What's new

[Siatk?wka] Wyst?p Polak?w na IO

Status
Not open for further replies.

Sandstormowski

Advanced User
Reaction score
29
Witam!

Jak oceniacie wyst?p naszych "or??w" na IO? Wg. mnie to nie jest ju? dru?yna,co? si? z?ama?o.Boj? si?,?e Anastasi odejdzie i to b?dzie koniec polskiej siatk?wki.Wiecie co mnie zdenerwowa?o najbardziej?Od razu na kwejku obrazki typu "i tak jeste?cie mistrzami".Pytam si? jak w tym kraju do chuja ma by? post?p, jak nam wystarcza NIC.Tak samo jak z pi?karzami okrzyki "NIC SI? NIE STA?O".Kibice przyczyniaj? si? te? do pora?ek.Co o tym s?dzicie?

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68
Odp: [Siatk?wka] Wyst?p Polak?w na IO

A dlaczego mamy ich linczowa? tylko dlatego, ?e nie podo?ali naszym, zbyt wyg?rowanym, wymaganiom? Um?wmy si? szczerze, wygranie Ligi ?wiatowej bez W?och?w, Rosjan, z Brazyli? w drugim sk?adzie, z bajecznie prost? grup? i Bu?garami boj?cymi si? w?asnych kibic?w nie by?o niczym wielkim. To my?my po tym sukcesie wytworzyli ba?k? sukcesu i dmuchali?my a? nie p?k?a. Wiadomo by?o, ?e z grupy na IO wyjdziemy, ale nie by?o co liczy? na cokolwiek wi?cej w ?wier?finale z Rosj?/Brazyli?. Wystarczy?o si? przej?? do pierwszego lepszego bukmachera ?eby zobaczy? kto by? faworytem meczu. Troch? to te? wina medi?w, onanizuj?cych si? komentator?w i "ekspert?w" TVP, kt?rzy za wszelk? cen? starali si? utrzyma? kibic?w we ?nie.
Ka?dy kto jednak umie doda? 2 do 2 wiedzia? jednak, ?e wielkich szans na IO nie mamy i nie ma teraz do naszych siatkarzy pretensji, to nie ich wina, ?e tak wygl?da polska siatk?wka.

Sandstormowski

Advanced User
Reaction score
29

Tak,tylko w spotkaniu z Australi? pokazali co jest.Hmmm dru?yna w rankingu 3 vs 22.Rozumiem,?e sport jest nieprzewidywalny,ale oni tam g?wno pokazali.Gdyby?my wygrali trafiliby?my na s?abszego rywala (Niemcy),nie s?dzisz?

Skyy

Active User
Reaction score
11

z Brazyli? w drugim sk?adzie
O ile si? nie myl? (a mog?) to wygrali?my z nimi tak?e 3 poprzednie spotkania, wi?c to nie jest dla nich ?adne usprawiedliwienie.

C??. Dali z siebie ile mogli. M?wi si? trudno, ale z drugiej strony ci??ko jest m?wi? to samo po raz enty (uwzgl?dniaj?c inne sporty). My?l?, ?e dali?my z siebie tyle ile mogli?my. Co by?o to si? nie odstanie, miejmy tylko nadziej?, ?e nast?pnym razem b?dzie lepiej.

eLeXo

C'est la vie
Reaction score
57

@Aramiszon Pierdolisz.

Nasze chaotyczne granie, wed?ug mnie najlepiej pokazywa? mecz: Polska - Rosja. To by?a jednostronna walka... Rozumiem, ?e Rosjanie s? mocni, mieli przewag? mentaln?, techniczn? i rozmiarow? (np. Muserski 218cm), ale bez jaj co pokazali nasi Polacy? Jestem wiernym kibicem i szanuje ich jako ludzi, ale w ostatnim meczu po prostu wyszli na boisko jakby my?leli, ?e za to medal daj?, zapominaj?c, ?e musz? jeszcze rosjan pokona?...

Kr?tka - Muserski w po?owie 2 seta mia? 7/7 dobrych atak?w, bo po prostu Polski blok nei istnia? i to nei tylko przy kr?tkiej. Warto te? popatrze? na nasze ataki z kr?tkiej... tak nie by?o na co patrze? :/ w 2 secie to chyba ani 1 kr?tkiej nei by?o, za to w 3 secie Polacy zaszaleli z 2 dobrymi kr?tkimi.

Zagrywka - Teoretycznie rosjanie mieli, wi?cej zepsutych, bo a? 18 (m?wi? o wynikach z ko?c?wki meczu), ale polacy nie gorsi zepsuli ich a? 14...

B??dy - Dobra tu mo?na po cz??ci ich usprawiedliwi? trudnym przeciwnikiem, du?? presj? kibic?w i stresem, ale bez przesady b??dy typu odbi?r po kt?rym pi?ka leci w kibic?w czy lekki atak/plasik w podw?jny blok? To nawet ja ju? nei robi? takich b??d?w po roku trenowania ...

Mentalno??/Motywacja - ... W 3 secie po ilo?ci b??d?w najlepiej by?o wida?, kto tu si? czuje wygranym, a kto przegranym.

Last edited:

Serj_Tankian

Reaction score
68

Tak,tylko w spotkaniu z Australi? pokazali co jest.Hmmm dru?yna w rankingu 3 vs 22.Rozumiem,?e sport jest nieprzewidywalny,ale oni tam g?wno pokazali.Gdyby?my wygrali trafiliby?my na s?abszego rywala (Niemcy),nie s?dzisz?

Tylko wiesz jacy s? Polacy. Zaraz by by?o gadanie, ?e to tylko Niemcy, ?e u?atwiona droga do medalu, ?e niezas?u?enie, itp. Moim zdaniem pokonanie Rosji pokaza?oby, ?e jeste?my w pe?ni gotowi na medal, bo potem czy dostaliby?my Brazyli?, czy USA - nic z?ego by si? nie dzia?o, to by?by ca?y czas ten sam poziom. Z Australijczykami ledwo co wygrali W?osi (3:2), wi?c to wcale nie jest s?aby zesp??.

Z Brazylijczykami owszem, wygrali?my 4/5 spotka? w tegorocznej Lidze ?wiatowej, ale to tylko Liga ?wiatowa. Wcze?niej co by?o? Co by?o w poprzednim sezonie? Wygrywali?my z nimi seta i cieszyli?my si?, kiedy oni grali o co?. Liga ?wiatowa to turniej komercyjny, tak samo jak Memoria? Wagnera i tam naprawd? nie wszystkie zespo?y graj? na 100% swoich mo?liwo?ci.

@Aramiszon Pierdolisz.

Mi?o mi, ale poprosz? grzeczniej.

Kr?tka - trenujesz, a m?wisz o tym, ?e mieli?my zatrzymywa? blokiem kolosa o wzro?cie 2,18? Nie wiesz o czym m?wisz. Przy dobrze wykonanej kr?tkiej blok nie ma najmniejszej szansy z?apa? pi?ki na zasi?gu zawodnik?w typu Kosok, Nowakowski, Muserski. Je?li co? przy kr?tkich zawodzi?o to nie blok, a wykonanie ich po naszej stronie. Ju? z Australijczykami nie wychodzi?y one dobrze, by?y grane przez palce i st?d zmiany, zej?cie Mo?d?onka, potem te? Kosoka, ale wi?cej ?rodkowych nie mieli?my i si?? rzeczy, przy niemocy pary ?rodkowych pi?ka musi i?? na skrzyd?a.

Zagrywka - to jest tez kwestia taktyki. Je?li zagrywamy 80% pi?ek w libero to nie dziwmy si?, ?e wszystkie s? przyjmowane. Ilo?? b??d?w por?wnywalna, wi?c tu nie ma co szuka? przyczyny pora?ki.

Plasik w podw?jny blok? A nie przysz?o Ci do g?owy, ?e zamiast wali? na chama w aut mo?na lekko obi? blok i wznowi? swoj? akcj?, poszuka? palc?w, wkr?ci? pi?k?. Ale od tego te? s? odpowiedni zawodnicy, nie oczekujmy od Kurka, ?e b?dzie to robi?. Je?li chcemy takich zagra? to grajmy Kubiakiem od pocz?tku.

Last edited:

Sandstormowski

Advanced User
Reaction score
29

Tylko wiesz jacy s? Polacy. Zaraz by by?o gadanie, ?e to tylko Niemcy, ?e u?atwiona droga do medalu, ?e niezas?u?enie, itp.

Hmm z tego zdania mam wnioskowa?,?e Polacy specjalnie oddali mecz?
Dru?yna,kt?ra wysz?a z pierwszego miejsca ma u?atwienie (gra z 4 dru?yn? grupy przeciwnej).Polacy by narzekali,?e ich dru?yna wychodzi z pierwszego miejsca? Nie s?dz?.

@DOWN

Dalej to brzmi jakby Polacy oddali mecz,?eby kibice nie narzekali ^^

Last edited:

Serj_Tankian

Reaction score
68

Hmm z tego zdania mam wnioskowa?,?e Polacy specjalnie oddali mecz?
Dru?yna,kt?ra wysz?a z pierwszego miejsca ma u?atwienie (gra z 4 dru?yn? grupy przeciwnej).Polacy by narzekali,?e ich dru?yna wychodzi z pierwszego miejsca? Nie s?dz?.

Nie chodzi o Polskich zawodnik?w tylko "kibic?w". Poza tym zesp?? zawsze inaczej czuje si? po przetarciu z silnym rywalem, ni? z przeciwnikiem na poziomie Niemc?w, gdzie po takim meczu spadliby?my motywacyjnie do po?owy naszych mo?liwo?ci, bo taki te? by?by rywal.

@up

Tego nie nale?y rozpatrywa? w kategoriach "oddali mecz czy nie". Polacy byli pewni awansu, rozpr??yli si?, co w po??czeniu z iluzorycznymi szansami Australijczyk?w na awans i ich walk? do ostatniej pi?ki da?o taki rezultat. Nikt meczu nie odda?.

Last edited:

eLeXo

C'est la vie
Reaction score
57

Mi?o mi, ale poprosz? grzeczniej.
Ok. Zapami?tam.
Kr?tka - trenujesz, a m?wisz o tym, ?e mieli?my zatrzymywa? blokiem kolosa o wzro?cie 2,18? Nie wiesz o czym m?wisz. Przy dobrze wykonanej kr?tkiej blok nie ma najmniejszej szansy z?apa? pi?ki na zasi?gu zawodnik?w typu Kosok, Nowakowski, Muserski. Je?li co? przy kr?tkich zawodzi?o to nie blok, a wykonanie ich po naszej stronie. Ju? z Australijczykami nie wychodzi?y one dobrze, by?y grane przez palce i st?d zmiany, zej?cie Mo?d?onka, potem te? Kosoka, ale wi?cej ?rodkowych nie mieli?my i si?? rzeczy, przy niemocy pary ?rodkowych pi?ka musi i?? na skrzyd?a.
Dobra ci??ko takiego kolosa zablokowa?, a przy jego zasi?gu to ju? wgl, ale nei patrz na sam wzrost, bo jako? Wo?kow by? blokowany, a przecie? to te? nie ma?y zawodnik (210cm),.. Tylko trzeba by?o co? tam gra? :)

Poza tym zesp?? zawsze inaczej czuje si? po przetarciu z silnym rywalem, ni? z przeciwnikiem na poziomie Niemc?w, gdzie po takim meczu spadliby?my motywacyjnie do po?owy naszych mo?liwo?ci, bo taki te? by?by rywal.
Nie chce Ci? tu krytykowa? bo m?wisz dobrze, ale ja na to inaczej patrz? i do tego lubi? dyskutowa? z innymi. Niby ta, ale Rosjanie czy Brazylijczycy jako wed?ug mnei najlepsze zespo?y te? nie dostali jakiej? tam grupy ?mierci (tak mi si? przynajmniej wydaje)...

Serj_Tankian

Reaction score
68

Mimo wszystko, grupa druga by?a zdecydowanie silniejsza. Popatrz na nasz? sytuacj? na pocz?tku. Przyje?d?aj? na IO Polacy i patrz?: GB i Australijczycy - dobra, spoko luz, oni ucz? si? jeszcze zasad, Argentyna - niby co? gra, ale lig? ni?ej od nas, Bu?garia - kiedy? spoko, ale dzisiaj targana wewn?trznymi problemami, nie ma co si? przejmowa?, W?ochy - no dobra, tu trzeba powalczy?. I tak faktycznie by?o, W?osi nie mieli z nami szans, mo?e poza atomowymi zagrywkami Zaytseva (swoj? drog?, rodowity W?och ;)), Bu?gar?w i reszt? zlekcewa?yli?my, tylko Argentyna by?a na tyle nied?ugo po W?ochach, ?e jeszcze zachowali?my motywacj? i g?adko wygrali?my. Potem motywacja sz?a w d?? i gdyby?my dostali jeszcze Niemc?w, to mieliby?my igrzyska marze?, tak prosto nie mog?o by?, bo nasi my?leli, ?e wygraj? z palcem w dupie ;)
Tymczasem druga grupa - Rosja, USA, Brazylia i Serbia. To s? pot?gi (no, mo?e poza Serbi?). Amerykanie id? na obron? mistrzostwa olimpijskiego, Rosjanie stawiaj? jakie? wie?e po 2,20, Brazylijczycy jak si? nie k??c? to pokonaj? ka?dego. Do tego Niemcy/Serbia walcz?ce o czwarte miejsce. To by?a zdecydowanie trudniejsza grupa i tam ka?dy musia? by? gotowy na ka?dy mecz.

M?j instruktor prawa jazdy m?wi zawsze, ?eby pilnowa? w ?yciu tylko "g?owy", bo je?li "g?owa" padnie, to jest po cz?owieku. Tu zawsze podaje do?? drastyczny przyk?ad Otylii J?drzejczak, kt?ra po zabiciu brata ju? nigdy nie wr?ci?a do formy. Je?li nie ma si? uporz?dkowanego umys?u to mo?na ?atwo upa??, niestety tak te? by?o z naszymi siatkarzami.

Last edited:

Carnage095

Active User
Reaction score
1

Piszecie o tym jakby to by?o o wojnie mi?dzy Rosj? a Polsk?.
To tylko gra i zabawa! Nie chc? nic m?wi? kibicom cho? tak?e ogl?dam te mecze ale bez przesady mo?e zaczn? skaka? z wie?owc?w bo przegrali? Rozumiem, ?e zawiedzeni s? Ci, kt?rzy pojechali do Londynu i widzieli to w?asnymi oczami (przykro mi z tego powodu, ?e kto? odda? bilety do kolejnego meczu z takiego powodu) tyle kasy w b?oto...
Ja si? tym nie przejmuj?, przegrali to przegrali..
Wed?ug mnie Polacy si? nie postarali, my?leli, ?e ten mecz jest ju? ich i rozwal? Rosjan z zamkni?tymi oczami.

Last edited:
Status
Not open for further replies.