Kazia
REDRUM
- Reaction score
- 262
Speeder - Globa moderator forum Tibia.net.pl, s?ynie z pomocy, znany r?wnie? z burzliwej przesz?o?ci.
Je?li chcecie dowiedzie? si? o nim czego? wi?cej - zapraszam do lektury.
Je?li chcecie dowiedzie? si? o nim czego? wi?cej - zapraszam do lektury.
Kazia: Witaj Speeder, zechcesz udzieli? wywiadu dla Tnet?
Speeder: Cze??. Tak.
Kazia: Zacznijmy od podstaw, jak masz na imi?, ile masz lat i gdzie mieszkasz?
Speeder: Emil, 17, Bia?ystok (woj. Podlaskie).
Kazia: Czym obecnie si? zajmujesz?
Speeder: Ucz? si? w technikum elektrycznym na profilu teleinformatyk.
Kazia: Uczysz si? dobrze, ?rednio, czy raczej s?abo?
Speeder: To zale?y, ucz? si? ?rednio, bo ?rednio si? do tego przyk?adam, s?dz?, ?e da?bym rad? wyci?gn?? ?redni? ponad 4.0, ale mi si? nie chce..
Kazia: Jakie? konkretne plany na przysz?o??, t? najbli?sz?, jak i t? odleglejsz??
Speeder: Brak, nie da si? tak naprawd? niczego zaplanowa? na d?u?sz? met?. Zawsze co? wypadnie i plany si? sypi?, lecz wiadomo – sko?czy? szko??, zda? matur?, zda? test zawodowy. W najbli?szym czasie zda? egzamin na prawko i cieszy? si? ?yciem.
Kazia: Lubisz, ogl?dasz sport?
Speeder: Lubi? sport, gram w pi?k? z kumplami – kiedy? gra?em w uni-hokej, je?dzi?em na zawody, lecz aktualnie nie mam w szkole sekcji z tym zwi?zanej, wi?c nie kontynuuj?. Ogl?dam prawie ka?dy sport, nie interesuje mnie koszyk?wka, bo niewiele si? na niej znam.
Kazia: S?uchasz konkretnego gatunku muzyki, kt?ra wp?ywa bezpo?rednio na Ciebie, Tw?j ?wiatopogl?d i zachowanie w okre?lonych sytuacjach?
Speeder: S?ucham prawie ka?dego gatunku muzyki, je?eli dana piosenka mi si? spodoba, to nie ma znaczenia, czy jest to rap, metal, rock, czy trance – po prostu w??czam j? w winampie i s?ucham, nie jestem wybredny. C??, s?uchaj?c vocal trance’u mog? si? uspokoi? i zrelaksowa? – pi?kny, kobiecy g?os dobrze na mnie wp?ywa, szczeg?lnie, je?li chodzi o ?piew. Polecam wszystkim, kt?rzy nie do?wiadczali.
Kazia: Potrafisz opisa? siebie, jaki jeste? na co dzie??
Speeder: Na co dzie?? Normalny, wstaj?, id? do szko?y, robi? zwa?y z kumplami, wracam, wychodz? z kumplami, ewentualnie wpadamy do kogo? na piwo.
Kazia: Masz wady, kt?re w du?ej mierze Ci? irytuj??
Speeder: Czasami paln? jak?? g?upot?, kt?rej p??niej ?a?uj?, a tak poza tym, jestem raczej ignorantem i nie przejmuj? si? opini? innych – mo?e to niedobrze? Kto wie. Irytuje mnie tak?e lenistwo – brak ch?ci do zajrzenia w ksi??ki, ogarni?cia materia?u zwi?zanego ze szko??.
Kazia: Masz przyjaciela?
Speeder: Mhm, zdaje mi si?, ?e tak ; )
Kazia: Kim on dla Ciebie jest?
Speeder: Dobre pytanie. Przyjacielem, mog? z nim pogada? o wszystkim, wygada? si?, kiedy mam problem, pomo?e mi, je?eli jest taka mo?liwo?? i mnie nie oleje – moim zdaniem, nic wi?cej nie potrzeba.
Kazia: Wierzysz w Boga?
Speeder: Boga tak, w ko?ci?? nie. Wierz?, i? gdzie? tam na g?rze jest istota, kt?ra nas powo?a?a do ?ycia. Nie jestem typowym katolikiem, kt?ry ufa, i? B?g mnie zbawi, tym bardziej, i? patrz?c na wszystko, co dzieje si? na ?wiecie, ca?e z?o, mog? s?dzi?, i? tak naprawd? B?g nie interesuje si? naszym losem.
Kazia: Jakie masz zdanie na temat ko?cio?a i tego co pr?buj? przekaza? m?odym ludziom?
Speeder: Moim zdaniem, ko?ci?? to zb?dna instytucja. Niestety, ale ko?ci?? w Polsce jest zak?amany i opiera si? na pieni?dzach. Patrz?c na ludzi w innych krajach, na inne wyznania – tam ludzie id?c do ko?cio?a raduj? si? z ca?ego serca, u nas wygl?da to tak, jakby?my szli do ko?cio?a z przymusu, aby B?g nas nie pokara?. Co pr?buj? pokaza?? Tak naprawd? od ?mierci Jana Paw?a II, nie staraj? si? pokaza? m?odym nic. Zaczynamy si? cofa? i zn?w panuje totalna anarchia, nie ma nikogo, kto m?g?by w racjonalny spos?b wp?yn?? na cz?owieka.
Kazia: Idealny ?wiat, jak wed?ug Ciebie powinien wygl?da??
Speeder: Harmonia, spok?j i dobro. Brak wojen, k??tni, zbrodni, ludzie powinni si? wzajemnie kocha? i szanowa?, a codzienno?? powinna sprawia? nam rado??. Wstaj?c powinni?my si? cieszy?, id?c spa? radowa? si?, i? czeka na nas kolejny dzie? – niestety, w rzeczywisto?ci jest kompletnie inaczej, to jest problem.
Kazia: M?wi si?, ?e wiek nastoletni to okres buntu. Czy Ty te? to prze?ywa?e?, co wtedy czu?e?, jak spogl?da?e? na ?wiat?
Speeder: Na pewno prze?ywa?em. Co czu?em? Zapewne ch?? pokazania si?, wyrwania si?. Za wszelk? cen? chcia?em nie by? pos?uszny radom rodziny, olewa? to i pr?bowa? wszystkiego na w?asn? r?k? – nie, nie m?wi? tu o samotnym ?yciu, raczej poznawaniu ?ycia z r??nych stron. Spogl?da?em na ?wiat przez pryzmat nowo?ci, innych rzeczy, kt?rych nie doznawa?em, ch?ci do?wiadczenia rozmaitych mo?liwo?ci – nie zawsze wi?za?o si? to z dobr? drog?, ba, w wi?kszo?ci by?y to z?e wybory, ale tak to ju? chyba musi by?.
Kazia: Potrafi?by? wybra? mi?dzy rodzin?, a mi?o?ci?? Jakie motywy kierowa?yby Tob?.
Speeder: Nigdy nie musia?em doznawa? takich wybor?w, wi?c niestety, ale nie dam rady odpowiedzie? na to pytanie. Zapewne, kiedy stan??bym przed faktem dokonanym, my?la?bym na ten temat. Wiadomo, i? rodzina jest na pierwszym miejscu.
Kazia: Na forum jeste? osob? znan? przez wiele czynnik?w, wysoka pozycja, burzliwa przesz?o?? i bardzo du?o punkt?w reputacji, ale po kolei. Jak dosta?e? si? na posad? Global Moderatora?
Speeder: Posad? Global Moderatora zaproponowa? mi Napster, kiedy w marcu Hoxaver mnie odbanowa?, Alastor zbanowa? oraz po nied?ugim czasie odbanowa? i ustawi? rang? Zas?u?onego. Zapyta?em, czy m?g?bym otrzyma? szans? bycia moderatorem – kadra si? zgodzi?a, a po nied?ugim czasie, jak ju? wcze?niej wspomina?em, Napster awansowa? mnie wy?ej – jak wida?, rang? t? piastuj? do tej pory.
Kazia: Ile razy by?e? Administratorem tego? forum?
Speeder: Dok?adnie nie pami?tam, musia?bym zapyta? Alastora lub Ewande, ale raczej trzy razy.
Kazia: W jakich okoliczno?ciach straci?e? t? posad??
Speeder: C??, pami?tam jedn? okoliczno??, z jak? wi?za?a si? utrata mojej posady. By?o to usuni?cie dzia?u VarathOTS, w kt?rym tw?rcy zrobili sobie wojn? s?own? – jako, i? mia?em w tym czasie ograniczone mo?liwo?ci jako administrator, nie mia?em innej mo?liwo?ci jak definitywne skasowanie dzia?u, a co za tym idzie, zamkni?cie sporu. Niestety, sko?czy?o si? to dla mnie gorzej ni? s?dzi?em, poniewa? zosta?em zdegradowany przez Alastora. W p??niejszym czasie, straci?em posad? za podwa?anie decyzji Alastora w zwi?zku z fuzj? z iots.pl, powiedzia?em o kilka s??w za du?o w jego stron? i sko?czy?o si? to ponown? degradacj?.
Kazia: My?lisz, ?e gdyby? ponownie obj?? t? funkcj?, sprawdzi?by? si??
Speeder: Nie mam poj?cia, tak naprawd?, b?d?c Administratorem, zarz?dza?em rekrutacj? do kadry. Czasami, kiedy nie by?o Ewande, zajmowa?em si? stron? techniczn?, lecz w wi?kszo?ci te sprawy nale?a?y do niego. Moim zadaniem by?o pilnowanie kadry, rekrutowanie oraz zwalnianie cz?onk?w. Pomaga?em r?wnie? przy pisaniu regulamin?w dzia??w oraz g??wnego regulaminu forum, a tak?e przy ustawianiu dzia??w na pocz?tku tibia.net.pl po przej?ciu na vBulletin.
Kazia: Czemu zawdzi?czasz tak du?? ilo?? punkt?w reputacji?
Speeder: Raczej komu ; ) C??, reputy dostaj? w wi?kszo?ci od znajomych, niekt?re s? za pomoc u?ytkownikom, niekt?re za wlepione ostrze?enia w ramach podzi?kowania – tak, wiem, to do?? dziwne, ale prawdziwe. W wi?kszo?ci, s? one jednak za darmo.
Kazia: Jeste? zadowolony z pracy moderator?w i supportu?
Speeder: Raczej tak. Wszyscy robi? to, co do nich nale?y. Je?eli jest inaczej, od razu wkracza Administracja i wszystko wraca do normy. Mam nadziej?, i? moderatorzy oraz kadra b?d? pracowali tak, jak pracuj? aktualnie, przez d?u?szy czas i nie b?dzie ?adnych wewn?trznych problem?w oraz spor?w.
Kazia: Uwa?asz, ?e forum zmierza w dobrym kierunku?
Speeder: Uwa?am, ?e tak. Tibia.net.pl ma du?? popularno??, co mo?e cieszy?. Martwi mnie jedynie poziom u?ytkownik?w i tak du?a ilo?? wlepianych im ostrze?e? – naprawd?, przeczytanie regulaminu nie jest trudne i s? osoby, kt?rych nie trzeba kara? ostrze?eniami. Miejmy nadziej?, ?e u?ytkownicy zamiast jedynie nabija? posty, pomog? Tnetowi w osi?gni?ciu g??wnego celu – byciu najlepszym forum tibijskim w Polsce.
Kazia: Chcia?by? wprowadzi?, od siebie, jakie? konkretne zmiany?
Speeder: Wi?cej ciekawych konkurs?w dla u?ytkownik?w.
Kazia: Co najbardziej Ci? tutaj denerwuje, dra?ni?
Speeder: Poziom wypowiedzi u?ytkownik?w forum oraz ich podej?cie do forum. Brak znajomo?ci regulaminu, obra?anie ka?dego, kto wydaje si? by? innym oraz chamstwo.
Kazia: M?g?by? doradzi? naszym u?ytkownikom, jak zosta? zauwa?onym przez kadr??
Speeder: C??, najlepsze, co mo?ecie zrobi?, aby zosta? zauwa?onym przez kadr?, to nie usi?owa? przyliza? nam si? na si??. Lepiej w spokoju pomaga? u?ytkownikom, zdobywa? reputacj?, pisa? m?dre i zarazem pomocne posty ni? bez sensu pr?bowa? si? pokaza?. Oczywi?cie, najlepiej b?dzie, je?eli b?dziecie przestrzega? regulaminu forum, nie wy?apiecie wielu ostrze?e? i nie b?dziecie podpada? kadrze. Lepiej ?y? w zgodzie i czeka? na swoj? szans? – a daj? s?owo, ka?dy, kto przeczyta ten punkt w wywiadzie i pokr?tce si? do niego zastosuje, zostanie zauwa?ony i doczeka si? swojej szansy zaistnienia w ?yciu forum na dobre. Tak?e: nic na si?? i z rozwag?.
Kazia: Bierzesz czynny udzia? w rozwoju jakiego? innego forum?
Speeder: W pewnym sensie, pomagam Kavarito z jego forum: , dok?adniej zarz?dzam toplist? wraz z kilkoma osobami.
Kazia: Za?o?y?e? kiedy? w?asne forum, o konkretnej tematyce?
Speeder: Owszem, by?o kilka. Dawno temu, kiedy nie by?o mnie jeszcze na tnecie, mia?em ze znajomymi z tibia.org.pl forum o tematyce mapperskiej – niestety, z niewiadomych przyczyn pad?o. P??niej, wraz z Kavarito, tworzyli?my forum og?lnotematyczne. W przerwach by?o tak?e kilka takich for, lecz wi?kszo?? to by?y niewypa?y. Mia?em tak?e portal o Dragon Ballu wraz z koko, lecz nie bardzo chcia?o si? nam bawi? w reklamowanie i nie cieszy? si? du?? popularno?ci?.
Kazia: To forum jest o tematyce tibijskiej, gra?e? kiedy? w t? gr??
Speeder: Gra?em, zacz??em na prze?omie Tibii 7.3/7.4, wcze?niej pyka?em na OTSach 7.1 – prawde m?wi?c, ?wietne by?y. Aktualnie nie gram od d?u?szego czasu, ostatnim razem przysiad?em si? do Tibii na powa?nie jakie? 2 lata temu.
Kazia: Jaki nick mia?a Twoja posta??
Speeder: Postaci by?o du?o, najwa?niejsze: Vercon, Thon Knight of Astera, Hestro Masters. Wszystkie zosta?y p??niej sprzedane.
Kazia: Najwi?ksze osi?gni?cie?
Speeder: 156 Elite Knight na Asterze, co prawda by?a to posta? tworzona wraz ze znajomym – aktualny Global – Koko, ale by?a to ?wietna zabawa.
Kazia: Skojarzenia, got?w?
Speeder: Jasne ; )
Ulubiony pi?karz?
David Beckham.
Pieni?dze?
Wydatki.
?wiat?
Z?o.
Mama?
Wsp??tw?rca.
Kazia: Chcesz kogo? pozdrowi?? Teraz jest ku temu najlepsza okazja.
Speeder: Oczywi?cie. Serdecznie pozdrawiam Ka?k? : *, Koko, Kavarito, Vraela, Magic Hereosa, Ewande, Napstera, Dacomosa, Ivelliosa, Kurtisa, Mikiego, Przemka, Matre, Quepas?, Chajtka, Seylita oraz Viktora, pozdrowienia r?wnie? dla reszty kadrowicz?w, supportu, aktywnych, zas?u?onych, czytaj?cych wywiad, oraz oczywi?cie Ciebie, Kaziu : )
Pami?tajcie, u?ytkownicy: Regulamin jest najwa?niejszy!
Kazia: Dzi?ki za tak wspania?y wywiad.
Speeder: Dzi?ki, pozdro.