Odp: Co s?dzisz o demokracji?
To b?dzie taki rozdaj wyra?enia idei, kt?ra nigdy w naszej pi?knej Polsce si? nie spe?ni. Wr?cz wyobra?enie powi?zane w moimi przemy?leniami na temat demokracji.
Ot??, ust?j, kt?ry obecnie u nas panuje jest g?upi.
Nie uwa?am kar za sprawiedliwych, dla mnie za zab?jstwo, odpowiednia by?aby kara ?mierci, za gwa?t, kastracja, za kradzie? - zap?ata i pozbawienie wolno?ci. Mo?e rzeczywi?cie wiele os?b si? nie zgodzi, ale bandytyzm si? szerzy i lepiej ?apa? ma?olat?w za drobne wykroczenia, co?
"volenti non fit iniuria"
Najlepszym ustrojem, jaki m?g?by by?, jest monarchia dziedziczna - kr?l zosta? by wybrany przez elekcj? oraz sprawowa?by rol? reprezentacyjn? - nie chodzi o to, co wi?kszo?ci kojarzy si? z tym s?owem, tylko o og?lny ustr?j.
Belgia, Dania, Jamajka, Holandia, Hiszpania, Norwegia, Luksemburg, Wielka Brytania - s? monarchiami i w mojej ocenie, rz?dy i sytuacja kt?ra w tych pa?stwach - chocia? nie ze wszystkim si? zgadzam - jest dobra.
Jestem wrogiem demokracji, co gorzej, mamy w kraju pionk?w, kt?rzy czuj?, ?e panuje sprawiedliwo?? i co wybory p?jd? odda? g?os na z?odziei.
Dlaczego sami nie mo?emy zadecydowa? o tym co jest dla nas dobre? Ja chc? robi? ze sob?, to na co mam ochot?, a nie to, co na?o?y mi rz?d. Tutaj szczeg?lnie mam na my?li legalizacj?, ale nawet to - gdzie pracuj?, co jem, wr?cz wszystko.
W?adza, nie ma by? dla bogatych, w?adza ma by? dla profesor?w, uczonych, kt?rzy mieli by na celu dobro pa?stwa, a nie stopniowe rozkradanie go.
Ch?tnie poruszy?bym inne tematy, jak prywatyzacja, gospodarka - ale nie widz? ju? takiej potrzeby, przedstawi?em swoje zdanie i odpowiednio je uargumentowa?em. Zapraszam do dyskusji.