Dark Magican
Senior User
- Reaction score
- 41
Witam! Zauwa?y?em ?e sporo os?b ma problemy, w odnale?ieniu przyczyny dlaczego nie dzia?a mu Apache czy te? MYSQL.
A wi?c, zaczynamy:
a). Dlaczego nie dzia?a mi Apache/MySQL?
~~. Za pewne masz zaj?ty port.
~~. Za pewne mo?esz mie? uszkodzonego Xamppa, pomo?e reinstalacja.
~~. W Menad?er Zada? pojawia si? proces "xampp_cli.exe" kt?ry w wyniku klikaniu na start, potrafi si? otworzy? i nie zamkn??. (co do tego nie jestem pewny, ale sam zamkne?em te procesy i by?a poprawa)
Teraz poka?? wam jak sprawdzi? zaj?te PORTY.
b). Sk?d mam wiedzie?, jaki port zajmuje Apache a jaki MYSQL?
~~. Mi?dzy innymi jest opcja, kt?ra pozwala na sprawdzanie port?w, kt?re u?ywane s? przez w?a?nie Apache i MySql.
~~. Programy, kt?re cz?sto Zajmuj? port, s? najcz??ciej nie potrzebne, wi?c dany proces wystarczy zamkn?? w menad?eru urz?dze?.
Ma?y pomocnik w Roli zdj??, mam nadziej? ?e pomog?, chocia?by osob?, kt?re s? w tym ca?kowicie zielone.
A wi?c klikamy na prostok?t zaznaczon? kolorem Czerwonym na zdj?ciu:
Po klikni?ciu na prostok?t, powinno pojawi? nam si? co? Takiego:
Tutaj nale?y chwilk? poczeka?, a? wyszuka nam porty.
Po chwili pojawia nam si? co? takiego, jak wida? Zaje?em sobi? port, specjalnie Aby pokaza? wam na czym to polega.
Na zdj?ciu nie wida? jaki Process (raz wy?wietla raz nie) ale mimo tego cz??ciej jest Wiadomo jaki process, ja w tym przypadku wiem. Zaznaczony process, blokuje port, co si? stanie po zamkni?ciu jego?
Konsola Sprawdzania port?w, po zamkni?ciu procesu:
Mam nadziej? ?e poradnik jest zrozumia?y, jak i r?wnie? pomo?e pocz?tkuj?cych. Napisa?em ten poradnik, aby zaprzesta? zb?dnemu spamowi, zauwa?y?em ?e jest masa temat?w w sprawie nie dzia?aj?cego apcahe itp. Pozdrawiam.
A wi?c, zaczynamy:
a). Dlaczego nie dzia?a mi Apache/MySQL?
~~. Za pewne masz zaj?ty port.
~~. Za pewne mo?esz mie? uszkodzonego Xamppa, pomo?e reinstalacja.
~~. W Menad?er Zada? pojawia si? proces "xampp_cli.exe" kt?ry w wyniku klikaniu na start, potrafi si? otworzy? i nie zamkn??. (co do tego nie jestem pewny, ale sam zamkne?em te procesy i by?a poprawa)
Teraz poka?? wam jak sprawdzi? zaj?te PORTY.
b). Sk?d mam wiedzie?, jaki port zajmuje Apache a jaki MYSQL?
~~. Mi?dzy innymi jest opcja, kt?ra pozwala na sprawdzanie port?w, kt?re u?ywane s? przez w?a?nie Apache i MySql.
~~. Programy, kt?re cz?sto Zajmuj? port, s? najcz??ciej nie potrzebne, wi?c dany proces wystarczy zamkn?? w menad?eru urz?dze?.
Ma?y pomocnik w Roli zdj??, mam nadziej? ?e pomog?, chocia?by osob?, kt?re s? w tym ca?kowicie zielone.
A wi?c klikamy na prostok?t zaznaczon? kolorem Czerwonym na zdj?ciu:

Po klikni?ciu na prostok?t, powinno pojawi? nam si? co? Takiego:
Tutaj nale?y chwilk? poczeka?, a? wyszuka nam porty.

Po chwili pojawia nam si? co? takiego, jak wida? Zaje?em sobi? port, specjalnie Aby pokaza? wam na czym to polega.

Na zdj?ciu nie wida? jaki Process (raz wy?wietla raz nie) ale mimo tego cz??ciej jest Wiadomo jaki process, ja w tym przypadku wiem. Zaznaczony process, blokuje port, co si? stanie po zamkni?ciu jego?

Konsola Sprawdzania port?w, po zamkni?ciu procesu:

Mam nadziej? ?e poradnik jest zrozumia?y, jak i r?wnie? pomo?e pocz?tkuj?cych. Napisa?em ten poradnik, aby zaprzesta? zb?dnemu spamowi, zauwa?y?em ?e jest masa temat?w w sprawie nie dzia?aj?cego apcahe itp. Pozdrawiam.