz _/
Czemu uwa?asz,?e to on zapocz?tkowa? HH ? Bo pierwszy zarapowa? ? brawo

#edit
D?ugo nie odpowiada?e?,chocia? by?e? online.
Sam nie wiesz czemu uwa?asz go za osob? kt?ra zapocz?tkowa?a HH ?
Brawo

Last edited:
Status
Not open for further replies.