What's new
  • logo_cipsoft
    Latest servers:
    New servers will open on: 16th Oct 2024:
    Bravoria (Open PvP) Aethera (Open PvP) us_logo Cantabra (Open PvP)

Wywiad z GM Sulwyn

Status
Not open for further replies.

Squall

Active User
Reaction score
14
GM Sulwyn zdecydowa? si? udzieli? wywiadu dla Tibiopedia.pl
Romano: Chcia?bym bardzo podzi?kowa? Tobie za to, ?e zgodzi?e? si? na udzielenie wywiadu
GM Sulwyn : Generalnie nie jestem zbyt skory do wywiad?w, ale jednak schlebia mi to, ?e poprosi?e? mnie o udzielenie jednego
Romano: Czy m?g?by? opisa? pocz?tki swojej przygody z Tibi?? Kiedy i czemu zacz??e? w ni? gra??
GM Sulwyn: Gram w Tibi? ju? ponad pi?? lat i wci?? czerpi? przyjemno?? z gry samej w sobie. Chocia? musz? przyzna?, ?e na pocz?tku nie by?a zbyt interesuj?ca. Dla kogo? kto nie gra? nigdy w MMORPG (tak, przyznaj? si?!), mog?a wydawa? si? troch? pogmatwana! By?em prawdziwym „newbie” w momencie gdy zaczyna?em gr?, a zosta?em zach?cony poprzez znajomych, kt?rzy twierdzili, ?e Tibia to mn?stwo zabawy, wr?cz idealna gra! W ko?cu zrozumia?em o co w tym chodzi oraz co ja tutaj robi? i dzi?ki temu, zacz??em czerpa? z tego przyjemno??. Na samym pocz?tku doszed?em do wniosku, ?e sama gra jest interesuj?ca, ale jej prawdziwym sercem jest spo?ecze?stwo.
Romano: Gdy zosta?e? gamemasterem, to czy powiedzia?e? o tym znajomym, kt?rzy nam?wili Ciebie do gry w Tibi??
GM Sulwyn: Najbli?si znajomi wiedzieli od pocz?tku, a reszta dobrych przyjaci?? te? si? dowiedzia?a.
Romano: Zanim zosta?e? gamemasterem, jak to by?o b?d?c tutorem? Jak d?ugo zasiada?e? na funkcji tutora oraz senior tutora? Czy kt?ry? z gamemaster?w zainspirowa? Ciebie aby nosi? niebiesk? peleryn??
GM Sulwyn: By?em jednym z pierwszych tutor?w na moim serwerze. Wraz z kilkoma osobami chcieli?my odpowiada? na wszystkie pytania pocz?tkuj?cych w Game-Chat, staraj?c si? im pom?c zanim inne 10 os?b doradzi co? z?ego. Interesuj?cym jest to, jak wiele os?b odchodzi z gry, gdy nie mo?e uzyska? pomocy. Jestem ciekawy ile os?b post?pi?o w taki spos?b, zanim zosta? wprowadzony Help Channel i tutorzy mogli dawa? odpowiedzi, na kt?rych mo?na by?o polega?. Na samym pocz?tku tutorzy odpowiadali w kolorze czerwonym, co by?o cz?stym powodem problem?w – mylenia gamemaster?w z tutorami. Zdecydowanie lepiej by?o, gdy tutorzy dostali pomara?czowe kredki.
By?em tutorem do czasu, gdy zosta?a wprowadzona funkcja senior tutora. Na tej drugiej pozycji by?em od pocz?tku jej wprowadzenia, a? do momentu kiedy 3 lata temu poproszono mnie o zostanie gamemasterem.
My?l?, ?e gamemasterem, kt?ry zainspirowa? mnie najbardziej by? Excessus. Zanim on odszed? z gry, stali?my si? dobrymi przyjaci??mi i zawsze b?d? podziwia? jego styl. Cechowa?a go olbrzymia cierpliwo?? wzgl?dem graczy i zawsze znajdywa? troch? dodatkowego czasu na rozmow?, zw?aszcza w k?opotliwych sytuacjach. Jego motto to: „po prostu b?d? pomocny”. U?ywam tego jako przewodnika dla siebie
Romano: Teraz jedno z najwa?niejszych pyta? – Jak poproszono Ciebie o zostanie gamemasterem?
GM Sulwyn: W czasie gdy zosta?em poproszony o z?o?enie podania na pozycje gamemastera, Head Gamemaster nie m?g? mnie znale?? w grze, ?eby o to poprosi?. Pierwszym komunikatem jaki otrzyma?em by? email (po kt?rym nast?pi?a wizyta). By?o to troch? zaskoczeniem dla mnie.
Romano: Jeste? ju? gamemasterem jaki? czas. Czy m?g?by? powiedzie? nam jak wygl?da ca?kowity proces rekrutacji GM?
GM Sulwyn: Ca?y proces jest spraw? wewn?trzn? i nie jestem osob? odpowiedni?, ?eby o tym m?wi?. Jedynie mog? powiedzie?, ?e zawsze mamy oczy otwarte na warto?ciowych kandydat?w!
Romano: Czy uwa?asz, ?e to by?o dobrym pomys?em, aby zosta? gamemasterem?
GM Sulwyn: Oczywi?cie, ?e to by? dobry pomys?! Gdyby? Ty by? poproszony, to czy odm?wi?bys?
Romano: Jak wygl?da? Tw?j pierwszy dzie? na nowej pozycji?
GM Sulwyn: To by?o ekscytuj?cym prze?yciem, ale zarazem wprowadzaj?cym w boja??. Chcia?em pozby? si? wszystkich oszust?w i ?amaczy zasad, ale wiedzia?em, ?e musze to zrobi? w odpowiedni spos?b. Zanim zostanie si? gamemasterem, otrzymuje si? bardzo wiele materia?u do czytania i nauki. W momencie gdy otrzymuje si? niebiesk? peleryn? wszystko staje si? inne, ujawniaj?c si? jako GM, wszyscy oczekuj? od Ciebie znania wszystkich odpowiedzi.
Romano: Czy m?g?by? w takim razie opisa? swoj? najzabawniejsz? sytuacj? ze swojej kariery? A jak wygl?da? najgorszy dzie?? Czy my?la?e? kiedykolwiek o rezygnacji z pozycji GM’a?
GM Sulwyn: By? jeden przypadek na ?wiecie Amera kiedy rozmawia?em z kilkoma graczami na zewn?trz depot w Venore. Wynikn??a pomi?dzy nimi jaka? sprzeczka, ale wszystko ju? zosta?o rozwi?zane. Jedynie rozmawia?em z graczami (uwielbiam to robi?), kiedy kto? szukaj?cy k?opot?w przybieg? do mnie i popchn?? mnie. Poprosi?em go, tak samo jak kilka os?b z kt?rymi prowadzi?em rozmow?, ?eby przesta? to robi?. By? bardzo niemi?y i kontynuowa? popychanie mnie, m?wi?c kilka niegrzecznych rzeczy w tym samym momencie. W pewnej chwili powiedzia?: „Czy mo?esz mnie zabi?, GM? Co je?li zaatakuj? Ciebie?” Stwierdzi?em, ?e nie mog? go zabi?, ale ostrzeg?em, ?e atak na gamemastera nie jest dobrym pomys?em. Wtedy ten zacz?? atakowa? mnie i otrzyma? bia?? czaszk?. W tym momencie, ludzie z kt?rymi rozmawia?em mieli ju? go naprawd? dosy? i kiedy ko?o atakuj?cego pojawi?a si? bia?a czaszka, by? martwy po kilku sekundach. Nie trwa?o to d?ugo jak powr?ci? do nas z Temple i bardzo smutny stwierdzi?: „Czemu nie powiedzia?e?, ?e otrzymam czaszk??” Odpowiedzia?em: „Nie da?e? mi takiej mo?liwo?ci, ?eby sko?czy? m?wi?” No c??…
Najgorszy dzie?… hmm… Nie jestem w stanie okre?li? najgorszego, na serio. By?em smutny kiedy Excessus odszed?, ale ka?dego kiedy? to czeka. Prawdopodobnie najgorsze momenty by?y kiedy gracze pokazywali swoje przedmioty na depot, ?eby si? popisa? lub sprowokowa? do tego. Za?miecanie depot jest bardzo smutn? sytuacj? i gamemaster niewiele jest w stanie zrobi?, ?eby pom?c biednej duszyczce, kt?rej Royal Helmet lub Golden Legs s? pod stert? ?mieci. Zawsze staramy si? ostrzega? graczy, ?eby nie k?adli warto?ciowych rzeczy na depot z tego powodu.
Co do rezygnacji? Nie, nigdy o tym nie my?la?em. Tak d?ugo jak tylko mog? pomaga? graczom, czemu mia?bym odej??? Je?li chodzi o zasady i ich zmiany, to Tibia jest gr? CipSoft’u i wierz?, ?e maj? oni w sercu najlepsze dobro graczy. Nieuniknionym jest, ?e je?li gra si? zmienia, to podobnie jest z funkcj? gamemastera - jak wszyscy kt?rzy gramy/kochamy t? gr?, dostosowujemy si? do jej zmian.
Romano: Czy planujesz kiedy? pracowa? w CipSofcie?
GM Sulwyn: Marzeniem by?aby praca tam, ale niestety nie mieszkam w Regensburgu i nie m?wie p?ynnie po niemiecku. Je?li kiedykolwiek zdecyduj?, ?eby otworzy? biuro w moim kraju, na pewno z?o?? podanie!
Romano: Nowy system przeciwko botterom jest gor?cym tematem. Wielu graczy pisze pomys?y na forum, ?eby przywr?ci? Wam mo?liwo?? do banowania os?b u?ywaj?cych nielegalnego oprogramowania. Co s?dzisz o tym pomy?le i systemie?
GM Sulwyn: Nie rozumiem czemu gracze czuj? potrzeb? oszukiwania. Jak? przyjemno?? mo?na znale?? w grze je?li si? oszukuje, ?eby i?? do przodu? Nigdy tego nie zrozumiem. To co rozumiem, to frustracja graczy, kt?rzy nie mog? raportowa? botter?w. Uwa?am, ?e to automatyczne urz?dzenie jest dobrym pocz?tkiem do walki z rozprzestrzenianiem si? nielegalnych program?w. Osobi?cie wierz?, ?e z biegiem czasu b?dzie wi?cej dr?g na zatrzymanie oszust?w. Przeczyta?em wiele pomys??w i wiem, ?e CipSoft zrobi? to samo. Niestety, to nie jest takie ?atwe jak mo?e si? wydawa?. Nawet kiedy to gamemasterzy przeprowadzali ?ledztwa, nie by?o to idealne.
Romano: Czy posiadasz specjalnego klienta do gry? Je?li tak to czy m?g?by? opisa? jakie? opcje?
GM Sulwyn: M?j klient jest praktycznie taki sam, jak ten kt?rego u?ywa ka?dy gracz… tak, jest w nim kilka g??wnych r??nic i moje pozwolenia s? troch? inne. Je?li opowiedzia?bym Tobie o tym w szczeg??ach, musia?bym Ciebie po tym zabi?. Czy tego na pewno chcesz? Nie ma ludzi, kt?rym brakowa?oby Ciebie?
Romano: Brzmi kusz?co, ale nie wiem czy tibiopedia.pl nie t?skni?aby. A co dok?adnie mo?esz i czego nie mo?esz robi? jako gamemaster?
GM Sulwyn: Nie zdradz? wszystkich naszych sekret?w, ale powiem tyle, ?e GM nie mo?e summonowa? potwor?w, boss?w, najazd?w i przedmiot?w. Nie mo?emy otwiera? zamkni?tych drzwi i nie mo?emy niczego nosi? na sobie. Postacie GM’?w s? raczej uwa?ane za narz?dzie i w zwi?zku z tym, potrzebujemy tylko 2 level, ?eby m?c m?wi? w kana?ach publicznych – ale nie jeste?my postaciami graj?cymi. Nie blokujemy spawn?w, ani nie mo?emy ?ci?ga? za sob? potwor?w. ?adne kreatury nas nie widz?. Reszt? rzeczy, kt?re chcieliby?cie wiedzie? pozostan? tajemnic?.
Romano: Teraz porozmawiajmy o czym? innym… Co og?lnie s?dzisz o spo?ecze?stwie, tutorach oraz stronach fanowskich?
GM Sulwyn: Generalnie lubi? nasze spo?ecze?stwo. Mo?na spotka? bardzo wielu mi?ych graczy z ca?ego ?wiata. Oczywi?cie jest wielu ?obuz?w, tak jak w realnym ?yciu, ale generalnie m?wi?c mo?na znale?? mi?ych, zabawnych i przyjemnych graczy na ka?dym serwerze.
Podobnie jak z graczami, jest wielu dobrych tutor?w z ca?ego ?wiata. Jest r?wnie? kilku spektakularnych tutor?w i kilku, kt?rzy ju? nie s? tacy ?wietni. Nie znosz? sytuacji, kiedy gracze oszukuj? podczas test?w na tutora, ?eby np. zdoby? tylko dost?p do test serwera. Tutorzy, kt?rzy nadu?ywaj? swojej pozycji, aby grozi? innym graczom nie s? dobrzy. Pami?tajcie, tutorzy powinni by? POMOCNI!
Je?li chodzi o strony fanowskie – odwiedzam bardzo wiele z nich! Uwa?am, ?e robicie kawa? ci??kiej roboty i tworzycie zabaw? dla graczy, kt?rzy odwiedzaj? Wasze strony.
Romano: Hmm.. mo?e chcia?by? mnie o co? zapyta??
GM Sulwyn: Okej… daj mi chwil? pomy?le?. Mam jedno! Co spowodowa?o, ?e chcieli?cie stworzy? stron?? Ci??ko by?o zosta? „supported”? Ile czasu i pracy wk?adacie w to w ci?gu tygodnia?
Romano: My?l?, ?e motywacj? do dzia?ania jest ch?? zrobienia czego? dla spo?ecze?stwa. Staramy si? rozwija? nasz? stron? i CipSoft doceni? to, ofiarowuj?c nam status supported. Ci??ko jest okre?li? ilo?? pracy wk?adanej w skali tygodnia. Z racji tego, ?e jestem w klasie maturalnej, mam ograniczony czas, ale i tak robie wszystko aby maksymalnie zagospodarowa? czas dla tibiopedia.pl. Cz?sto siedzi si? do p??nych godzin wieczornych pracuj?c nad jakim? projektem, b?d? te? wcze?nie rano wstaje, aby sko?czy? jakie? t?umaczenie, itp.
Teraz ja mam pytanie. Czy lubisz seri? szybkich pyta?? Przygotowa?em kilka takich…
GM Sulwyn: Jasne!
Romano: Najlepsza profesja?
GM Sulwyn: Druid oczywi?cie! (Pallek jest bardzo blisko, ale drugi)
Romano: Najlepszy przyjaciel?
GM Sulwyn: Ooooh… to m?j sekret, przykro mi!
Romano: Najlepszy outfit?
GM Sulwyn: Szczerze? S?dz?, ?e syrena na Merianie ma najlepszy outfit.
Romano: Najlepszy update?
GM Sulwyn: Ten, Kiedy nie trzeba by?o podnosi? w??czni z ziemi!
Romano: Najlepsze t?umaczenie gracza?
GM Sulwyn: Najlepsze t?umaczenie? Hmm… s?ysza?em wiele takich i nie wiem, kt?re jest najlepsze. Jednak?e, jest wiele niegrzecznych ma?ych braci i si?str, kt?rzy dostaj? si? na konto gracza, kiedy ten jest w ?azience. Ma?a wskaz?wka – je?li opuszczasz pok?j, wyloguj si?!
Romano: Czy chcia?by? co? jeszcze powiedzie??
GM Sulwyn: Tak! Chcia?bym aby gracze pami?tali, ?e gamemasterzy nie s? ich wrogami. Jeste?my r?wnie? graczami i jeste?my po stronie uczciwych os?b. Je?li widzicie GM’a w grze, b?d?cie chocia? troch? respektuj?cy i nie popychajcie nas! Je?li od razu nie odpowiadamy to znaczy, ?e aktualnie pracujemy… Nie jeste?my niegrzeczni. Uwielbiam rozmawia? z graczami kiedy mam czas, ale nie zawsze go posiadam.
Romano: Bardzo dzi?kuj? za ten wywiad i powodzenia w karierze GM’a!
?r?d?o:

Speeder

Ehuheuheuu
Reaction score
274
Odp: Wywiad z GM Sulwyn

Zastanawia mnie fakt, od kiedy mo?na atakowa? Gamemastera i go popycha??; dd

#mikepall
Mi tu brakuje jednego: wiarygodno?ci, HOW ?!

Last edited:

Xevixo

Advanced User
Reaction score
95

@up
O to samo chcia?em zapyta? ;D

@top
Ciekawy wywiad, nawet bardzo, a te odpowiedzi GMa no normalnie perfekt :p

PoZdRo,
Xevxi :|

Counter Max

New User
Reaction score
8

Pozdro sulwyn je?eli to czytasz z tej strony

Piotrek M .
Reszt? nie zdradz? bo b?d? dostawa? pro?by xD

Pozdro ! Fajny wywiad oby tak dalej

Majk

Senior User
Reaction score
217

Dobrze zadawane pytania przez Romano, d?ugie i pe?ne odpowiedzi Gamemastera. Moim zdaniem w tym wywiadzie nie brakowa?o niczego.

@Speeder
Dla chc?cego nic trudnego ;D

Bobise

Active User
Reaction score
8

Mi tu brakuje jednego: wiarygodno?ci, HOW ?!

Nie wiem, czy czasami trzy lata temu, by?o to ju? zabronione, jednak jakie? 4-5 lat temu, rzadko pojawiaj?cy si? GameMasterzy, cz?sto byli atakowani. Pami?tam, jak wielkie zamieszanie sprawi?o pojawienie si? GM w Carlin, kiedy nikt nie patrz?c na nic, zacz?? wali? GFB, byleby mie? skulla na GM`ie.

Notka moderatorska:
Aha, lol ; dd Okej.

Wywiad fajny. C??, gdyby ka?dy Gm, by? zdania, ?e trzeba pomaga?, pomaga? i pomaga? (oraz si? tego rzyma?).. Mmm!

Last edited by a moderator:

kowalc4

New User
Reaction score
1

Wywiad Bardzo dobry :DD Chcial bym kiedys zostac takim Game Masterem ;] Ciekawy jestem co trzeba zrobic co trzeba spelniac aby nim zostac ;]

Vic

New User
Reaction score
0

Wywiad mi si? podoba? szkoda ?e gm nie da? maila/gg by si? go pytac o wskaz?wki na tutora itp:p

og?lnie Romano dobrze z nim prowadzi? wywiad!

Xami

New User
Reaction score
0

Ja chcia?em zapyta? o to samo co Speeder ??

puchini97

User
Reaction score
1

Jak dla mnie ciekawy wywiad.Duzo pytan i ciekawostek mozna sie dowiedziec.

GM Koks

Advanced User
Reaction score
14

Nom Dobry Wywiad Ale od kiedy Gm atakuje ...

GM to taki ?oszek napewno co podlizuje sie Cipsoft

Status
Not open for further replies.