What's new

Sabaton - "Coat of Arms" [2010]

Status
Not open for further replies.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396
sabaton_coat_of_arms.jpg

Cze??. Pewnie s?yszeli?cie (b?d? i nie), o najnowszym kr??ku Sabatonu - "Coat of Arms".
P?yta moim zdaniem jest genialna, nie tylko przez doskona?? muzyk? oraz wokal, ale przede wszystkim przez przes?anie.

Jakie przes?anie? Przes?anie idealne (przynajmniej jak dla mnie). Na tej p?ycie szwedzkiej grupy pojawi?y si? trzy kawa?ki po?wi?cone Polakom.

Pierwszy, najwa?niejszy: (01.08.1944, nic wi?cej nie trzeba pisa?)

Drugi: (po?wi?cony zagranicznym pilotom walcz?cym podczas najwi?kszej bitwy powietrznej, w tym oczywi?cie s?awny Dywizjon 303, kt?ry zestrzeli? podczas bitwy o Angli? 126 maszyn wroga, co by?o rekordow? ilo?ci?)

Trzeci: (ten po?wi?cony jest og?lnie ?ydom, kt?rzy zgin?li w Auschwitz, ale polskich ?yd?w dotyczy to r?wnie?, gdy? przed wojn? w Polsce by?o ich ok. 33%, czyli 1/3 ludno?ci.)

My?l?, ?e obok tych kawa?k?w - zw?aszcza nam, Polakom - ci??ko przej?? oboj?tnie, bez jakiej? refleksji czy czego? w ten dese?.

Fenomen Sabatonu moim zdaniem to ich ostatnie przes?anie, bardzo mi podchodzi, dzi?ki nim rozwija si? wiedza na temat wydarze? tj. np. Holocaust czy Bitwa pod Wizn?, poniewa? pr?dzej kto? sprawdzi fakty na ten temat, gdy zainspiruje go jego ulubiona grupa, ni? wyk?adowca na j. polskim, kt?ry przedstawi to w spos?b nudny.

Ca?a tracklista wygl?da tak:
1. Coat of Arms 03:35
2. Midway 02:29
3. Uprising 04:55
4. Screaming Eagles 04:07
5. The Final Solution 04:56
6. Aces in Exile 04:22
7. Saboteurs 03:15
8. Wehrmacht 04:14
9. The White Death 04:10
10. Metal Ripper 03:50

Pozdrawiam i zach?cam do dyskusji,
Vendeto.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14
Odp: Sabaton - "Coat of Arms" [2010]

Nie podoba mi sie. Za duzo tego metalicznego dzwieku w tym zespole, jak zreszta wiekszosc albumow z Nuclear Blast. A Niemcy lubia przesadac z produkcja.

Vrael

Porzuci? wszystko to wszystko odzyska?
Reaction score
85

Za to moim zdaniem p?yta jest bardzo dobra. Fajne brzmienia, wszystko w specyficznym sabatonowym klimacie. Tak jak u 99% s?uchaczy, pierwszym trackiem Sabatonu, kt?ry us?ysza?em by? "40:1" i ciesz? si?, ?e nie poprzesta?em na tym jednym. W ka?dym razie kr??ek warto przes?ucha?, polecam.

Kamcio003

Senior User
Reaction score
77

Podobnie jak Vrael, utw?r 40:1 us?ysza?em jako pierwszy pierwszy i bardzo si? ciesz?, ?e j? przes?ucha?em. Sabaton to ?wietny zesp??, kt?ry gra naprawd? dobr? muzyk?..

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

Je?li chodzi o p?yt? to polecam tak?e kawa?ek "Wehrmacht", kt?ra opowiada o niemieckiej zab?jczej, niepokonanej machinie wojennej oraz o Blitzkriegu.

Polskie napisy.

DevLord

Senior User
Reaction score
282

Jako? ten zesp?? nie przypad? mi do gustu, ale ?piewaj? o Polakach w II wojnie ?wiatowej.
Je?li chodzi o tekst to naprawd? ciekawe piosenki maj?, nie podoba mi si? tylko wokal, dlatego ich nie s?ucham.

Status
Not open for further replies.