• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Wywiad z Vraelem [Global Mod]

Status
Zamknięty.

Kazia

REDRUM
Liczba reakcji
262
Vrael - Global Moderator forum Tnet, na co dzie? siedemnastolatek, o nieprzeci?tnej inteligencji z ciekawym ?wiatopogl?dem, ale to tylko suche fakty. Wi?cej dowiecie si? czytaj?c poni?szy wywiad.

Kazia: Witaj Vrael. Zechcia?by? udzieli? wywiadu dla Tnet?

Vrael: Oczywi?cie.

Kazia: Standardowe pytanie, jak masz na imi?, ile masz lat i gdzie mieszkasz?

Vrael: Mam na imi? Marcin i jestem siedemnastoletnim mieszka?cem wojew?dztwa ?wi?tokrzyskiego.

Kazia: Konkretne cele ?yciowe?

Vrael: Powiedzmy, ?e moim celem jest bycie szcz??liwym w ?yciu. Nie martwi? si? o swoj? przysz?o?? i mie? co ugotowa? na obiad. Ten cel znajduje si? jednak na szczycie drabiny, kt?r? trzeba pokona? szczebel po szczeblu. Obecnie znajduj? si? na etapie przygotowania do matury, wi?c mo?na ?mia?o powiedzie?, ?e moim priorytetem jest napisa? j? jak najlepiej. Od pewnego czasu moim celem jest r?wnie? zrozumienie otaczaj?cego mnie ?wiata dzi?ki filozofii i psychologii. Mam wra?enie, ?e kiedy? mo?e mi si? to przyda?.

Kazia: S?uchasz konkretnego gatunku muzyki czy wszystkiego co w ucho wpadnie?

Vrael: S?ucham paru gatunk?w muzyki, od metalu po rap, ale w moim sercu kr?luje nieustannie rock i jego r??ne odmiany. Nie jestem jednak zbytnio wybredny. Toleruj? niemal wszystko poza techno, do kt?rego jeszcze nie zd??y?em si? przekona?.

Kazia: Masz jakie? hobby, zainteresowania?

Vrael: Hobby i zainteresowania to poj?cie wzgl?dne. Nie chc? rozpisywa? si? tu o drobiazgach, z kolei wa?niejsze rzeczy chcia?bym zostawi? dla siebie. Mo?na powiedzie?, ?e interesuj? si? (jak ju? m?wi?em wcze?niej) psychologi? "u?ytkow?" : )

Kazia: Dlaczego interesujesz si? psychologi?, a nie czym innym, co Ci? tak naprawd? w tym kr?ci?

Vrael: Dlaczego akurat psychologia? ?eby nie by? bezbronnym wobec ?wiata. Dzi?ki umiej?tno?ci odpowiedniej interpretacji przekazu i zdobywania informacji moje ?ycie mo?e sta? si? prostsze. Zar?wno to s?u?bowe, jak i prywatne. Chc? rozumie?, jednocze?nie nie b?d?c rozumianym i ta wiedza chyba nakr?ca mnie najbardziej.

Kazia: Czytasz ksi??ki konkretnego gatunku czy wszystko co w r?k? wpadnie?

Vrael: Ostatnio czytuj? bardzo ma?o ksi??ek, brakuje mi czasu na cokolwiek poza lekturami szkolnymi. Preferuj? jednak gatunki sf, powie?ci w stylu Eragona lub inne "przygod?wki".

Kazia: Czy to co przeczytasz wp?ywa w jakim? stopniu na Twoj? osobowo???

Vrael: Tak, chocia? staram si? kontrolowa? ten wp?yw. Ka?da ksi??ka zawiera w sobie pewne osobiste przemy?lenia i przekaz jej autora. Za ka?dym razem pr?buj? go wy?apa?, zinterpretowa? i doda? do tego, co ju? wiem.. Nie ulegam ksi??kowym wp?ywom bezpo?rednio, to niszczy osobowo?? ;]

Kazia: Zdarzy?o Ci si?, ?e po przeczytaniu ksi??ki zmieni? si? Tw?j ?wiatopogl?d?

Vrael: Nie. S? takie, przez kt?re rozwin??em swoje poj?cie o pewnych sprawach, ale trzeba czego? wi?cej, ni? wydrukowany tekst, ?eby zmodyfikowa? gruntownie m?j spos?b my?lenia.

Kazia: Masz jaki? ?yciowy autorytet?

Vrael: Nie posiadam ?adnego autorytetu, poniewa? nikogo nie uznaj? z g?ry za m?drzejszego od siebie. Wz?r m?g?bym czerpa? z idea??w, a tacy ludzie nie istniej?. Mo?na powiedzie?, ?e ca?y ?wiat jest dla mnie autorytetem, z kt?rego wybieram tylko to, co najbardziej mi odpowiada.

Kazia: Wiem, ?e to trudne pytanie. Uwa?asz, ?e jeste? dobrym, godnie ?yj?cym cz?owiekiem?

Vrael: Szczerze m?wi?c - tak. Staram si? nie krzywdzi? ?wiadomie innych ludzi, zawsze s?u?? pomoc? i rad?, nie odwracam si? do nikogo plecami. By? mo?e inni s?dz? inaczej, nie wiem. Sam siebie uwa?am za cz?owieka dobrego, lepszego od tych, kt?rzy dobro? stawiaj? na r?wni z wiar?. Posun? si? nawet do stwierdzenia, ?e atei?ci maj? cz?sto lepsze podej?cie do ?wiata, ni? 90% "katolik?w".

Kazia: ?yjesz wed?ug w?asnych zasad czy dostosowujesz si? do otoczenia, przyjaci???

Vrael: I tak i tak. Je?li mi to odpowiada, dopasowuj? si? do t?umu, innym razem zupe?nie si? od niego izoluj?. Poza tym staram si? by? elastycznym i nie wymy?lam sobie na si?? zasad, kt?re potem mog? wyda? mi si? g?upie. Przyk?ad? Nie tak dawno temu twierdzi?em, ?e w ?yciu nie b?d? bawi? si? w tak n?dzn? zabaw? ?miertelnik?w, jak? jest taniec. Dzi? jestem w trakcie jego nauki, co prawda w ramach samodyscypliny, ale w ten spos?b udowodni?em sobie, ?e poza powszechnymi, elementarnymi regu?ami ograniczanie samego siebie nie ma sensu.

Kazia: Jak Twoim zdaniem powinien wygl?da? ?wiat?

Vrael: Tak, jak gdyby ludzie nigdy si? na nim nie pojawili.

Kazia: Co s?dzisz o na?ogowcach?

Vrael: Nie mam konkretnego zdania o grupie "na?ogowcy". Ka?dy zacz?? z innego powodu i ka?dy nie mo?e przesta? z r??nych przyczyn. Jedni uzale?nili si? z w?asnej g?upoty, inni pod wp?ywem ?rodowiska...

Kazia: Jeste? typem samotnika czy dusz? towarzystwa?

Vrael: Zdecydowanie samotnika. Nie potrafi? odnale?? si? w towarzystwie, szczeg?lnie takim, kt?re ma?o znam. Wynika to g??wnie z mojej nie?mia?o?ci, ale przyzwyczai?em si? ju? do tego, ?e wypowiadam ?rednio 2 s?owa/godzin? i inni chyba te?. Poza tym denerwuj? mnie ludzie, kt?rzy za du?o gadaj? xd Je?li nie mam nic do powiedzenia, to nie zamierzam m?wi? na si??. Proste.

Kazia: Masz przyjaciela, bratni? dusz?, kogo? na kogo mo?esz liczy? w ka?dej sytuacji i wiesz, ?e b?dzie Ci s?u?y? rad? czy pomoc??

Vrael: Dobre pytanie. Szczerze m?wi?c nie mam poj?cia. Jest par? takich os?b, z kt?rymi mog? porozmawia? o wszystkim... i nie korzystam z tego. Owszem, pomagam im jak tylko mog?, ale sam nigdy nie oczekuj? ?adnego mentalnego wsparcia. Wychodz? z za?o?enia, ?e ka?dy powinien radzi? sobie sam ze swoimi problemami i nie zamierzam uzale?nia? si? od innych ludzi w tej kwestii.

Kazia: Potrafi?by? wybra? mi?dzy przyjacielem, a mi?o?ci??

Vrael: My?l?, ?e wybra?bym przyja??. To du?o bardziej szlachetne uczucie. Mi?o?? pomimo swojej niekwestionowanej mocy mo?e by? bardzo zdradliwa, szczeg?lnie, gdy nie jest odwzajemniona. Przez ostatnie kilka lat nauczy?em si? t?pi? objawy zauroczenia w zarodku, zanim rozwin? si? w g??bsze uczucie, poniewa? widz? po moich znajomych, co mo?e mnie czeka?. Nie potrzebuj? nieprzespanych nocy przez jak?? dziewczyn?, mo?e to zabrzmi g?upio, ale zakochiwanie si? jest poni?ej mojej godno?ci. ;]

Kazia: Jak przedstawia si? system Twojej hierarchii warto?ci?

Vrael: Nie okre?lam go jasno. S? warto?ci, kt?re s? dla mnie wa?ne, ale ?adnej z nich nie chc? stawia? wysoko ponad innymi. Kiedy? pisa?em ju? w HydeParku, jak mo?e si? sko?czy? co? takiego.

Kazia: Potrafisz opisa? siebie w kilku zdaniach?

Vrael: Raczej nie, wola?bym zostawi? to innym. I tak w praktyce ma?o kogo interesuje opinia danego cz?owieka o samym sobie, bo i tak oceniamy ludzi po pozorach.

Kazia: Jak rozpocz??a si? Twoja kariera na forum?

Vrael: Na pierwszym koncie zarejestrowa?em si? w czerwcu 2008r. na pro?b? mojego kumpla (siema Sentil ;d), napisa?em z 2 posty i znikn??em. Obecne konto posiadam od sierpnia '08, a na "powa?nie" zacz??em udziela? si? na pocz?tku grudnia. Potem otrzyma?em VIPa, moderatora pr?bnego, tematyka i w ko?cu globala, kt?rym jestem po dzi? dzie?.

Kazia: Tw?j nick od pocz?tku brzmia? tak jak obecnie?

Vrael: Nie, to konto nazywa?o si? niegdy? Vrael2806. Alastor usun?? cyfry z nicku, gdy zosta?em VIPem.

Kazia: Na forum by?e? aktywny pocz?wszy od za?o?enia konta, a? do teraz, czy mia?e? przerw? i nie odwiedza?e? forum systematycznie?

Vrael: Nie odwiedza?em forum zbyt systematycznie, przez co przegapi?em kilka ciekawych wydarze?, jednak?e jak ju? pisa?em od grudnia ubieg?ego roku dzia?am tutaj nieprzerwanie.

Kazia: Zosta?e? Global Moderatorem w stosunkowo kr?tkim czasie, jak my?lisz, czego, a mo?e kogo, by?o to zas?ug??

Vrael: Czy ja wiem, czy takim kr?tkim... Zanim zosta?em globalem, przez 3 miesi?ce by?em tematykiem w Downloadzie i Showroomie. Czyja to zas?uga? Przede wszystkim Napstera, kt?ry prawdopodobnie zauwa?y? we mnie potencja? na pomara?czowego. Potencja?, kt?ry niestety os?ab?, ale nadal staram si? ci?gn?? ten w?zek do przodu. ;]

Kazia: Dlaczego odszed?e?, po czym ponownie wr?ci?e? na wcze?niej piastowane stanowisko?

Vrael: Odszed?em z wielu powod?w. Do?? forum, do?? p?acz?cych pajac?w, dodanie s??w "raport" i "moderowanie" na List? Zwrot?w Kt?rych Nie Wolno Wymawia?... wypali?em si?, ot co. Powr?ci?em jednak do?? szybko (r?wnie? z kilku przyczyn) i mam nadziej?, ?e fiolet p?ki co mi nie grozi.

Kazia: Chcia?by? obj?? funkcj? administratora?

Vrael: Nie. ACP na vB widzia?em tylko raz w ?yciu, mo?e nadawa?bym si? do zmiany rang i dodawania dzia??w, ale nie by?bym w stanie naprawi? ?adnego problemu technicznego. Admin to zupe?nie inna robota, ni? moderator.

Kazia: S?dzisz, ?e dobrze wykonujesz powierzone Ci obowi?zki?

Vrael: Staram si?, chocia? nie zawsze mam tyle czasu, ile bym sobie ?yczy?. Uroki ?ycia ucznia.

Kazia: Potrafisz okre?li? czego brakuje naszemu forum?

Vrael: Przede wszystkim ogarni?tych user?w, kt?rzy stanowiliby potencjaln? grup? kandydat?w na support/moderator?w. Brakuje mi te? starej atmosfery i ludzi takich jak Gudio czy Woristin, kt?rych ch?tnie zobaczy?bym znowu w pomara?czowym i wiem, ?e tak si? raczej nie stanie.

Kazia: Jak oceniasz user?w, poziom ich wypowiedzi, zachowanie?

Vrael: B?d? szczery - s? ?a?osne. Oczywi?cie nie wszyscy, zdarzaj? si? r?wnie? normalni u?ytkownicy, niestety cz??ciej mam do czynienia z pajacami p?acz?cymi mi na PW lub w dziale technicznym. Z drugiej strony patrz?c na ?redni? wieku na forum ci??ko si? temu dziwi?. Ma?o jest ludzi takich jak Koybi, kt?rzy pomimo sporej r??nicy wiekowej potrafi? zaskoczy? mnie (pozytywnie) swoim poziomem.

Kazia: Co s?dzisz o tych, kt?rzy uwa?aj?, ?e kadra jest z?a?

Vrael: Przede wszystkim nie wiedz?, jak kadra wygl?da od ?rodka. Naj?atwiej jest wy?ali? si? i powyzywa? wy?ej postawionych, ale ju? trudniej zrozumie? motywy ich post?powania. Da?e? warna = jeste? z?y, standard.

Kazia: Twoim zdaniem kadra dobrze wsp??gra ze sob??

Vrael: My?l?, ?e ca?kiem dobrze, chocia? zawsze mog?oby by? lepiej.

Kazia: Masz jakie? pomys?y na zmiany?

Vrael: Par?, ale s? wyj?tkowo trudne do realizacji, wi?c nawet nie ma sensu ich wymienia?.

Kazia: Rozumuj?, ?e skoro jeste? na forum tibijskim grasz czasem?

Vrael: Gdy zarejestrowa?em si? na TNP, nie gra?em ju? na globalu od dawna, zajmowa?em si? wy??cznie tematyk? OT. Przez wakacje 2009 gra?em troch? na Askarze i Lunarze, ale wraz z ko?c?wk? sierpnia i ten "event" umar? ?mierci? naturaln?. Mappowa? te? ju? nie zamierzam, mo?e tyle, ile musz? na konkurs mapperski. Mo?na powiedzie?, ?e siedz? tutaj jeszcze ze wzgl?du na ludzi, bo do tematyki forum zupe?nie ju? nie pasuj?. : )

Kazia: Jakie imi? nada?e? swojej postaci i na jakim grasz ?wiecie?

Vrael: Postaci mia?em wiele, moj? ostatni? i najlepsz? jest Varnor Rakayer, palladyn z Lunary, kt?ry p?ki co le?y od?ogiem i czeka, a? go sprzedam.

Kazia: Najwy?szy level?

Vrael: Z tego, co pami?tam to 43 - wbity w?a?nie Varnorem.

Kazia: Dlaczego gra?e? w Tibi??

Vrael: Kiedy? gra?em, bo znajomi grali. Potem z nud?w. teraz nie gram wcale i zbytnio za tym nie t?skni?. ;] Nawet bez tibii ci??ko mi znale?? chwil? wolnego czasu dla siebie.

Kazia: Szybkie pytanie i szybka odpowied?, ready?

Vrael: Zawsze i wsz?dzie. ; )

Ulubiony film?

"Gladiator" (pierwsze co mi przysz?o do g?owy)

Rodzice?

Trafi?em nie najgorzej. ;]

Prezydent?

Pajac (kolejne pierwsze, jak?e subiektywne skojarzenie, wyrobione wy??cznie przy pomocy medi?w)

Katolicyzm?

Kajdany (m?g?bym o tym pisa? godzinami, licz? wi?c na to, ?e chocia? par? os?b zrozumie co mam na my?li)

Kazia: Teraz pozdrowienia, to jest Tw?j czas. : )

Vrael: Pozdrawiam Ciebie, czytelniku tego wywiadu!

Kazia: Dzi?ki za po?wi?cenie czasu. : )

Vrael: R?wnie? dzi?kuj?.

Odp: Wywiad z Vraelem.

Widz?, ?e nie ma komentarzy. Mo?e, to przez to, ?e jest do?? d?ugi wywiad i si? nikomu nie chcia?o go czyta?. ;]

Jednak ja go dzielnie przeczyta?em i musz? stwierdzi?, ?e jest on na dosy? wysokim poziomie. Vrael, jak zwykle wyczerpuj?ce odpowiedzi (?eby? Ty tak na gg odpowiada? ;d), Kazia, dobre, sprecyzowane pytania. Czego chcie? wi?cej od wywiadu? Chyba tylko interpunkcji i ortografii, kt?ra te? jest na dobrym poziomie. Tak wi?c wywiad niemal?e doskona?y. (niemal?e, bo doskona?ego nikt nie zrobi ;]).

Pozdrawiam.

Dobre i bezpo?rednie pytania oraz rozwini?te wypowiedzi to jest to co ten wywiad ma i ka?dy powinien to posiada?.Bardzo dobry profesjonalnie przeprowadzony wywiad.Oby wi?cej takich.

o fak Ca?e Przeczyta?em :0

Bardzo dobry wywiad, nie widz? b??d?w a do tego d?ugi wywiad zawieraj?cy konkretne pytania, jak dla mnie to esencja :), a do tego tre?ciwe odpowiedzi Vreala, chocia? zostawi? on nutk? tajemnicy cp sprawi?o ?e ten wywiad jest jeszcze ciekawszy ;D

Przeczyta?em ca?y, jestem pro ninja koks \m/ !
Dobra, tak na serio wywiad bardzo dobry, d?ugi, pytania odpowiednie.
Szczeg?lnie spodoba?y mi si? d?ugie i sprecyzowane odpowiedzi Vraela

Pozdro, Sanji .

Spoko wywiad :D. to ju? troch? o Vreal'u wiemy :]

Nie wiem, czemu tak ma?o komentarzy, najwyra?niej niekt?rym nie chce si? napisa? trzech zda?.

Wywiad wspania?y. Du?o pyta?, konkretnych pyta?, na kt?rych mi od dawna zale?a?o w wywiadach. Bez krety?skich przej?? w jedn?, trzeci? stron?, tekst poprawny, nie dopatrzy?em si? b??d?w. Pozdrowienia naprawd? ciekawe. Gratuluj? Patrysiu, oby tak dalej ;)!

Gratuluje! ?wietnego wywiadu.
Nic doda? nic uj??

Plusy:
- Du?o pyta?/odpowiedzi
- D?ugie ciekawe odpowiedzi
- ?adnie skorygowane pytania/odpowiedzi.
- Brak b??d?w(przynajmniej ja nie zauwa?y?em)
- I poprostu ciekawe:D

Minusy:
-
Szybkie pytanie i szybka odpowied?, ready?
Hem to mi si? nie podoba :P

Serdecznie pozdrawiam, ciebie Patrycjo =)
Xevixo :|

Naturalnie jak wszystkie inne wywiady drogiej Kazi ten r?wnie? jest bardzo dobry, ?wietne pytania, dobre odpowiedzi (=)). Du?o informacji mo?na by?o z tego wywiadu wynie?? o Vraelu. Moja og?lna ocena to 8.5/10. I jak najbardziej zas?u?ony punkt reputacji dla autorki. :)

Pozdrawiam,
Vendeto.

Nasz mi?y,sympatyczny,m?dry Vrael zgodzi? si? na wywiadzik.
Wywiad czyta?o si? bardzo interesuj?co i co najwa?niejsze ciekawie. Mi?o by?o ; )

Status
Zamknięty.
Do góry