What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

-Łatwy Poradnik jak unikn?? crashy i lag?w!

Help3R

Forum friend
Reaction score
262
Witam!
Przedstawiam wam poradnik autorstwa u?ytkownika otsoftu.
Kilka sposob?w na unikni?cie crash?w i lag?w na serwerach prowadzonych na s?abych dedykach lub na komputerze.
1. Czy?? nieaktywnych graczy oraz konta account
Stare accounty i postacie zasyfiaj? baz? danych. Postacie nie tylko s? zapisane jako players ale to te? tak?e inne tabele bezy danych jak np. player_items lub player_depotitems
Usuwa graczy kt?rzy maj? poni?ej 100 lvl i nie logowali si? d?u?ej ni? 21 dni.
Code:
DELETE FROM players WHERE level < 100 AND lastlogin < UNIX_TIMESTAMP() - 21*24*60*60 AND online = 0
Usuwa postacie kt?re s? usuni?te przez graczy samowolnie.
Code:
DELETE FROM players WHERE online = 0 AND deleted  = 1
Usuwa accounty bez postaci
Code:
DELETE
FROM accounts
WHERE id NOT
IN (
SELECT account_id
FROM players
);
2. Ustaw w config sqlKeepAlive = 0 mysqlReadTimeout = 0 mysqlWriteTimeout = 0
Po to aby serwer ustala? samodzielnie zapis do bazy danych oraz ilo?? tych danych.
3. Ustaw w config ingameGuildManagement = false
Po to aby ludzie nie robili crash?w i nie kopiowali item?w przez guild system w grze.
4. Ustaw w config maxItemsPerHouseTile = w zakresie od 3 do 10
W domkach na jednej kratce ustawimy maksymalnie od 3 do 10 item?w. Dzi?ki temu nie b?dzie crashy. Je?eli by?o kiedy? ustawione na 0 to znaczy ?e mo?na mie? w domku item?w ile si? chce a przy opuszczeniu domu itemy id? do depo i crashuj? serwer jak ich jest za du?o. Gdy jest ma?o nie crashuje serwera.
5. Zainstaluj system anty mc.
Dzi?ki temu nie b?dzie mo?na u?ywa? wiele mc oraz ludzie nie b?d? mogli crashowa? serwera przez mega bomb?.

6. Nie powi?kszaj/dodawaj nikomu capa. Zwi?kszenie capa skutkuje powi?kszeniem si? wagi tabeli player_items w bazie danych a to prowadzi w przysz?o?ci do lag?w. Szczeg?lnie gdy hostujesz na komputerze lub s?abym dedyku.
7. Zwi?ksz wag? potion?w. B?dzie to mia?o wp?yw tak samo na tabel? player_items lub player_depotitems. Tam gdzie przewa?nie ludzie trzymaj? potiony czyli na postaciach. Gdy potiony b?d? wi?cej wa?y?, gracz we?mie ich mniej a tym samym tabela w bazie danych zmniejszy swoj? wag?. Ma to znaczenie przy du?ych ilo?ciach graczy.
8. W config/config.php w accmakerze ustaw tak:
Code:
$config['site']['max_players_per_account'] = 1; // max. number of characters on account
Wtedy gracze b?d? mie? tylko jedn? posta? na koncie i jak ona b?dzie stara to si? usunie razem z accountem.
9. Je?eli posiadasz sms shop i ludzie kupuj? u ciebie itemy to mo?esz czy?ci? tabel?: z_shop_history_item
10. Je?eli hostujesz na komputerze to cz?sto defragmentuj dyski, sprawdzaj antywirusem i skanuj. Co jaki? czas te? wa?ny jest format dysku.
Polecam programy: CCleaner, Ad-Aware SE Personal.
Trzymaj foldery serweru na pustym dysku.
11. Sprawd? ile wa?y twoja baza danych. Potem wejd? w xampp/mysql/bin/my.ini
Znajd? linijk?: max_allowed_packet i ustaw wi?cej ni? zajmuje twoja baza danych.
Gdy toja baza ma przyk?adowo 33 MB a max_allowed_packet = 32 M to wtedy tw?j serwer b?dzie si? crashowa?.
Ustaw sobie najlepiej max_allowed_packet = 64M
12. Pozb?d? si? nie potrzebnych miejsc na swojej mapie. Waga mapy jest te? bardzo wa?na.
Zauwa? domki kt?rych gracze nigdy nie kupuj? (zawsze stoj? wolne) i usu? je w map edytorze i w bazie danych.
13. Czy?? stare guildie, te kt?re nie posiadaj? w?a?ciciela. Jest taka opcja w gesiorze.
Do moderator?w .
Je?eli z?y dzia? to uszanujcie to i przenie?cie do odpowiedniego wed?ug was dzia?u.
Pozdrawiam,
Help3R.

Sylarin

Active User
Reaction score
7
Odp: Poradnik jak unikn?? crashy i lag?w!

4. Ustaw w config maxItemsPerHouseTile = w zakresie od 3 do 10
W domkach na jednej kratce ustawimy maksymalnie od 3 do 10 item?w. Dzi?ki temu nie b?dzie crashy. Je?eli by?o kiedy? ustawione na 0 to znaczy ?e mo?na mie? w domku item?w ile si? chce a przy opuszczeniu domu itemy id? do depo i crashuj? serwer jak ich jest za du?o. Gdy jest ma?o nie crashuje serwera.

Ja mam 60 na kratk? i nie debuguj? mnie, wystarczy my?le?.

11. Sprawd? ile wa?y twoja baza danych. Potem wejd? w xampp/mysql/bin/my.ini
Znajd? linijk?: max_allowed_packet i ustaw wi?cej ni? zajmuje twoja baza danych.
Gdy toja baza ma przyk?adowo 33 MB a max_allowed_packet = 32 M to wtedy tw?j serwer b?dzie si? crashowa?.
Ustaw sobie najlepiej max_allowed_packet = 64M

hahahha, masz poj?cie o czym piszesz?

12. Pozb?d? si? nie potrzebnych miejsc na swojej mapie. Waga mapy jest te? bardzo wa?na.
Zauwa? domki kt?rych gracze nigdy nie kupuj? (zawsze stoj? wolne) i usu? je w map edytorze i w bazie danych.

Co to ma do crash?w i lag?w? Lol, hahahahahha, teraz da?e? popis. Usuwam mape w bazie danych <lol2>

Help3R

Forum friend
Reaction score
262

Po co ty mi to piszesz.
Albo jeste? ?lepy, albo nie umiesz czyta?:
Przedstawiam wam poradnik autorstwa hihelo u?ytkownika otsoftu.
Kilka sposob?w na unikni?cie crash?w i lag?w na serwerach prowadzonych na s?abych dedykach lub na komputerze.

xNordik

Advanced User
Reaction score
32

@2xUP

Jak jest 50 przedmiot?w na kratce to nie wida? outfitu...

No tak, b?dzie mia?o ?e max 32, a b?dzie 33 to niekt?re konta b?dzie crashowa?o.

Czy pisa? co? o tym ?e tylko zmienia? w bazie danych? To ma do rzeczy, za du?a mapa to wi?cej lag?w.

@topic
Bardzo ?adny poradnik, dobrze przet?umaczony. Mo?e niekt?rym pomo?e. Jak narazie masz odemnie reputa. Oby wi?cej takich! Pi?knie! Pozdrawiam!?,.

Sylarin

Active User
Reaction score
7

@up

To wyt?umacz mi dlaczego u mnie jest normalnie? Hahaha, debili z siebie robicie.

Wisi mi to czyj to jest poradnik, wstawi?e? go tu, to pisz? uwagi tutaj, gl_/

Notka moderatorska:
Post nic nie wnosi do tematu. Prosz? o przestrzeganie regulaminu dzia?u.

Last edited by a moderator:

DanJ93

ElfBot Helper
Reaction score
198

@up
To wyt?umacz mi dlaczego u mnie jest normalnie? Hahaha, debili z siebie robicie.
Wisi mi to czyj to jest poradnik, wstawi?e? go tu, to pisz? uwagi tutaj, gl_/
Notka moderatorska:
Post nic nie wnosi do tematu. Prosz? o przestrzeganie regulaminu dzia?u.
Tutaj nie chodzi o dobre kompy/dedyki.
Tylko o te s?absze.
Dzi?ki, przyda si?, bo chc? postawi? "testowy" ots u Siebie na kompie.

Sylarin

Active User
Reaction score
7

Jak si? ma co? s?abego to si? nie stawia ots?w, nie te czasy ; >.

cd. tego

brakuje exhaust na niekt?re komendy oraz fixa w npc.

mial123

Advanced User
Reaction score
24

E A Jak To Odcofa? Te Usuwani Graczy Bo Mi Druid itp. Sample Usuwa ...Help :d

Krychu1

User
Reaction score
4

mial123, wyklucz ich po prostu w zapytaniu. Podejrzewam, ?e nie b?dziesz wiedzia? jak, a problem mo?e by? dosy? cz?sto spotykany, wi?c:
Code:
DELETE FROM players WHERE level < 100 AND lastlogin < UNIX_TIMESTAMP() - 21*24*60*60 AND online = 0 AND name <> "Knight Sample" AND name <> "Druid Sample" AND name <> "Sorcerer Sample" AND name <> "Paladin Sample"

ganster

Active User
Reaction score
1

hehe, dobry poradnik, hihelo to ja na tamtym forum

HateThisSite

Advanced User
Reaction score
55

Dzi?ki, tego w?a?nie szuka?em. poradniczek czytelny, ka?dy raczej go zrozumie.
Ale label systemem i tak mo?na scrashowa?.