What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

-Windows XP Problem z komputerem stacjonarnym.

Status
Not open for further replies.

Rotni

Advanced User
Reaction score
34
Witam,
chcia?bym poradzi? si? Was poniewa? ju? nie mam pomys?u, co mam zrobi? - jestem bardzo zdenerwowany t? sytuacj? i chcia?bym unikn?? wynajmowanie informatyka, kt?ry zrobi mi to, a mianowicie co?
Sprawa zacz??a si? kiedy to kupi?em komputer na allegro i kiedy przyszed? mia? 30 dni xpeka - gdy to min??o, ja nie mia?em oryginalnego klucza, aby wpisa?, ?eby wej?? do systemu, a przy sobie nie mia?em ?adnego pirata, wi?c dorwa?em p?ytk? mandriva linux, gdy wrzuci?em t? p?ytk? wyczy?ci?em ca?y dysk twarty, a ten linux nie chcia? si? zainstalowa?, wi?c rzuci?em t? p?yt? i poszed?em po kolegach poszuka? xpka, gdy ju? znalaz?em wrzuci?em j? do cd rooma, wszystko ?adnie pi?knie, przechodzi przez ?adowanie plik?w - po czym gdy ju? klikam enter, aby zainstalowa? xpka wyskakuje takie co?:
Instalator nie znalaz? ?adnych stacji dysk?w twardych zainstalowanych w tym komputerze.

Sprawd?, czy wszystkie stacje dysk?w twardych s? zasilane i w?a?ciwie pod??czone do komputera, a tak?e czy konfiguracja urz?dze? zwi?zanych z dyskami jest poprawna. W tym celu mo?e by? konieczne uruchomienie dostarczonego przez producenta oprogramowania diagnostycznego lub instalacyjnego.

Nie mo?na kontynuowa? instalacji. Naci?nij klawisz F3, aby zako?czy? prac? Instalatora.
Du?o o tym czyta?em na necie, ale wszystkie poradniki i wy??czenie jakiego? tam sata support by?o chyba tylko dla laptop?w, bo przetrzepa?em ca?y bios i tego nie znalaz?em; m?j dysk twardy to: SAMSUNG SP200, prosz? pom??cie mi znale?? do tego specjalne sterowniki - do tego jeszcze mog? doda?, ?e jak w??czam komputer i po chwili ?adowania pisz? takie co?:
identifying IDE drivers...
CHANNEL 0 MASTER: SAMSUNG SP200 SATA 1 200049 MB
CHANNEL 1 MASTER: NONE
CHANNEL 2 MASTER: NONE
CHANNEL 3 MASTER: NONE
CHANNEL 4 MASTER: NONE
Oznacza to, ?e spokojnie wykrywa m?j dysk twardy, ale ni chu, chu nie mo?na zainstalowa? XP'ka. Prosz? o piln? pomoc.

Notka moderatorska:
Od tego jest dzia? Problemy. Przenosz?.

Tusscani

Active User
Reaction score
14
Odp: Problem z komputerem stacjonarnym.

tez mialem cos takiego i ja poprostu rozkrecilem komputer rozebralem go do 0 cale okablowanie i popodlaczalem wszytko jeszcze raz/przeczyscilem i normalnie udalo mi sie zainstalowac xp tez mi nie wykrywalo dyskow

Dolmet

Senior User
Reaction score
55

To jest dysk sata w biosie si? tam przestawia wykrywanie sata wy??cz to!
Sprawd? czy na dysku twardym zworka jest ustawiona na master

Pozdrawiam Dolmet

Grzechu

Senior User
Reaction score
92

Jest te? taka opcja, ?e musisz za?adowa? z samego pocz?tku sterowniki do p?yty g??wnej(z dyskietki, b?d? innego no?nika ni? p?yta), bo mo?liwe, ?e nie czyta dysku ;) Tak w?a?nie jest czasami jak si? ma starsze p?yty g??wne.

Status
Not open for further replies.