What's new

Rap i Komercja

Status
Not open for further replies.

arkadzik94

Advanced User
Reaction score
25
Czy zauwa?yli?cie, ?e wi?koszo?? dzisiejszych kawa?k?w jest pod publik?. S? takie komercyjne, ?e ja pierdol?. Jak pos?ucham dawnego rapu to, a? mi si? ?ezka w oku kr?ci.Takie kawa?ki ?wiadomego HH grup i wykonwac?w np. Ascetoholix,Peja,Mezo(Lajner, nie to co teraz),Liber,3 Wymiar, i wiele wiele innych.
Wypowiadajcie si? na ten temat.
Pozdrawiam,
arkadzik94

Shino Sennin

New User
Reaction score
0
Odp: Rap i Komercja

Tutaj ju? na pocz?tku nie przyznam racji. Jest wci?? wiele zespo??w kt?re pomimo sumy pieni??nej kt?r? otrzymuj? robi? to dla nas, fan?w, s?uchaczy bez celu zdobycia maj?tku na ca?e ?ycie. Peja? ostatnio si? stoczy? swoimi nagannymi wybrykami pokaza?, ?e ma zryt? i s?ab? psychik?. Za par? jego utwor?w jednak wci?? go szanuje, komercja to ju? codzienno??.

Ksodio

Advanced User
Reaction score
30

Co do tego ?e hemp gru wali pod publik? i tworzy ja dla m?odych 14-latk?w.
Do utwor?w peji za bardzo si? nie b?d? czepia? ale np. Firma to dopiero lamusy.
Og?lnie jestem tylko prostym zjadaczem chleba i za bardzo nie interesuj? si? rapem.

Shino Sennin

New User
Reaction score
0

Co do tego ?e hemp gru wali pod publik? i tworzy ja dla m?odych 14-latk?w.
Do utwor?w peji za bardzo si? nie b?d? czepia? ale np. Firma to dopiero lamusy.
Og?lnie jestem tylko prostym zjadaczem chleba i za bardzo nie interesuj? si? rapem.
Je?li nie interesujesz si? to niepotrzebnie komentujesz bo niekt?rych mo?esz wprowadzi? w b??d. Hemp gru jest utalentowan? grup? ale swoje talenty wykorzystuj? na prawd? w przeci?tnych utworach niekt?re nawet ci??ko zrozumie? przez ten a? nazbyt slang m?odzie?owy. Jestem pewien, ?e dzie? za dniem doprowadzi subkultur? hip-hopu do jakiej? reinkarnacji gdy? jest ona na prawd? poszkodowana. Gdyby ktokolwiek chcia? zna? par? grup kt?rzy moim zdaniem muzyk? tworz? z sentymentu do niej oraz pod publik? to na pierwszy ogie?, SumaStyli.

Nemaneth

User
Reaction score
1

Tak masz Racj?, Kiedy? utwory rapu by?y fantastyczne mia?y w og?le sens.
Teraz, ju? zaczynaj? si? tylko rapy z niewiadomymi s?owami, i skr?tami nowych raper?w.
Taki Peia, zawsze uwa?any za spokojnego i godnego Chwa?y Rapera, lecz jak wspomnia? Shino Sennin okaza?o si? ?e P.Peia ma bardzo s?ab? psychik?.
Czytaj?c jego ?yciorys naprawd? wsp??czucie i poczu?em za? w stron? jego.

Wracaj?c do tematu ..

Powiem tak jak uwa?am, Teraz raperzy nie robi? i nie sk?adaj? swoich nutek aby si? podoba?o tylko po to ?eby zebra? jak najwi?cej sumy pieni??nej.
Kiedy? raperzy robili to bo to kochali i dla swoich Fan?w.
Teraz jedynie peia mi si? wydaj? jedyny kt?ry robi to co robi dla siebie [ nie dla pieni?dzy ] tylko bo to kocha i dla swoich fan?w.

mo?e nie mam racji ale napisa?em to co s?dz?.

Krzq

User
Reaction score
2

Chuja prawda, Eldo, Fabu?a, O.S.T.R, Bezimienni dalej mam wymienia?? Jest du?o wykonawc?w, zespo??w kt?rych dopiero wchodz? na polska scene rapu i si? nie sprzedali pos?uchajcie sobie m?odziaka i zobaczymy.

Artin

Advanced User
Reaction score
44

Niekomercyjno?? te? ma warto?? komercyjn?.

toudi96

Advanced User
Reaction score
16

Peja... glownie to jego albumy sa dla kasy, ale tacy Bezimienni, Eldo, WBU... jest ich troche, nie obchodza ich pieniadze, tylko przekaz, jaki daja dla ludzi

Raliyen

Active User
Reaction score
13

Macie klapki na oczach a chcecie kurwa wpaja? nam swoje filozofie. Nie wiem co wy macie z t? ca?? ekip? SumaStyli, mi w og?le nie podchodzi ich tw?rczo?? a dla was to pierdoleni mentorzy.

?eby m?wi? czy kto? sta? si? komercyjny albo jest od pocz?tku trzeba pozna? jego tw?rczo??. Dzi? cz??? raps?w jest komercyjna a cz??? nie. To jeszcze zale?y w jakim stopniu, niekt?rzy chc? zarobi? na siebie ?eby m?c wydawa? kolejne albumy i z czego? ?y?.

Przecie? dziecka nie nakarmi? kiedy? wdychanym powietrzem...

To dzia?a w ten spos?b ?e kto? kto ju? jaki? czas nagrywa kolejne p?yty zaczyna dostrzega? ?e mo?e ??czy? przyjemne z po?ytecznym, daj?c nam przekaz i jednocze?nie zarabiaj?c na tym. Niekt?rych gubi niedosyt i hajs wi?c mamy takich Liber?w i Mezo ale tak na prawde nie da si? jednoznacznie powiedzie? czy rap dzi? jest komercyjny czy nie. Wystarczy ws?ucha? si? dok?adnie i tak na prawd? w co drugim kawa?ku jest mowa o komercji albo o tym jak ?y? z rapu.

arkadzik94

Advanced User
Reaction score
25

@do pan?w up.
Nie m?wi?, ?e komercha dopad?a wszystkich. Sp?jrzcie na Donia,Libera,Mezo,Owala(jak to pan wy?ej powiedzia? "Dalej wymienia??"). Por?wnajcie ich kawa?ki z roku oko?o 2000 i powiedz mi co si? sta?o z nimi. Mam nadziej?, ?e jeszcze wr?ci stary, dobry rap. Pozdrawiam,
arkadzik94.

Sam Smak

Pomoc Techniczna
Reaction score
32

O czym wy piszecie w og?le... W polsce komercja? Jak, mo?e co dziesi?ty s?uchacz rapu kupi? w swoim ?yciu chocia? jedn? p?yt?... To ?e kto? nie ma talentu i nawija o g?upotach nie znaczy jeszcze ?e robi komercje tylko mo?e po prostu ?le si? do tego zabiera. Cieszcie si? ?e mamy jeszcze du?o dobrych mc i nie robi? jeszcze takiego g?wna jak w stanach (m?wi? tu o jakich? lolipopach i innych kandy szopach)

S? gusta i gu?ciki.

Pozdrawiam

Kozllo

User
Reaction score
0

Mia?bym naprawd? Ogromn? Pro?b? do Tych, kt?rzy wyrabiaj? sw? opini? na bardzo 'kolorowych' mediach o nie wypowiadanie si?.
- Dlaczego 'kolorowych' ?, poniewa? czasami wciskaj? Nam takie kity, ?e g?owa boli, bardzo koloryzuj? historie, zdarzenia, a My przewa?nie to ?ykamy.
[USER]Sam Smak[/USER] ma racj? !
W Polsce komercja, no Hello ?? Kto z Was kupuje p?yty (w?a?nie chyba co 10)..

Wg. mnie rap robiony dla 'hajsu': np. TeDe << Nie b?d? dr??y? tego tematu, bo nie dobrze mi jak widz? te s?owo.

'a Ci co s?uchaj? dla szpanu to niech si? schowaj?. W rapie jest przes?anie, kt?re My, fani 'odczytujemy'.

Defroy

User
Reaction score
0

Komercja niestety to cz??? HH ,jednak kto by robi? to za darmo.Ka?dy si? sprzedaje jeden mniej drugi bardziej.

shadow3645

Advanced User
Reaction score
15

Ja na przyk?ad ?ci?gam kawa?ki OSTREGO a potem kupuje jego p?yt?. Dzi?ki temu mam jego wszystkie oryginalne p?yty. Co do tego co kto? pisa?. Mezo nie komercyjny. Jego ostatnia piosenka po robocie ? co to mia?o w og?le by? ? Dla mnie s? 3 zespo?y / raperzy. Hemp Gru Adam Ostrowski aka O.S.T.R oraz PIH. Jutro doko?cz? id? si? kimn?? ;p

arkadzik94

Advanced User
Reaction score
25

Ja w naturze mam kupowanie p?yt. Co prawda nie kupuje wszystkich, lecz cz???. Jak jest niez?a p?yta to mog? kupi?, ale jak jest beznadziejna to po co kupowa?. Do kosza i ju?:). Komercja dopad?a polski rap(nie wszystkich) bo nagrywaj? pod publik? a nie jak wcze?niej nie legale...

Last edited:

Wayne

Active User
Reaction score
1

Ehm, m?wi?c rap dopad?a komercja macie na my?li donia libera meza pej? (2 ostatnie p?yty to komercja) ascetoholix tede nowator i innych wykonawc?w do kt?rych kultura si? nie przyznaje?:), mi to bardziej przypomina typowe hip-hopolo a nie rap :), jest andergrand, masa wykonawc?w tworz?cych z mi?o?ci do rapu, patrz?c na 14stolatk?w chodz?cych w szerokich spodniach i bluzach sto-procent dostaj? skurczu gard?a, je?li oceniacie kultur? hip hopu po paru wykonawcach wam znanych, lepiej nic nie m?wcie :) Radz? troch? posiedzie? w tym g?wnie, potem pisa? o mezie i innych hiphopolowcach^^, aha mezo nawin?? w pozna?, miasto z?? s?aw? owiane (czy jako? tak) poniewa? na materiale producenckim o$ki mu za to zap?acono :( (nigdy nie mia? nic wsp?lnego z andergrandem)

Status
Not open for further replies.