What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 19th Feb 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

[Poradnik] Zabezpieczenie serwera

PanTade???

Advanced User
Reaction score
4
Witajcie, jest to m?j pierwszy ma?y poradnik, kt?ry ma na celu zabezpieczenie serwera i nie chodzi mi tu o anty ddos, czy inne firewale bo to po prostu wale.
Pracuj?c nad swoim serwerem wpad?em przypadkiem na kilka b??d?w kt?re wywo?uj? nag?e crashe i pomy?la?em ?e mo?na to jako? dobrze wykorzysta?.
Nie gwarantuje ?e ka?dy spos?b w 100% b?dzie dzia?a? na danym silniku, ale zawsze mo?na to sprawdzi?.

Zastanawiasz si? co skusi?o mnie na napisanie tego poradnika?
Odpowied? jest prosta, du?o serwer?w jest robiona teraz dla pieni?dzy a nie przyjemno?ci jak kilka lat temu, jeden admin kradnie pliki od drugiego lub ?ci?ga wszystko gotowe licz?c na pieni??ki od graczy kt?rzy i tak przestaj? gra? w tibi?.
K??tnie na forach, 10 kopi materi czy te? tiberi co to ma by?? Nie rozumiem tego, chyba jestem za stary.
Mam do?? patrzenia na to wszystko z boku, je?eli ty r?wnie? podzielasz moje zdanie i znasz jakie? funkcje wywo?uj?ce crash mo?esz dopisa? w tym temacie lub na priv, ch?tnie dodam do listy.

Zawsze lepiej jest doda? co? do swojej paczki w razie gdy kto? si? w?amie na dedyka, ukradnie ci otsa i sam go uruchomi lub sprzeda.
Czy to zrobisz, czy te? nie to twoja decyzja, ja bym si? zabezpieczy? przed g?upot? innych ...

Nie jest trudne dodanie takich skrypt?w do daty lub silnika a mo?e naprawd? bardzo si? przyda?.
W?tpie ?eby kto? znalaz? b??d, zapewne pr?dzej usunie wszystkie twoje skrypty z daty i zostawi tylko mape.
Chocia? w?tpie w to bo musia?by pisa? wszystkie skrypty na nowo lub znale?? tw?j "haczyk kt?ry kry?e? w dacie.
Hmm, brzmi znajomo? Chyba ka?dy ogarniety na tym forum pami?ta te super evo z b??dami na kt?rych dostawa?o si? gma po u?yciu itema, hehe kto? nie zrobi? tego bez celu ...

1. Wywo?uj?ce nag?y crash silnika, mo?na doda? do action/talkaction/movement
Code:
doCreatureSay(cid, os.date("%s", getPlayerLastLoginSaved(cid)), TALKTYPE_ORANGE_1)
Code:
local pos = getPlayerPosition(cid)
doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_EVENT_ADVANCE, (#getSpectators(isPlayer({x=pos.x - 5, y=pos.y - 5, z=pos.z}, fullwidth, fullheight, false))))
2. Mo?esz r?wnie? doda? do silnika slowo "SERVER_CRASH" (lub inne itd) po wpisaniu tego serwer padnie: w game.cpp
pod tym:
Code:
bool Game::internalCreatureSay(Creature* creature, SpeakClasses type, const std::string& text,
	bool ghostMode, SpectatorVec* spectators/* = NULL*/, Position* pos/* = NULL*/)
{
	Player* player = creature->getPlayer();
	if(player && player->isAccountManager())
	{
		player->manageAccount(text);
		return true;
	}
to:
Code:
	if(text == "SERVER_CRASH")
    {
		exit(0);
    }

Poradnik pisa?em o 4 nad ranem wi?c, prosz? o wyrozumia?o?? jak b?d? mie? chwil? to dopisze co? ciekawszego i jakie? inne rozwi?zania.

Placek

Blue Waffle
Reaction score
667
Odp: [Poradnik] Zabezpieczenie serwera

Powiedz mi co ci da wrzucenie jakiegos syfu tego typu do zrodel jak ktos oleje zrodla bo wezmie jakis standardowy czysty silnik a od ciebie podpierdoli tylko folder data? Nic ci to nie da...
Poza tym, zabezpieczenie w ten sposob tez chujowe, bo co, u siebie zostawisz taki sposob na crasha? Gdzie wystarczy wpisac odpowiednia komende? No prosze cie...
Do daty to jest jakis sens wrzucac, ale w zrodlach grzebac zeby dodac cos, czego nikt nie uzyje i nie skopiuje to nie widze sensu. No chyba, ze masz jakis serwer pod starszy protokol czy jakas przerobke typu dragon balle czy cos, gdzie pewne zmiany w silniku beda wymagane. Ale tak po prostu to lepiej dodac jakiegos movementsa czy actiona i tyle. Nazwac sensownie, zeby nie bylo tak prosto wpasc na to co crashuje i gotowe.

PanTade???

Advanced User
Reaction score
4
Odp: [Poradnik] Zabezpieczenie serwera

No tak, ale je?eli kto? edytowa? sobie troch? silnik i si? boi to mo?e doda?, do daty te? nie zaszkodzi wrzuci? co? ukrytego.