Chcia?bym si? nauczy? pisa? skrypty.

Pijmleko

User
Październik 31, 2010
Liczba reakcji
6
Cze??.
Tak jak w temacie, chcia?bym si? nauczy? pisa? skrypty, ale tego nie ogarniam. Nie mam w og?le poj?cia od czego zacz??, co musz? wiedzie? itp. Bardzo prosz? was o pomoc. Je?li mo?ecie piszcie w temacie, podawajcie linki do poradnik?w. Prosz? o nie pisanie odpowiedzi typu "Poczytaj poradniki". Je?li ju? kto? chc? co? takiego napisa? niech poda link do konkretnego poradnika, z kt?rego mo?na si? czego? nauczy? i co? zrozumie?.

Odp: Chcia?bym si? nauczy? pisa? skrypty.

Poczytaj poradniki. Tutaj, na otsofcie i innych stronach jest ich pe?no (je?eli serio chcesz si? tego nauczy?, to nie sprawi Ci to problemu). Jak ju? to zrobi?e?, pr?buj pisa? w?asne skrypty. Patrz na inne i edytuj wed?ug w?asnych upodoba? - w skr?cie - polecam metod? pr?b i b??d?w.

Podstawy Lua

Od zera do skryptera lua

All lua functions

hmm, od czego zacz??. Mo?e actions? Mam nadziej?, ?e rozumiesz mniej wi?cej skrypty i nie jeste? dzieciakiem, kt?ry po 2 dniach chc? zosta? pro skrypterem.

Sam nie jestem skrypterem, ale chcia?bym ci wyt?umaczy? podstawy

Tak wi?c, przyjmijmy prosty skrypt:

PHP:
function onUse(cid, item, fromPosition, itemEx, toPosition)
if doPlayerRemoveMoney ( cid, 5) then
doPlayerAddItem(cid,2671,10)
else
doPlayerSendTextMessage(cid,MESSAGE_INFO_DESCR, "You don\'t have money.")
end
return true
end

gdzie:

PHP:

zadeklarowanie funkcji

PHP:
if doPlayerRemoveMoney ( cid, 5) then

if - jest to warunek, ka?dy warunek musi by? zako?czony endem.
DoPlayerRemoveMoney - funkcja, usuwania pieni?dzy
(cid, 5) - cid..hmm sam nie wiem co to na 100%,a nie chc? ci? wprowadzi? w b??d, a 5 oznacza ile kasy ma zabra?.

PHP:
else

je?eli warunek nie zosta? spe?niony(nie mog?o zabra? graczu 5gp)

PHP:
doPlayerSendTextMessage(cid,MESSAGE_INFO_DESCR, "You don\'t have money.")

DoSendPlayerTextMessage - funkcja
(cid,MESSAGE_INFO_DESCR, "You don\'t have money.") - cid tak jak u g?ry, MESSAGE_INFO_DESCR - typ wiadomo?ci?, no i nast?pnie tekst wiadomo?ci.

zauwa?, ?e s? 2 endy. jeden zaka?cza

PHP:

a drugi

PHP:
if...

po else nie dajemy endu.

return true ci nie wytlumacz?, z prostej przyczyny, nie wiem o co chodzi ;) nie jestem skrypterem, napisa?em to bardzo chaotycznie, ale my?l?, ?e chocia? odrobin? Ci pomog?em

Najlepszym sposobem nauki programowania jest stawianie sobie r??nych cel?w. Na pocz?tku postaw sobie cel napisania w?asnego skryptu np na kupowanie aol'a poprzez komend? i zacznij rozwija? ten skrypt, spr?buj wprowadzi? konfiguracje do niego, czytaj skrypty dobrych skrypter?w.

Dzi?ki za wszelkie pomoce. Po przeczytaniu kilku napisa?em sw?j pierwszy skrypt. (o ile w og?le mo?na nazwa? to skryptem)
onUse(cid, item, fromPosition, itemEx, toPosition)
doPlayerAddItem(cid, 2173)
if(dotPlayerSay(words, "!amuletofloss")
end
Czy to b?dzie dzia?a??

Ja to te? nie wiedzia?em ale popatrzy?em na inne skrypty i powolutku zacz??em kuma? :)

Back
Do góry