Uncross
Confutatis maledictis
- Liczba reakcji
- 45
Hello peoples, chcia?bym Wam przedstawi? wywiad z Elfem, jednym z tw?rc?w obecnego TFSa, dodam te? ?e to pierwszy z serii wywiad?w zwi?zanych z ekip? The Forgotten Serwer,
a wi?c do dzie?a
a wi?c do dzie?a

Antonhy; Witaj Elfie.
Elf; Sup?
Antonhy;Skoro zgodzi?e? sie udzieli? wywiadu zaczynajmy x] Na pocz?tek mo?e powiesz jak masz na imie w ?yciu realnym, czym sie zajmujesz i tradycyjnie ile masz lat.
Elf; Na imi? mi Dawid, mieszkam w P?ocku, a wiosen na karku nosz? 17. Na codzie? zajmuje si? zasypianiem do szko?y, a je?li z niej wracam przewa?nie otwieram notatnik I robi? to, co mi przysz?o do g?owy, gdy przez ostatnie 8 godzin le?a?em na ?awce. Kr?tko m?wi?c- pracuje, jednak moja praca nie polega na pracy, ale bardziej zabawy z tym, co robi?. Lubi? to I tego si? trzymam. Poza tym, w moim ?yciu istnieje pewna pani, kt?rej nale?y po?wi?ci? cz??? tej uwagi, cho? czasem lubi? j? irytowa?.
Antonhy; Heh, wiem co masz na my?li w ostatniej linijce x] A skoro nawi?za?e? odrazu do swojej domeny; mo?e podzielisz sie znami infomacj? o swoim pierwszy napisanym skrypcie?
Elf; To by?y kody php pisane pod jeden z moich dalej istniej?cych serwis?w w zupe?nie innej dziedzinie, ni? ta, kt?r? teraz si? zajmuje. Ot?? by?a to zaawansowana lista u?ytkownik?w online.
Antonhy; Czyli z tego co m?wisz jeste? wszechstronn? osob?; pami?tasz mo?e w jaki spos?b zainteresowa?e? sie OT?
Elf; Hm, moje pierwsze spotkanie z OT by?o... niestety nie pami?tam daty, ale by?o to za czas?w OTserv 7.1, jednych pi?ter, map XML I braku jakiejkolwiek wiedzy na temat tego, co robie- dwuklik, spam na gadu-gadu do koleg?w: chod?cie, gramy na moim otsie!
Antonhy; Jak wiemy jeste? jednym ze s?ynniejszych skrypter?w chocia?by z powodu udzia?u w tworzeniu TFS, z tego powodu wiele os?b napewno ciekawi czy nauczy?e? sie tego z internetu czy pomog?y Ci jakie? kursy, profesjonalna nauka?
Elf; Wszystkiego nauczy?em si? z w?asnego do?wiadczenia eksperymentuj?c. jak czego? nie wiedzia?em, stara?em si? dopyta? kogo? znajomego lub siedzia?em po kilka godzin na google.pl szukaj?c odpowiedzi.
Antonhy; Mo?e w ko?cu zadajmy kilka pyta? dotycz?cych The Forgotten Serwer; w jaki spos?b trafi?e? do projektu?
Elf; Jak trafi?em do projektu, hm... Ot?? uzyska?em dost?p do silnego (jak na tamten dzie?

Min??y 2 miesi?ce, napisa?em sporo modyfikacji, wyda?em pierwszy wi?kszy skrypt (Advanced sex

Antonhy; No to mo?e powiesz jaki stosunek mia?e? wtedy do tw?rc?w tamtego TFS i jaki masz stosunek teraz, gdy pozna?e? ju? ich na pewnym prze?omie czasu.. Czy ludzie zmieniaj? sie razem z projektem czy dalej to ci sami ludzie co kiedy?.
Elf; Wtedy... Uwa?a?em przede wszystkim, ?e s?... starsi I sztywniejsi. Bardziej mi zale?a?o, by rozwija? produkt, ni? si? z nimi zakumplowa?, a jednak... Zmiany? Niee, wszyscy jeste?my tacy sami- wiecznie g?upi I wieczne b??dy

Antonhy; M?wisz nauka.. Widzisz siebie jako skryptera w przysz?o?ci robi?c to ju? zawodowo? Czy jednak jest to bardziej hobbystyczne zaj?cie..
Elf; Ucz?szczam do Technikum pod kierunkiem Technik Informatyk, wi?c raczej zawodowo, cho? mi?o jest miesza? hobby-zaw?d-przyjemno??-prac? w jedno.
Antonhy; Mo?esz powiedzie? co? o reszcie ekipy TFS? Jak to jest gdy prace prowadzi osoba z innego kraju.. Ci?zko by?o Ci sie zaaklimatyzowa? w zespole?
Elf; Szczerze? Posz?o jak po ma?le! A to dlatego, ?e mia?em ju? wcze?niej przyjemno?? by? w zespole sk?adaj?cym si? z ludzi z r??nych kraj?w (Eurobattle.net). Co o nich mog? powiedzie?? S? fajni, ale tak jak I ja nie lubi? by? napastowani.
Antonhy; Co masz na my?li? Spam od "fuckwits" i "dzieci neo"?
Elf; Oraz od ludzi, kt?rzy nie znaj? granic przyzwoito?ci

Antonhy; Powiedz nam teraz co? ze strony technicznej; czy TFS ma przed sob? ?wietlan? przysz?o??? Czy nadal b?dzie rozwija? sie w takim tempie? Jak wygl?da Twoja praca w zespole?
Elf; Moja praca jest do?? prosta- robi? wszystko to, co uwa?am za stosowne. Kiedy nie jestem czego? pewny, konsultuj? przewa?nie z Talaturenem I uzgadniamy co dalej. Je?eli tyczy si? to innej dziedziny, bo jak wiemy TFS bazuje na Ave?cie, staram si? r?wnie? dopytywa? uu ?r?d?a, czyli OTFans.
Hm, my?l?, ?e na razie nasza wewn?trzna lista TODO (tym badziej, ?e OpenTibia te? ci?gle w jakim? stopniu si? rozwija) wliczaj?c aktualizacje ze strony Cipsoftu mo?e si?ga? najbli?szych 12 miesi?cy. Czy b?dzie? Na pewno.
Antonhy; A je?li chodzi o Twoje prywatne projekty; prowadzisz/prowadzi?e? jakie??
Elf; Aktualnie produktywnie raczej nie, jako, i? nie wydaj? tego, co sobie z boku tworz?. Ale czy og??em tak? Jak najbardziej. Postanowi?em po?wi?ci? troch? uwagi kategorii WWW, jako, ?e nie satysfakcjonuje mnie ?aden obecnie wydany A.A.C. I inne wydane aplikacje PHP (czyli powr?t dla mnie do korzeni). Na razie pisz? (g??wnie dla treningu) zaawansowany sklep przedmiot?w (z mo?liwo?ci? zasilenia za pomoc? DotPay oraz DaoPay) LiteOTShop. Jak mo?ecie zauwa?y?, bazuje on na pomy?le Gesiora, kt?rego tak nawiasem bardzo nie lubi? za to, ?e odwala pic I wypuszcza tzw. (przepraszam za okre?lenie) g?wno. Jednak moje wydanie b?dzie znacznie optymalniejsze, szybsze oraz bardziej zaawansowane ze strony samego dzia?ania, wsp??pracy z silnikiem oraz przyjazno?ci? z u?ytkownikiem jak I administratorem. Mam te? w planach LiteOTcms, czyli jak mo?ecie si? domy?li? ca?y system zarz?dzania stron? oraz prosty LiteOTMaker dla tych, kt?rym potrzebna jest sama funkcjonalno?? tworzenia kont, bez zb?dnych dupereli.
Antonhy; Tym razem pytanie na inny temat; jaki jest Tw?j stosunek do tnet, w jaki spos?b sie tu znalaz?e?, za co zosta?e? zbanowany i jak widzisz swoj? przysz?o?? na forum?
Elf; M?j stosunek wygl?da nast?puj?co: chc? dla tego forum jak najlepiej, od samego pocz?tku. Nie podoba mi si? podej?cie Alastora oraz spos?b, w jaki ogranicza ludzi z potencja?em. Jedyn? osob?, kt?ra mog?a tu co? zmieni?, by? Dacomos, ale jak wiadomo, jego ju? nie ma. Znalaz?em si? tu przez znajomo?? w?a?nie z Alastorem. Od 2 lat jeste?my dla siebie konkurencj?, cho? pewnego dnia si? skontaktowali?my I od tamtej pory pomagali?my do czasu niejasno?ci na TNET. Dalej si? staram utrzyma? kontakt, jako, ?e szanuj? Alastora, cho? troch? si? zawiod?em przy ostatnich zdarzeniach. I nie, nigdy nie dzia?a?em na jego szkod?. Zbanowany zosta?em za to (w sumie ju? 3x ;p), ?e rzekomo dzia?a?em na tak? szkod?- jednak nie mam tego nikomu za z?e, zd??y?em jako-tako pozna? Alastora w tych kwestiach I wiem, ?e po prostu nie ufa nikomu, wi?c wszelkie niejasno?ci trzeba zawsze wyja?nia?. Jak? B?d? walczy? o to, o co walcz? od pocz?tku- klimat, podej?cie I jako??, tak samo jak porz?dek w dzia?ach, w kt?re zagl?dam. Z administratorem, czy bez- moderatorzy (szczeg?lnie Ci nowi), miejcie si? na baczno?ci!
Antonhy; To w takim razie powiedz jeszcze kogo chcesz pozdrowi?, ja ze swojej strony ?ycze Ci samych sukces?w w projekcie TFS i dobrych stosunk?w ze wszystkimi osobami na kt?rych Ci zale?y x]
Elf; Kogo chc? pozdrowi?... Ot, na pewno moj? Jag?dk? Kogo by tu jeszcze... O, wiem, mam? i siostr?! Nooo, I mistrza Ewande, mojego pyrka ^_____^
Antonhy; Dzi?ki za rozmowe ;x
Elf; No problem ;p
Mam nadzieje ?e dowiedzieli?cie sie kilku ciekawych fakt?w dotycz?cych Elfa i ekipy TFS, nied?ugo kolejne wywiady

Ostatnia edycja: