Co s?dzisz o demokracji?

Status
Zamknięty.

Legilimens

Advanced User
Sierpień 16, 2010
Liczba reakcji
5
Witam!

Tak, temat dotyczy demokracji.

Ja uwa?am, ?e jest to s?aby ustr?j, bo 2 debili ma wi?kszy wp?yw na wynik wybor?w niz profesor.

Ciekawostka:
Czy wiedziales ze w orginalnej atenskiej demokrcji glosowanie bez przeszkolenia bylo karana nawet smiercia?

Odp: Co s?dzisz o demokracji?

Wed?ug mnie powinien powsta? nowy ustr?j na wz?r republika?skiego.
Zebranie przedstawicieli r??nych grup spo?ecznych.

Przyk?adowo:
50 zwyk?ych zjadaczy chleba bez wy?szego wykszta?cenia, 30 os?b z wy?szym wykszta?ceniem, 15 profesor?w do danej sprawy, ministrowie, prezydent, premier.
Prezydent mia?by prawo veto, a ka?dy z tamtych ludzi mia?by ten sam g?os.

Wszystko by?oby wybierane samorz?dowo, z r??nych powiat?w, gmin, czy te? wojew?dztw.

No bo co to za demokracja, skoro kilkaset p??g??wk?w my?l?cych strasznie stereotypowo podejmuje decyzje, kt?re zazwyczaj ich nie dotycz??!

Polecam ksi??k? pt. "Faraon" pi?ra Boles?awa Prusa, tam sporo dowiecie si? o zarz?dzaniu pa?stwem.

#edit
Obecna demokracja, kt?ra panuje w Polsce, jest po prostu do dupy. (pod ka?dym wzgl?dem)

@UP Zgadza si?.

@TOPIC
Demokracja to z?y ustr?j, chyba ?e pa?stwo jest federalne. Tam najlepiej pasuje ten ustr?j.

O Polsce nawet nie wspomn?, ale p?ki co nic lepszego nie wymy?lono.
"Nie o takie Polskie walczy?em!!!" - F. Kiepski

S?dz?, ?e demokracja jest dla debili jestem fanem Kim Dzong'a Il'a z ca?ym szacunkiem ale demokratyczne kraje wybieraj? jaki? kretyn?w na prezydent?w. Re?im to jest to.

S?dz?, ?e demokracja jest dla debili jestem fanem Kim Dzong'a Il'a z ca?ym szacunkiem ale demokratyczne kraje wybieraj? jaki? kretyn?w na prezydent?w. Re?im to jest to.
No nie wiem, czy re?im to jest 'to'.
Tam prawa obywateli s? ?amane w spos?b bardzo ostry. Uwa?am, ze demokracja jest s?aba, ale nie prawo. Ciesz? si? nawet, ?e prawo Polskie jest, jakie jest.
My?l?, ?e sprawiedliwie jest jak do?ywocie grozi za zab?jstwo, 12 lat za zgwa?cenie, czy 5 lat za kradzie?.
W korei mo?na dosta? 8 lat ci?zkich rob?t za nielegalne przekraczanie granicy, nie s?dz?, ?eby to by?o sprawiedliwe.
Demokracja jest s?aba, ale re?im to z?o.

Demokracja jest przede wszystkim dla m?drych, inteligentnych i tolerancyjnych ludzi, gdy? trzeba uszanowa? czyje? zdanie, a nie od razu na?miewa? si? z tego. W Polsce takie co? jest niemo?liwe, gdy? w rz?dzie zasiadaj? ludzie, kt?rzy nawet nie potrafi? poprawnie uformowa? zdania czy wi?kszej wypowiedzi.

To b?dzie taki rozdaj wyra?enia idei, kt?ra nigdy w naszej pi?knej Polsce si? nie spe?ni. Wr?cz wyobra?enie powi?zane w moimi przemy?leniami na temat demokracji.

Ot??, ust?j, kt?ry obecnie u nas panuje jest g?upi.

Nie uwa?am kar za sprawiedliwych, dla mnie za zab?jstwo, odpowiednia by?aby kara ?mierci, za gwa?t, kastracja, za kradzie? - zap?ata i pozbawienie wolno?ci. Mo?e rzeczywi?cie wiele os?b si? nie zgodzi, ale bandytyzm si? szerzy i lepiej ?apa? ma?olat?w za drobne wykroczenia, co?

"volenti non fit iniuria"

Najlepszym ustrojem, jaki m?g?by by?, jest monarchia dziedziczna - kr?l zosta? by wybrany przez elekcj? oraz sprawowa?by rol? reprezentacyjn? - nie chodzi o to, co wi?kszo?ci kojarzy si? z tym s?owem, tylko o og?lny ustr?j.

Belgia, Dania, Jamajka, Holandia, Hiszpania, Norwegia, Luksemburg, Wielka Brytania - s? monarchiami i w mojej ocenie, rz?dy i sytuacja kt?ra w tych pa?stwach - chocia? nie ze wszystkim si? zgadzam - jest dobra.

Jestem wrogiem demokracji, co gorzej, mamy w kraju pionk?w, kt?rzy czuj?, ?e panuje sprawiedliwo?? i co wybory p?jd? odda? g?os na z?odziei.

Dlaczego sami nie mo?emy zadecydowa? o tym co jest dla nas dobre? Ja chc? robi? ze sob?, to na co mam ochot?, a nie to, co na?o?y mi rz?d. Tutaj szczeg?lnie mam na my?li legalizacj?, ale nawet to - gdzie pracuj?, co jem, wr?cz wszystko.

W?adza, nie ma by? dla bogatych, w?adza ma by? dla profesor?w, uczonych, kt?rzy mieli by na celu dobro pa?stwa, a nie stopniowe rozkradanie go.

Ch?tnie poruszy?bym inne tematy, jak prywatyzacja, gospodarka - ale nie widz? ju? takiej potrzeby, przedstawi?em swoje zdanie i odpowiednio je uargumentowa?em. Zapraszam do dyskusji.

Ot??, ust?j, kt?ry obecnie u nas panuje jest g?upi.
Ta, wr?cz idiotyczny.
Nie uwa?am kar za sprawiedliwych, dla mnie za zab?jstwo, odpowiednia by?aby kara ?mierci, za gwa?t, kastracja, za kradzie? - zap?ata i pozbawienie wolno?ci. Mo?e rzeczywi?cie wiele os?b si? nie zgodzi, ale bandytyzm si? szerzy i lepiej ?apa? ma?olat?w za drobne wykroczenia, co?
No ja mam troch? inne zdanie co do prawa, bo ma?olatom 'wybacza' si? du?o. S? to ludzie nie?wiadomi ?ycia i dlatego nie powinni by? odrazu karani za jakie? przeskrobanie. Bandytyzm si? szerzy, ale ja naprawd? mam ju? u?o?one zdanie etyczne i dlatego jestem przeciw karz? ?mierci, kastracji itp. Poprostu jestem chrze?cijaninem i to m?j obowi?zek. Ale przy kradzie?y to jest co? takiego jak nawi?zka [do 100.000], a jak nawi?zka nie starczy komu? na naprawienie szkody to jest grzywna [nawet do 6 mln] i t? grzywn? mo?na orzec na rzecz pokrzywdzonego jako kara samoistna obok kary pozbawienia wolno?ci. Co do kary za kradzie? to si? zgadzam, ale nie mog? wystepowa? przeciw etyc? i popiera? cho?by kar? ?mierci i kastracji.
"volenti non fit iniuria"
Chc?cemu nie dzieje si? krzywda... chc?cemu czego?
Najlepszym ustrojem, jaki m?g?by by?, jest monarchia dziedziczna - kr?l zosta? by wybrany przez elekcj? oraz sprawowa?by rol? reprezentacyjn? - nie chodzi o to, co wi?kszo?ci kojarzy si? z tym s?owem, tylko o og?lny ustr?j.
Tak. Lepiej jak jedna osoba rz?dzi pa?stwem, a nie jest to re?im.
Belgia, Dania, Jamajka, Holandia, Hiszpania, Norwegia, Luksemburg, Wielka Brytania - s? monarchiami i w mojej ocenie, rz?dy i sytuacja kt?ra w tych pa?stwach - chocia? nie ze wszystkim si? zgadzam - jest dobra.
Wed?ug mnie najpot??niejsza jest Commonwealth, a reszta to s?abe pa?stwa, ale w sumie nie s? a? tak s?abe jak demokratyczne.
Jestem wrogiem demokracji, co gorzej, mamy w kraju pionk?w, kt?rzy czuj?, ?e panuje sprawiedliwo?? i co wybory p?jd? odda? g?os na z?odziei.
Doda?em ciekawostk? w pierwszym po?cie. My?l?, ?e ate?czycy mieli wi?ksz? poj?cie o demokracji, ale ?mier? to przesada.
Dlaczego sami nie mo?emy zadecydowa? o tym co jest dla nas dobre? Ja chc? robi? ze sob?, to na co mam ochot?, a nie to, co na?o?y mi rz?d. Tutaj szczeg?lnie mam na my?li legalizacj?, ale nawet to - gdzie pracuj?, co jem, wr?cz wszystko.
Ja jako? jestem przeciwnikiem legalizacji.
W?adza, nie ma by? dla bogatych, w?adza ma by? dla profesor?w, uczonych, kt?rzy mieli by na celu dobro pa?stwa, a nie stopniowe rozkradanie go.
Ch?tnie poruszy?bym inne tematy, jak prywatyzacja, gospodarka - ale nie widz? ju? takiej potrzeby, przedstawi?em swoje zdanie i odpowiednio je uargumentowa?em. Zapraszam do dyskusji.
Przypomnia?em sobie, ?e gdzie? by?o napisane "Pos?owie platformy s? bardzo bogaci". Patrzy?em tak?e na wykszta?cenie... magister pojawia? si? rzadko, a przewa?nie by?o wy?sze na jakis uniwerkach podrz?dnych. S? parti?, kt?rych cz?onkowie maj? magistry, doktory, i moze i profesory. [Tutaj nie chce ich wymieniac, by nie wprowadzi? k??tni]

Chc?cemu nie dzieje si? krzywda... chc?cemu czego?

Je?li kto? zabija z premedytacj?, a by?by ?wiadomy kary jak? go za czyn zabroniony spotka, albo by tego nie zrobi?, albo przyj?? kar? na w?asne ?yczenie. Wykonanie takiej kary by?oby spe?nieniem woli osoby, kt?ra taki czyn pope?ni?a. Dalej nie musz? wymienia? ka?dego czynu, ale maj?c ?wiadomo??, co mnie czeka, za pope?nienie przest?pstwa, albo bym si? zastanowi?, albo wiedzia?.

Ja jako? jestem przeciwnikiem legalizacji.

Dyskusja na oddzielny temat, akurat to ma tylko po?redni zwi?zek z tym.

Przypomnia?em sobie, ?e gdzie? by?o napisane "Pos?owie platformy s? bardzo bogaci". Patrzy?em tak?e na wykszta?cenie... magister pojawia? si? rzadko, a przewa?nie by?o wy?sze na jakis uniwerkach podrz?dnych. S? parti?, kt?rych cz?onkowie maj? magistry, doktory, i moze i profesory. [Tutaj nie chce ich wymieniac, by nie wprowadzi? k??tni]

A gdzie Palikot zdoby? te pieni?dze, z kt?rych sp?aca milionowe d?ugi? Chodzi?o mi o ustabilizowan? sytuacj? materialn? od pokole?, dla os?b nie chciwych na zysk, tylko patrz?cych na dobro pa?stwa. A te "profesory" no c??, widzimy co robi? z naszym krajem.

Taka monarchia by?a by wygodna, mo?e nawet zacz??o by si? uk?ada? w pa?stwie, ale zawsze znajd? si? osoby, kt?re b?d? chcia?y zagarn?? wszystko dla siebie. Ca?kiem pi?kna si? wydaje ta wizja one'a, ale raczej w Polsce nierealna. Mo?na du?o jeszcze polemizowa? na ten temat, ale my jako tacy tutaj, nie mo?emy niczego zrobi?, to wszystko zale?y od tych postawionych "wy?ej", czy co? przejdzie, czy te? nie.

Popieram.

Je?li kto? zabija z premedytacj?, a by?by ?wiadomy kary jak? go za czyn zabroniony spotka, albo by tego nie zrobi?, albo przyj?? kar? na w?asne ?yczenie. Wykonanie takiej kary by?oby spe?nieniem woli osoby, kt?ra taki czyn pope?ni?a. Dalej nie musz? wymienia? ka?dego czynu, ale maj?c ?wiadomo??, co mnie czeka, za pope?nienie przest?pstwa, albo bym si? zastanowi?, albo wiedzia?.
Ciekawe... Jako? si? ?aci?skim nie zabardzo interesuj?, gdybym si? interesowa? to bym pewnie wiedzia?...
Dyskusja na oddzielny temat, akurat to ma tylko po?redni zwi?zek z tym.
Troch? po?rednio...
A gdzie Palikot zdoby? te pieni?dze, z kt?rych sp?aca milionowe d?ugi? Chodzi?o mi o ustabilizowan? sytuacj? materialn? od pokole?, dla os?b nie chciwych na zysk, tylko patrz?cych na dobro pa?stwa. A te "profesory" no c??, widzimy co robi? z naszym krajem.
Jeden tekst troch? przeczy drugiemu. Najpierw m?wisz, ?e demokracja jest dla profesor?w, a potem m?wisz, ?e profesorowie s? ?li. Wsta?em troch? zaspany, wi?c, sorry, je?li czego? nie zrozumia?em.
A o pali-kocie ju? tyle si? nas?ucha?em, ?e ju? w ko?cu sam niewiem, czy jest oskar?ycielem bezprawnym czy agentem, czy naprawd? potrafi my?le??

I tu ci? zmartwi?. Dla przyk?adu w Wielkiej Brytanii panuje monarchia demokratyczna. Co oznacza, ?e dynastia kr?l?w/owych z rz?dem wybranym przez demokracj?. I tu ciekawostka - El?bieta II nie ma ?adnych obowi?zk?w, nie przyjmuje ustaw ani nie wetuje. Parlament jest w?adz? wykonawcz? i sam decyduje o wa?nych sprawach pa?stwa. W wi?kszo?ci pa?stw monarchistycznych jest to samo.

I tu ci? zmartwi?. Dla przyk?adu w Wielkiej Brytanii panuje monarchia demokratyczna. Co oznacza, ?e dynastia kr?l?w/owych z rz?dem wybranym przez demokracj?. I tu ciekawostka - El?bieta II nie ma ?adnych obowi?zk?w, nie przyjmuje ustaw ani nie wetuje. Parlament jest w?adz? wykonawcz? i sam decyduje o wa?nych sprawach pa?stwa. W wi?kszo?ci pa?stw monarchistycznych jest to samo.
Dodam tak?e, ?e demokracja w anglii ma swoje granice, bo 'senat' a wlasciwie izba lord?w jest dziedziczna, nie wybierana.

#Eldryzif

Masz racj?, jednak to dwa poziomy wy?ej ni? demokracja. Ja poda?em te pa?stwa tylko jako przyk?ady, jak ju? napisa?em, idealna dla nas, by?aby monarchia dziedziczna, by?by kr?l, a monarchia demokratyczna, mo?e by? sama w sobie monarchi? dziedziczn?, z tej grupy wyklucza si? tylko monarchi? elekcyjn?, co jest zupe?nym antonimem dziedziczenia.

#Legilimens

Pisz?, ?e rz?dy w pa?stwie mia?y by sprawowa? osoby m?dre, kt?re nie s? chciwe na pieni?dze i stawiaj? na pierwszym miejscu dobro pa?stwa. Niestety nasi politycy si? do tej grupy nie zaliczaj?, dla takich ludzi jest monarchia, ale nie w naszym ustroju, w naszym systemie. Wygl?da to tak jak wygl?da. Sam masz podobne pogl?dy co do moich i musisz si? zgodzi?, ?e by?oby lepiej.

Moje przemy?lenia, jak ju? napisa?em, nie s? mo?liwe do spe?nienia i to nie z winy os?b zarz?dzaj?cych pa?stwem, ale wszystkich obywateli.

Gdzie? przeczyta?em taki cytat, kt?ry najlepiej wszystko podsumuje. O ile pami?tam autorem by? JKM.

"Ustr?j totalitarny mo?e by? dobry lub z?y. Demokracja jest zawsze g?upia."

@Mercenary
Wszystko si? zgadza, jednak?e trzeba bra? pod uwag?, ?e nie ka?de pa?stwo mo?e sobie liczy? na zmian? ustroju politycznego, jako ?e to si? wi??e z mega wysokimi kosztami, kt?re mo?na by liczy? w miliardach, gdzie w tym przypadku Polska mo?e sobie nawet pomarzy?. Mowa oczywi?cie o monarchii (oboj?tnie jakiej).

#Eldryzif
Masz racj?, jednak to dwa poziomy wy?ej ni? demokracja. Ja poda?em te pa?stwa tylko jako przyk?ady, jak ju? napisa?em, idealna dla nas, by?aby monarchia dziedziczna, by?by kr?l, a monarchia demokratyczna, mo?e by? sama w sobie monarchi? dziedziczn?, z tej grupy wyklucza si? tylko monarchi? elekcyjn?, co jest zupe?nym antonimem dziedziczenia.
... Tak, jest antonimem i dlatego upad?a II Republika [w?a?ciwie II Rzeczpospolita, ale to to samo]
#Legilimens
Pisz?, ?e rz?dy w pa?stwie mia?y by sprawowa? osoby m?dre, kt?re nie s? chciwe na pieni?dze i stawiaj? na pierwszym miejscu dobro pa?stwa. Niestety nasi politycy si? do tej grupy nie zaliczaj?, dla takich ludzi jest monarchia, ale nie w naszym ustroju, w naszym systemie. Wygl?da to tak jak wygl?da. Sam masz podobne pogl?dy co do moich i musisz si? zgodzi?, ?e by?oby lepiej.
Pierwsze zdanie popieram w ca?o?ci... Mam podobne i ja to wiem, ?e by?oby lepiej. Tylko przypomn? sobie dynasti? Jagiellon?w, w tedy w Europie by?y tylko dwie pot?gi: R.O.N. i Turcja. Ciesze si?, ?e chocia? raz byli?my pot?g?. [wtedy sie nie liczyli niemcy, a ni wlochy (byly rozbite), francja slaba...]
Moje przemy?lenia, jak ju? napisa?em, nie s? mo?liwe do spe?nienia i to nie z winy os?b zarz?dzaj?cych pa?stwem, ale wszystkich obywateli.
Gdzie? przeczyta?em taki cytat, kt?ry najlepiej wszystko podsumuje. O ile pami?tam autorem by? JKM.

"Ustr?j totalitarny mo?e by? dobry lub z?y. Demokracja jest zawsze g?upia."
No ja mam ju? niestety wybran? parti? i na ni? g?osuj?, ale wiem, ?e JKM jest bardzo m?drym politykiem, a jego partia jest te? czym? dobrym...

@Mercenary
Wszystko si? zgadza, jednak?e trzeba bra? pod uwag?, ?e nie ka?de pa?stwo mo?e sobie liczy? na zmian? ustroju politycznego, jako ?e to si? wi??e z mega wysokimi kosztami, kt?re mo?na by liczy? w miliardach, gdzie w tym przypadku Polska mo?e sobie nawet pomarzy?. Mowa oczywi?cie o monarchii (oboj?tnie jakiej).
Nie m?w mi nawet nic o d?ugach... Polska ma takie d?ugi, ?e 700 mld+ publicznego, 700 mld+ prywatnego i do tego, co ka?de 4 sekundy zwi?ksza si? o jakie? 10.000.

Nie m?w mi nawet nic o d?ugach... Polska ma takie d?ugi, ?e 700 mld+ publicznego, 700 mld+ prywatnego i do tego, co ka?de 4 sekundy zwi?ksza si? o jakie? 10.000.
Polska to akurat piku? je?li chodzi o d?ug. D?ug Stan?w Zjednoczonych z dniem przedwczorajszym wynosi 13 bilion?w dolar?w (a dok?adnie ca?kiem ?adna liczba 13,376,189,739,693.61$) co daje oko?o 30.000$ na g?ow?. Zad?u?enie Irlandii w stosunku do PKB wynosi 1312%. Polska ma wahania w granicach 200% PKB. Co daje 3k€ na g?ow?. Wierz mi, by?oby zupe?nie gorzej, gdyby Polsk? dotkn?? kryzys, ale ?e nie dotkn?? jeste"?cie" na o wiele lepszej sytuacji ni? Wielka Brytania, kt?ra szuka ci?? we wszystkich miejscach.
Jedynie, co potrzeba to opodatkowa? instytucje takie jak ko?ci??, opodatkowa? bardzo mocno polityk?w i bardzo m?dra ustawa legalizuj?ca i odpowiednio opodatkowuj?cy narkotyki na bardzo znikome ilo?ci/lekkiego kalibru. Ka?dy wie, ?e to niemo?liwe do wykonania, bo nikt si? nie kwapi.

Ostatnia edycja:

Demokracja to niestety pi?kny sen gdzie ka?dego obchodzi jego przysz?o?? i ka?dy walczy o ni?, wybieraj?c to czego chce. Wszystko niestety jest manipulowane i tak na prawd? nie wydaje mi si? ?e demokracja w praktyce istnieje, tak jak na forum :<

Eldryzif, przesta? wa?? si? b?a?ni?.
20090312_subPENSION_GRAPHIC-articleInline.jpg

(z ameryka?skiej gazety, The New York Times, z tego roku)
Wie wa?? przyk?adowo, dlaczego? Polska ma dodatnie PKB? Ano dlatego, ?e na na PKB sk?adaj? si? (inaczej: ro?nie gdy) d?ugi jakie pa?stwo zaci?gn??o, a przecie? premier Tusk znany jest z tego, ?e lubi ?y? na kredy. Przecie?, gdy ten kredyt b?dzie trza sp?aca?, to on ju? dawno ukradnie tyle, ?e spokojnie do ko?ca ?ycia b?dzie m?g? ?y? sobie z ca?? rodzin? na Karaibach.

Ostatnia edycja:

Polska to akurat piku? je?li chodzi o d?ug. D?ug Stan?w Zjednoczonych z dniem przedwczorajszym wynosi 13 bilion?w dolar?w (a dok?adnie ca?kiem ?adna liczba 13,376,189,739,693.61$) co daje oko?o 30.000$ na g?ow?. Zad?u?enie Irlandii w stosunku do PKB wynosi 1312%. Polska ma wahania w granicach 200% PKB. Co daje 3k€ na g?ow?. Wierz mi, by?oby zupe?nie gorzej, gdyby Polsk? dotkn?? kryzys, ale ?e nie dotkn?? jeste"?cie" na o wiele lepszej sytuacji ni? Wielka Brytania, kt?ra szuka ci?? we wszystkich miejscach.
Jedynie, co potrzeba to opodatkowa? instytucje takie jak ko?ci??, opodatkowa? bardzo mocno polityk?w i bardzo m?dra ustawa legalizuj?ca i odpowiednio opodatkowuj?cy narkotyki na bardzo znikome ilo?ci/lekkiego kalibru. Ka?dy wie, ?e to niemo?liwe do wykonania, bo nikt si? nie kwapi.
Co do d?ugu innych pa?stw to nie mam informacji na ten temat to si? wypowiada? nie b?d?. M?j dziadek jest bardziej religijny ni? ja, wi?c oczywi?cie jest w radzie parafialnej i mi m?wi, czy ko?ci?? p?aci podatki i ile zarabia si? w niedziele itd... Ko?ci?? p?aci podatki za pr?d. A to wychodzi naprawd? du?o, jak przez ca?y dzie? w niedziele/?wi?ta i 3 godziny w tygodniu si? wszystko ?wieci. W jedn? niedziele si? zarobi najwi?cej 20.000, przez co 1/3 idzie na kurie, potem na pr?d, na ?arcie w sto??wce, inne podatki i ksi?dz nie zarobi nawet 500 z?. Za to ksi?za w naszej parafi pracuj? w szkole i zarabiaj? tam jakie? 2.000 [normalna pensja nauczyciela] i jak si? nie ma kobiety to ma si? du?o kasy.
Co do polityk?w to i tak nie oni zarabiaj? du?o. 10.000 na miesi?c za byczenie si? to mo?e du?o. Ale powiem Wam, ?e lekarze zarabiaj? o wiele wi?cej z pieniedzy panstwa. Nawet 60.000z? przy ca?ym miesi?cy i p?? miesi?ca nocek, jak mi m?wi? kolega. [Tak to mo?liwe, zeby pracowac w dzien i w nocy, bo wiekszosc nocek to jedna operacja jednogodzinna na ca?? noc].
A minimalna stawka bez nocek lekarza to 13.600 [tak slyszalem].
Eldryzif, przesta? wa?? si? b?a?ni?.
(z ameryka?skiej gazety, The New York Times, z tego roku)
Wie wa?? przyk?adowo, dlaczego? Polska ma dodatnie PKB? Ano dlatego, ?e na na PKB sk?adaj? si? (inaczej: ro?nie gdy) d?ugi jakie pa?stwo zaci?gn??o, a przecie? premier Tusk znany jest z tego, ?e lubi ?y? na kredy. Przecie?, gdy ten kredyt b?dzie trza sp?aca?, to on ju? dawno ukradnie tyle, ?e spokojnie do ko?ca ?ycia b?dzie m?g? ?y? sobie z ca?? rodzin? na Karaibach.
Akurat Donek s?ynie ze swoich przekr?t?w.

W Polsce demokracja jest bardzo s?aba.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry