What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

Rzeka i jej bordery - dla pocz?tkuj?cych

B

Blackq

Guest
Poradnik ten zosta? stworzony dla pocz?tkuj?cych mapper?w, zawarte w nim zosta?y istotne wiadomo?ci na temat tworzenia rzeki i jej kszta?t?w.

Ka?dy pocz?tkuj?cy mapper pewnie powinien kojarzy? map? evo. Pos?u?? si? przyk?adem rzeki kt?r? znajdziemy na tej mapie:

iawartdpp7g6a50nri5c.gif

Jak wida? na jednym jak i drugim brzegu rzeki widzimy proste bordery rzeki (id:4646), mo?e w realnym ?wiecie rzeki tak wygl?daj? lecz na mapach tibi nie jest to zbyt ?adne. Dlatego ty jako mapper powiniene? si? skupi? ?eby mapa by?a jak najbardziej dopracowana i dlatego u?ywaj?c border?w brzegu wody (id: 4644-4655) musisz wymy?la? swoje ?adne kszta?ty a nast?pnie drugi brzeg przypasowa? temu pierwszemu, oto przyk?ad wykonany prze zemnie:

muhj01ira2a6fyzzw5v.gif

Jak wida? kszta?t rzeki jest o wiele lepszy ni? proste linie. Takie co? ma na celu wyeliminowa? na naszej mapie tzw. kwadraty. Musimy te? pami?ta? aby nie robi? czego? takiego:

g3pet64r10gy7i480dv.gif

Jednym s?owem musimy tworzy? jak najmniej prostych border?w przy rzekach.
Je?li rzeka znajduj? si? w okolicach jakie? pustynni, g?r mo?emy zastosowa? mieszane bordery za pomoc? (id:4656-4663) oraz (id:6659-6666). Oto przyk?ad:

zpomolb2p5dq1rvw9sqi.gif

My?l? ?e ka?dy pocz?tkuj?cy mapper u?wiadomi? sobie jak ma robi? kszta?ty rzeki :)

Ps. Kszta?t rzeki robimy w RAW Pallete / Borders, u?ywanie autobordera (terrain pallete) prowadzi do tworzenia kwadratowej rzeki : )

Pozdrawiam !

Archimonde

Suple!
Reaction score
261
Odp: Rzeka i jej bordery - dla pocz?tkuj?cych

Szczerze? Poradnik mo?e przyda si? dobrym mapperom, ale nie oszukujmy si?, ?e taki sam efekt mo?na zrobi? auto borderem. Ka?dy szanuj?cy si? u?ytkownik RME znajdzie dla siebie odpowiednie Extensions, kt?re robi? jednym klikni?ciem to co robi? wielcy maperzy, kt?rzy robi? godzinami mapy w Rawie. Poradnik estetycznie napisany, lecz jak dla mnie du?o nie przekazuje.
5/10

Maly Wizak

Advanced User
Reaction score
5

Moim zdaniem poradnik 7/10, bo tak to potrzebny nie jest, ale ch?ci i wykonanie dobre :))
:p:p:p:p

Sylwian95

User
Reaction score
0

Nawet ;/ 5/10 lol

Krzysieq

Banned
Reaction score
243

Kolejny profesjonalny super poradnik!

Bardzo mi si? podoba ten poradniczek, wszystko ?adnie wyt?umaczone, przej?y?cie, estetycznie i dok?adnie.
Poradnik ukazuje to co z?ego jest w autobroderze, napewno pomo?e wielu pocz?tkuj?cym mapperm, kt?rzy nie zdaj? sobie sprawy z tego za autoborder to z?o.
Oczywi?cie oceniam na 9/10.

Pozdro,
Krzysieq

Eturl

We shall know no fear!
Reaction score
438

Szczerze? Poradnik mo?e przyda si? dobrym mapperom, ale nie oszukujmy si?, ?e taki sam efekt mo?na zrobi? auto borderem. Ka?dy szanuj?cy si? u?ytkownik RME znajdzie dla siebie odpowiednie Extensions, kt?re robi? jednym klikni?ciem to co robi? wielcy maperzy, kt?rzy robi? godzinami mapy w Rawie. Poradnik estetycznie napisany, lecz jak dla mnie du?o nie przekazuje.
5/10

Powiem ci szczerze ?e dobry mapper woli zrobi? co? samemu, a nie polega? na autoborderze, kt?ry cz?sto nie wygl?da zbyt ciekawie (osobi?cie u?ywam SimOne, a autoborder stosuje jedynie do robienia wysp). Je?li wi?c jeste? prawdziwym mapperem zrobisz bordery r?cznie, a nie przy pomocy opcji w RME.

Najwa?niejsz? zalet? poradnika jest pokazanie ?e warto miesza? bordery rzek i nie ci?gn?? ich prost? lini? ;pp

Anvar

Active User
Reaction score
7

@up Nie zawsze warto miesza?.

Poradnik dobry dla zaczynaj?cych przygod? z robieniem map i dla tych co ju? maj? o tym jakie? poj?cie. Co prawda mieszanie border?w nie zawsze si? przydaje, ale bardzo to urozmaica brzegi. Poradnik czysty, przejrzysty i dobrze opisany. 6/10
Rzeki og?lnie nie maj? tak wiele zakr?t?w i poszarpanego brzegu.

Last edited:

Czeski Strzelayek

Advanced User
Reaction score
12

jak zwykle dobry poradnik, od?wie?am bo takich temat?w nie ma nigdzie indziej 10/10 odemnie.

Volian

Advanced User
Reaction score
11

Je?li jaki? mapper takim sposobem to robi to naprawd? musi mie? du?o czasu,
Robienie brzeg?w RAW'em jest bardzo czasoch?onne. Mnie oczywi?cie si? ten spos?b bardzo podoba, lecz nigdy nie mam tyle czasu ?eby tak robi?.

Poradnik bardzo fajny.

Qxiloy

User
Reaction score
1

Poradnik mi sie bardzo przydal, jest czytelny i estetyczny. 9/10

Rhagius

Active User
Reaction score
3

Bardzo prosz? o reupload zdj??!

TapeMapper

Advanced User
Reaction score
22

Wszystko ?adnie pi?knie lecz zdj?cia wygas?y; )
M?g?by? je mo?e odswierzy?.

Pozdrawiam

Placek

Blue Waffle
Reaction score
667

Juz Blackq'owi wyslalem pw zeby odswierzyl, nie widzialem potrzeby pisac w temacie, ale jak ty napisales to ja tez. Bo moze nie przeczyta pw ^^ We wszystkich poradnikach by mogl odswierzyc zdjecia bo to sa dobre poradniki i o wszystkim nie trzeba by szukac do kazdej czesci swojej mapy nowego poradnika tylko wybrac jeden z jego :) Wiec dolaczam sie do prosby o dodanie znowu zdjec :)

Popej

Active User
Reaction score
5

Prosi?bym tak?e o to samo aby od?wie?y? wszystkie foty bo to s? bardzo dobre poradniki.
W?a?nie dla takich jak ja. :D

GoD Liver

Active User
Reaction score
2

Ej no niech od?wie?y te zdj?cia bo ja bym chcia? przeczyta? i zobaczy? dok?adnie wszystkie tutaj poradniki ju? to zrobi?em ale zdj?cia w prawie wszystkich poradnikach wygas?y -.-

Tfoja Obsuga

Advanced User
Reaction score
7

To mo?ecie sobie poma?y? ?eby zdj?cia od?wie?y? bo Blackq ju? nie ma na Forum, usuneli mu konto, i teraz jaki? kole? sobie zrobi? ten sam nick, mo?e to on albo nie, wa?nie ?e ju? nie mo?e edytowa? tego postu. Czyta?em go jak by?y zdj?cia (innym kontem) i oceniam go bardziej na 5/10 bo s?abo jest opisane all.