• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Biologia - genetyka

Status
Zamknięty.
Odp: Biologia - genetyka

wybacz moze gdyby? poda? screena gdzie wyrazniej widac ,bo tak to nawet nie moge dojrzec si? co tam pisze to bym ci pom?g?

Dominuj?ce
Recesywne -​

- policzki z doleczkami
- policzki bez dolkow​
-odstajace uszy
- uszy przylegajace​
-wlosy proste
- wlosy krecace sie, falowane​
-wargi szerokie
- wargi waskie​
- zwijanie jezyka w trabke
- brak takiej zdolnosci​

Oboje rodzic?w maj? policzki bez do?k?w, ustal czy ich dzieci mog? mie? do?ki w policzkach. GRAFICZNIE

Nie ma to jak 0 punkt?w.
Mia?em to w gimnazjum, lecz ju? nie pami?tam.
Mieli?my co? o kolorach kwiat?w.

Pozdro : D

Kartk?wka z pszyry? :( Jestem na bio-chem, ale nie, nie umiem biologii XD

p4xa4.png

P1 - rodzic 1
P2 - rodzic 2

A - allel dominuj?cy warunkuj?cy policzki z do?kami
a - allel recesywny warunkuj?cy policzki bez do?k?w.

Stosunek genotypowy 1:2:1 (AA:AaAa:aa)
Stosunek fenotypowy: 3:1 (3x allele dominuj?ce: AA, Aa i Aa oraz jeden allel recesywny aa)

Jest 25% szans, ?e dziecko b?dzie mie? policzki bez do?k?w.

#chyba tak ma by?, nie wiem sam xD
MAT-FIZ kurwa !

Ostatnia edycja:

Te? tak my?la?em, ale nie chcia?o mi si? pisa?, na sb ma ;p

Stosunek fenotypowy: 3:1 (3x allele dominuj?ce: AA, Aa i Aa oraz jeden allel recesywny aa)
jak ma fenotyp miec jakiekolwiek znaczenie w wystepowaniu policzkow skoro ta cecha jest naturalna?!

imho jest 0% szansy bo nie wystepowanie policzkow to allel recesywny wiec musialyby byc 2 pary w chromosomach takie same zeby sie nie pojawily a skoro oboje rodzicow ich nie maja (co znaczy, ze nie maja tez dominujacego allela, czy jakkolwiek to po pl) , to oboje nie maja genu na ta ceche tz. niemozliwe zeby jakiekolwiek z dzieci mialo doleczki

nie wiem moze to zle zrozumialem bo pozno jest, ale tak mi sie wydaje ;pp.

no i w ogole nie czaje royalz jak ty mogles tam wrzucic do kazdego rodzica jeden dominujacy allel, przeciez wtedy oboje mieliby doleczki a korzon napisal, ze nie maja =o

Ostatnia edycja:

jak ma fenotyp miec jakiekolwiek znaczenie w wystepowaniu policzkow skoro ta cecha jest naturalna?!

imho jest 0% szansy bo nie wystepowanie policzkow to allel recesywny wiec musialyby byc 2 pary w chromosomach takie same zeby sie nie pojawily a skoro oboje rodzicow ich nie maja (co znaczy, ze nie maja tez dominujacego allela, czy jakkolwiek to po pl) , to oboje nie maja genu na ta ceche tz. niemozliwe zeby jakiekolwiek z dzieci mialo doleczki

nie wiem moze to zle zrozumialem bo pozno jest, ale tak mi sie wydaje ;pp.

no i w ogole nie czaje royalz jak ty mogles tam wrzucic do kazdego rodzica jeden dominujacy allel, przeciez wtedy oboje mieliby doleczki a korzon napisal, ze nie maja =o

Ja tego nie ogarniam, cz?owieku. Zrobi?em to by by?o xD

po kolei:
allel recesywny - 2 geny w chromosomie musza byc takie same, zeby charakterystyka sie pojawila
allel dominujacy - wystarczy jeden gen, zeby sie pojawila.

skoro oboje rodzicow nie maja doleczkow to znaczy, ze pary w chromosomach sa takie same
dlatego dziecko ma 0% szans na posiadanie doleczkow skoro rodzice nie maja genu ktory za nie odpowiada -> nie maja czego bachorom przekazac

tak to wyglada:
huluro.png

to jest biologia gimnazjalna
moja specjalnosc

Status
Zamknięty.
Do góry