Quest Skrzynkowy - Nie dzia?a mi.

Status
Zamknięty.

Colusek

Active User
Marzec 21, 2010
Liczba reakcji
3
Hejka! :)

Ot?? mam pewien skrypt - nie mojego autorstwa - kt?ry umo?liwia dodawanie quest?w skrzynkowych poprzez postawienie box'a w RME i danie mu actionid oraz uniqueid.

Skrypt wygl?da tak:
function onUse(cid, item, frompos, item2, topos)
prize = item.uid
count = item.actionid
if prize > 0 and prize < 7000 then
queststatus = getPlayerStorageValue(cid,prize)
if queststatus == -1 then
if count > 1 then
doPlayerSendTextMessage(cid,22,'You have found '.. count ..' of ' .. getItemName(prize) .. '.')
doPlayerAddItem(cid,prize,count)
setPlayerStorageValue(cid,prize,1)
else
doPlayerSendTextMessage(cid,22,'You have found a ' .. getItemName(prize) .. '.')
doPlayerAddItem(cid,prize,1)
setPlayerStorageValue(cid,prize,1)
end
else
doPlayerSendTextMessage(cid,22,"It is empty.")
end
return 1
else
return 0
end
end
Dzia?a to tak, ?e w RME stawia si? skrzynk?, daje si? na ni? "Properties" i ustawia si?:
ActionID - to ma by? ID tego skryptu jaki jest w actions.xml
UniqueID - to ma by? ID itemka, kt?ry ma by? jako nagroda.

Niestety, problem w tym, ?e skrypt ten raz dzia?a a raz nie. Jednak nawet jak dzia?a to nie do ko?ca. Bior? nagrod? i wyskakuje mi napis "You have found ... numerki jakie?.
Czemu nie pojawia si? nazwa przedmiotu tylko jakie? cyfry?
Czasami po prostu skrypt nie dzia?a. Klikam na skrzynie i w og?le nie reaguje. Tak jakbym klika? na pod?og?.

Jakby kto? mia? jaki? inny skrypt to bym by? wdzi?czny jakby si? nim podzieli?. :) Chodzi mi po prostu to to, ?e nie chce do ka?dego questa robi? jednego skryptu.

Z g?ry dzi?kuj? za pomoc :)

Odp: Quest Skrzynkowy - Nie dzia?a mi.

Nie wyskakuj? cyferki tylko unique id przedmiotu,czemu?
getItemName(prize)
prize = item.uid
To to samo co :
getItemName(item.uid)
Nie siedz? w lua ale ty raczej tak wi?c zmie? to na jakie? getItemName albo co? w tym stylu.
Z tego co pami?tam to ?eby takie skrypty dzia?a?y oprucz a i uid trzeba do tej skrzynki w map editorze ,,w?o?y?" item kt?ry ma by? nagrod?.

Pozdrawiam

Odp: Quest Skrzynkowy - Nie dzia?a mi.

Pr?bowa?em to zmienia? te s?owa z item.uid do r??nych np. item.id albo itemid albo item.itemid.

?adne nie dzia?a?o. Co do tych skrzynek sprawdz? za chwilk? i dam zna? czy przynajmniej to zadzia?a.

EDIT:
Co do tego, ?e czasami nie reagowa?o w og?le i nie dawa?o nagrody - NAPRAWI?EM SOBIE SAM.

Co do tego, ?e pokazuje uid zamiast nazwy itemka - NADAL POSZUKUJ? POMOCY!!

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry