What's new

Szwedzki zesp?? metalowy - Sabaton

Status
Not open for further replies.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396
Witam, w tym temacie chcia?bym przedstawi? Wam szwedzki zesp?? metalowy, kt?rego nazwa nosi Sabaton. Muzyka i piosenki tego zespo?u s? po prostu bardzo fajne (jako metal) oraz bardzo pi?kne, bo m?wi? o bardzo wa?ny dla nas (jako Polak?w) rzeczy. Piosenki g??wnie ?piewaj? o bohaterach narodowych II wojny ?wiatowej. Szczeg?lnie polecam te kawa?ki:

- Sabaton: 40 - 1 (piosenka szczeg?lnie wa?na dla nas - Polak?w, pokazuje bohatersk? walk? naszych ?o?nierzy pod Wizn?)
~

- Sabaton: Primo Victoria
(piosenka o operacji Overlord, czyli l?dowania 06.06.1944 na pla?ach Normandii, w tym Omaha)
~

- Sabaton: Ghost Division (piosenka dotycz?ca niemieckiej dywizji pancernej Rommla, nazywanej Dywizj? Duch?w)
~

- Sabaton: Attero Dominatus
(piosenka o upadku III Rzeszy, zdobyciu Berlina przez Zwi?zek Radziecki i w efekcie zako?czenie wojny)
~

- Sabaton: Hellrider (piosenka dotycz?ca "piekielnych je?d?c?w'' II wojny ?wiatowej, czyli walki na sprz?t techniczny)
~

- Sabaton: Talvisota
(piosenka dotycz?ca wojny zimowej i bohaterskiej obrony Fin?w przed radzieck? agresj?)
~

Wszystkie te piosenki na prawd? bardzo dobrze wchodz? w ucho, dodatkowo przedstawiaj? one pi?kn? tre??. Moim zdaniem ten zesp?? jest na prawd? godny podziwu i szacunku. Wszystkie piosenki (opr?cz Hellridera, nie by?o) zawieraj? polskie napisy, w efekcie b?dzie mo?na dok?adnie poj?? sens s??w przedstawionych nam przez artyst?w ze szwedzkiego Sabatonu.

Mam nadziej?, ?e Wam si? spodoba. :) Sabaton piosenek ma o wiele wi?cej, ale da?em te (wed?ug mnie) najpi?kniejsze oraz najlepsze w sensie muzycznym.

Pozdrawiam,
Vendeto

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396
Odp: Szwedzki zesp?? metalowy - Sabaton

refresh znaczqki

Sir_Rafallek

Advanced User
Reaction score
45

Taak... mia?em kiedy? okazj? pos?ucha? 40-1 w jeden z przer?bek Gothica. Tam niestety nie by?o napis?w, wi?c nie wiedzia?em, ?e to o Polakach, jedynie par? znanych przeze mnie s??w pozwoli?o mi stwierdzi?, ?e to o wojnie. Mi si? bardzo podobaj? wszystkie z wyj?tkiej tej ostatniej.... jaka? taka... dziwna.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

#up

Hehe, Talvisota to akurat jak dla mnie jeden z najlepszych utwor?w tej grupy, ale ka?dy ma inne upodobania. Troch? szkoda, ?e tak ma?o ludzi odpisuje w tym tamcie, bo ch?tnie bym pozna? jakich? ludzi, kt?rych interesuje dobra, ostra muzyka i historia. ^^

Simivar

Senior User
Reaction score
129

Hmmm... widz?, i? temat stoi praktycznie pusty, bez komentarzy, tak wi?c postanowi?em si? wypowiedzie?.

Piosenki Sabaton'a s?ysza?em ju? wcze?niej, chodzi mi o Primo Victoria i 40-1, kt?re oczywi??ie wpad?y mi w ucho i pozosta?y w mej g?owie. Szukaj?c wtedy jaki? innych piosenek tej?e grupy, by?em bardzo rozczarowany. Na serwisie YouTube nie by?o wtedy praktycznie ?adnej wi?cej piosenki (no mo?e dwie), a tylko te dwie posiada?y w?a?nie t?umaczenie polskie (tak wiem, mo?na samem t?umaczy?, albo ze s?uchu, albo usi??? nad tym, lecz... komu si? chce? : p), widz?, i? zbi?r si? poszerzy? =). Sabaton ma praktycznie tylko i wy??cznie piosenki zwi?zane z wojn? i chwa?a im za to, bo szczerze m?wi?c nie widzia?em wi?cej na ten temat i w do datku - tak genialnych. Spo?r?d wszystkich udost?pnionych przez Ciebie utwor?w tutaj, oczywi?cie najbardziej spodoba? si? mi 40-1, kt?ry jak ju? wspomnia?em, s?ysza?em wcze?niej. Dlaczego akurat ten? Abo jako polak nadal wierz?, i? je?eli wcze?niej mogli?my tak ?wietnie walczy? z wrogiem (b?d? co b?d?, nazwa? to te? mo?na problemami) to poradzimy sobie tak?e w czasach kryzysu i w ko?cu wydostaniemy si? z tego bagna i wybierzemy lepszych polityk?w, ni? aktualni z?odzieje x). 'Miejsce drugie' w mym 'rankingu' zajmuje Primo Victoria, tak?e utw?r, kt?ry s?sza?em wcze?niej ;), dlaczego? Wg. mnie, w tym utworze najlepiej 'zgra?a si?' muzyka ze ?piewem i najbardziej to do siebie pasuje, poza tym, muzyka tak?e ?wietnie wykonana i to ona o wszystkim zadecydowa?a. Hmmm... "Miejsce trzecie", b?dzie bardzo trudne do wybrania.... lecz... b?dzie to Attero Dominatus. W tym?e kawa?ku bardzo zachwyci?a mnie muzyka (na tle pozosta?ych), co da?o temu utworowi wymienione trzecie miejsce. Czwarte ex aequo - Ghost Division i Talvisota. Ostatni, sz?sty jest Hellrider, kt?ry kompletnie mi nie przypasowa? i gryz? si? z reszt?, nie spodoba? mi si?.

A tutaj taki ma?y dodatek:
Primo victoria

Spotka?am si? z obja?nieniem, i? oznacza to „pocz?tek zwyci?stwa” (wikipedia – has?o „Battle of Normandy) – ale szczerze m?wi?c nie wiem jak to dopasowa? do formy gramatycznej.
Trzeba jednak zauwa?y? ?e primo mo?e pochodzi? nie tylko od:
Primus, -a, -um – pierwszy

Ale i od:

Primum – i – pocz?tek,

Wi?c co? mo?e by? na rzeczy

Przy takim za?o?eniu mo?na by uzna? ?e „Primo Victoria” stoi w ablativie, wi?c przynajmniej przypadki by si? zgadza?y. Postaram si? jeszcze to sprawdzi?.

Attero!
Dominatus!
Berlin is burning!
Denique!
Interimo!

Attero jest 1 os. Lp. preasens indicativus activi od czasownika:

Attero, -trivi, - tritum, 3. – zg?adzi?, wyt?pi?, zniszczy?

Dominatus to w tym przypadku jak s?dz? genetivus sing. od rzeczownika:

Dominatus, -us – panowanie, samow?adztwo, tyrania

A wi?c Attero Dominatus! – Niszcz? tyrani?!

Spo?r?d licznych znacze? s??wka „denique” my?l? ?e pasuj?: w ko?cu, wreszcie, ostatecznie.

Interimo to 1 os. Lp. preasens indicativus activi od czasownika:

Interimo, -emi, emptum 3. – zg?adzi?, zabi?, usuwa? z drogi, sprz?tn??, zniszczy?, zniweczy?

Ja w tej sytuacji wybra?bym: Interimo! – Niszcz?! – wprawdzie b?dzie powt?rka z attero, ale inne czasowniki nie brzmi? zbyt dobrze w j?z. polskim – g?adz?? , niwecz??

Niszcz? tyrani?!
Berlin p?onie!
Ostatecznie!
Niszcz?!

Oczywi?cie to tylko moja pr?ba t?umaczenia. Zaznaczam ?e nie po drodze mi z filologi? klasyczn?
icon_smile.gif
, wi?c mog? si? myli?.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

?adnie opisa?e? te s?owa, moim zdanuiem Interimo to g?adz?, ale Primo: Victoria, to zdaje mi si?, ?e Po pierwsze: Zwyci?stwo, bo jest takie powiedzenie "po Primo" . ;) Tak m isi? wydaje.

Simivar

Senior User
Reaction score
129

?eby nie by?o - nie s? to moje s?owa, dlatego wzi??em je w cytat =).

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

Domy?li?em si?. Szkoda, ?e nikt nie odpisuje w tym temacie, ch?tnie bym z kim? na temat tego zespo?u porozmawia?. :D

Bezimienny741

Advanced User
Reaction score
9

Dobry jest ten zesp?? ;) pierwszy raz us?ysza?em o nim w wiadomo?ciach,jak m?wili o piosence o polsce ;]

norbert099

User
Reaction score
1

M?j ranking
1. Primo Victoria - Za to co?, Zgranie ?piewu z muzyk?, tekst,
2. 40-1 - Za dobrze poruszony temat Bitwy pod Wizn?
3. Attero Dominatus - Za wspania?e dobranie s??w do muzyki i temacie poruszanym w tekscie.
4. Ghost Division - To ju? takie Rytmy podchodz?ce pod Metal

Reszta exequo na pi?tym miejscu, ju? mnie tak nie poruszy?y.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

U mnie to wygl?da tak, ?e wszystkich ich piosenki mi si? podobaj?, ale najbardziej lubi? Ghost Division, Hellrider'a, 40-1 i Primo Victorie. Reszt? te? bardzo lubie, ale te najbardziej wpadaj? w ucho i poruszaj? bardzo wa?ne i chlubne tematy :)

DreamerDream

Advanced User
Reaction score
18

Dla mnie to zamocna muzyka. Wole co? ala 30 second to mars lub Breaking Benjamin.

Ale nie dlatego pisze. Pisze bo jestem ciekaw z k?d oni wytrzasneli pomys? na zrobienie teledysku, w kt?rym by?oby co? o Polsce? Jeszcze nigdy niewidzia?em kogo? z zagranicy, kto mia? co? o Polsce w teledysku, a co dopiero ca?y teledysk o Polsce.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

Oni po prostu ?piewaj? o bohaterach II wojny ?wiatowej, o bohaterskich akcjach, walkach, obronach itp, a w bitwie np. pod Wizn?, o kt?rej ?piewa Sabaton by?a bardzo m??na i bohaterska obrona przez d?ugi czas i to garstk? ludzi, przez trzy dni. Za to wielki szacun dla nich.

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

od?wie?? sobie =)

Prosz? o Wasze opinie i komentarze ;D

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

ref~ resz chcia?bym pozna? Wasze opinie ...

Always

Advanced User
Reaction score
103

Sabaton - 4 wrze?nia - Siemianowice ?l?skie. Moje miasto. ; )
Zorientuje si? bardziej, i mo?e p?jd?.
Teksty i muzyka-?wietne. Jedyne co w tym przykre, to fakt, ?e to zesp?? szwedzki ?piewa o Polskich ?o?nierzach. Polacy wol? ?piewa? o g?osie anio?a czy oznajmia? wszystkim, ?e jest ju? ciemno.

@edit
Sabaton++Dni+Siemianowic+lskich+sabaton_reklama.jpg

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

#up
Ooo, super! Na pewno tam wpadn?, zawsze czeka?em na koncert w Polsce. Mo?emy si? spikn?? i razem sobie skoczy?. :D Kurde, ale polew b?dzie... Musze si? ze szk??ki urwa? i tam skoczy?, bo nie wyrobie. \m/

Vendeto

First to fight!
Reaction score
396

od?wiea?am i zach?cam do wypowiadania si?!

Bolmex

Advanced User
Reaction score
53

Co mo?na o nich powiedzie?. Ja jako osoba nielubi?ca metalu mog? powiedzie?, ?e podobaj? mi si? ich dwie piosenki, 40 - 1 i primo victoria, piosenki s? na prawd? dobre, gdy s?ysz? 40 - 1 od razu przypominam sobie te wszystkie walki, a gdy zobaczy?em liczb? polskich ?o?nierzy, a liczb? naje?d?c?w to ju? dalej nawet nie musia?em patrze? na liczby bo wiedzia?em ?e by?o ich oko?o 63+ razy wi?cej. Natomiast druga piosenka 'Primo Victoria' jest te? bardzo fajna, a w po??czeniu z szeregowcem znakomita!. Polecam wszystkich osob? nawet tym, kt?rzy nie lubi? metalu te dwie piosenki, a wszystkim lubi?cym metal wszystkie grane przez nich piosenki - o ile tak mo?na to nazwa?.

Aiming for heaven though serving in hell​

Pozdrawiam Bolmex

Status
Not open for further replies.