Fibula - zapowied?

rtoip

Active User
Luty 17, 2009
Liczba reakcji
12
W lutym rozpocz??em nowy projekt - Fibula. Jest to alternatywny klient Tibii pisany w 100% przeze mnie pod Linuksa w C++.
Obecnie posiada:

1. Ekran logowania, zak?adki
18lip.png

2. Logowanie na OTS 8.54, pasek hp i many o zmiennej szeroko?ci
hp_mana.png

Dlaczego nowy klient?

Klient Cipsoftu jest przyk?adem jak nie pisa? i rozwija? program?w. Posiada jeden statyczny wygl?d. ?atwo dostosowa? mo?na praktycznie tylko wielko?? okienka gry, kolejno?? kilku rzeczy i hotkeye. Ma ograniczone mo?liwo?ci np. jednopoziomowy pathfinder na 100 kratek.
Natomiast przyk?adem bardzo dobrego programu jest Google Chrome. ?wietny wygl?d, kt?ry ?atwo zmieni?. Du?o opcji i nowych pomys??w. ?atwa instalacja dodatk?w. Podobnie Opera.

Dlaczego nie YATC?

Yet Another Tibia Client
Szuka?em wsz?dzie i znalaz?em tylko 2 takie projekty. Jeden to do?? znany YATC. Drugi to klient stary i nierozwijany.
Nie podoba mi si? w nim wi?kszo?? od nazwy po spos?b rozwoju. Jest to klon zwyk?ego klienta. Niestety, rozwija si? w kierunku uruchamiania na Mac OSX i PocketPC. Chyba jedyn? now? rzecz? w stosunku do klienta jest rzecz naj?atwiejsza do zrobienia czyli IpChanger. C??, deweloperzy YATC marnuj? szans?. Du?o ?atwiej jest napisa? bota czy TibiaCam wbudowanego w klienta.

Dzia?a?o przed przepisaniem interfejsu graficznego

• 8.42
  • Pelny ekran
  • Chodzenie
  • Wyswietlanie wiadomo?ci (z?e, ale odbiera?o)
  • Wy?wietlanie efekt?w (99%)
  • Wy?wietlanie ziemi (prawie)
  • Wy?wietlanie potwor?w (z?e, w z?ym miejscu na mapie i ?le obr?cone, bez addon?w)
  • Wy?wietlanie przedmiot?w gdy kto? rzuci wraz z ich odpowiedni? liczba
  • Przenoszenie item?w na ziemi
  • Przenoszenie item?w w eq
  • NOWE - zamiana przedmiot?w w eq z u?yciem arrow slota
  • NOWE - prosty bot (leczenie)
  • Wy?wietlanie ikon - zatrucie itd
  • Pasek HP i many (100%)

Pomys?y

• TibiaCam (jak TibiaCam)
  • Skrypty do bota i wtyczki w Lua (troch? jak tibialua - Project Hosting on Google Code)
  • Obiektowe programowanie w tych skryptach (jak revscriptsys, nawet lepiej)
  • Klient GG, Ventrilo (jak Kadu, libgadu, Mangler | A Ventrilo Compatible Client for Linux i inne)
  • Multiklient w zak?adkach (jak wszystkie dzisiejsze przegl?darki, zmiana wielko?ci zak?adek - Opera)
  • Szybka zamiana w ekwipunku u?ywaj?c arrow slota
  • ?atwiejsze robienie screenshot?w
  • Tracker, statystyka loot?w (jak tracker, tibiaauto)
  • T?umaczenia na wiele j?zyk?w
  • Okna interfejsu i dostosowania wygl?du (podobne do innego elementu w chrome)
  • Rozszerzone hotkeye, oddzielnie dla profesji/postaci
  • Zmiana kursora na (/) gdy prawdopodobnie nie da si? przenie?? przedmiotu (np za ?cian?)
  • Auto grupowanie (jak tibiaauto)
  • Przenoszenie wszystkich przedmiot?w na kratce
  • Edytor dat, spr, pic
  • Integracja z TibiaWiki (prawy przycisk na przedmiot -> w?a?ciwo?ci, pojawia si? przegl?darka)
  • Niesko?czony wielopoziomowy pathfinder (jak [C++/alghorithm concept] Infinite and multifloor pathfinder)
  • R??ne u?atwienia, np. oddalanie/przybli?anie scrollem na minimapie, zmiana rozmiar?w prawego panelu tak jak okna gry/kana??w
  • Kodowanie UTF-8 - wszystkie znaki, w tym polskie
  • TibiaCast
  • Ulepszone okno edycji, lepsze czcionki (kt?ra czcionka najlepsza?)
    edycja%20tekstu.png

Czekam na nowe propozycje i opinie.

Odp: Fibula - zapowied?

?wietny pomys?.
Sam jestem posiadaczem pingwinka i my?l? ?e b?d? zadowolony;>
Powodzenia.

Projekt wydaje si? by? ?wietny ale jedna uwaga nazwa projektu jako? nie bardzo wpada w ucho nie jest jako? dobrze pomy?lana, sugestie moje to jest to ?e mo?na by?o napisa? t? aplikacje na Linux i WinShit, a nie kt?re pod dzia? powinny by? konfigurowane do kompilacji jak ten system zak?adek ?e by kto? chcia? to mie? lub nie, mo?na by?o te? to tego to klepa? kod ip changera ale te? na takiej samej zasadzie co napisa?em, bo w tedy mo?na by?o by takiego klienta wykorzysta? do w?asnego celu i udost?pnia? graczom, a system pachera jest bardzo ?wietnym pomys? najbardziej mi przypad? do gustu tak samo jak multi language.

je?li w lutym zaczo?e? to naprawde "du?o zrobi?e?" :D
Je?li b?d? w?asne grafiki to na 100% bedzie wi?cej os?b , je?li wezmiesz te tibijskie to nikt niebedzie gra? mo?e z 20 os?b ale to max ;d

je?li w lutym zaczo?e? to naprawde "du?o zrobi?e?" :D
Je?li b?d? w?asne grafiki to na 100% bedzie wi?cej os?b , je?li wezmiesz te tibijskie to nikt niebedzie gra? mo?e z 20 os?b ale to max ;d
Chyba tego nie zrozumia?e?.
PS. w kwietniu-czerwcu prawie nic nie robi?em.

@Xart Irok:
B?dzie na Windowsa, p??niej. System zak?adek i wszystko inne b?dzie mo?na wy??czy?. Nie my?l? o wykorzystywaniu tego klienta do mojego OTS. Mam taki cel jak wi?kszo?? projekt?w OpenSource - zrobi? dobry program by samemu go u?ywa? i udost?pnia? wszystkim. Tak wi?c b?dzie darmowy pod wszystkie protoko?y, OTS i RL. Chocia? mo?e wprowadz? op?at? za dodatkowe mo?liwo?ci.

Ostatnia edycja:

najbardziej pasuje trzcionka nr. 4 , poniewaz wg. mnie jest to standardowa trzcionka tamtych czasow (wedlug mnie oczywiscie!)
pozatym moglbys zrobic jakis poradniczek jak zrobic taki kliencik ;D
duzo osob by bylo zadowolonych

najbardziej pasuje trzcionka nr. 4 , poniewaz wg. mnie jest to standardowa trzcionka tamtych czasow (wedlug mnie oczywiscie!)
pozatym moglbys zrobic jakis poradniczek jak zrobic taki kliencik ;D
duzo osob by bylo zadowolonych

Taki kliencik nie tak ?atwo zrobi?. Najwi?kszy problem z interfejsem, trzeba zna? dobrze C++ i OpenGL/SDL/co? podobnego. Do?? dobra strona o SDL: SDL Tutorials - Game Tutorials - Programming Tutorials

Klient zajmuje ju? 70KB miejsca na dysku i 4,5MB pami?ci. ??czy si? z serwerami 8.54. Gdy wyjd? dobre OTSy 8.6 przetestuj?.

@edit:
Zalogowa?em si? dwa razy w 1 oknie. MC ju? dzia?a!

Ostatnia edycja:

gz ;] tylko jak kto? dobrze radzi?, zmie? nazw?, bo fibula nie pasuje.

No robi si? interesuj?, ale moim zdaniem chyba ciut za du?o zjada tego ramu, a co do czcionek to jako? ?adna mi nie przypad?a do gustu, z tyn SDL ?ycz? powodzenia sam na razie ucz? si? troszk? programowania, ale to na razie na takim poziomie czytania i rozumienia co tam si? znajduj?, ale to nie o mnie jest to pisane, bardzo dobr? nam wiadomo?? przekaza?e? ?e MC dzia?a.

Hmmm. Bardzo ciekawy klient tibii :] Pomys?owy, bardzo du?o funkcji, nawet niekt?re bociki si? znalaz?y :P osobi?cie nie u?ywam bot?w, ale taki np. lighthack jest ciekawy ciekawy :]
Czekam na wydanie na windowsa, jak wyjdzie, odrazu pobior? :D
ogln. 10/10 (pomys?owy, du?o funkcji, ciekawe innowacje itp.). Ja, owszem, bawi?em si? w skryptowanie, no ale nie ten poziom :>
Gz. Idziesz w dobrym kierunku, i dobrze ci wychodzi!
A nazwa dla mnie ca?kiem fajna :>
Jeszcze kilka pomys??w, udoskonali? istniej?ce, i b?dzie to mo?na nazwa? "kliento-botem" :>

Ostatnia edycja:

Pomys? warty uwagi.
Szkoda ?e na Linuksa, ale mo?e i wyjdzie na Windowsa?
Nic tylko czeka? a? wyjdzie :)
?ycz? Powodzenia!

Ostatnia edycja:

Kod graficzny te? napisa?e? sam? Na screenie 3 (za tym ?wistkiem) jest bardzo ?adnie pokazana grafika (nawet lepiej ni? w YATC). Kiedy b?dzie mo?na pobra? pierwsz? bete (nawet na linuxa[je?eli kto? nie ma linuxa pomog? mu odpali? z liveCD])

Ciekawie si? zapowiada. Jak b?d? mia? okazj? to pobior? i przetestuje jak zako?czysz prace nad klientem.

Kod graficzny te? napisa?e? sam? Na screenie 3 (za tym ?wistkiem) jest bardzo ?adnie pokazana grafika (nawet lepiej ni? w YATC). Kiedy b?dzie mo?na pobra? pierwsz? bete (nawet na linuxa[je?eli kto? nie ma linuxa pomog? mu odpali? z liveCD])

Kod graficzny jako? idzie, ale jest trudno. Ta grafika to jest zwyk?y screen, pogl?dowo. Jak b?dzie mo?na chodzi?, pisa? i kilka innych rzeczy to b?dzie beta. Mo?e troch? po wakacjach.
#EDIT
Tak sobie my?l? o tym kodzie graficznym. Wybieram pomi?dzy SDL, OpenGLX, Xlib, XCB, Qt, GTK, wxWidgets. YATC jest na SDL. Tibia jest na OpenGLX (OpenGL+Xlib). Chyba jednak wykorzystam Qt 4.3 (np. w linuksowym ipchangerze) albo wxWidgets (RME).

Plusy Qt:
  • Kompletny zbi?r dostosowywanych kontrolek/wid?et?w
  • Wspomaganie OpenGL i DirectX
  • Programowanie obiektowe
  • "P??tna" 2D mog?ce pomie?ci? miliony item?w [szczeg?lnie przydatne]

Ostatnia edycja:

To czekamy na pierwsze zdj?cia grafiki, ciekawy jestem czy wyjdzie du?o lepsza ni? Yatcu. Yatc niestety b?dzie gotowy dopiero za 3-5 lat co jest troch? sporo. Wiele os?b z niego odchodzi ale zawsze warto troch? poczeka?. Najbardziej podoba mi si? jego wielowersyjno?? tibi co jest wielkim plusem na niego. Czy z twojego klienta b?dzie mo?na si? zalogowa? na ka?d? wybran? wersje tibi?

Napisa?e? plusy QT. A minusy?

YATC - to ja w og?le w?tpi? ?e zrobi? go dobrze do ko?ca, wzgl?du w?a?nie na ten silnik graficzny jest odra?aj?cy i dawno ni? nowego nie widzia?em, mo?e i dobry sobie obra?e? system, ale mam dla ciebie dodatkow? propozycje zrobienia czego? takiego jak auto zapisu zdj?? by?o by to te? jakim? fajnym urozmaiceniem, ale chyba ju? o tym m?wi?e?, ale ma?o dok?adnie.

Napisa?e? plusy QT. A minusy?

Mo?e bardzo du?a dokumentacja, trudno si? w tym po?apa?. Do tego jest troch? trudno zrozumie? na pocz?tku struktur? obiekt?w. Licencja na wykorzystanie komercyjne kosztuje 1500-5000 euro w zale?no?ci od zastosowa?. Tak wi?c minusy dotycz? tylko programisty.

P??niej b?dzie mo?na si? logowa? na poprzednie wersje.

@up my?la?em o tym, mo?na by zrobi? te? auto robienie screena przy wbiciu levela/skilla, ale to trzy linijki w Lua jak b?dzie j?zyk skryptowy

#edit Najlepiej samemu sprawdzi? jak dzia?a Qt - mo?na znale?? wiele przyk?ad?w, np. przegl?darka w Qt: http://www.qtweb.net/

#edit Pisanie szybko idzie. Mam problemy ze zrobieniem tibijskiego layoutu. Na pocz?tku nie b?dzie takiej opcji. Na screenie wida?, ?e zmieni?em tylko t?o paska zak?adek i nie mog? ustawi? wysoko?ci. Po jednym dniu ju? jest taki wygl?d:

zrzut_ekranu.png

Ostatnia edycja:

Co? mi si? wydaje ?e by lepiej wygl?da?o to jak wcze?niej, teraz to jaka? szaro?? wysz?a, tylko jak chcesz robi? tak na g??wnym panelu zmian? adresu serwera to pami?taj ?e nie kt?re z OTS maj? zmienne port, wi?c by si? te? przyda?o ustawi? mo?liwo?? zmiany portu.

Back
Do góry