Bazyliszek

Odp: Bazyliszek

Patrzcie co znalaz?em w bibliotece krasnolud?w

Mityczne stworzenie, wyklute z kurzego jaja pod?o?onego ropusze; mo?e on ?y? wiele wiek?w. Wed?ug innych legend bazyliszek rodzi si? raz na sto lat z jaja z?o?onego przez koguta. Wygl?dem przypomina olbrzymiego w??a, mo?e osi?gn?? do pi?tnastu metr?w d?ugo?ci. ?ywi si? wszelkiego rodzaju ssakami, ptakami, a tak?e wi?kszo?ci? gad?w. Jest ?miertelnym wrogiem paj?k?w.

Do obrony s?u?? mu k?y, przede wszystkim jednak znany jest ze swojego spojrzenia – kto spojrzy mu w oczy zamienia si? w kamie?. Fakt ten w legendach by? powszechnie wykorzystywany: bohater podst?pem zmusza? bazyliszka, aby ten spojrza? w lustro lub w inny przedmiot, w kt?rym mo?e ujrze? swoje odbicie, aby u?mierci? gada. Zmuszenie bazyliszka do spojrzenia w lustro jako spos?b do zabicia go zosta?o wymy?lone przez ludzi. Naturalnym czynnikiem, kt?ry mo?e doprowadzi? do ?mierci bazyliszka, jest pianie koguta.

Pianie koguta ??? Kto to wymy?li? naprawde ; D Mo?e chodzi o jaki? przedmiot kt?ry mo?e zast?pi? pianie koguta nie wiem jaki? stary zegar czy co? ?

Ciekawe...by? mo?e to kolejna zagadka w kt?rej nie obejdzie sie bez paru ?adnych lat poszukiwa? i kombinacji...kto wie??by? mo?e jak zrobisz co? w Port Hope to sie otworzy przej?cie do bazyliszka(w kazordonie[tak sie to pisze?]) :o .ale kto wie?to kolejna zagadka cip praktycznie nie do rozwi?zania.

?r?d?o: Main Page ? Tibia Wiki

Basilisk
Zaw?d: Potw?r
Jest w: podziemia Kazordoon
Opis: Bazyliszek zosta? uwi?ziony w podziemiach miasta Kazordoon. Liczne historie i plotki kr??? na jego temat. Do jamy, w kt?rej mieszka nie da si? dosta?. Jest najbardziej tajemniczym NPCem w Tibii. Podobno jego cia?a ??da imperator Kruzak, w?adca Krasnolud?w. Na w?asne oczy zobaczy? go mo?na w znanym miejscu do skillowania na Slime w Kazordoon.

Ksi??ki traktuj?ce o Bazyliszku:

1. "Miner's Journal": We've dug that deep, that even we we dwarves can hardly see. Fruzek told us stories of a monster making odd sounds from below the earth.These frightening tales of the basilisk have halted our mining schedule, forcing us to double the guards protecting the miners. A Tired Miner Melc

T?umaczenie: Kopali?my tak g??boko, ?e nawet my, krasnoludy ledwo co widzieli?my. Fruzek opowiedzia? nam histori? o potworze wydaj?cym dziwne d?wi?ki gdzie? tam, pod ziemi?. Te przera?aj?ce opowie?ci o bazyliszku wstrzyma?y nasze prace w kopalni, zmuszaj?c nas do podwojenia liczby stra?nik?w chroni?cych g?rnik?w.

2. "Miner's Entry": What it was i cannot say! but its horrible! horrible! We heard rumors of such things before but we just ignored them ...Im the only survivor ..that...THING...they couldn't move...they were helpless...oh why ...what....what is that..something is coming...my feet....stone..

T?umaczenie: Co to by?o powiedzie? nie potrafi?! Ale by?o okropne! Okropne! S?yszeli?my plotki o takich rzeczach wcze?niej, ale zupe?nie nie zwracali?my na nie uwagi ...Jestem jedynym, kt?ry prze?y?..t?...RZECZ...nie mogli si? ruszy?...byli bezsilni...och czemu ...co....co to jest..co? nadchodzi...moje stopy...kamie?..
Quest: Sam Bazyliszek kojarzy si? najcz??ciej z Basilisk Quest'em, na temat kt?rego powsta?o ju? wiele legend. Niekt?rzy twierdz?, ?e ?w quest jest jedynie ?artem, by ludzie mieli si? nad czym zastanawia?, inni, ?e kiedy? zadanie by?o wykonalne, ale z kt?rym? z kolei update'em sta?o si? to niemo?liwe (Zej?cie do pomieszczenia z Bazyliszkiem przesta?o dzia?a?, co mo?na ?atwo udowodni? rzucaj?c na nie jaki? przedmiot, kt?ry jak si? okazuje, nie spada na d?? lecz pozostaje na powierzchni. Nie mo?na jednak wykluczy? powstania jakiego? innego wej?cia do tego miejsca). Jeszcze inni natomiast upieraj? si?, ?e wci?? gdzie? w ?wiecie Tibii kryj? si? wskaz?wki dotycz?ce tajemniczego potwora i pr?buj? si? do niego dosta?. Nagrod? bowiem jest mo?liwo?? wej?cia do skarbca w Kazordoon, skrywaj?cego najrzadsze przedmioty z gry. By? mo?e nigdy nie dowiemy si? jaka jest prawda.

Dawno widzia?em ju? tego Bazyliszka treni?c moim knightem i te? jak wy zastanawia?em si? zagadk? jego "wyst?powania tam" no i widz? ,?e temat rozwija si?
a gdyby trzeba by?o tylko zdj?? z niego obsidian knifem sk?r? to by?o by to za ?atwe aby wej?? do skarbca xd

Patrzcie co znalaz?em w bibliotece krasnolud?w

Mityczne stworzenie, wyklute z kurzego jaja pod?o?onego ropusze; mo?e on ?y? wiele wiek?w. Wed?ug innych legend bazyliszek rodzi si? raz na sto lat z jaja z?o?onego przez koguta. Wygl?dem przypomina olbrzymiego w??a, mo?e osi?gn?? do pi?tnastu metr?w d?ugo?ci. ?ywi si? wszelkiego rodzaju ssakami, ptakami, a tak?e wi?kszo?ci? gad?w. Jest ?miertelnym wrogiem paj?k?w.
Do obrony s?u?? mu k?y, przede wszystkim jednak znany jest ze swojego spojrzenia – kto spojrzy mu w oczy zamienia si? w kamie?. Fakt ten w legendach by? powszechnie wykorzystywany: bohater podst?pem zmusza? bazyliszka, aby ten spojrza? w lustro lub w inny przedmiot, w kt?rym mo?e ujrze? swoje odbicie, aby u?mierci? gada. Zmuszenie bazyliszka do spojrzenia w lustro jako spos?b do zabicia go zosta?o wymy?lone przez ludzi. Naturalnym czynnikiem, kt?ry mo?e doprowadzi? do ?mierci bazyliszka, jest pianie koguta.
To brzmi troszk? jak Harry Potter i Komnata Tajemnic, chyba nie jestem pewien a co do tego bazyliszka to jest to wielka tajemnica, lub specjalna zagrywka Cip'a <xd> ?eby Tibie otacza?a mgie?ka tajemnicy.
Pozdro ;]

2.http://img.photobucket.com/albums/v3.../basilisk1.jpg (Na tym ss gdy zjedziemy na dol ujzymy napis "You may not attack this person" wiec juz wiemy ze to nie monster)
to niedow?d... ma zaznaczone "fallow" bardziej mnie ciekawi dlaczego niepojawia sie koloniego PZ lock. mysle ze ta zagadka sie niewyjasni. ale podejrzewam ze to jakis NPC typu Blind Orck z Rook'a ;]

Chcia?bym Was zapyta?, czy my?licie, ?e "Bazyliszek" i "Szyfr Beholder?w" mog? by? ze sob? powi?zani ?
S?ysza?em tak? histori?, ?e Seromontis ongi? z?ama? ten w?a?nie szyfr i nagrod? za to by? Winged Helmet. Tylko w?a?nie nie pami?tam czy mia?o to zwi?zek z Bazyliszkiem czy nie ;)

Jeszcze jedna sprawa. Na test serverach dziej? si? r??ne rzeczy. Pami?tam jak GM na rooku 'namiesza?' ze Spike Swordem i jeden z graczy m?g? si? nim pocieszy? na te?cie. Je?eli kto? z Was ma koleg? Gamemastera nie m?g?by go poprosi? o tp do pomieszczenia z Bazyliszkiem? Albo chocia? o odpowiedzenie na pytanie. Prawda czy mit? :)

Ah, wracaj?c do Seromontisa. Zanim zdoby? Winged Helmet przysz?o my zmierzy? si? z potworami, o kt?rych istnieniu ?aden z nas nawet nie my?la?. (Taki lekki offtop)

Ludzie a mo?e spr?bujcie podej?? w te miejsce gdzie mo?na go zobaczy? i wtedy zsummonujcie chickena? Przecie? kurczak wydaje odg?osy - mo?e co? si? stanie?

// kurczak to nie kogut. XD - Beo.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Po pierwsze : -Na screenie "1" :
W backpack'u wida?, ?e go?? powinien mie? 5gp tymczasem Grafika 5gp jest ale pisze 0?? ^.^

Po drugie : -Wtedy nie istnia? jeszcze LOTR (W?adca pier?cieni), wi?c z k?d nick Mati of the Rings? Nawet jeszcze jakby go kto? wtedy wymy?li?, ale taki zbieg okoliczno?ci? Nie s?dze....
Mi si? wydaje, ?e OTS 7.1 z mapk? RL + dodanym naszym Bazyliszkiem ;*

Ale tak jak mit jak mit nieoznacza to, ?e mog? mie? racj? :)
Zawsze te 0,0001% szansy s?, ?e to prawda :)
Pozdrawiam.

Chcia?bym Was zapyta?, czy my?licie, ?e "Bazyliszek" i "Szyfr Beholder?w" mog? by? ze sob? powi?zani ?
S?ysza?em tak? histori?, ?e Seromontis ongi? z?ama? ten w?a?nie szyfr i nagrod? za to by? Winged Helmet. Tylko w?a?nie nie pami?tam czy mia?o to zwi?zek z Bazyliszkiem czy nie ;)
Jeszcze jedna sprawa. Na test serverach dziej? si? r??ne rzeczy. Pami?tam jak GM na rooku 'namiesza?' ze Spike Swordem i jeden z graczy m?g? si? nim pocieszy? na te?cie. Je?eli kto? z Was ma koleg? Gamemastera nie m?g?by go poprosi? o tp do pomieszczenia z Bazyliszkiem? Albo chocia? o odpowiedzenie na pytanie. Prawda czy mit? :)
Ah, wracaj?c do Seromontisa. Zanim zdoby? Winged Helmet przysz?o my zmierzy? si? z potworami, o kt?rych istnieniu ?aden z nas nawet nie my?la?. (Taki lekki offtop)

- Nast?pny co niewie jak si? wypowiedzie? w tym temacie, to zmy?la ;p

Ostatnia edycja:

@up
Powiedz mi gdzie masz te 5Gp na 1. Skreenie?

Mati of the Rings. Taki gracz istnieje na Real wi?c w czym problem?
I nie wiem czy s? otsy z dobrze dopracowan? map? real. Ja tu widze ka?dy szczeg?? jak na real.
-
Nast?pny co niewie jak si? wypowiedzie? w tym temacie, to zmy?la ;p
Hahaha, czy ty cz?owieku patrzy?e? kiedy? na w?asne tematy w dziale "Mity i Legendy"? Je?eli nie to popatrz jeszcze raz i pomy?l jak sie zb?a?ni?e? robi?c te tematy...

Szukam w google wi?cej info, ale nic :[ Mo?e nast?pny Update co? przyniesie kto wie... Wypowiadajcie si? troche!

ja bazyliszka zabi?em nie mam screena ale jak zatruje dedasz a zamiast deda jest pos?g minosa nie wolno da? si? dotkn??

intryguj?cy ten bazyliszek podobno wiele historii tibijskich by?o oparte na mitach
i niestety ka?da z nich nie by?a rozwi?zywalna wi?c napewno to kolejna g?upia zagrywka cipsoftu do odkrywania zagadek

Mo?na by spr?bowa? u?y? kilofa dok?adnie na miejscu tej ???tej kropki tylko na pi?trze -7??^^ Mo?e co? by to da?o, a z tym kurczakiem te? warto przynajmniej spr?bowa?:P.

Pierwszy raz widz? tego Bazyliszka. No normalnie jak Harry Potter... Pytanie tylko - jak si? do niego dosta?? I czy jest bardzo silny? Heh, oka?e si?, ?e trza go b?dzie zabi? Mexcaliburem... ;P

Prosz? o zamkni?cie tematu, poniewa? zaczyna powstawac spam typu "Ja zabilem bazyliszka ale nie mam skrina jak bende mial to pokaze" lub posty typu jak pan up. Napisa?em ?e to nie monster to w czym problem? A wi?c zamknijcie temat je?eli oczywi?cie mo?na.

To teraz czas na mnie. To jest m?j pierwszy post wi?c przy okazji witam wszystkich.

Ja przeszed?em si? dzi? po kopalniach kazo (poziom -6) w poszukiwaniu jakiej? dziury do zej?cia ni?ej. Niestety nic nie znalaz?em. Na poziom -7 jest wej?cie tylko w kilku miejscach i jest to ma?a zamkni?ta jaskinia w kszta?cie elipsy.

P?ki co nic nie znalaz?em, ale b?d? szuka? dalej.

P.S.
tibia-wiki.net napisał:
Sam Bazyliszek kojarzy si? najcz??ciej z Basilisk Quest'em, na temat kt?rego powsta?o ju? wiele legend. Niekt?rzy twierdz?, ?e ?w quest jest jedynie ?artem, by ludzie mieli si? nad czym zastanawia?, inni, ?e kiedy? zadanie by?o wykonalne, ale z kt?rym? z kolei update'em sta?o si? to niemo?liwe (Zej?cie do pomieszczenia z Bazyliszkiem przesta?o dzia?a?, co mo?na ?atwo udowodni? rzucaj?c na nie jaki? przedmiot, kt?ry jak si? okazuje, nie spada na d?? lecz pozostaje na powierzchni. Nie mo?na jednak wykluczy? powstania jakiego? innego wej?cia do tego miejsca). Jeszcze inni natomiast upieraj? si?, ?e wci?? gdzie? w ?wiecie Tibii kryj? si? wskaz?wki dotycz?ce tajemniczego potwora i pr?buj? si? do niego dosta?. Nagrod? bowiem jest mo?liwo?? wej?cia do skarbca w Kazordoon, skrywaj?cego najrzadsze przedmioty z gry. By? mo?e nigdy nie dowiemy si? jaka jest prawda.

by? mo?e trzeba u?y? kilofu, ?opaty, albo czego? innego (mo?e trzeba ropn?? bazyliszka) ;D

P.P.S.: Mapa Tibia Earth jest nieaktualna. por?wnajcie sobie mi?dzy innymi tereny orc fortress, podziemia mt sternum i poh z ich obrazami na mapie

Moim Zdaniem Trzeba to zrobi? razem(dzia?a? Razem).
Ja Gram Na Guardii m?j Nick to (Ay Corbeil)

Kto Gra Na ?wiecie Guardia ,dodajcie mnie do V.I.P i piszcie zrobimy to RAZEM!!
Jak On pisze "You may not attack this person" to mo?e napisa? o niego "Yes" I si? z nim bijemy
:p
[/I

Ostatnia edycja:

problem w tym, ?e do niego nie da si? dosta?. Na razie kombinujmy jak tam wej??, a potem jak si? z nim przywita?. Po pierwsze, ustali?em, ?e miejscem, z kt?rego jest najbli?ej do bazyliszka jest wi?zienie w kazo (tam gdzie s? minosy, berserki itp). Wi?zienie znajduje si? na poziomie -7 (czyli tylko 1 poziom nad bazyliszkiem). Po drugie, zauwa?y?em, ?e miejsce, w kt?rym znajduje si? bazyliszek jest pod law? (ok. 20-30 m) od wschodniego brzegu wi?zienia, czyli powinni?my przekopa? kilofem wschodni? cz??? wi?zienia w kazo, bo jest to praktycznie jedyna mo?liwa droga.

Piszcie co o tym my?licie

Back
Do góry