What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

[Poradnik] "Od Zera do Webmastera" - Wst?p

Status
Not open for further replies.

Pjotr

Advanced User
Reaction score
85

gUs9zHh.png
YZzVZIE.png

Witam wszystkich u?ytkownik?w forum, a zarazem tych, kt?rzy chc? podszkoli? si? w obs?udze programu Adobe Photoshop.
W tym temacie b?d? przekazywa? Wam moj? wiedz? na temat wymienionego programu w postaci tutoriali i film?w video, w kt?rych poka?e Wam co potrafi ten program.
Przede wszystkim naucz? Was tworzy? podstawowe grafiki do u?ytku w?asnego jak i do u?ytku publicznego.

bJeuHK8.png

Pierwszy temat zwi?zany b?dzie z podstawami obs?ugi Photoshop'a, w nast?pnych za? nauczymy si? tworzy? sygnatury, avatary, loga, bannery reklamowe, userbary etc.

Nowe tematy z kolejnymi poradnikami b?d? dodawa? raz w tygodniu.

My?l?, ?e przez ten czas przeka?e Wam chocia? cz??? tego co sam potrafi?.
hq2VxQD.png

1. Om?wienie pask?w narz?dzi w programie.
2. Skr?ty klawiszowe.
3. Style warstw.
4. Tworzenie pierwszej pracy.
5. Dob?r kolorystyki.
6. Rozmieszczenie element?w.
7. Jak zrobi? avatar.
8. Jak zrobi? sygnatur?.
9. Jak zrobi? proste logo.
10. Tworzenie userbar?w.
11. Dodawanie tekstu do grafik.
12. Tworzenie prostego layoutu.
13. Tworzenie animacji.

eOaaJpa.png

Licz? na Wasze zainteresowanie tym tematem. Na koniec kilka s??w z popularnej Wikipedii :)

Webmaster – szeroki termin, do niedawna oznaczaj?cy jedn? osob? zajmuj?c? si? projektowaniem, kodowaniem, szat? graficzn? oraz aktualizacj? witryny internetowej.
Witryn? WWW webmaster wykonuje na zam?wienie osoby (firmy), kt?ra chce zaistnie? w sieci internetowej.
Mo?e to by? jednorazowe zlecenie i wtedy praca ko?czy si? z chwil? zaakceptowania projektu przez zamawiaj?cego oraz umieszczenia witryny na wskazanym serwerze.
Us?uga mo?e mie? te? charakter ci?g?y – wtedy webmaster aktualizuje i rozbudowuje stron? zgodnie z bie??cym zapotrzebowaniem zleceniodawcy.
Webmaster mo?e tak?e tworzy? witryny na w?asne ?yczenie i wed?ug w?asnego projektu.

Tak wi?c, dobra znajomo?? Photoshopa, przynosi korzy?ci nie tylko nam, ale te? osobom dla kt?rych projektujemy.

Pozdrawiam.
Pjotr​

Drags

Hennessey
Reaction score
121
Odp: [Poradnik] "Od Zera do Webmastera" - Wst?p

Czekam z niecierpliwo?ci? na temat 12 ale chyba si? naczekam troch?. Chcia?bym zobaczy? poradnik tworzenia layotu z takiej, mam nadziej?, lu?niejszej perspektywy :)
Pierwsze 3 tematy mo?na chyba z?o?y? w ca?o?? albo zrealizowa? je jako? szybciej bo za wiele akurat tego nie b?dzie.

Powodzenia i reput ode mnie za bardzo dobry pomys? :D

Faklop

Towarzysz Stalin
Reaction score
2

Bior?c pod uwag? staranno?? w wykonaniu tematu - licz? i spodziewam si?, ?e zobaczymy naprawd? wiele. Co by nie m?wi?, warto wyczeka? paru poradnik?w, zawsze mo?na pog??bi? swoj? wiedz?.

Kuzirashi

ASP.NET MVC, JS-SPA, PHP, NODE
Reaction score
155

Zajebi?cie, ?e poradnik o byciu webmasterem nie b?dzie zawiera? grama informacji o HTML, JS, CSS, PHP. A co do grafiki to zobacz? ch?tnie i potem oceni?, ale nie spodziewam si? wiele. Powodzenia i mi?ego dnia.
Btw. ?miesznie wygl?da post Faklopa, troch? jak propaganda forumowa.

Faklop

Towarzysz Stalin
Reaction score
2

Z pustego to i salomon nie nalej?, a cz?owiek z brakiem do?wiadczenia (co wcale nie znaczy, ?e autor go nie ma) nie przeka?e Ci takich rzeczy - nie mniej jednak wcale nie skre?la to tego, ?e w przysz?o?ci jaka? dobra duszyczka doda swoje pi?? groszy.

@Up
Z tego wszystkiego trzeba oddzieli? propagand? forum od ?ycia prywatnego, bo ten post pisa?em bardziej, jako raczkuj?cy grafik.

Last edited:

Pjotr

Advanced User
Reaction score
85

Zajebi?cie, ?e poradnik o byciu webmasterem nie b?dzie zawiera? grama informacji o HTML, JS, CSS, PHP. A co do grafiki to zobacz? ch?tnie i potem oceni?, ale nie spodziewam si? wiele. Powodzenia i mi?ego dnia.
Btw. ?miesznie wygl?da post Faklopa, troch? jak propaganda forumowa.
Spokojnie. Programowanie te? dodam:) Tylko nie w tym poradniku, je?li sko?cz? ten, zrobi? kolejny.

Kuzirashi

Reaction score
155

Trzymam Ci? za s?owo. Mimo wszystko jak dla mnie nietrafiona nazwa poradnika. Mi?ego dnia.

Nosfera

Advanced User
Reaction score
14

"Nie umiem kodowa? layouta" - ehe widz? w?a?nie geniuszu xD

Pjotr

Advanced User
Reaction score
85

Dzi?kuje za przyznanie mi racji tak wi?c Pjotr - nie masz racji i bardzo mi przykro z tego powodu. Ju? si? nie udzielam.

A Ty ?lepy?:p Poka? mi m?j post gdzie napisa?em ?e b?d? uczy? HTML i CSS to dopiero pogadamy.

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

Spokojnie. Programowanie te? dodam:) Tylko nie w tym poradniku, je?li sko?cz? ten, zrobi? kolejny.

Temat jest kpin?. Zmie? nazw? na Od zera do Grafika. Mylisz poj?cia. B?dziesz programowa? w HTML i CSS? Normalnie ?mieszne.

Poradnik si? mi nie przyda..

Pjotr

Advanced User
Reaction score
85

Temat jest kpin?. Zmie? nazw? na Od zera do Grafika. Mylisz poj?cia. B?dziesz programowa? w HTML i CSS? Normalnie ?mieszne.

Poradnik si? mi nie przyda..
To nie musisz tu zagl?da? :) B?d? robi? poradniki jakie chce i nazywa? je jak chce. To, ?e Ty dobrze programujesz to nie znaczy, ?e inni nie mog? si? nauczy? podstaw.

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

To nie musisz tu zagl?da? :) B?d? robi? poradniki jakie chce i nazywa? je jak chce. To, ?e Ty dobrze programujesz to nie znaczy, ?e inni nie mog? si? nauczy? podstaw.

Od kiedy j?zyk HTML i CSS s?u?y do programowania? Wyt?umacz mi to i poprzyj dowodami wtedy nie b?d? si? czepia?.

Kuzirashi

Reaction score
155

Od kiedy j?zyk HTML i CSS s?u?y do programowania? Wyt?umacz mi to i poprzyj dowodami wtedy nie b?d? si? czepia?.
Rzeczywi?cie HTML i CSS nie s?u?? do programowania, a HTML jest okre?lany jako tzw. "markup language". Ale poradnik si? przyda.

Wildhells

Senior User
Reaction score
118

Rzeczywi?cie HTML i CSS nie s?u?? do programowania, a HTML jest okre?lany jako tzw. "markup language". Ale poradnik si? przyda.

Dzi?kuje za przyznanie mi racji tak wi?c Pjotr - nie masz racji i bardzo mi przykro z tego powodu. Ju? si? nie udzielam.

Status
Not open for further replies.