Inne Dodanie grafik

Status
Zamknięty.

arsen999

New User
Styczeń 20, 2015
Liczba reakcji
0
Witam

Mam tak? zagwostke.

Mianowicie chcia?em doda? swoje grafiki do ots, na pocz?tku chcia?em podmieni? albo doda? nowe grafiki z palety teren?w. I teraz zauwa?y?em tak? rzecz, ?e w remers jak wybierze si? podstawow? grafik? np - cobblestone, to ona tak na prawd? sk?ada si? z mniejszych grafik, to znaczy robi?c pod?o?e remeres wybiera co pewien czas powtarzalne elementy.

Moje pytanie sk?d remers wie jaki element powinien gdzie by? ?eby do siebie pasowa? ? - podobnie jest z Yalahar marble stone II, gdzie p?ytki uk?adaj? si? w jedna ca?o??.

Z drugiej strony na trawie losuj? si? kwiatki, nie wyst?puj? w okre?lonym uk?adzie, i skad znowu remers wie ?e tam powinien uk?ada? okre?lony wz?r a tu losuje, podobnie jest dla Yalahar icon floor, gdzie remeres losuje te p?ytki chodnikowe.

Moje kolejne pytanie, w jaki spos?b doda? tak swoje grafiki do pliku dat, ?eby remers w?a?nie albo losowa? je z okre?lonej grupy, albo uk?ada? w okre?lon? ca?o??

Dzieki

Odp: Dodanie grafik

W data- items- masz tam plik randomization. Otw?rz go sobie i zobaczysz ze tam s? podane id itemkow i tak to dziala

hej

nie wiem czy o to mi chodzi?o, bo przecie? do remersa nie zaci?ga sie ten plik randomization, on jest w plikach silnika. A do odpalanie remersa u?ywam klienta tibii.
I w remeres widz? jedna grafik? - cobbled pavement id 724 - a jak nim rysuje ten chodnik to widz? ?e tak na prawd? sk?ada si? z wielu sprit?w po 32x32, i nie rozumiem sk?d remeres wie jak je uk?ada? po kolei. Sam chcia?bym zrobi? swoj? pod?oge i j? doda?, tylko gdzie wskaza? remeresowi ?eby pod jedna grafika by?o tak na prawde kilka uk?adaj?cych si? w jeden wz?r automatycznie ?

Ostatnia edycja:

Grafiki dodajesz przez 2 programy do spr i dat np Object Builder oraz Otitemedytor aby dodac grafiki do otb. ;)

Niektore rzeczy sa dodawane wlasnie w silniku gry podczas startu, a nie przez map edytor przy zapisywaniu mapy, wiec... Tak to wyglada.
Do tego co jest robione przez map edytor(glownie ci chodzi o auto border) brane sa pliki z folderu /data/xxx, gdzie xxx to wersja tibii, np 860.
Masz tam pliki w ktorych masz wlasnie powymieniane wszystkie warunki, jakie id przy jakim id i z ktorej strony.

Co do dodawania nowych groundow, to nie wiem po co ci sie meczyc z ustawianiem auto bordera? Naucz sie mapowac bez ab a wyjdzie ci to na dobre. Nowe groundy itp mozesz wtedy po prostu dodawac, nie martwiac sie o to, czy ab na nie dziala czy nie. Po prostu recznie dodasz kazdy border do drogi i tyle.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry