- Liczba reakcji
- 21
Witam! To znowu ja Replikator. Podrzuc? Wam dzisiaj skrypt z mojego silnika (wsp?lnego jak i Unixa - oczywi?cie za jego zgod?) - Unreal 2D Engine - skrypt na d?wigni?, kt?ra usuwa ?cian? do OTS RPG, ale i nie tylko. Poniewa? zainteresowanie skryptem wzrasta - zamieszczam. Jak patrzy?em na skrypty Oskara to szlag jasny trafi, krew nag?a zaleje. Dziwi? si? ?e taki good skrypter pisze skrypta na ?cian? (50 linijek kodu) - bez urazy. Zanim przedstawi? skrypt troche si? powie do czego on s?u?y, a wi?c: jest sobie ?ciana i d?wignia, suniesz d?wignie - bum ?ciany nie ma - suniesz 2 - jest. KPW?
1.Najpierw tworzymy plik w actions np. vandora_sciana.lua (chodzi o temple of vandora ale nie wa?ne co to xd)
2.otwieramy plik i wklejamy kod, znajduj?cy si? na samym ko?cu mego postu
3.tam gdzie pisze nazwa zgodnie z obja?nieniem ni?ej wpisujemy warto?? x, y, z, aa, bb itd. itp. , czyli jak?? warto??
4.Otwieramy Actions.xml i wklejamy kod oznaczony cyfr? z A czyli w tym przypadku 4A
KOD(2A):
3A :: 1) id.?ciany -- wpisujemy numer itemu - ?ciana(mo?e by? to kamie? aby nie pusta pod?oga), gdy? w tym celu skrypt wygl?da inaczej i stosujemy action id.
2) id_d?wigni_lever_(wysuni?cie) -- w moim przypadku standardowa d?wignia czyli id = 1946
3) id_d?wigni_lever - id = 1945
4) jakie?.Unique(te same) - wybieramy unique id co p??niej deklarujemy w actions.xml patrz. [4A]
5) pozycja.[x,y,z,stackpos[io=1!]] - tutaj pamietajcie o zmianie pozycji - ?ciany (stackpos musi byc 1!)
KOD :: [4A] ::
AUTOREM skryptu jest jaki? Szwedzki skrypter z otlandu - nie wiem kto SRY bardzo, ale za???my ?e to by? skrypt na kratk?, a Unixowi zaj??o 20 minut przerobi? i przetestowa?.
^6^! WA?NE!!! - prosz? nast?pnie otworzy? MAP EDYTOR, klikn?? na d?wignie 2x i wpisa? w action id i unique id nasze unique id ze skryptu.
ZAPAMI?TAJ! - Skrypt jest tak skonstruowany ?eby go w ca?o?ci nie kopiowa? jako gotowca i wymaga logicznego my?lenia, ?eby go skonfigurowa? - my?l? ?e moderatorzy zrozumiej? to, ?e NIE WSZYSTKO jest zawsze podane na tacy ludziom kt?rzy robi? kopiuj wklej.
Prosz? o wyrozumia?o?? - jest to banalny skrypt, u?ywany praktycznie wsz?dzie - dlatego go tu zamieszczam. Przepraszam ?e temat taki d?ugi, lecz jak ja co? robi? to robi? to do ko?ca i dobrze, a nie byle jak.
Pozdrawiamy i my?le ?e si? przyda - ekipa Unreal 2D.
1.Najpierw tworzymy plik w actions np. vandora_sciana.lua (chodzi o temple of vandora ale nie wa?ne co to xd)
2.otwieramy plik i wklejamy kod, znajduj?cy si? na samym ko?cu mego postu
3.tam gdzie pisze nazwa zgodnie z obja?nieniem ni?ej wpisujemy warto?? x, y, z, aa, bb itd. itp. , czyli jak?? warto??
4.Otwieramy Actions.xml i wklejamy kod oznaczony cyfr? z A czyli w tym przypadku 4A
KOD(2A):
Kod:
function onUse(cid, item, frompos, item2, topos)
sciana1 = {x=pozycja.x, y=pozycja.y, z=pozycja.pionowa, stackpos=1}
getsciana1 = getThingfromPos(sciana1)
if item.uid == jakie?.Unique and item.itemid == id_d?wigni_lever then
doRemoveItem(getsciana1.uid,1)
doTransformItem(item.uid,item.itemid+1)
elseif item.uid == jakie?.Unique(te same) and item.itemid == id_d?wigni_lever_(wysuni?cie) then
doCreateItem(id.?ciany,1,sciana1)
doTransformItem(item.uid,item.itemid-1)
else
doPlayerSendCancel(cid,"Sorry, not possible.")
end
return 1
end
3A :: 1) id.?ciany -- wpisujemy numer itemu - ?ciana(mo?e by? to kamie? aby nie pusta pod?oga), gdy? w tym celu skrypt wygl?da inaczej i stosujemy action id.
2) id_d?wigni_lever_(wysuni?cie) -- w moim przypadku standardowa d?wignia czyli id = 1946
3) id_d?wigni_lever - id = 1945
4) jakie?.Unique(te same) - wybieramy unique id co p??niej deklarujemy w actions.xml patrz. [4A]
5) pozycja.[x,y,z,stackpos[io=1!]] - tutaj pamietajcie o zmianie pozycji - ?ciany (stackpos musi byc 1!)
KOD :: [4A] ::
Kod:
<action uniqueid="podane w kodzie unique id" event="script" value="powy?sza nazwa.lua"/>
AUTOREM skryptu jest jaki? Szwedzki skrypter z otlandu - nie wiem kto SRY bardzo, ale za???my ?e to by? skrypt na kratk?, a Unixowi zaj??o 20 minut przerobi? i przetestowa?.
^6^! WA?NE!!! - prosz? nast?pnie otworzy? MAP EDYTOR, klikn?? na d?wignie 2x i wpisa? w action id i unique id nasze unique id ze skryptu.
ZAPAMI?TAJ! - Skrypt jest tak skonstruowany ?eby go w ca?o?ci nie kopiowa? jako gotowca i wymaga logicznego my?lenia, ?eby go skonfigurowa? - my?l? ?e moderatorzy zrozumiej? to, ?e NIE WSZYSTKO jest zawsze podane na tacy ludziom kt?rzy robi? kopiuj wklej.
Prosz? o wyrozumia?o?? - jest to banalny skrypt, u?ywany praktycznie wsz?dzie - dlatego go tu zamieszczam. Przepraszam ?e temat taki d?ugi, lecz jak ja co? robi? to robi? to do ko?ca i dobrze, a nie byle jak.
Pozdrawiamy i my?le ?e si? przyda - ekipa Unreal 2D.
bo po co za?mieca? serwer dodatkowymi mb? a gdyby? mia? komputer za???my z 1997 roku i za???my ?e w tym roku puszczasz otsa na tibi? 3.0 i wlepi? tam musisz skrypt na d?wignie, i pos?uchaj mnie teraz dobrze: im d?u?szy kod tym go ?atwiej scrackowa? prawda?, mam pytanie? czemu sprawdzasz czy ?ciana istnieje skoro m?j kod m?wi sam za siebie?
) na temat tego czy tablice sa w ogole oplacalne i warto ich uzywac? A szczegolnie przy jednej informacji w tablicy a nie przy wiekszej ich ilosci bo przy wiekszej to jest jasne...