Biblia[nonsense]

Status
Zamknięty.

Boshe

Active User
Maj 6, 2009
Liczba reakcji
34
Bry. Zwracam si? do was z pro?b? i zarazem pytaniem;
Czy znacie jakie? cytaty z bibli z absurdami udowadniaj?ce pomy?k? w wiarze chrze?cija?skiej lub po prostu pomy?ki. Mo?ecie odrazu zapoda? stronk? z takim czym? je?li macie.
Ja znam jedynie tylko jeden cytat i nie wiem czy zapami?ta?em go dobrze.
Bodaj?e z ewangelii ?w. Mateusza: "M??czyzna posiadaj?cy d?ugie w?osy przynosi ha?b?, nam chrze?cijanom"
A przecie? Jezus ma d?ugie l?ni?ce w?osy ^

Odp: Biblia[nonsense]

A co jaki? zak?ad z kolegami czy chcesz zagi?? ksi?dza???
Mo?esz poda? dok?adniej gdzie ten tekst ?w. Mateusza??
Ja nie znam ?adnych paradoks?w z biblii ale mo?esz wzi?? biblie(o ile masz w domu) i losowe fragmenty poczyta?.:rolleyes:

Takich tekst?w w biblii jest ca?a masa. Jednak s?k pisma ?wi?tego polega na jego interpretacji. Pisa?em w wielu dzia?ach do?? du?o na ten temat. Generalnie A. Mickiewicz w jednym z Sonet?w (znajduj?cym si? w Sonetach Krymskich) pisze "(...) z?ote ananasy". To jest pow?d aby oskar?y? Mickiewicza, ?e by? idiot? bo gdzie on ananasy na Krymie zobaczy, a szczeg?lnie z?ote. Powo?uj? si? na to cz?sto ?wiadkowie Jehowy kt?rzy czytaj? to w taki spos?b jak pisze.

Co do Jezusa - ja go nigdy nie widzia?em, a w Biblii te? nie jest napisane jakie w?osy mia?. Fakt, ?e na wi?kszo?ci ikon ma d?ugie w?osy, ale to te? o niczym nie ?wiadczy.

Wracaj?c do tematu - powiedz po co Ci konkretnie takie cytaty. Bo je?eli chcesz polemizowa? z katechet?/ksi?dzem na ten temat to nie masz szans. Je?li ko?czy? teologi? ma wszystko doskonale opanowane. Bo nie chodzi o prawd? tylko o dobre odpowiedzi. Pismo ?wi?te wci?? si? zmienia (a w?a?ciwie zmienia si? jego interpretacja) wraz z biegiem czasu. Obecnie samob?jstwo jest uwa?ane jako choroba a nie jako naruszenie 7 przykazania. I co Ci kt?rzy powiesili si? w XIX w. id? do piek?a a Ci co w XXI do nieba? No raczej nie.

I zn?w wracaj?c do tematu :< Ko?ci?? gdyby chcia? i to by?oby mu potrzebne zmieni?by tre?? pisma ?wi?tego - wiemy co si? dzia?o wyprawy krzy?owe/inkwizycje itd. Jednak ?atwiej by?o znale?? do tego odpowiedni? interpretacj? i samo si? uk?ada. W Biblii napisany cytat zwi?zany z Abrahamem (nie powiem s?owo w s?owo) co? w stylu "Porzu? wszystko co masz i pod??aj za mn?". Sekty pseudo katolickie t?umacz? to jako "Oddaj wszystko co masz naszemu przewodnikowi a czeka Ci? ?ycie wieczne". A Pani katechetka na religii interpretuje "Nie przywi?zujcie si? specjalnie do rzeczy materialnych". I o to w tym wszystkim si? rozchodzi.

Chcia?e? cytat?w - nie da?em ich, ale my?l?, ?e u?wiadomi?em Ci cokolwiek, ?e walka z tym systemem to typowa walka z wiatrakami.

Ja mam jedno:"B?g m?wi:Nie b?dziesz mnie czci? w budynku zbudowanym r?k? cz?owieka." A ko?ci?? to co? :)

Du?ym b??dem jest interpretowanie cytat?w z Biblii dos?ownie, lub wyrywa? je z kontekstu.

Z reszt? nie b?d? si? rozpisywa? gdy? reszt? wyja?ni? Drexav.

Pozdrawiam.

Ja mam jedno:"B?g m?wi:Nie b?dziesz mnie czci? w budynku zbudowanym r?k? cz?owieka." A ko?ci?? to co? :)
Napewno to tak nie szlo, a pozatym Biblii nie mozna interpretowac doslownie, wiele rzeczy tam jest w przenosniach, symbolach itd.

Drevax, bardzo ciekawy post, jednak moim zdaniem nie trafiony ;).

Kolego, nie wiem, jak Ci to wyja?ni?. Zacznijmy od pytania: -jak my?lisz, co by?o przed bibli?? Przed wielkim nawr?ceniem, kiedy B?g odezwa? si? do ludzi, m?wi?c im, jak nale?y ?y??
Odpowiedzi? jest, ?e by?o miliony bo?k?w, bog?w. Ludzie czcili nawet traw?. Czasem nawet nie wierzyli w nic. Byli zwyk?ymi lud?mi, kt?rzy jak wiemy, dzia?aj? pod siebie! Byleby ?ycie jako? sz?o..!
Dlatego te? cho? s?uchali nauk Boga, wszystko interpretowali pod siebie. Co im si? nie podoba?o wyrzucali. Tak powsta?y s?ynne nonsensy. To, ?e z?b za z?b, ?mier? za cudzo??stwo i inne nierozs?dne kary.
Dlatego te? na ?wiecie pojawi? si? Jezus. Syn Boga. Dlaczego zosta? tak kontrowersyjnie przyj?ty? Dlatego, ?e on ?ama? te zasady! Nie do??, ?e uwa?a? si? za kr?la ?ydowskiego, to na dodatek obali? mity, jako ?e trzeba p?aci? krwi? za krew! Obali? wiele mit?w, zosta? powieszony...
Do czego zmierza ta ostatnia iluzja? Do tego, ?e mimo wielu cud?w, wielu dowod?w, m?odzi ludzie (tacy, jak ty) szukaj? na si?? "luk", tylko i wy??cznie po to, ?eby m?c z katechet? (kt?ry cz?sto nie wie nic o chrze?cija?stwie, a zna tylko miliony modlitw) polemizowa?.
Naprawd? ci??kie do zrozumienia jest to, ?e w szko?ach nie m?wi si? o np. odpustach. Nie m?wi si? o tym, ?e szczera modlitwa i przyj?cie Jezusa do serca w dniach od 1 do 8 listopada mo?e skr?ci? pobyt w czy??cu, ?e nawet te ci??kie grzechy, kt?re w ?yciu pope?nili?my, ci??k? prac? mo?na sobie odkupi?, a nawet mo?na odkupi? czyje? grzechy...
Co do Ciebie Dreaxav - ludzie to tylko ludzie. Nawet liczni papie?e robili pod siebie. Kto nie zna tych s?ynnych: "zap?a? na budow? ko?cio?a, a wszystkie aktualne i przysz?e grzechy b?d? Ci wybaczone..."?
Biblia pewnie i tak zosta?a wielokrotnie zmieniona. Nie wie??, ?e Jezus pochodz?cy z ?ydowskiej rodziny, nie mia? braci, si?str. Przecie? Biblia jasno m?wi, ?e Jezus nauk? zacz?? g?osi? w konkretnym, doros?ym ?yciu. Do tej pory by? zwyczajnym ch?opcem, religijnym, ale niekontrowersyjnym.

PS Te wszystkie luki mo?esz znale?? w Starym Testamencie, a te twoje d?ugie w?osy, to nie ksi?ga Mateusza, a o ile pami?tam jeden z list?w do koryntian.

Napewno to tak nie szlo, a pozatym Biblii nie mozna interpretowac doslownie, wiele rzeczy tam jest w przenosniach, symbolach itd.

Nie. Ch?opak ma racje. To tak sz?o. Napisa? to pewien stary pisarz, kt?ry wchodzi? w sk?ad tych (wielu), kt?rzy pisali Stary Testament. Ogl?da?em na Discovery, ?e oni cz?sto robili tak by zyska?. W biblii mo?esz znale?? (w ST), ?e on wr?cz wskazywa? gdzie, kto i jak ma budowa?, co oznacza, ?e ju? wtedy dobra naturalne (?ap?wki) mia?y miejsce...

Ostatnia edycja:

Prawd? m?wi?c nie wierze w Boga... ale musz? chodzi? jak narazie na Religie ; )
Co do cytat?w. Tak trafili?cie, chce dyskutowa? o tym z Katechet?. Chce po prostu zobaczy? jak si? zachowa i co odpowie kiedy znajdzie si? w momencie bez wyj?cia bez konkretnej i dobrej odpowiedzi. Szukam te? tego z czystej ciekawo?ci.
@Rozmawia?em o tym z rodzicami. Ale oni s? nadzwyczaj g?upi i nie daj? mi doj?? do zdania. ;)
Znam ich za dobrze ;]

Ostatnia edycja:

Prawd? m?wi?c nie wierze w Boga... ale musz? chodzi? jak narazie na Religie ; )
Co do cytat?w. Tak trafili?cie, chce dyskutowa? o tym z Katechet?. Chce po prostu zobaczy? jak si? zachowa i co odpowie kiedy znajdzie si? w momencie bez wyj?cia bez konkretnej i dobrej odpowiedzi. Szukam te? tego z czystej ciekawo?ci.

Czyli podnieca Cie sprowadzanie innych, na sw?j tok my?lenia? Dziwne. Zwykle tacy ludzie s? nazbyt wygadani. Je?eli nie wierzysz, to chodzenie na religie nie ma sensu. Nie musisz nigdzie chodzi?. To twoja decyzja.
Rodzicie Cie nie mog? do niczego zmusza?. Je?eli uwa?asz, ?e jeste? pewien swoich racji, to z nimi porozmawiaj. Powiedz dlaczego i w og?le. O ile twoi rodzice s? m?drzy, to zrozumiej?, ?e nie mo?na robi? nic na si??.
Moi te? jako? krzywo na mnie patrzyli, kiedy ze wzgl?du na beznadziejnego katechet?, na ca?e gimnazjum "wypisa?em" si? z religii. Czy te? kiedy stwierdzi?em, ?e nie jestem dojrza?y chrze?cija?sko i nie mam zamiaru i?? do bierzmowania. Po prostu przedstaw ich przed faktem dokonanym.
Wyt?umaczy?em Cu ju? u g?ry sk?d te "nonsensy" - wyczyta?em to w artykule pewnej studentki teologii, kt?ra rozpisa?a to na par? dobrych stron. Jest wi?c to oficjalne stanowisko ko?cio?a, a ka?dy katecheta, kt?ry studiowa? to, a nie sko?czy? jaki? kurs, powinien Ci w podobny spos?b odpowiedzie?.

Trzeba zrozumie? Biblie/Ewangelie.To nie jest hopsiup.Owszem s? cytaty,ale te? maj? swoje znaczenia.

jak wiadomo trzeba umiec interpretowac,
przy,klad:
stworzenie swiata, to ze tak jest napisane, to nieznaczy, ze p.Bog nie wezwal materii i sama materia stworzyla wszechswiat.
czlowieka z gliny nie musial ulepic, glinom moze byc to, co ma czlowiek czyli skora moze byc glina.
Rozstapienie sie wod to moze byc symbol ucieczki przed egipcjaninami
itakdalej!!!!!!!!!!!!
a wiec przestancie sie zcepiac biblib

olgierd555 napisał:
glinom ; itakdalej!!!!!!!!!!!! ; przestancie sie zcepiac biblib
Dobrze, ale w takim razie doczepimy si? do twojej polszczyzny ;d

Dla mnie ca?a biblia jest jednym wielkim nonsensem. Szczeg??owych przyk?ad?w jest mn?stwo (par? zosta?o ju? wymienionych), ale ksi?ga sama w sobie to dla mnie jedna wielka ?ciema. Dyskusja z rodzicami lub katechet? mija si? z celem. Ci pierwsi nie potrafi?c odpowiedzie? na dobrze dobrane pytania dadz? Ci szlaban (najlepsze wyj?cie, po najmniejszej linii oporu), natomiast ka?dy katecheta jest szkolony w tajemnej wiedzy posiadania gotowych odpowiedzi na pytania. Na ka?dy zarzut, kt?ry mu przedstawisz, on zna? odpowied? ju? w chwili, gdy przygotowywa? si? do "szerzenia katolicyzmu" ;d M?wi?c pro?ciej: nie zagniesz go.

Teolog napisał:
Biblia pewnie i tak zosta?a wielokrotnie zmieniona.
Dok?adnie, a od siebie dodam jeszcze, ?e zmieniona na korzy?? zmieniaj?cych (znanych dzisiaj jako Powszechny Ko?ci?? Katolicki) :]

tez jest roznica miedzy nt a st.
bo w st to dla zydow, a dla chrzescijan wazniejszy jest new testamento
on zostal spisany, ale to ta sama ksiega w ruznych wersjach, w roznych 4ech wersjach
od czasow starego, a nowego wiele sie zmienilo, bo w np.: starym Bog karal smierciom kaplanow, ktorzy pijom, a w nowym jest to pamiontka po J.CH.
@up nie zagnieszz? jest mmnustfo zeczy ktore mozna latwo wytlumaczyc i ot caly problem, a moze poprostu chcesz sie do czegos przyczepic a nie masz do czego?
zmieniona zostala, bo poco komu wiedza o tym, ze np.: w mlodosci JH zucal sie kamieniami z chlopakami (to byl normalny chlopiec, wiec postepowal tak, a wtedy zucanie sie nie bylo nic zlym), potem ktos zabil ptaszka, A JH wziol do ronk i wypuscil i on polecial, ale choc zostala zmieniona, to inne fragmenty istnieja do dzis.

tez jest roznica miedzy nt a st.
bo w st to dla zydow, a dla chrzescijan wazniejszy jest new testamento

Marnym jeste? katolikiem

Napisz? jeszcze raz, tym razem pogrubi?: Jezus przyszed? na ?wiat by wyt?umaczy? ludziom co robi? ?le! W?a?nie dlatego istniej? takie r??nice w Starym Testamencie i Nowym!
Stary testament by? pisany, przez ATEIST?W, kt?rzy doznali ?aski pana, ten im si? objawi?. Niestety, jak to ludzie wszystkiego nie zrozumieli, ew. nie chcieli zrozumie?! St?d zasada z?b za z?b, strata r?ki za kradzie? - itd.

Biblia nie m?wi o istnieniu dinozaur?w, ludzi pierwotnych, miliardach lat, przez kt?re ?y?y mikroorganizmy, itd. Og?lnie chodzi mi o to, czego istnienie jest udowodnione, a nie by?o tego w Biblii. Troch? tego jest, wystarczy pomy?le?.

Biblia nie m?wi o istnieniu dinozaur?w, ludzi pierwotnych, miliardach lat, przez kt?re ?y?y mikroorganizmy, itd. Og?lnie chodzi mi o to, czego istnienie jest udowodnione, a nie by?o tego w Biblii. Troch? tego jest, wystarczy pomy?le?.

Jak to nie m?wi? Przecie? w stworzeniu ?wiata cz?owiek powsta? na (prawie) ko?cu. To oznacza, ?e przed cz?owiekiem miliony lat ?y?y inne istoty, kt?re z kolejnym "dniem boskim" - przemienia?y si?.
Biblia tak?e nie wyklucza, ?e pochodzimy od ma?py. Jednak ja wole wierzy?, ?e jednak tak nie jest.
W biblii nie ma napisane jak wszystko powstawa?o, bo o tym tylko B?g wie. Nie mo?esz za?o?y? z g?ry, ?e chodzi?o o zwyk?e dnie! Biblia to nie ksi?ga dla ateist?w! Skoro nie wierzysz nie masz po co czyta? i tak nie zrozumiesz..! Tylko b?dziesz zadawa? kolejne g?upie pytania.

D??: Nic nie przekr?ci?, a s?owa by?y pisane bez przeno?ni, co wynika z kontekstu zdania.

Ostatnia edycja:

Oj Boshe, Boshe, wyrwane z kontekstu fragmenty Biblii nie maj? znaczenia. Biblia jest trudn? ksi?g?, zawsze tylko atei?ci szukaj? dziury w ca?ym, a prawd? jest, ?e tak naprawd? nic z tego nie rozumiej?. Poda?e? taki cytat z Biblii:
M??czyzna posiadaj?cy d?ugie w?osy przynosi ha?b?, nam chrze?cijanom
Wydaje mi si?, ?e co? pokr?ci?e?, ale mniejsza o to, sk?d mo?esz wiedzie? o co chodzi?o temu cz?owiekowi, za pewne zastosowa? jak?? przeno?ni?, lecz nie znam tego fragmentu, a jak wspomnia?em wcze?niej wyrwane z kontekstu zdania w Biblii nie maj? sensu. Je?eli nie wierzysz teraz, raczej wierzy? nie b?dziesz, wydaje mi si?, ?e je?eli by? na spokojnie porozmawia? z rodzicami z pewno?ci? by Ci? zrozumieli, nie ma sensu by? chodzi? na religi?, czy do ko?cio?a, aby? przeszkadza? innym w dowiedzeniu si? prawdy, czy ksi?dzu/katechecie w tej prawdy przekazywaniu. Uwierz mi, to nie ma sensu, pewne sprzeczno?ci w biblii s? na pewno, ale to nie s? dowody. Pami?taj pisali je ludzie, bardzo dawno temu, du?e zacofanie mog?o spowodowa? pewne niedogodno?ci. Nie wierzysz, Twoja strata, nie musisz jednak pr?bowa? wmawia? innym, ?e si? myl?. Jak wspomnia?em dwoma, czy trzema zdaniami z Biblii swojej racji nie udowodnisz, na wszystko znajdzie si? odpowied?, wydaje mi si?, ?e powiniene? da? sobie z tym spok?j.

Nie ma sensu szuka? luk w biblii, cho? dziur jest mn?stwo to i tak nikogo tym nie przekonasz. To jakby mocherom m?wi? aby odwr?ci?y si? od Rydzyka - jakich fakt?w by? nie da? i tak b?d? bezgranicznie wierzy?.

Moja wypowiedziec bedzie dotyczyc tematu, ale niebedzie taka jakby kazdy by pomyslal:
Wed?ug konstytucji: Kto obra?a uczucia religijne wyznawnawc?w jakiej? wiary, temu mo?e by? wytoczony proces. Kara to nawet do 2 lat pozbawienia wolnosci. Dlatego prosze o zamkniecie tego tematu, bo jest on nastawiony na obraze uczu? religijnych chrze?cijan oraz (nie jestem pewien) ?yd?w.

A po chuj ci to? Chcesz zab?ysn?? przed kumplami antyreligijno?ci? i w og?le jaki tu buntownik jeste? ale nie masz pomys?u jak?

Status
Zamknięty.
Back
Do góry