Administratorzy serwisu odsiebie.com aresztowani

Status
Zamknięty.

Batis

Zagramy w gr??
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
138
Przed weekendem dosz?o do zatrzymania dw?ch administrator?w serwisu spo?eczno?ciowego s?u??cego do wymiany plik?w.
Jak podkre?laj? przedstawiciele policji, jest to sprawa bezprecedensowa w naszym kraju. Serwis umo?liwia? - po zalogowaniu - zamieszczanie w?asnych i pobieranie plik?w od wsp??u?ytkownik?w. W?r?d podobnych stron odsiebie.com wyr??nia? si? prostot? obs?ugi - i prawdopodobnie dzi?ki temu w kr?tkim czasie zyska? sobie du?? popularno?? w polskim internecie.
W niespe?na rok znalaz? si? w ?cis?ej czo??wce serwis?w zwi?zanych z wymian? plik?w pod wzgl?dem zasi?gu w Polsce. Wyniki Megapanel PBI/Gemius z czerwca 2009 roku wskazuj?, ?e serwis - w kategorii "Spo?eczno?ci" - mia? przesz?o 2 mln rzeczywistych u?ytkownik?w i notowa? ponad 70 mln ods?on w miesi?cu.
Poni?ej tw?rca serwisu broni si? przed zarzutami piractwa na w wywiadzie dla prw.pl (nagranie zamieszczone 7.IX)

Oryginalny temat.l

Zr?d?o Onet.pl - Polski Portal Internetowy
Policja zamkn??a ten serwis i podobno zabezpieczyl? logi uzytkownik?w wrzucaj?cych pirackie rzeczy.

Odp: Administratorzy serwisu odsiebie.com aresztowani

Hm... Dziwne... Czy przez to mamy rozumie?, ?e teraz zamkn? teraz zabroniona b?dzie wymiana plikami ? A mo?e i za nied?ugo zamkn? Youtube i wrzut?, bo z stamt?d tak?e mo?na pobiera? pliki.

A mo?e i za nied?ugo zamkn? Youtube i wrzut?, bo z stamt?d tak?e mo?na pobiera? pliki.
Z tych stron nie mo?na pobiera? plik?w... przynajmniej legalnie.

Wed?ug mnie jest to bez sensu. Je?li zaskar?yli administrator?w odsiebie.com to czemu nie zaskar?? administrator?w stron z torrentami? Torrent i odsiebie polega mniej wi?cej na tym samym, czyli:
zamieszczanie w?asnych i pobieranie plik?w od wsp??u?ytkownik?w

Wed?ug mnie fail.

Btw sobie wybrali idealny moment na zawieszenie strony, akurat jestem w po?owie ?ci?gania gry, kt?ra jest na odsiebie.com :huh:

Piractwo w Polsce jest nielegalne, ale nie spodziewa?em si?, ?e dojdzie do czego? takiego... Przynajmniej wida?, ?e policja pr?buje walczy? z piractwem.
Wed?ug mnie jest to bez sensu. Je?li zaskar?yli administrator?w odsiebie.com to czemu nie zaskar?? administrator?w stron z torrentami?
T? stron? tak?e pewnie wkr?tce zamkn??.

Tak czy inaczej, ci??ko jest tu m?wi? o legalno?ci Youtube czy wrzuty, bo nawet jak ogl?damy jaki? film na yt, to i tak zapisuje si? on na naszym dysku :)

C?? mog? powiedzie?.. jestem zaskoczony. Brat przedwczoraj skar?y? si?, ?e nie mo?e ?ci?ga? z odsiebie, podejrzewa?em, ?e im serwer siad? a jednak nie..

Co do rapida, speedyshare.. to inna bajka. Jak to m?wi?, "takie rzeczy to tylko w Polsce".

Vrael martwisz sie o RS czy tego typu strony kt?re od lat s?u?? do wymiany pirackich plik?w. Zauwa?, ?e USA wydaje miliony dolar?w na walk? z piractwem a nie potrafiliby urwa? ?ba hydrze? Bo przecie? zamkni?cie serwisu bardzo zmniejszy?oby internetowe piractwo.

Dlaczego tak si? nie dzieje, a polscy policjanci potrafili ze zdecydowanie mniejszymi mo?liwo?ciami zar?wno finansowymi jak i prawnymi potrafili zamkn?? odsiebie kt?re miesi?cznie mia?o 70 milion?w odwiezie??

Mog? si? domy?la?, ?e diabe? tkwi w szczeg??ach. Wysnu?bym hipotez?, ?e administratorzy os nie zadbali o sprawy prawne. Najprawdopodobniej w regulaminie RS zapisane s? podpunkty a) Korzystaj?c z serwisu zgadzasz si? z regulaminem, b) udost?pniamy miejsce w sieci, ale to osoba wstawiaj?ca jest w?a?cicielem pliku i pewnie jeszcze c) zakaz wstawiania plik?w kt?re naruszaj? regulamin.

I ju? administratorowi nic nie mo?na zrobi? bo to u?ytkownik zawali?, a oni nie s? w?a?cicielami plik?w. Mog? tylko si? domy?la?, ?e w os czego? zabrak?o.

Jak dlamnie to czysta glupota zal i nci wiecej

Jak umie?ci? w regulaminie punkt m?wi?cy o tym, ?e u?ytkownicy ponosz? odpowiedzialno?? za swoj? zawarto??, to mu chyba nic nie zrobi?.

No c??, skoro dosz?o do aresztowania, to musz? by? tego jakie? konkretne powody. Tak jak m?wi?y osoby wy?ej, pewnie os nie napisa?o, ?e nie ponosi odpowiedzialno?ci za pliki umieszczane na serwerze. Lecz gdy taki punkt jest w regulaminie, a aresztowanie jest bezpodstawne, administratorzy mog? domaga? si? odszkodowania.

Napisa?o! W tym problem, ?e si? przyczepili, cho? napisali. Wywiad z administratorem w necie jest.

Ju? od tygodnia nie dzia?a? ten portal, na pocz?tku my?la?em ?e to problemy z ich serwerem a tutaj taka heca. Wielka szkoda, ?e tak si? to zako?czy?o, strona by?a bardzo dobra pod wzgl?dem upload'u oraz download'u. Ciekawe ile dostan? :rolleyes:

Jakby wszystkie strony hostingowe mia?y jawnie ustalone, ?e s?u?? do pobieranie plik?w to by je zamkn?li.
Zobaczy?em raz na jakim? warezie tak? informacj?, ?e pliki tu wstawione mog? by? wykorzystane tylko i wy??cznie jako kopia zapasowa i maj? by? usuni?te z komputera w ci?gu 24h.

My?l?, ?e strony hostingowe dzia?aj? na podobnej zasadzie i musz? mie? odpowiedni? przykrywk?, ?eby nie by?o, ?e ka?dy mo?e ?ci?ga? bez praw autorskich.

I z czego ja teraz b?d? pobiera?, hmm....... To by?a najlepsza darmowa strona hostingowa :(

Dlaczego zamkneli Odsiebie a stron typu RS Nie?
Proste. Rapidshare wi?kszo?? serwer?w ma w do?? nietypowych miejscach. (np. Wypsy).
Po drugie Odsiebie by?o ostrzegane kilkakrotnie ?eby zacze?o usuwa? pliki (tak jak robi to RS) po trzecie WIELKIE FAIL za wyszukiwarke na stronie. Linki powinny by? tylko na forach warezowych

Luka prawna i tyle. Tak to jest kiedy czego? kto? nie dopracuje.
Pewnie b?dzie tak jak ze stron? thepiratebay.org. Administratorzy zostali r?wnie? oskar?eni i grozi?a im grzywna w wysoko?ci kilku milion?w euro.
Nie rozumiem dlaczego tak walcz? z piractwem, skoro tego nie mo?na unicestwi?. Piraci zawsze byli i b?d?. Jestem pewny, ?e "Ci co ?cigaj?" maj? pewnie jakie? nielegalne oprogramowanie na swoim prywatnym komputerze, ale si? o tym nie m?wi.
Wiem, ?e kto? napisze program i chce mie? pieni?dze ze sprzeda?y, ale takie jest ?ycie...
Jak dla mnie, to najwi?kszym piractwem jest przegrywanie plik?w na p?yty i sprzedawanie ich. To ju? trzeba by? perfidem.
Puenta? Precz z piractwem! Ale panowie, troch? rozs?dku.

Proste.
Komu? zale?y ?eby takich serwis?w nie by?o bo pewnie te serwisy maj? tajne umowy z stronami typu RS :]

Lubi? teorie spiskowe heh

Ja ?ci?gne?em z odsiebie ~0.5 tb film?w i innych program?w i jak narazie policja nie powiedzia?a mi dzie?dobry wi?c ?api? tylko uploader?w.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry